петък, 11 февруари 2022 г.

Лека мус торта с малини и какао / Light Chocolate Raspberry Mousse Cake

 

Онзи ден за първи път се върнах във фитнес залата. Гледах да не се престаравам, за да отида втори път тази седмица, но ето че два дена по-късно се движа като Ивъл Канивъл, който не е успял с последната си каскада. Обаче, с друго нещо се справям добре и това е сладкото. Определено успях да го намаля драстично и вместо да спра ( бялата)  захар изцяло, си позволих  първоначално  да я заменя с всякаква друга, една идея по-полезна, но пак да си усещам сладичко. Къде с мед, къде с кафява или кокосова захар, а сега и със захар от фурми, обичам да експериментирам и да си създавам нови десерти ,които ще ям дори в дните след фитнес. Вече си мечтая за наближаващата пролет и със сигурност ще предлагам и по някой друг десерт от графа диети, защото самата аз си правя такива и за момента, в офиса, колежките позволяват да нося само такива :) 

Сетих се и друго. Всяка година, когато половинката иска да ме заведе на ресторант за Св.Валентин аз вече съм на някакъв режим и така и накрая пропускам десерта, защото никога няма да предложат нещо диетично. Реших тази година да си направя аз такъв десерт, за да не гледам в чуждите панички. Предлагам ви тази лека, ефирна и много лесна за приготвяне мус торта с малини и какао, без печене и без угризения! 

Необходими продукти за торта 20 см:
За основата
1ч.ч. мюсли 
2 сл. кокосови стърготини 
2 с.л. фъстъчено масло

За кафявия мус:
200 мл прясно мляко ( или ядково )
1/2 пак. желатин от 10 г ( тоест 5 г) 
40 г тъмно какао
200 мл сметана

За малиновия мус:
200 мл прясно мляко ( или ядково )
1ч.ч. ( 200мл) замразени малини
1/2 пак. желатин от 10 г ( тоест 5 г) 
200 мл сметана

Започваме като приготвяме основата. За целта блендираме в чопъра малко мюсли, кокосови стръготини, фъстъчено масло и захар от фурми. Може да ползвате за следващите елементи само фурми или пък друг вид масло и тахани.

   

Идеята е да стане пластично и меко "тесто" което да разпределим лесно на дъното на форма за торта с махащи се стени диаметър от 20 см. Пъхаме в хладилника да стегне и се захващаме с мусовете.


Първо накисваме едно пакетче желатин ( грамаж, колкото да желира 500 мл течност) в малко студена вода. Отделно, в касерола смесваме млякото, какаото и захарта. Тази захар представлява буквално смелени, изсушени фурми, затова е по-скоро като прах и не се разтваря изцяло във вода, но затова е чудесен сгъстител за всякакъв вид кремове.

     
Тъй като ползвах горчиво, тъмно какао сложих повече захар и аз ви препоръчвам да опитате как е на вкус и да коригирате захарта по този начин. Може да замените какаото( или да го обогатите) с някакъв хубав качествен шоколад ,но това аз съм мързелива и реших да не се мъча излишно на пътечката следващия път. 


След като сместа се загрее достатъчно на котлона и се превърне в хубав, лъскав шоколадов сос, прибавяме половината пакетче желатин и разбъркваме докато се разтвори на тих огън ( важно е сместа да не завира)
Отделно си разбиваме сметаната на сняг. Само тук си позволих своеволия и използвах вече леко подсладена ( най-добре животинска)  сметана, но нямах друга. Вие може да ползвате обикновена, че дори и заквасена или цедено кисело мляко, ако искате десертът да е още по-лек, но едва ли ще постигнете толкова въздушна текстура. 

Оставете какаовата смес леко да се охлади, за да не разтопи сметаната и почнете да прибавяте към нея на части от сметаната и разбърквайте така, че да получите пухкав какаов крем. Изсипете го върху стегналата вече основа на тортата и муш в хладилника ( аз даже във фризера).

    

Захващаме се с розовия ( малинов) мус и процедурата е същата. В касеролата слагаме млякото, захарта и замразените малини. Слагаме на котлона да се загреят и пасираме. 

    

Прибавяме и остатъкът от набъбналия желатин и загряваме още веднъж на тих огън, докато се разтвори напълно. Отново охлаждаме и малиновия "сос" леко и го прибавяме към сметаната, разбърквайки постепенно.

     


Изсипваме този крем върху вече стегналия във фризера какаов пласт и изравняваме. Хоп, пак на студено.


Украсих тортата с малко разбита сметана с цедено кисело мляко, защото бях твърдо решена тази торта да има лекотата на тиха целувка по челото на спящо бебе...Или пък степента на тренировката, която ми се иска да правя. 

      

Така и не разбрах дали се увлякох с украсата, но истината е, че си я харесах накрая. Малко сухи розички, сушени малинки и имах зелен ядлив мъх, който си замразявам за украси. (Ако ви интересува как се прави, може да видите тук )


Стана много сладка и нежна и определено смятам, че има как да се направи в още много вариации. С различни плодове, кремове, пълнежи. 


Захарта от фурми действа като сгъстител и още на следващия  ден си направих нещо като домашен течен шоколад от него, вместо сухото мляко и стана уникално. Определено смятам, че се усеща по-добре в тежки кремове, но смятам, че в тази рецепта се получи също много добре. 


Разделих си тортичката с моята приятелка / шефка, с която се мъчим във фитнеса и тя й даде оценка шест. Каза, че благодарение на нея усеща, че вече може да издържи без сладко, защото нуждата от бялата захар е минала безболезнено този път и сега няма таз нужда от сладко всеки ден. 


Снимайки тази тортичка и очевидно, хапвайки си от нея, се размечтах за наближаващите по-топли дни, когато навън пак ще се изпълни с живот, ще се препичаме на слънце и тревогите на зимата ще останат зад гърба ни. Винаги имаме нещо за което да сме благодарни и нещо, което да очакваме.


И не забравяйте, че всеки един ден е и нова възможност да преживеете нещо хубаво, а храната определено може да бъде част от това. 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 



Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.  Благодаря ви, приятели!




вторник, 8 февруари 2022 г.

Виненките с локум на баба /Turkish delight cookies with wine

На баба ти виненките звучи в пъти по-вкусно от нейнoтo хвърчилo, килотите и деветини. Аз лично смятам, че ако нещо е бабино, със сигурност е изпитано, изпатено дори и усъвършенствано до неузнаваемост, плюс фактора да бъда направен по-най-лесния и икономичен начин. Ако рецептите имаха сертификати за качеството тези "На баба" биха били с най-висок клас и в един по-справедлив свят щяхме за специални поводи да се водим не в изискан ресторант, а във веригата "На баба ти кухнята" , където не само ще ти приготвят всичко с натурални продукти, няма да станеш от масата докато не си изядеш огромната порция, ще те похвалят, че си наддал и всичко, което остане от тавата, ще ти го приберат за вкъщи.

Добре би било, нали? 
Така моята баба последния път ми даде един буран с мас. Отдавна не съм готвила с мас и само я премятам от рафт на рафт в хладилника. Сега, обаче когато цените на олиото се изравниха с тези за гръдни импланти, аз посегнах към бурканчето и мога да ви кажа, че пак баба ми добре си знае. Пържените картофки в мас не могат да се сравнят с други, а днешната рецепта за виненки с мас ще ви върне в годините, когато сладките наистина се топяха в устата. 
 

В месеца на виното, няма как да не ви изкуша с някои романтични, лесни и леки рецепти за сладкиши с вино. Днес ви каня да си направим една пищна доза винени лакомки с орехи, така че да имаме за всеки ден с кафето или чая, и да се радваме на живота, защото каквото и да се случва, някои неща си остават същите - като сладките на баба например:

Необходими продукти:
около 300 г локум
200 мл бяло вино
250 мл разтопена мас
1 с.л. ванилия
100 г орехи
пудра захар за овалване

 Пълна видео рецепта може да видите засега ТУК, в моя Инстаграм акаунт, после ще я добавя и в публикацията, а сега може да видите изпълнението стъпка по стъпка. 


Много е лесно. Смесваме в купа брашното и разтопената мас, както и виното. Може да ползвате всякакво вино, разбира се червено ще доведе до по-тъмно тесто, затова аз ползвах домашно розе.

Към него добавяме и една супена лъжица ванилия, или ако е на прах- едно-две пакетчета, в зависимост колко силно искате да се усеща. Оставяме тестото да се охлади в хладилника за 40-60 минути, покрито в стреч фолио и оформено на топка. 

    

След като стене, разточваме на средно дебел лист и режем на триъгълници. Аз винаги правя по-малки и дебели, и ги разточвам допълнително леко, преди да сложа в тях плънката от парченеце локум и орех. 


Съветвам ви да си нарежете локума и орехите предварително на малки парченца, за да не си губите времето, когато тръгнете да ги навивате. Може да навиете сладките и на фунийки или топчета.

    

Редим ги в тавичка и ги печем във фурната на 180 градуса за около 10-15 минути, докато порозовеят. Времето ще варира в зависимост от големината на виненките, но почнат ли да хваща леко цвят по краищата, са готови. 


Още горещи ги овалваме в пудра захар и редим в поднос, като внимавайте, ако се изкушите да си хапнете тогава. Горещият локум не е шега работа, аз говорих с лек американски акцент като Кичка Бодурова няколко дни заради изгорен език.


Талкова леки, крехки и меки - с една дума идеални. Само не ме питайте колко бройки излизат, защото почнаха да изчезват по-бързо отколкото можех да ги преброя, но да кажем поне 60 броя има.


Кажете ми дали искате още бабини или винени рецепти, дали ще празнувате празника и ако приготвите нещо по рецепта от блога, не забравяйте да ми изпратите снимка :) 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.  Благодаря ви, приятели!



сряда, 2 февруари 2022 г.

Свински пържоли с мед и вино / Easy Honey and Wine Pork Chops

 


Още една страхотна рецепта днес, но с ужасни снимки. Почнах да се упражнявам у дома с рецепти, я за Трифон, я за Валентин, и това далеч не са имената на любовниците ми. Но в месеца на любовта и виното реших, че малко по-сносни ястия няма да е зле да се наложат на трапезата ни, тъй като обикновено февруари и март ги отчитам като най-депресивните месеци от годината. 

Дали заради края на коледните празници, началото на новата работна година, увеличаването на всички стоки, но не и заплатите и все така упорито неотстъпващата като припев от чалга песен в мозъка, епидемична обстановка, но много хора около мен са in depresito. 


Аз се изключвам не защото не съм там, а защото водя първенство и проправям пътя за вас. Затова и нашите деди са го измислили, като са си създали един празник на виното, лечени с ракия срещу болести, хапване редовно на месо за силички, проспиване на тъгата в тъмните месеци и докато се усетят, пак са на полето ( за нас морето)  с куп задачи ( за нас коктейли) . 
Следвам тези мъдри съвети и затова ви предлагам да се нагостим с ей тези ароматни пържолки с мед и вино. Рецептата е страхотна, сосът - импровизация, но пък най ме е яд, че снимките не станаха никак хубави. После се сетих, че това са бели ядове и седнах да се наплюскам със свинско, което за момента си остава най-изгодно да се яде. Кило свинско е почти колкото кило краставици, така че не е най-икономически изгодният момент да ставате вегани баш сега. Надявам се тази рецепта да ви хареса и да й се насладите, както и ние у дома, ето я и нея:

Необходими продукти:

Около 400-500 г свински врат
2 с.л.мед
няколко капки Уорчестр сoс ( или соев)
сол, черен пипер, червен пипер, чубрица
150 мл бяло вино

Още:
масло
олио
брашно
мляко/ вода

За тези пържолки препоръчвам да се мариноват минимум час, но най-бре една вечер в хладилника. Слагаме всички съставки в подходящ съд и отсяваме за през нощта, за да поемат хубаво от всички аромати. 



На следващия ден загряваме тиган с малко масло и олио в него 

и запържваме пържолите до красив загар от двете страни. 


След като ги извадим, може да ги посолим още веднъж, ако е необходимо. 


В мазнината от месото, запържваме до светло-кафяво две равни супени лъжици брашно, а след това изсипваме останалата ни марината, и бъркаме докато получим кафява каша. Прибавяме още вода или прясно мляко, ако сосът е станал твърде гъст за да го разводним. Аз винаги опитвам и мога да го подправя с малко черен пипер, ако искам да е пепър сос, или пък с горчица, или пък още вино. Сосът е чудесно нещо, с което може да експериментирате според вкуса си. 


Прехвърляме го в сосиера, а месото поднасяме с гарнитура по желание - гъби в масло, картофено пюре или зелева салатка. 
Добър апетит! 
  

Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.  Благодаря ви, приятели!




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...