събота, 5 юни 2021 г.

Торта „Дунавски вълни“ / Donauwellen cake / Danube waves cake

 

На вълна торти съм пак  :) Да не кажете нещо. Оставих ви доста време да си почивате от моите сладки изкушения, и сега, когато сезоните на плодовете са тук, хич ми не пука ( казано по луковидски) дали ще слабеете за морето. Искахте торти, ще видите сега торти :)Само миналата седмица направих две уникални рецепти с  ягоди, като така и не успях да получа информация коя е по-хубава. Имаше равен вот за всяка от тях, явно защото едната беше шоколадова, а другата лека и свежа, така че имаше за всеки вкус. 

Днес обаче, като една лека интродукция към тортената фиеста, която започнах последно време, ще ви споделя и чудесна торта от книгата ми със София мел, която ко-създадохме с Таня Донева. Сезонът на черешите е тук и аз вече преядох неколкократно с тях - кихам, носа ми тече, сърбят ме очите от алергията и пак ги ям. Виж, в торта пък, още повече ми понася, макар че във фитнеса е точни обратното, Няма да обръщам внимание на това обаче, защото може ли човек да мърмолясва, когато има пред себе си такава красота.

И тъй като съм на вълна торти, време беше да ви представя ви торта Дунавски вълни. 

За блатовете:
5 яйца
6 с.л. прясно мляко
250 г масло
200 г захар
1 ванилия
2 с.л. тъмно какао
1 ч.л. бакпулвер
2 ч.ч. череши

За крема:
250 г масло
1 пак. Пудинг ванилия
400 мл прясно мляко
2 с.л. захар

Глазура:
100 г черен шоколад
100 мл течна сметана

Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястие, присъедините се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!

Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!




петък, 28 май 2021 г.

Мус торта "Дъга" / Rainbow Mousse Cake

 

Има ли по-сладко нещо от децата? Напоследък ще кажете, че ме е треснала baby fever, но все още не смятам, че е така. Просто наистина им се радвам на самочувствието, увереността, усмивката, настроението, надеждата, безцеремонността и способността да те разсмеят и в най-тежкия ден. 
Всеки от нас се стреми да запази детското в себе си колкото може по-дълго, но когато не успяваме, за щастие се появят децата и те ни припомнят всички чудесни емоции, които подминаваме през деня само защото мислите ни са заети с месечния отчет, например. 

Тази година пак реших, че е време да направя торта за Деня на детето, и макар вече да не дават как Лара и "Милион и едно желания", аз съм върл защитник на милионите и едно желания на този ден - детски филмчета, солети, пасти, торти, балони, кастофони, мастофони...каквото душа ви иска. 

Развихрих се със свежите и леки продукти в хладилника и вид, който подхожда на всеки бонбон. Ако ще я поднасяте на момче и ви е твърде момичешка, само разменете цветовете и синьото и лилавото да са отгоре и готово. 

След като я снимах, сърце не ми даваше да я изям и потърсих веднага приятелка с дете, на  която да я дам, защото това трябва да се яде от деца. За мой късмет, моята приятелка Роси имаше точно семейно тържество и се бяха събрали деца у дома и,,, хоп, тортата си намери притежателка. Освен страхотната усмивка на дъщеря й Калина, получих и благодарствено клипче, което направо ме разтопи. 


Ако искате и вие да се разтопите от още детски усмивки и да реагират с "УоооУ" при вида на торта, да ядат от нея и да казват, че е като облаче, еднорог или захарен памук, да знаете какво има в нея до последната съставка и да си създадете още радостно настроение, обаятелно направете тази торта :) 
И защото знам, че ще ме питате, поставката за торта си я взех от моите приятели ТУК!! 

Необходими продукти: 

За кората: 
125 г обикновени бисквити
80 г масло

Крем: 
400 г заквасена сметана
500 мл течна сладкарска сметана за разбиване
100 г пудра захар
2 пак. ванилия
1 пак. желатин
200 мл течност ( компот/ вода) 
хранителни боички ( моите са гел бои на Wilton) 


Украса:
сметана
захрани конфети
бонбони

Започваме като смиламе бисквитките на блендера и смесваме с разтопеното масло. 


Изсипваме ги във формата за торта и притискаме с чашка, ръка или лъжичка, за да може да полепне по нея като кора за дъното. Прибираме в хладилника да стегне и се заемаме с крема.


Накисваме желатина в малко студена водичка, докато набъбне. 
Смесваме в купа заквасената сметана с пудрата захар и ванилията и разбъркваме с лъжица до еднородна смес ето така. ( тортата може да понесе и повече заквасена сметана, ако искате да е с по-плътен крем) 


Разбиваме и сладкарската сметана на сняг, като ето какво ще ви посъветвам тук. 
Ако искате пластовете на тортата да са по-равни, оставяте я една идея по-течна, за да може да се изливат по-добре. Ако искате да е по-въздушна, нека е пухкава. Ако искате тортата е да по-сладка, може да добавите захар или друг подсладител към сметана още, но тъй като е за деца, аз я направих с по-малко сладост, пък и сметана си беше подсладена 


Набъбналия желатин смесваме с около 200 мл сок от компот или друг светъл сироп, който сме загрели предварително на котлона или микровълнова. Разбъркваме докато желатинът се разтвори напълно, като ако се наложи да го претоплим, внимаване да не завира. 

Смесваме желатина към заквсеаната сметана, а после към заквасената сметана прибавяме битата сметана. Разбъкваме всичко на ръка или с миксер на по-ниска степен. 

Разделяме сместа на четири равни( доколкото може)  части, и оцветяваме с малко хранителни боички, като аз избрах синьо,  жълто, лилаво, и розово. 


Слагаме първият пласт върху кората ( като според мен и тази поредица от цветове е най-красива) и изравняваме. Пъхаме във фризера за около 10-15 минути и слагаме следващия пласт. 


Работим бързо, за да не стегнат кремовете, макар че сега е топло и няма да стане токова бързо, пък и те са пухкави и е по-трудно :) 


След като изсипем всички, пъхаме в хладилника за поне около час-два.


Готовата торта украсяваме по желание.

Аз използвах едни вкусни, вафлени бонбони, които си нося винаги от Холандия, ноооо..вече видях, че ги продават в магазин Кик, затова може да ги вземете от там :)
 

Украсих  още със захрани конфети на Др. Йоткер и бита сметана, за да добие още по-бебешко излъчване този сладкиш.


Вие може да сложите свежи плодове, да заместите сметаната с маскарпоне, крема сирене или нещо друго. Може да намалите и количеството бита сметана, ако искате да по-плътен вкус, тъй като този е определено доста въздушен, точно като мус. За любителите на сладкото, може да сложите и бял шоколад в крема. 


Аз обожавам торти, които ни дават свобода да се развихрим и да създадем свои, собствен вариант. Като деца грабнали четка, тази торта може да бъде толкова завладяваща, а и истинска творба накрая ( за 6 или за 2 ) , но все ще е вкусна и забавна. 

Нямам търпение да ми споделите своите впечатления и да ми напишете коя е вашата любима сладост от детството, за да потънем в още по-сладки спомени :) 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястие, присъедините се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 


Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!




понеделник, 24 май 2021 г.

Тирамису без яйца с ягоди и шампанско / Strawberry Tiramisu Without Eggs Recipe

 

Честит 24-ти май, приятели!  Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Честит празник на и град Благоевград. Ако сте от новите ми читатели "Здравейте, аз съм балгоевградчанка", нищо, че душата ми е от Сейшелите.

Мина доста време откакто отпразнувах този празник с десерт, но тъй като тези дни ми се струпаха зареждащи празненства с роднини - ту абитуриентски, ту юбилеи, реших, че искам да отбележа и последния ден от дългия уикенд с нещо толкова сладко, колкото и факта, че тази работна седмица е само четири дни. 

Дойде сезонът на череши, ягоди и всякакви благости и тъй като Благоевград съдържа "благо" в себе  си е напълно задължително днес да го отбележим с нещо благичко. 

Освен това, в него е родена Люска Плюска, която както знаете създава доста благи неща и не след дълго Благоевград може да е известен с този факт, че е най-сладкарският град в България, а не с това, че може да "те натепат пред Ъндър-о, ако си взел последната Джумайка от Бакалов"

 (Или ако не си от тук, в превод : "Има статистическа вероятност да станете жертва на физическо насилие пред известен благоевградски нощен клуб, намиращ се до популярна закусвалня, от която клиентите си закупуват тестени изделия след консумация на алкохол, с предпочитания към тази, носеща името на града ни" ) 

И така, нека не губим време, а ви споделя рецептата за днешната вкусотия, която става за 15 минути., без печене, без нерви, лека, лятна, свежа и супер вкусна. Торта ли е, десерт ли е, тирамису ли е - не знам. Но има шампанско и ягоди и това определено я прави твърде съблазнителна. Ако искате да я пригодите за деца, може да пропуснете алкохолчето, макар че няколко поколения българи биха потвърдили, че това никога не е било проблем.

Но ето и колко бързо става. Вижте какво ви трябва:


Необходими продукти:
250 г ягоди
20 броя бишкоти
500 г маскарпоне
160 г заквасена сметана
100 г пудра захар
100 мл течна сладкарска сметана за разбиване
1 ванилия
130 мл сладко шампанско
100 мл компот от ягоди/ сок

Подгответе си съд за сглобяване на тортата. Почистете и измийте ягодите и ги нарежете. Изберете леко, сладко и ароматно шампанско.


Разбийте с миксер маскарпонето и пудра захар, прибавяйки след това и останалите два вида сметана. Прибавете и 30 мл от шампанското и ванилията и разбийте, докато получите пухкав и вкусен крем. Не е нужно да е много сладък, но ако решите, може да коригирате захарта по желание. 

     

В купичка или чиния сложете компота ( захарен сироп или сок, по възможност светъл на цвят) и шампанското. Потопете в тях бишкотите за кратко и наредете в поднос. 
Сложете част от крема, а отгоре разпределете нарязаните ягоди.
Сложете още един пласт напоени бишкоти и украсете отново с крем, като го шприцовате за по-красив вид. 

                 

Украсете отгоре с още ягоди, като аз имах и кокосов чипс, който също предаде чудесен завършек.


Добре е да оставите тортата в хладилника, поне за час, да може да поеме от крема, 


но и веднага да си отрежете парче, няма да ревете от мъка, повярвайте ми! 


Нарекох тортата тирамису, зашито прилича на такова, а знам, че много хора биха искали да потърсят идея за такова без яйца, като това е такъв вариант. 


Аз започвам да режа парчетата и се надявам да стигне не само за цял Благоевград, но и за всички, които днес са решили да честват нещата, с които се гордеят. 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястие, присъедините се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 


Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...