петък, 12 март 2021 г.
Пилешки бутчета в бира и сотирани картофи / Grilled Beer Chicken with Sauté potatoes
събота, 6 март 2021 г.
Шоколадово мляко с черен ориз / Chocolate black rice pudding
През последната година и половина, откакто се присъединих към изцяло женския колектив във фирмата в която работя, не спрях да се удивлявам на това колко невероятни, силни, красиви жени познавам и имам щастието да работя. Повярвайте ми, това не е платена публикация от тях, макар да има продуктово позициониране в нея, но пък и те са заринати дотолкова с работа, че на бас, че нито една от тях не ми чете блога. И все пак, възхищавам им се!
Майки, дъщери, сестри, лели, съпруги, партньорки, началнички, служители, счетоводители, свръхпочистители ( специално за Роси се отнася), умни, забавни, жилави и яки каки ( бая тежко си вдигат да ви кажа) и с чудесен вкуса за сладичко и за всичко в чашка, ако ме разбирате. :)
За наближавания празник Осми март се чудех какъв десерт да създам, който да подхожда на това уникално описание от качества и характери, да вдъхновява, да е интересно, да различно, да е свежо и да чества дамите по нов и неповторим начин. Да бъде като един истински букет ..в чашка ;)
И тъй като повечето от екипа сме все на някакви режими и честно казано им е втръснало от обикновени сладкиши, този път реших да ги изненадам с нещо ново и наистина уникално- Шоколадово мляко с черен, имеператорски ориз, сметана и плодове. Избрах черен ориз на Крина, защото определено е нещо, което няма да разпознаете лесно и не остава чак такова усещане за ориз, колкото за ядки в десерта и пасва идеално. Освен това знаех, че момичетата ще оценят още, че е:-е източник на желязо, витамин Е и антиоксиданти, дори повече от боровинките, а нивата на антоцианини са едни от най-високите, намерени в храната.
-количеството фибри е подобно на пълнозърнестия кафяв ориз.
-има неповторимо ухание и нетрадиционен вкус.
Ако и вие искате да направите десерт, за който може би ще ви смъкнат кожата в скъп ресторант, но няма да ви затрудни и да ви излезе скъпо у дома, вижте как го направих аз.
1 ч.ч. императорски черен ориз Крина
1/2 ч.ч. захар ( 100 г)
800 литър прясно мляко
4 с.л. царевично нишесте
1-2 с.л. тъмно какао
Още:
манго / праскови
заквасена сметана
Рецептата си измислих сама, като за вдъхновение ми послужи един подобен азиатски десерт. Тъй като оризът е сорт подходящ повече като за салата и не набъбва, в препоръчвам задължително да го накиснете от предната вечер във вода.
На следващия ден го слагаме да се свари на котлона, заедно със захарта, като след сваряване зрънцата запазват формата си, придобивайки тъмно лилав цвят и характерен аромат.