събота, 10 април 2021 г.

Козуначени питки "Яйчица" / Easter mini bread "Eggs"

 

Великден наближава и не говоря за деня, в който ще реша да изчистя, вместо да сготвя, защото говоря за празника, за който така и така се готви много. Ето например, и тази събота се събудих доста рано, защото колкото и да искам да се наспя, тревожният ми мозък предпочита да се тревожи и за това му трябва повече време в будно състояние. 

Бях решила иначе, че ще е добре да си отпочина малко днес, но няколко спешни задачи набързо ме накараха да се стегна в умалелите ми дънки като леберкес и да изляза да ги свърша. Пенсионерите от долния етаж бяха се захванали да си оправят градинката пред къщата, докато моята прилича на гробище за домашни любимци, сякаш е аранжирана от градинаря на семейство Адамс. 

От всякъде бучаха прахосмукачки, простираше се и и се проветряваше, а "засрамено" отидох да си взема пратка с доставка на италиански продукти, да напазарувам храна за уикенда и за през седмицата и като се върнах бях вече уморена да правя каквото и да е...освен да готвя. 

Ех, как да ви опиша колко е хубаво да се завърнеш от пазар, с ново зареждане на продукти, с които да експериментираш и да се развихриш в кухнята. Докато съседите шетат на двора, от моята тераса се разнася уханието на вкусни печива и аромати, които могат да те накарат да си изядеш мотиката от яд. 

Пролетното почистване може и да почака тази година, но пролетното настроение вече се е загнездило в душата ми. От толкова дезинфектанти не ми остана желание за чистене, затова пък не пропускам възможности да си похапна.

 И сега, когато следващият голям празник се задава, съм решила, че искам да ви заредя с моето настроение, като ви покажа няколко чудесни рецепти, които ще донесат усмивка на всеки дръзнал да ги опита! 

Днешната рецепта е за тези вкусни козуначени питчици във формата на яйчице, които направих този път с нерафинирана тръстикова захар Passiflora ( виж тук). Много често ме питате какви видове подсладители може да ползвате за замесването на козуначено тесто, без бяла захар и затова исках да ви покажа, че няма проблем да използвате и кафява такава. Просто заменете количеството бяла с кафява в съотношение 1 към 1 и ще постигнете същия резултат. Тестото отново стана така приятно и ароматно, а усещането за козунак не може да се сбърка! 

За тази рецепта не е нужно да сте големи специалисти по теста, затова ви препоръчвам да започнете с нея, ако искате да направите нещо тестено, но козуначено за първи път :) Ето я и рецептата:

Необходими продукти: 
За тестото:
450 г брашно
150 мл прясно мляко
80 г кафява захар Passiflora ( виж я тук) 
1 пак. суха мая ( 7 г)
1 ванилия
100 г извара
50 мл разтопено масло
1 яйце
кората на един малък лимон
щипка сол

Още:
праскови от компот
1 жълтък
3 с.л. прясно мляко
пудра захар

В купа пресяваме брашното и смесваме със солта, ванилията и изварата. Разбъркваме и правим кладенче, в което слагаме захарта, маята, яйцето, 

и леко затопленото мляко. Прибавяме разтопеното масло и кората на лимона и почваме да месим тестото.


Замесваме меко, нелепнещо тесто и го оформяме на топка. Прехвърляме го в намазана с олио купа и го слагаме във фурната на 50 градуса, покрито с кърпа. 


След като удвои обема си разделяме тестото на 6 или 8 части. Аз исках по-големи питичци и избрах 6 броя.


Оформяме ги на топчета и 


всяка от тях разточваме на кръгче.


Редим в тавичка, като слагаме в средата половин праскова от компот, като може да използвате и кайсии, ако ги направите по-малки. 
Оставяме ги на топло да бухнат още веднъж, като аз го правя на вратата на фурната и като го направят, ги намествам разбития леко с прясно мляко жълтък и  ги пъхаме да се пекат на 190 градуса, докато се зачервят за около 20 минути.


След изпичане ги поръсваме с пудра захар.


Толкова са вкусни и ухайни, захапвайки от пухкавото тесто в комбинация със сочната праскова, просто ще се преснетите във времето на безгрижно детство, когато точно тези тестени сладкиши бяха десертите, които ни караха да тичаме на двора и да играем до тъмно.
Е, аз се надявам да ми дадат малко сили да изляза и аз да си почистя двора ...


ако пък не, и утре е ден, нали така? :) 

Но всеки ден си заслужава да ядем вкусна храна, приготвена с любов! 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястие, присъедините се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди! 

Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 

Благодаря ви, приятели!

четвъртък, 8 април 2021 г.

Пилешко с гъби, бейби спанак и сметана / Creamy Mushroom and Spinach Chicken


Реален разговор на сервитьор с моята половинка :" Извинете, това пиле с какъв сос е? А, това ястие с какъв сос е? Става ли за топене? Искам да кажа сосесто ли е? "
 Аз, втрещена, опитвайки се да преведа на сервитьора, който се поти да обяснява точно колко "сосесто" даденото ястие, че половинката търси нещо, което хем да е с богат, плътен вкус, хем да може да си топи хляб, хем да не се покапе ( което е почти невъзможно). Направо ме убива понякога с неговото желание за кремообразни ястия. И аз ги обичам, но той ги обожава!!!
 Затова и почти не минава месец, в който да не ме кара набързо да спретна някое сосеста манджа, за 20 минути, когато е донесъл от магазина само месо. Питам го, като искаш гъбен сос, къде са ти гъбите? И той мига на парцали питайки ме дали не мога да измисля нещо с бульон и да залея картофите с него и т.н.  Такива експерименти съм правила, че признавам си, понякога ме улеснява, че се сеща да си вземе някой фикс за ястието от магазина. И така, днешната рецепта е за тези от вас, които имат едно от следните неща у дома:
- мъж, обичаш сосести манджи ставащи за 20 минути без нужните продукти
- малко възможност да реагирате и малко време като цяло
- нямате много опит в кухнята искате да започнете да си приготвяте първите самостоятелни ястия
- или пък просто ползвате такива продукти редовно, рядко или от време на време


Както вече ви споменах в предишната ми рецепта с фиксове на Пикантина за реден сач ( тук), не са ми чужди като употреба.
 Помня като малка как мама правеше едно чудесно пиле със сос от такъв фикс и до ден днешен ме кара да се облизвам. 
Надявам се и моята рецепта да възбуди апетита ви, защото в нея ще ви представя как да си направите един страхотен гъбен сос, който става и за гарнитура. 


Рецептата е много лесна и бърза и подлежи на множество модерации, така че се чувствайте свободни да добавяте или премахвате различни елементи по желание, но ето я и нея:

Необходими продукти:
2 броя пилешки гърди ( двойни, около 500 г) 
250 г гъби
50 г бейби спанак
шепа маслини
300 мл вода
200 мл сметана за готвене
3 с.л. масло
3 с.л. брашно
3 с.л. галета
сол/ черен пипер
олио

Както всеки път, започваме като си подготвям всички необходими продукти на масата. Така те ще ни бъдат под ръка. Нарязваме гъбите на парчета по желание:


В подходящ тиган слагаме маслото и малко олио да загреят и запържваме гъбите от всички страни докато придобият красив карамелен цвят. 

     












Докато гъбите се готвят, разрязваме гърдите на по-тънки пържолки, като дори може да ги начукате леко, ако искате да станат още по-бързо. Овкусяваме ги със сол, черен пипер и овалваме в олио, а след това всяка пържолка овалваме в брашно, смесено с галета. 

           












На съседен котлон, в предварително загрята мазнина  пържим месото от всяка страна, докато придобие златист загар и от двете страни и се изпече добре. 

През това време гъбите също ще са готови и ще прибавим към тях бейби спанака, на който му трябва буквално една минута..

и маслините.

Към тях ще прибавим и съдържанието на фикса, който според упътването  трябва да смесим с 400-500 мл студена вода. Аз обаче сложих около 300 мл вода и една чаена чаша сметана, тъй като исках да е още по-богат на вкус.

        












Сосът става буквално за секунди!

Прибавяме към него и изпържените вече филенца пиле или пък ги сервираме отстрани, нарязани на ивици.

Получи се нещо страхотно и наистина си похапнахме доволно поне два дни, тъй като ни стигна, а пък какво по-вкусно да те чака вкусно ястие у дома след работния ден. 

В сами фикс има сметана и гъби, затова ако искате просто да си направите лек сос, може да ги пропуснете, но за да знаете какво точно има в него ви съветвам да погледнете тук и да видите, че е без консерванти и  оцветители. 

Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястие, присъедините се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди! 

Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 

Благодаря ви, приятели!

вторник, 6 април 2021 г.

Мадлени в шоколад / French Madeleines in chocolate shell


Доста емоции ни се струпаха напоследък, не мислите ли? Добре, че бяха изборите да ни разсеят малко от новините за корона вируса и макар това да са наистина важни и решаващи живота ни събития като цяло, ако виждаме света само през тази призма има опасност да прекараме живота си в доста напрегната обстановка.                     С годините едно нещо човек осъзнава най-много и това е, че има доста неща, които са извън неговия контрол. От една страна това може да те паникьосва и да те превърне или в хипохондрик, конспиратор, невротик и какво ли още не, но от друга пък, хей - не е ли всъщност малко успокояващо.                                    Аз например, в последно време взимам всички мерки да се храня колкото може по-здравословно, спортувам у дома, преди да ида на работа, пия добавки и достатъчно вода, но това не ме спаси да хвана съвсем различен вирус и сега пак да работя от вкъщи. Не е ли прекрасен животът просто? :)  Винаги те изненадва, особено когато си мислил, че си си направил някакъв план.                                                                                              Затова понякога просто трябва да се научиш да се наслаждаваш на хаоса, както и на дребните неща около нас. Песента на птиците, аромата на зюмбюли или красивата гледка на цъфналите дръвчета, дребните френски сладки, които да ядем с два пръста, сякаш ей сега ще ни поканят да заемем липсващото място на Мегън Маркъл в кралския двор. 
С всичко това искам да ви примамя да се опитате да да си направите тези чудесни домашни мадлени, с шоколадова черупка и да се настроим оптимистично. ..за каквото и да додИ. Ако нищо не идва, да си го направим сами!

Тези прекрасни мадлени например са част от рецептите, които можете да намерите в книгата, която направихме с Таня Донева, съвместно със София мел. Те започнаха публикуването им на сайта им, за тези от вас, които не успяха да се снабдят с нея, аз от своя страна пък реших да ги представям и тук, за да може хората, които ме следят, да се насладят и на тях. Ето какво ще ви трябва за тези вкусни сладки: 

Необходими продукти:
100 г брашно София Мел Екстра
2 яйца
2-3 с.л. прясно мляко
1/3 пак. суха мая
87 г захар
83 г разтопено масло
1 с.л. мед
100 г черен шоколад

Ако сте преценили, че продуктите ви допадат и ви се намират под ръка, може да погледнете начина на приготвяне в сайта на София мел, като натиснете ТУК

Тези чудесни сладки грабват не сам с нежната си визия, но са наистина много деликатни и пърхави. Ето защо една по-твърда шоколадова черупка е това, което ги предпазва, да не бъдат наранени от света..точно като мен :) 

Ако нямате подходящи формички, може да ползвате други, но традиционните мадлени са в тази форма и ако ще купувате от някъде, препоръчвам ви за по-лесно отлепване да избере силиконови :) 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястие, присъедините се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди! 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 

Благодаря ви, приятели!





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...