неделя, 3 януари 2021 г.

Пържени пурички с течен шоколад / French toast rolls with chocolate

 

Честита Нова 2021 година, приятели! Всички ние я посрещахме със затаен дъх, уморени, но и с най-голямата надежда за по-хубава година, на която сме способни. Убедена съм, че след като стрелките удариха 12 и шампанското гръмна, всеки от нас си е пожелал най-вече здраве, за себе си, за близките си,. но и за всички хора по света, за да може животът да се върне по старо му и да може да му се наслаждаваме всеки ден. 
Да се радваме на случайните срещи с приятели, на концерти и тържества като сватби и рождени дни, да може да придърпаме маса до маса в любимото си заведение, събирайки прииждащи компании и най-вече - да можем да усетим близостта на любимите хора с най-милия жест - прегръдката. Тя толкова  изчезна, че дори случайно подаване на ръка за здрависване през последната година изглеждаше като опит за убийство. 
Хората имаме нужда от хора, от допир, от близост и от възможността да оценяваме какво имаме чрез преживяванията на другите. Искрено се надявам всички ние да сме успели да оценим това през изминалата година, дори и не всичко да се промени веднага, да запазим наученото и да не губим време в безсмислени спорове, драскане на негативни коментари и забележки в нета, сърдене и горделивост, а да се научим да прощаваме бързо, целуваме силно и да живеем този живот с усмивка, като използваме възможността да похвалим,оценим и усмихнем всекиго, който срещнем по пътя си.

И така, нека ви разкажа с какви вкусни бурканчета ме срещна животът съвсем скоро. Това са течните шоколади Lino Lada, за които бях слушала само до преди броени дни. Беше ме грабнало името им и на шега казвах на половинката у дома, че той е моя Лино на моята Лада. :) True story! Бях супер изненадана, когато именно те се свързаха с мен и ме попитаха дали искам да ги опитам и да ви разкажа за тях, като ви спретна нещо вкусно с шоколад по желание. Да, това, което ми харесва веднага в шоколадите е, че се предлагат не в един, а в цели 5 разновидности, като всички те са без глутен и без консерванти

- Дуо ( комбинация от бял и черен шоколад)
- Течен шоколад с кокос
- Млечен течен шоколад
- Течен шоколад Нуга  
и моят личен фаворит и звезда в днешната рецепта :
- Течен Шоколад Gold  с парченца лешници в него

Обичам (течен ) шоколад с ядки и може би това е единствения друг, който би ме изкушил, ако не е черен. Половинката обаче си пада по по-сладките вкусове и често хапва именно млечен или бял шоколад, затова и бурканчетата бях старателно дегустирани и задълбочено ( с лъжица) проучени. Искам сега да ви покажа как може да направите един чудесни пържени филийки -  пурички, които не само децата, но и порасналите такива ще оценят. Стават много бързо и лесно и може да ги направите и за различни поводи и партита. 

Необходими продукти:
1 бурканче Лино Лада GOLD ( или друг вид по желание) 
1 бр. хляб с квадратни филийки
2-3 яйца
1-2 с.л. кисело мляко
1/2 ч.л сода
брашно
олио

Продуктите са примерни като за основа може да ползвате и тази рецепта тук. В купичка  разбиваме яйцата и прибавяме киселото мляко, в което сме шупнали содата. В него може да добавим още 1-2 с.л брашно, докато се получи кашичка, С тази смес филийките стават много пухкави.


За да станат чудесни филийки използвайте хляб на квадратни филийки. Махаме коричките и разточваме с точилка за да станат тънки, след което намазваме с течен шоколад и завиваме на пуричка.
Виждат се ясно парченцата лешник в шоколада. 


Съвет: За да не ви се рони хляба ви съветвам да пуснете филийката за няколко секунди на микровълновата, преди да я разточите. Вижте разликата между двете пурички, когато не е била затоплена и след като е била.

Потапяме пуричките в яйчената смес и слагаме да се пържат в загряното олио, като пържим до златисто от всички страни.


            
Може да напълните филийките с различни видове шоколад и така ще е изненада каква ще ви се падне.


Мотото на Lino Lada e: "Само един вкус не стига" и ще трябва да се съглася! 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята! 

Бъдете здрави и добри, 

всичко друго ще се нареди! 

Честита нова 2021 година! 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!




понеделник, 21 декември 2020 г.

Датска торта "Мечта" / Drømmekage / Danish dream cake

През 1965 година, младо момиче печели кулинарно състезание, като изпича тайната семейна рецепта за бабината торта и от тогава този сладкиш е любима за датчаните и на всеки, който го е опитал. 

Представям ви датската торта - Мечта.





След като буквално преди дни посетихме Дания, като ви представих тези уникални сладки "Наполеонски шапки" , реших да останем още няколко дни там, пък било то и на виртуално - кулинарен тур.

 За съжаление тази година само така може да се почерпим от даровете на Скандинавието, като гледаме високите му, сексапилни и здрави...сгради .. само на снимка. 

Сега ще ви споделя и аз няколко спомена от посещението ми там, което още повече засили апетита ми към..датските творения, if ou know waht i mean.


Да се върнем на тортата обаче. И този празничен сезон искам да ви представя нещо ново и различно, тъй като интернет пространството гъмжи от хиляди рецепти - традиционни, грандиозни, полирани и фотошопирани ( няма лошо в това), но аз искам да ви предложа друг вид преживяне - истинско и неподправено. 

Искам да ви поканя да опитате един десерт, който има рустик ухание и хрупкава коричка отгоре, но сочен и плътен пласт отдолу. Аз обогатих рецептата по мой вкус, но съм написала промените отделно, тъй като не искам да се бърка с оригинала на рецептата. 

И така, без да губим повече време, признаваме към рецептата:





Необходими продукти: 
3 яйца
225 г захар
225 г брашно
1 пак. ванилия
1 пак. бакпулвер ( 10 г) 
150 мл прясно мляко
75 г масло

За топинга:
150 г кокосови стърготини
100 г масло
100 г кафява захар Passiflora
75 г мляко
щипка сол

Както винаги приготвям всичко необходимо на масата. Не само така продукти са с еднаква температура, но проверяваме още веднаж дали имаме всичко необходими под ръка.  

Започваме като разбиваме яйцата със захарта и ванилията на пухкав крем. 

През това време в отделен съд пресяваме брашното с бакпулвера. 

Прибавяме ги постепенно към яйчената смес, като през това врем разтопяваме леко маслото и заедно с млякото, също ги прибавяме постепенно към сместа.

Прехвърляме сместа във форма за торта ( около 24 см) с махащи се стени и предварително намазана с олио и застлана с хартия за печене на дъното.

Печем за около половин час на 190 градуса. 

Малко преди да извадим тортата от фурната правим топинга. 

За целта смесваме двата вида захар, маслото, млякото и солта и затопляме на котлона. Като цяло се използва тъмна захар, но аз използвах микс от захар меласа и обикновен кафява захар на Passiflora. Меласата  е несравнима в достигането на наситен карамелен аромат, а освен това е естествено  богата на витамини и минерали захар. ( Прочети повече за нея тук) 

След като получим еднородна смес, прибавяме към нея кокосовите стърготини. 

    

С тази смес намазваме тортата отгоре и печем още 5 минути на 200 градуса, колкото да се запече и да хване ароматна коричка ;) 


Сладкишът се сервира охладен и като повечето скандинавки десерти доста семпъл, което само ме вдъхнови да го направя още по-изкушаващ.


Разбих малко маскарпоне със сметана и пудра захар, докато получих освежаващ крем, който балансира идеално сладостта на тортата.


Разрязах тортата по средата и я напълних с него. 


Лакомата ми душица не се задоволи само с толкова и допълни парченцата с тънки поръски от шоколадов ганаш. Така наистина стана торта Мечта! :) 


Не мога да сравня вкусът на тази торта с никоя друга, която съм яла и затова и реших, че заслужава достойно място тук в блога. В година , когато пътуването по света е повече от затруднено, кулинарните пътешествия са повече от добре дошли :) 
Радвам се, че посетихме отново Дания заедно, а Вие може да ми пишете къде искате да отидем next :) 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди! 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!









събота, 19 декември 2020 г.

Коледно свинско с мандарини / Clementine glazed Christmas pork

Коледа е толкова близо, че ако се постараем и притаим дъх, може да чуем как копчето на панталоните ни не издържа на напрежението и изхвърча под натиска на всички вкусотии, които ще бъдат опитани. 

Тази година е по-различна от предишните по ред причини. За първи път от не помня колко години няма да е я прекарам заедно със сестра ми, което до някъде повлиява на желанието ми да празнувам excessively. Нейният Коледен дух е просто неописуем и няма да бъде истинска Коледа без нея и разбира се палачинката, която тя нарича свой син, а аз мой - племенник. 


Да не пропусна и заразителния смях на моя зет - Цeцo, който е гледал сериала "Приятели" над 1 000 000 пъти, но когато види Джоуи да прави някоя тъпотия, се семе е така сякаш за първи път вижда това. След секунди вече всички се смеем на и с него. 


Обичам Коледа защото тогава не се налага никога да питаш: "какво ще ядем? , " кога ще ставаме? " и "какво ще правим днес?". Това е време за безкрайно излежаване, хапване, безвремие и бездействие, което ти носи неописуемо щастие, което споделяш с любимите си хора.  И макар тази година да сме в намален състав, аз реших, че искам да тествам нови рецепти, които да предложа на любимите си хора, веднага щом се съберем отново. И тъй като вие също сте сред тях, нека да ви покажа една чудесна рецепта за Коледно свинско с мандарини, която ще обикнете. 

Не знам кое ще ви хареса повече - ароматното месо или пък пикантното пюре, но знам, че ще ви харесат със сигурност. Майка ми остана повече от очарована и настоява да го приготвя за Коледа отново, абсолютно по същия начин, с абсолютно същата гарнитура. 

Комбинацията на вкусове и терияки марината ( да не се бърка със сос терияки)  правят чудеса с месото, и това, което ми харесва е, че не става твърде сладко, но ароматът му е несравним с никоя позната рецепта. 

Няма да ви увещавам много - знаете, че ако като говоря, знам за какво говоря и ще оставя снимките да направят останалото. Ето и рецептата: 

Необходими продукти:

Около 1 кг свинско месо ( плешка ) 
4 бр. мандарини
1 бр. лимон
4 с.л. горчица
2 с.л. кафява захар
1 с.л .мед
Подправки:
синап на зърна
подправка за месо
черен пипер
чесън на гранули ( може и пресен, но има по-агресивен аромат) 
щипка индийско орехче
2 бр. дафинов лист
сол

За гарнитурата:
пикантно картофено пюре с броколи*
виж как се прави по-надолу


Започваме като взимаме месото и след като го измием го подсушаваме добре. Правим прорези по него като на решетка, така че да може да проникне в него марината по-добре. 


В купичка смесваме терияки марината, сока на един лимон и една мандарина.

Преместваме местото в подходяща тавичка  изсипваме отгоре сместа от купичката. След това обтриваме хубаво местото със сол и изброените подправки, като повечето нека са на вкус, а други съм дала приблизително, за да не се прекалява. 

Нареждаме около месото разполовени останалите мандарини и доливаме с малко водичка на дъното на тавата. 


Пъхаме да се пече на 200 градуса първо, докато заври, а след това намаляваме на 160 градуса.. Печем местото добре задушено под фолио около 2-3 часа, така че да стане крехко.

През това време ще ви кажа как правя това вкусно пюре с броколи. За целта сваряваме картофи ( количество спрямо вашето желание). Аз ги варя в подсолена вода с няколко капки олио. След като станат готови, отцеждам течността, но я заделям за да я ползвам за самото пюре.

Изваждаме този важен уред познати на милиони баби по света - Мачкатор, модел 1990 и намачкваме картофите хубаво. 



Започваме да добавям малко масло, прясно мляко( или сметана- и от течността от варенето на картофите и бъркаме, докато пюрето стане пухкаво. 
През това време бланшираме за кратко броколите в кипнала, подсолена вода и след това ги слагаме в студена, вода, за да запазят цвета и свежестта си. 

               

Накъсваме на парченца и прибавяме към пюрето, а останалата част оставяме за украса към пюрето. 


Овкусяваме пюрето с още сол. черен пипер и люспи лют пипер, което прави всичко ооооще по-вкусно. 


Връщаме се на местото : Когато местото е почти готово, махаме фолиото и изстискваме мандарините върху него. 


В касерола смесваме кафявата захар, горчицата и част от сока на тавичката. Загряваме на котлона, а след това прибавяме и меда. С тази смес глазираме месото  периодично, като вече го печем на увеличена фурна от 180 градуса за още 20 минути, така че да се карамелизира отгоре. 

В подходящ съд слагаме пюрето във формата на венец, с помощта на лъжица за сладолед и го сервираме на топки. Украсяваме още с останалите броколи и малки чери домати, а в средата - поставяме изпичането парче месо.

Толкава е крехко, че може да го сервирате като дърпано месо или да го поднесете нарязано а триколки. 


Аз използвах останалия ми сос и спретнах набързо едно сосче грейви, което да допълва картинката в чинията.
Много ще се радвам да ми се доверите ида опитате тази рецепта, И тъй като знам, че някои от вас ще питат с какво да заменят терияки марината, от сега ще кажа - опитайте нещо ново и се доверете на този вкус :) Понякога малките неща, правят голяма разлика ;) 
С нетърпение очаквам вашите коментари и разбира се, ако имате въпроси - съм на линия тук, във фейсбук или Инстаграм :) 


п.п. Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...