понеделник, 7 март 2022 г.

Бисквитена торта с маскарпоне и боровинки / Blueberry Cheesecake Icebox Cake

 

По случай Осми март реших да ви изненадам с нещо леко, ефирно, нежно, вкусно и на всичкото отгоре лесно за приготвяне, защото съм наясно колко малко свободно време имаме в ежедневието си. Искам да поздравя и всяка една от вас, която всеки ден се бори да бъде най-добрата версия на себе си, въпреки всички предразсъдъци, изисквания и ограничения, които срещаме по пътя си. 

Да бъдеш феминист означава да си реалист! Означава социално, правно и икономическо равноправие.  Нито повече, нито по-малко. И от двата пола има хора с физически възможности да вдигнат нещо изключително тежко и такива, които не могат. Има такива, които могат да воюват, и такива, които не могат, имат такива, които са по-добри в работата си от други, по-смели, по-сигурни, по-умни, но да си жена в който и да  е било момент от историята на човечеството продължава да бъде по-тежката задача. И това заслужава признание. 

Наша задача е, особено на жените от по-развитите държави, получили достъп до образование, права и автономност на решенията ни да се подкрепяме и да помагаме на всички тези, които не са имали или нямат този късмет.

Доста често чувам, че всяка жена може да си тръгне от лошата ситуация в която се намира, но всъщност по-бързо й се дава "определение" на лоша, лека, нестабилна, слаба, незнаеща какво иска, в какво се забъркала,  глупава, сама си е виновна, отколкото да й се предлага помощ, за да го направи. 

Все още в различни прослойки диктуват други закони, паралелно с тези на държава, които определят ценността на жената, извън нейната собствена представа за това, като тя е лишена дори от идеята, че е възможно да има такава. 

За някои от нас, това е нечовешко, но истината е, че така са по-голямата част от жените по-света, от страните с по-гъсто, бедно население, без достъп до образование, здравеопазване и най-вече осъзнатост за другите възможности пред личността им.

Иска ми се да кажа още толкова много неща по темата, но дори когато пиша, изтривам за да не засегна някоя по-обширна тема, а целта ми е да покажа, че въпреки всичко това, ние сме силни, повече отколкото дори самите ние предполагаме. 
Ние можем да помагаме една на друга, а с това ще се засили и нашето влияние и равноправие в обществото.

 Така наречената известна "мъжка солидарност" може да се превърне в обикновена човешка солидарност и да обхване не само жените на които симпатизираме и ни вдъхновяват, но и тези, които не одобряваме или смятаме за недостойни. Всеки човек заслужава достоен живот и ако помагаме на едни в една тежка ситуация, не забравяйте, че има жени, които са израснали в такава и живеят в нея цял живот, изкривявайки представата за самите тях и пречейки им да развият критично мислене. Нека си напомняме една на друга за този труден и дълъг път, който жените са извървяли за да стигнат до тук, нека честваме успехите една на друга и нека бъдем солидарни с всички около нас, чийто живот е все още твърде труден.
 

Може би някои няма да прочетат този текст, защото е дълъг, но знам, че някои ще се радват, че са го почели. Аз пък ще съм доволна, че съм го написала, защото не само рецептите, но и част от мен ще остане завинаги в блога и се надявам да достига винаги до хората, които имат нужда от нея.

А, сега нека от горчивата истина отидем към сладката страна на живота, за която всички живеем - удоволствието от вкусната храна и най-вече негово величество ДЕСЕРТЪТ:

Необходими продукти:

400 г обикновени бисквити
400 г сладко от боровинки
600 г заквасена сметана
200 мл прясно мляко
350 гр маскарпоне
7-8 броя големи целувки

Това е една супер бърза торта, която няма да може да спрете да ядете, или поне аз съм така. Приготвяме си подходящ съд и почваме да редим бисквитките, като преди това ги топваме за малко топлото прясно мляко. 


През това време разбиваме маскарпонето  и заквасената сметана на крем, като ако искате да добавите още повече вкус, може да добавите едно пакетче крем без варене с вкус на ванилия. Аз правя крема винаги на око, като не му добавям захар, защото ще слагаме сладко. 


Намазваме пласт от крем върху първия пласт бисквити, и отгоре разпределям част от сладкото.


Натрошваме част от целувките и повтаряме с още един пласт и така докрай. 


Прибираме в хладилника да стегне за една нощ най-добре, а на следващия ден се наслаждаваме на тази красота! 


Сервираме тортата на топки с лъжица за сладолед, като загребваме от всички пластове. 


Такава нежност не може да си представите, че може да се усети с небцето. Кремообразност, аромат и богат вкус с всяка лъжичка. Може да обогатите рецептата с ядки или някакъв ликьор, но аз смятам, че така е най-вкусна. Без излишни елементи. Kато всяка класна дама, понякога по-малкото е повече.
Пожелавам на всяка от вас един незабравимо красив празник, не забравяйте да похвалите и честитите на приятелките, познатите си и семейството си, а ако искате да ми изпатите снимки, рецепти, въпроси или идеи за рецепти, може да се свържете с мен на всеки един от описаните канали :) 

Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята и ФЕЙСБУК страницата на блога тук ,
а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 


Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.  Благодаря ви, приятели!


понеделник, 28 февруари 2022 г.

Етимек сладкиш / EtiMek bread pudding recipe / Etimek Tatlısı Tarifi

 

Толкова заредена се върнах от посещението си в Атина, че нямам думи. Макар да беше служебна визита и да бях с колегите си през цялото време, както и на работа в част от дните, не мога да скрия колко вдъхновяващо е да посетиш нов град и да се потопиш в чуждата култура, особено ако тя включва много вкусна храна и слънце. 

Бях в Атина в края на февруари, но вече усетих пролетта. Разхождайки се през тесните и китни варосани улички, с малки приказни къщички с цветни капаци на прозорците усещах уханието на разцъфналите дръвчета, а с това и на настъпващата пролет. Биенето на камбаните отмерваше всеки час прекаран из тази красота и си доказвах за пореден път, че човек е човек, когато е на път. 


След като обиколих магазинчетата си накупих разни вкусотийки, които ще ми помогнат да приготвя още по-големи вкусотийки като подправка за сувлаки, ликьор от шам фъстък и разбра се задължителната за гръцките козунаци мастикс смола, от който идва техния аромат. ( Вижте още една слънчева рецепта ТУК

Хапнах най-вкусните панирани каламари на света и не говоря за онези замразени кръгчета, а истински мини калмарчета, цели, на една хапка колкото мидичка. Няма такава наслада. 

Ще се постарая да споделя с вас повече за всичките тези преживявания в Инстаграм, където знаете, че ви показвам повече снимки и клипчета, ако ви се иска да надникнете. И тъй като не бях у дома и нямах време да готвя, реших днес да ви изненадам с един сиропиран сладкиш, който си чака в чернови от много дълго време. 
Чака си по-топлото време, по-слънчевото време и любителите на сладкото. Тази рецепта  е толкова лесна и да си призная, ми е една от любимите. Обожавам охладени сиропирани десерти, а още повече такива без печене. Името му е от наименованието на сухарите, които може да намерите в магазините, но като цяло може да го приготвите и с друг вид сухари. 

Eто и рецептата: 
Необходими продукти:
11-12 р. сухара Етимек
За сиропа:
1.5 ч.ч. захар
2 ч.ч.вода
За крема:*
600 мл прясно мляко 
1 пак. пудинг крем Брюле
100 г захар
2 домашни яйца
100 г масло
За отгоре:
200 мл сметана за разбиване сладка
шам фъстък за украса

*идея за втори вид крем в описанието по-долу

Според мен това е един от най-лесните сладкиши, които може да направите. Аз ползвам готовите сухари в червена опакова, купувам ги от Кауфланд, но ги има навсякъде.  Избираме подходящ съд и ги редим в него. През това време започваме с приготвянето на сиропа и крема.

За сиропа слагаме захарта да се карамелизира до кехлибарен цвят и след това добавяме водата, оставяйки на тих огън да се разтвори карамела до получаването на карамелен сироп.

    

На съседния котлон приготвяме крема, като аз правя един от двата вида: мързеливия, който съм описала с помощта на някой пудинг крем Брюле, който обогатявам с яйца и масло. За целта слагаме 2/3 от млякото на котлона да заври със захарта, а през това време в купа разбиваме пудинга, с яйцата и остатъка от млякото. Когато млякото тръгне да завира, добавям тази смес и разбъркваме докато се сгъсти. 



Когато кремът е готов, дърпаме от огъня и прибавяме маслото.
Ако искате да направите крем за същия десерт, но без готов пудинг, може да направите следния от 700 мл прясно мляко, 100 г захар, 6 с.л.брашно,2 с.л. царевично нишесте и 1 с.л. масло и 1 ванилия.
Приготвя се по същия начин.


Когато кремът и сиропът са готови, заливаме сухарите с карамеления сироп.


Отгоре разпределяме от крема и изравняваме. Оставаме крема да изстине напълно, преди да го приберем в хладилника поне за час. 

    

След това разбиваме сладкарска сметана на сняг и разпределям върху изстудения сладкиш и украсяваме  с малко шам фъстък.

     

Разрязваме на парчета ..


и сервираме!


Толкова е лесно :) 


Парчетата са стабилни, но всъщност


са нежни и супер сочни, така че може да ги ядете и с лъжичка.


Обещавам ви, че ще ви хареса и ще си оближете пръстите, лъжичките и чинийките. Ако го направите, не пропускайте да ми изпратите снимки :) Знаете, че вашите снимки, са моята гордост, за които ви благодаря :) Сега, след като се заредих с малко слънце, ще се постарая да "предам нататък" и това местенце да остане малкото неутрално от всякакви наболели теми, за да може да се разсейвате и да ви е винаги хубаво тук. 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 


Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!

Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.  Благодаря ви, приятели!


четвъртък, 24 февруари 2022 г.

Пъстра вегетарианска паеля /An Amazing Vegetarian Paella

 

Не ми казвайте, че вече мисълта за море не ви е минала поне веднъж през главата. Аз съм като по часовник! Mине ли Коледа и вече съм готовa за морето. Само духом де, телом съм доста далече и в двата смисъла. Но, затова пък усещам как с появата на слънцето и настроението ми се промeня, както и апетита. Определено вече не ми е до туршия, колкото и царска и aристократска да е тя. Дайте ми свежест, зеленчуци и ако може повече цвят. И ми дадоха! Приятелите ми от Крина най-сетне пуснаха на пазара един от най-вкусните оризища, които можe да опитате - кръглият ориз Бомба. Той е идеален за паеля и става доста бързо. Това, че е характерния ориз за паеля, не значи, че не може да си приготвите всички други вкусни ястия с него, барабар и едно ризото.

И тъй като още не ми е време за традиционна паеля, определено съм за една вегетарианска такава. Дай ми гъби, дай ми чушки, дай ми шафран да, точно така. Каквото и да правите не пропускайте нито едно от двете най-важни неща за хубавата пелия - точния ориз и качествения шафран.

Приготвих ястието в дъждовен ден, но си пуснах на пиратски ютуб една испанска плейлиста и хич ми не пукаше, както щеше да каже Цецо от Луковит. Получи се такава пъстрота, вкусота и аромат, че си казах, трябва да я споделя с вас възможно най-скоро. Много ще се радвам да ви хареса, макар да не е с морски дарове и ако живеете по испански места, напишете в коментар каква друго мога да си приготвя с тази "бомба", ама да е по-интересно. 


Необходими продукти:
600 мл зеленчуков бульон
100 г млени домати
1/2 ч.л. шафран 
100 г гъбки печурки 
1/2 глава стар лук
1 стрък зелен лук
2 скилидки чесън
1 зелена чушка
1 червена чушка
ч жълта чушка
1 лимон
зехтин
сол
пушен червен пипер
черен пипер
магданоз

Както винаги, започваме като си приготвяме всички съставки на масата, защото така няма да забравим някоя съставка и няма да се бавим, когато й дойде реда. 


Следващата стъпка е да нарежем всичко : стария лук и чесъна на ситно, 


чушките и зеления пък на средни по големина парченца, така че да донесат цвят на ястието. 


Гъбите разполовяваме или режем на четвъртинки, в зависимост колко са големи. 


В голям, по възможност плосък тиган ( ако нямате такъв за паеля) слагаме малко зехтин ( или олио) да се загрее и хвърляме гъбките да се запържат от всички страни за около три минути.

След това правим кладенче в тях и слагаме стария и лук и чесъна, и пържим още 2 минути, докато омекнат.  


След това прибавяме подправки като пушения червен пипер, сол и черен пипер и разбъркваме. 


След като усетим аромата им във въздуха, прибавяме чушките, зеления лук и доматите. Разбъркваме отново за още 2-3 минути и 


добавяме бульона и шафрана. 


След като течността тръгне да завира, прибавяме ориза и разпределяме равномерно в съда, намалявайки силата на огъня на ниска степен . Зрънцата на ориза абсорбират до 3 пъти бульона спрямо собствения си обем, разширявайки се по ширина като акордеон, образувайки малки "бомби". Така той умело поема всички вкусове и аромати на съставките и превръща паелята в уникално кулинарно изживяване.


Оставяме ястието да къкри и да абсорбира течността бавно, като аз украсих и с няколко резена цветни чушки към края.


Уханието на шафрана е незаменимо и веднага ще ви принесе в някоя топла страна.
Щом оризът поеме целия бульон, пред вас ще се разкрие ей тази красива картинка. "Дорисувайте" я с малко накълцан магданоз и резенчета лимон за свежест.


Може да добавите още по-голям набор зеленчуци, а защо не и маслини, 


Всяка хапка от това ястие е Бомба и нямам търпение да споделите впечатления. 

Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,



 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 


Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!




Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.  Благодаря ви, приятели!





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...