сряда, 24 ноември 2021 г.

Баница с картофи и сметана / Banitsa with potatoes and leeks



Чудех се днес какво да ви изненадам и типично по български реших да врътна една баница! И то каква! Такава вкусотия отдавна не сте яли! 
За известно време се опитвах да не ви пощадя откъм калорични рецепти, но пък такива времена настанаха, че трябва да сме здрави и силни преди всичко! Красотата я оставате да извира от вътре и да се показва в действията ни един към друг -къде с комплимент, блага дума, услуга, разбирателство и най-вече търпимост един към друг. 

Всеки ден виждам как личното мнение на всеки става причина да потискаме чуждото такова, а сметка се търси от всички, но не и от тези, които най-вече  носят отговорност. От самите нас!

Наясно съм, че тази зима всичко ще поскъпне, ще бъде кът, ще се доставя бавно  (цели 5 дни чакаме вече, "ужас голям"), а хората пак ще негодуват, макар да сме заобиколени от причини да се радваме на толкова много неща спрямо годините на инквизиция, войни и жертвоприношения ;) 
 Аз смятам да ви отделя от новините, трагедиите, теориите и на практика да ви покажа как да се погрижите първо за собственото си щастие, което да прехвърлите на близките си, а от там насетне, да се надяваме да се "зарази" и някой друг с дробинка и позитивизъм, така че да настане пандемия от съвсем различна култура на мислене, а в следствие и на поведение.


И за да не си помилите, че съм се взела толкова несериозно, ще ви кажа, че шегата и усмивката все още са ми най-присъщите черти, както и желанието да ви "нахраня" по-вкусно, от онези енергийни вампири от коментарите и постовете в нета. 
Тук е място за блаженство, пренареждане на матрицата и снимки, който ще ви накарат да усетите даже аромат.


Днес ви представям една страхотна рецепта за мека баничка  с плънка от картофи и праз, а заливката е от сметана и сусам. Спестете е си харчовете по ресторантите и си спомнете, че е много простичко да бъдеш щастлив, трудното е обаче да си простичък, ако вече не си :)
 
Мама вече ме е обременила от малка с книжки, тъй като ме приспиваше докато ми четеше от учебници по генетика и биология. Много неща се обясняват и там относно някои наболели теми, но няма да ги повдигаме, даже и вие няма да можете да се повдигнете от масата, щом се напраскате едно хубаво с тази стррррррахооотна баница! 
( не мога да чуя тази дума без да почна да си пея "Баница" на Иво Димчев) Хайде с мен:





Необходими продукти:
1 пак. кори за баница
1-2 стръка праз
600 г картофи
100-150 г сирене
200 г заквасена сметана
100 г кисело мляко
олио ( може и с масло)
сусам за поръсване
1 яйце

Започваме като сваряваме картофите. Аз ги варя цели, необелени, а после ги беля.
Докато се варят си подготвям останалите продукти.

Нарязваме праза на ситно и задушваме в малко олио, докато омекне. Правим го на средна температура, за да не прегори.

























След като картофите са готови ги намачкваме, добавяме 100 г от заквасената сметана и яйце. Разбъркваме.
       
Прибавяме после мекия праз и сиренето. Може да добавите повече сирене или по-малко, да сложите сол ( ако е по-безсолно), общи взето пълната подлежи на много модерации, и зависи от вас.





        




















В малка касерола си разтопявам около 50 г масло и доливам около 50 мл олио.
Приготвяме на масата, плънката в купа, олиото за корите и корите.
Използвах обикновени кори за баница. Работим с по една кора.

  

Отваряме корите, слагаме по корите съвсем малко от олиото и маслото ( най-добре с четка) и слагаме около една голяма лъжица от сместа намазана. Свиваме на две кората, притискаме да се залепи добре и завиваме на рулце, а след това го завиваме на охлювче в тавата.



Процедираме така и с останалите кори докрай, като ги наслагваме в тавичката от вътре навън.
Преди да пъхнем да се пече, заливаме баницата със заливка от останалата сметана, киселото мляко и около 50 мл олио. Поръсваме със сусам.


Печем на 180 градуса за около 40 минути, като след като се запече до желания цвят, покриваме с фолио и допичаме така.



Тавата ми бе с диаметър  около 32 см, защото знам, че ще ме питате. Ако има още въпроси, пишете в коментарите  :) и ще се поостаря да отговоря при първа възможност.



И сега, какво ще кажете,а? Бива си я тази вкусотия, казвам ви! 


Оставям ви да си приправяте баница, баница, докато я правите, а аз имам още малко време  и се чудя дали да не ви изненадам с една различна баклава :) Време е да стартираме с коледните рецепти, нали? 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 


Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.  Благодаря ви, приятели!


















петък, 19 ноември 2021 г.

Торта със сушени сини сливи / Chocolate and dried prune layer cake

 

Бавно, но славно вървим към сушените сливи и не говоря за критическата :) Зимата е съвсем близо и ако не сте си изсушили плодове този сезон за да имате ошав за бъдни вечер, то не се притеснявайте - все още се продават на много места. Искам да ви предложа да опитате една чудесна торта, която създадох за Книгата с рецепти на София мел, така че ще я видите само като описание на продукти. Изпълнението на рецептата е техния сайт и може да отидете там, ако ви се стори нещо, което бихте искали да вмъкнете в листата си "Неща, които съм изял пред да умра". 

Много черен хумор ме налегнал днес, но това е защото подхожда на тази тъмна красавица, която съчетава много вкусове,  сладко, леко киселко от сливите и хрупкаво от ядките - бих казала торта за по-хард и нестандартни хора... като моя милост. 

Препоръчвам я на всички, които имат работещи вкусови рецептори и обоняние и се надявам да ви хареса :) 

За блата:
1 ч.ч. брашно София Мел Класик
6 яйца
25 г тъмно какао
1/2 ч.ч. захар
1/4 ч.ч. олио
1/2 пакетче бакпулвер
1 ч.л. лимонов сок


За крема:
2 с.л. брашно с връх София Мел Класик
2 яйца
300 мл прясно мляко
150 г захар
1 ванилия
150 г краве масло
100 г черен шоколад


За декориране:
50 г орехи
200 г сушени сливи
200 г шоколадов ганаш
захарен сироп (по желание)

Изпълнението на рецептата може да видите тук
Не е никак сложна, но пък украсата е трепач. 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!

Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 

Благодаря ви, приятели!

сряда, 17 ноември 2021 г.

Прясно зеле с домати и кайма на фурна / Easy Baked Cabbage with Tomatos and Meat


Време си е да налагаме зелето, но за хапване все още сме на прясно. Миналата година половинката за пръв път реши да сложи кисело зеле, като аз го подкрепях от дивана в хола, докато той всяка вечер слизаше в мазето да го претаква.                                                                         За човек, който не пие ракия му се чудех на акъла от къде тоя мерак за зеле, но след като с всяка вечер все повече го мързеше, а накрая не успя да си изяде всичко, колкото и капами да се приготвиха си даде сметка, че тази година ще пропусне. Аз, да си кажа честно винаги съм била по-голям фен на прясното зеле - било то готвено или на салата, и да не ме чуят приятелите, даже като го сготвя с домати го предпочитам постно.                                                              Да, ама липсата на месо в ястията у дома често се приема като все едно съм сервирала експериментална, молекулярна кухня, която само се оглежда и се задава въпросът "какво е това". Затова и днес искам да ви покажа една сравнително бърза, вкусна вечеря, която ще даде най-доброто и от двата свята - прясно зеле с кайма и домати на фурна.


Топи се в устата и е толкова лека вечеря , че и две чинии да изядете - нищо няма да усетите.


Но нека ви покажа как да си го приготвите най-добре и да се убедите, че е наистина супер лесно:

Необходими продукти:
1 средна глава прясно зеле ( около 1кг) 
2-3 скилидки чесън
400 г млени домати
400 г кайма смес( може и по-малко) 
2-3 дафинови листа
черен пипер 
червен пипер
лют пипер
сол
олио

Първата ни стъпка е в малко олио да запържим каймата. Може да сложите 250-300 или 400 грама, в зависимост от това колко искате да преобладава в ястието. Може да я направите на малки топченца преди това или пък просто при запържванато да се опитате да я раздробите на по-едри парчета. Ако каймата не е овкусена, може да го направите с любимите ви подправки - млян кимон, черен пипер или чесън на прах. Подправете на вкус и опитайте :) 
Готовата кайма изваждаме в чиния и оставяме настрана.

Докато тя се пържи се заемаме със зелето, което нарязваме на средно големи парченца. Слагаме около половин супена лъжица сол и намачкваме с ръка, за да може да слегне и да се сготви по-лесно в тигана или тенджерата. 


В същата мазнина от каймата, може да добавим още малко олио и запържваме нарязаните на не много ситно чесънчета на умерен огън. Аз слагам понякога и повече чесън, но това е защото ние сме маниаци. 
Прибавяме зелето и разбъркваме като подправяме с различни подправки, докато се пържи и омеква. 


След като поомекне, идва ред на доматите. Може да ползвате пресни или млени от буркан и.ли консерва. Ако са прясно смлени домати, ще имат малко кисела жилка, затова сложете една чаена лъжичка захар към тях. Ако са домашни млени домати или от консерва, вече ще са овкусвни и няма да има нужда. 


Прибавяме ги към зелето и добавяме последно лютия пипер 


и каймата.


Последно прибавяме дафиновия лист, люта чушка  ако искаме) и последно опитваме на сол как е. 
Прехвърляме зелето в подходяща тавичка и доливаме вода, колкото да го облее  и пъхаме да се пече във фурната на 180-190 градуса за около час.


Важното е да изври водата и да остане на мазнина, но ако тръгне да се запича  много отгоре, сложете лист фолио.


Не знам за вас, но аз си умирам за усещането за топло, леко пикантно зеленце, в сочен , доматен сос, а малките късчета каймичка само допринасят за богатството на ястието, но не го правят тежко или мазно.                        Има ли по-вкусно от горещо зеле на фурна?                                 Понякога си го слагам върху филията и го ям като филия с лютеница, защото не искам да губя и капчица от вкусния сос, който попива в хляба.



Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. Благодаря ви, приятели!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...