150 г млени бисквити, стар кекс и др
125 г масло
3 с.л. пудра захар
3 с.л. тъмно какао
1 ч.л. арак/ мастика, узо*
1 ч.л. ванилия
250 г марципан
зелена хранителна боя
За глазурата:
80 г тъмен шоколад
50 г масло
*по желание
*по желание
Животът е пълен с изненади и любовните истории и терзания далеч не са само в гимназията или университета, както повечето филми ни карат да мислим. Просто след една определена възраст, ставаме по-тихи и ги преживяваме главно с приятели очи в очи, в някой уютен ресторант над чаша( и) вино и малко comfort food. А, кое по-успокояващо от пастата и вкусната лазаня?
Аз се питам също какво още не съм сготвила и опитала, а също и дали този блог, който е не само за храна за стомаха, но и за душата достига все така до вашите сърца, както всяка тема се стремя да прави.
Днес "тя" иска да ви почерпи с една любима рецепта за креместа, домашна лазаня, която да ви нашепва за пролет, но и ще ви стопли като камина през зима. Споделям тази рецепта с моите приятел(к) и - читатели и дано тя да е това, от което имате нужда точно днес:
Както казвам, подготовката за рецептата е 50% свършена работа, затова ви препоръчвам да си нарежете всичко предварително.
- гъбите на по-малки кубчета, бекона, чесъна и лука- също.
Рядко готвя с колбас, но ако го направя, пак е безумно вкусно ви казвам. Не мога да си кривя душата, че понякога ми се хапва хотдог, и макар аз да ги избягвам, половинката хич не се и старае. Ако му направят рентген ще открият дюнерджийница и цяло меню закуски с айран. Нищо не му се отразява на осанката, което е толкова дразнещо, че понякога ми се иска да го натровя с арсен, но се сещам, че не съм жена от 19-ти век и прогонвам тази зла мисъл от главата си, както ми се иска да направя с ниските температури този март. Какво е това чудо, какво е това нещо???!
Да не сте и помислили да се гологъзите навън, само защото сте видели слънце и вече много ви се излиза. И аз направих тази грешка и да ви кажа, сега се опитвам да се сгрея и отвътре и отвън цяла седмица. Отвън с три ката дрехи, а отвътре с една страхотна закуска, която половинката нарича "най-вкусното с кренвирши" и аз тук съм съгласна.
Напомня на благоевградските закуски "Джумайки", които хапвахме в училище, но пък е и като пица, а също и хот-дог. Като цяло може да я направите различна плънка, но ако решите да ми се доверите с тази, няма да съжалявате. Спорът у дома е само дали да е с пресни или кисели краставички, като традиционалистите си наблягат на киселите, но пък повечето харесват пресните, стои по-свежо и аз самата смятам така. Тъй като е края на седмицата и много ме мързи вече, няма да ви пиша за да ви убедя, че трябва да го опитате. До края на рецептата ще го знаете сами :)
Започваме като разточваме леко бутер тестото, така че да може да събере плънката,
Намазваме с разбито с малко вода яйце и пъхаме да се пече на 200 градуса за около20 минути.
Малко преди да стане готова, поръсваме с рендосан кашкавал и допичаме още 5 минути докато се "позлати" с коричка.