Всеки си има по една такава рецепта, която не само може да прави със затворени очи, но му носи толкова спомени от последните години, че самото й ухание може да го накара да се почувства като у дома. Сигурно веднага ще си помилите, Люска, то у вас на бира ли мирише, но всъщност няма по-ухайно нещо от печеното с бира месце. Ако не сте го опитвали досега, сигурно ще живели под камък и сега се чувствате така, както когато попитах хората какъв е този лаф с момента за апартамента, за който всички говорят.
Помня, че преди да дойде времето на козметичните продукти с цени на като злато за чеиз, бирата се ползваше и за маска за коса и такива неща. Българинът отваряше една бира и с нея и ще сготви и ще се разкраси, а накрая и ще си пийне, та да разкраси и другия срещу него.
Аз обаче още обичам да оставям недоизпитата бричка, за да сготвя това вкусно пиле с бира, защото не само е една от най-лесните бързи рецепти на света, но е чудесно за наближаващия сезон като цяло. Също така тази рецепта я обещах преди време на един приятел, който си я пожела в една от анкетите, които пускам, каква рецепта искате да видите в блога. Ето я и нея. Вярно, една COVID година по-късно, но тъй като тя е нулева, все едно не е минало никакво време ;)
И за да не е само това, ще ви споделя към нея и другата ми любима рецепта за гарнитура - за сотирани картофки, които са така ароматни, че ще искате да изядете и тези в чинията на съседа до вас. Бъдете така разумни и си сложете двойна доза от самото начало и да не се излагаме с въпроса "Това ще го ядеш ли" ?
И да не се бавим много, много, защото ако искам да ви покажа колко е лесно да се готви, не трябва да затруднявам и хората, които не обичат да четат много текст :)
Необходими продукти:
2-3 бр бутчета
300 мл светла бира
500 г картофи
1/2 връзка копър
2 с.л. масло
олио
сол
черен пипер
чеснов пипер
Колко бутчета ще сложите да се пекат, зависи от вас, но тъй като пилешкото е най-вкусно топло и прясно сготвено, препоръчвам да си готвите порцийката, която ще изядете. Сложете измитите и почистени от останалите перца ( ще си помилите, че не нужно това уточнение и ще сгрешите) бутчета в подхождаща тавичка и овкусете със сол и черен пипер и от двете страни. Аз обичам да слагам и чеснов пипер, защото понякога печения чесън става доста тежък, но когато е под формата на пипер е много по-близко да аромата на пилето от KFC например, което е пък мое "грешно" удоволствие.
След това доливаме бирконко към съдчето, така че да стига поне до половината на бутчетата и пъхаме да се пекат първоначално на силна фурна (200 градуса), под фолио докато заврат, а после намаляваме на 170 и печем докато се изпекат добре и месото стане крехко. Около 40 минути.
Докато пиУето се пече, имаме време да си направим гарниТУрата. За целта обелваме и нарязваме на средно големи парченца картофките, като макар по заведенията да ги правят на по-големи парчетата,аз избирам по-малки, защото сваряването има става по-бързо и самия картоф е по-овкусен.
Слагаме картофите да се сварят в малко подсолена вода, колкото да ги облее добре, заедно с една супена лъжица олио. Варим ги, докато забита виличка се измушва лесно, но внимаваме да не ги преварим и да се скашкат. След като са готови, ги отцеждаме, а в тиган слагаме да загрее олиото и маслото, докато второто се разтопи.
Прибавяме картофите и ги оставяме да хванат хубав цвят от едната страна, преди да ги разбъркаме.
Овкусяваме със сол, а щом картофките са придобили вкусен загар от всички страни, прибавяме накълцания на ситно копър. Може да прибавите и накълцан на ситно чесън - една-две скилидки чесън.
Разбъркваме още -един два пъти, докато всички вкусотийки полепнат по картофките.
Преди да извадим пилешките бутчета, махаме фолиото, така че да се запече добре и кожичката и да стане хрупклва.
Това ястие е толкова лесно за приготвяне, че беше и едно от първите на които научих половинката ми да прави сам. Сега, когато го питам дали ще сготви нещо, обикновено казва "Пиле с бира ще е, тъкмо съм си отворил една :) "
Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястие, присъедините се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !
Бъдете здрави и добри,
всичко друго ще се нареди!
Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. Благодаря ви, приятели!
Съгласна съм, че бирата и пилето са една наистина невероятна комбинация, а сотираните картофки правят рецептата просто великолепна. Ммммм, да си оближеш пръстите, както се казва:) Благодаря за чудното неделно предложение, обядът е готов!
ОтговорИзтриванеИ аз благодаря за оставения коментар :) Поздрав най-сърдечен!
ИзтриванеЛюси,
ОтговорИзтриванемайка ми прави цяло пиле с картофи в кесия, което също е с бира.Става много вкусно.Кесията е от онези, по - дебелите, които едно време имаше.И сега ги има тук - там.Кесията предварително е намокрена в солена вода.Продукти се слагат в нея, овкусени със сол и подправки.Завързва се, в тавата се налива бирата.Твоят вариант също е чудесен.
Поздрави, бъдете здрави !
Здравей, Лени. каква кесия, от хартиените ли? Стана ми интересно това с намокрянето. Звучи вкусно. Поздрави!
ИзтриванеОтлична рецепта представена с много любов. Благодаря.
ОтговорИзтриванеИ аз благодаря. Поздрави!
Изтриване