Необходими продукти за 2 броя:
вторник, 11 май 2021 г.
Гогъли могъли ала Люси/ Kogel mogel
събота, 8 май 2021 г.
Пърленки с кашкавал / Flatbread with cheese
Тази карантина ни накара още повече да ценим времето навън и прекарано в реалния свят, така че все повече се опитвам да правя точно това - да се радвам на семейството и близките ми..очи в очи. Да, за момента може би рецептите намаляват като бройка, но най-важното, не и като качество. Знаете, че не споделям рецепти само заради редовното съдържание, а само неща, които си мисля, че биха напарвали животът ни наистина по-вкусен. Като днешните пърленки например. Направих ги като част кулинарната ни книга със София мел, а рецептите вече се публикуват на сайта им. Аз ги анонсирам тук, тъй като не искам да ги изпускате, защото са чудесни. Ето я и днешната:
петък, 30 април 2021 г.
Козунaчени плетени кифлички с локум / Sweet easter bread twists with turkish delight filling
Усеща се вече, нали? Усеща се уханието на козунака, къкрещите яйчица, подправките за агнешкото, прясно нарязаните краставички, зелен лук и маруля и най-вече, усещат се почивните дни. А, усещате ли как след толкова хапване и пийване сме толкова уморени, че нищо не ни се върши?! Добре, че тази година се насъбират повечко почивни дни, та да може да си откраднем и някой друг ден реанимация от "яденето".
Такива сме си ние българите, такава ни е културата на живот. Всяка година все повече набира популярност възмущението към охолните ни трапези, но истината е, че дали у дома, под ореха на село или в детските ни спомни, всички ние сме отраснали именно с тях. С трапезите, които събират семейството на една маса. И сега, когато животът става все по-самотен, когато сме все по-дистанцирани, а храната все по-често закупена от близкия магазин или пекарна, месенето на тесто изглежда като излишно затруднение. Аз обаче ще ви препоръчам друго. Замислете се дали бихте се лишили с един от онези топли спомени за уханието на домашни печива и шума от семейната глъчка.Така, днес искам да ви предложа да си направите тези чудесни плетени кифлички от козуначено тесто с локум. Направих само половин доза от това описаното по-долу тесто за тях, но лично аз ви препоръчвам да си забъркате цялата, тъй като ще искате да си направите поне едно странично козуначе :)
Ето и какво ви трябва за дойна доза козуначено тесто:
Добавяме след това постепенно от брашното, смесено със солта и ванилията и продължаваме да месим с приставка за тесто (може да го направите и на ръка). Накрая добавяме постепенно и от мекото масло, кората от цитрусите и ако е необходимо няколко капки олио по ръба на купата, за да се отлепи по добре от стените на съда.