Бъдете здрави и добри,
неделя, 3 януари 2021 г.
Пържени пурички с течен шоколад / French toast rolls with chocolate
понеделник, 21 декември 2020 г.
Датска торта "Мечта" / Drømmekage / Danish dream cake
През 1965 година, младо момиче печели кулинарно състезание, като изпича тайната семейна рецепта за бабината торта и от тогава този сладкиш е любима за датчаните и на всеки, който го е опитал.
Представям ви датската торта - Мечта.
След като буквално преди дни посетихме Дания, като ви представих тези уникални сладки "Наполеонски шапки" , реших да останем още няколко дни там, пък било то и на виртуално - кулинарен тур.
За съжаление тази година само така може да се почерпим от даровете на Скандинавието, като гледаме високите му, сексапилни и здрави...сгради .. само на снимка.
Сега ще ви споделя и аз няколко спомена от посещението ми там, което още повече засили апетита ми към..датските творения, if ou know waht i mean.
Искам да ви поканя да опитате един десерт, който има рустик ухание и хрупкава коричка отгоре, но сочен и плътен пласт отдолу. Аз обогатих рецептата по мой вкус, но съм написала промените отделно, тъй като не искам да се бърка с оригинала на рецептата.
И така, без да губим повече време, признаваме към рецептата:
Започваме като разбиваме яйцата със захарта и ванилията на пухкав крем.
През това време в отделен съд пресяваме брашното с бакпулвера.
Прибавяме ги постепенно към яйчената смес, като през това врем разтопяваме леко маслото и заедно с млякото, също ги прибавяме постепенно към сместа.
Прехвърляме сместа във форма за торта ( около 24 см) с махащи се стени и предварително намазана с олио и застлана с хартия за печене на дъното.
Печем за около половин час на 190 градуса.
Малко преди да извадим тортата от фурната правим топинга.
За целта смесваме двата вида захар, маслото, млякото и солта и затопляме на котлона. Като цяло се използва тъмна захар, но аз използвах микс от захар меласа и обикновен кафява захар на Passiflora. Меласата е несравнима в достигането на наситен карамелен аромат, а освен това е естествено богата на витамини и минерали захар. ( Прочети повече за нея тук)
След като получим еднородна смес, прибавяме към нея кокосовите стърготини.
събота, 19 декември 2020 г.
Коледно свинско с мандарини / Clementine glazed Christmas pork
Коледа е толкова близо, че ако се постараем и притаим дъх, може да чуем как копчето на панталоните ни не издържа на напрежението и изхвърча под натиска на всички вкусотии, които ще бъдат опитани.
Тази година е по-различна от предишните по ред причини. За първи път от не помня колко години няма да е я прекарам заедно със сестра ми, което до някъде повлиява на желанието ми да празнувам excessively. Нейният Коледен дух е просто неописуем и няма да бъде истинска Коледа без нея и разбира се палачинката, която тя нарича свой син, а аз мой - племенник.Да не пропусна и заразителния смях на моя зет - Цeцo, който е гледал сериала "Приятели" над 1 000 000 пъти, но когато види Джоуи да прави някоя тъпотия, се семе е така сякаш за първи път вижда това. След секунди вече всички се смеем на и с него.
Обичам Коледа защото тогава не се налага никога да питаш: "какво ще ядем? , " кога ще ставаме? " и "какво ще правим днес?". Това е време за безкрайно излежаване, хапване, безвремие и бездействие, което ти носи неописуемо щастие, което споделяш с любимите си хора. И макар тази година да сме в намален състав, аз реших, че искам да тествам нови рецепти, които да предложа на любимите си хора, веднага щом се съберем отново. И тъй като вие също сте сред тях, нека да ви покажа една чудесна рецепта за Коледно свинско с мандарини, която ще обикнете.
Комбинацията на вкусове и терияки марината ( да не се бърка със сос терияки) правят чудеса с месото, и това, което ми харесва е, че не става твърде сладко, но ароматът му е несравним с никоя позната рецепта.
Няма да ви увещавам много - знаете, че ако като говоря, знам за какво говоря и ще оставя снимките да направят останалото. Ето и рецептата:
Необходими продукти:
Започваме като взимаме месото и след като го измием го подсушаваме добре. Правим прорези по него като на решетка, така че да може да проникне в него марината по-добре.
В купичка смесваме терияки марината, сока на един лимон и една мандарина.
Преместваме местото в подходяща тавичка изсипваме отгоре сместа от купичката. След това обтриваме хубаво местото със сол и изброените подправки, като повечето нека са на вкус, а други съм дала приблизително, за да не се прекалява.
Нареждаме около месото разполовени останалите мандарини и доливаме с малко водичка на дъното на тавата.
Пъхаме да се пече на 200 градуса първо, докато заври, а след това намаляваме на 160 градуса.. Печем местото добре задушено под фолио около 2-3 часа, така че да стане крехко.
През това време ще ви кажа как правя това вкусно пюре с броколи. За целта сваряваме картофи ( количество спрямо вашето желание). Аз ги варя в подсолена вода с няколко капки олио. След като станат готови, отцеждам течността, но я заделям за да я ползвам за самото пюре.
Изваждаме този важен уред познати на милиони баби по света - Мачкатор, модел 1990 и намачкваме картофите хубаво.
В касерола смесваме кафявата захар, горчицата и част от сока на тавичката. Загряваме на котлона, а след това прибавяме и меда. С тази смес глазираме месото периодично, като вече го печем на увеличена фурна от 180 градуса за още 20 минути, така че да се карамелизира отгоре.
В подходящ съд слагаме пюрето във формата на венец, с помощта на лъжица за сладолед и го сервираме на топки. Украсяваме още с останалите броколи и малки чери домати, а в средата - поставяме изпичането парче месо.
п.п. Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,