сряда, 9 септември 2020 г.

Солени еклерчета - идеалното предястие / Savory mini-eclairs


Признавам си, днешната рецепта не е нещо, което бих се наела да правя просто ей така. Десертни еклери- да, но солени? За чий....интерес биха били, ако не ги правите за парти, рожден ден, кетъринг или друго събитие, където ви трябва храна на хапки. Рецептата сама по себе си е добра и е хубаво да я имаме точно за тези поводи и празници, но бихме ли я направили и без тях? Аз казвам "ДА"!

Just EMMA STONE! — Okay this is my guilty pleasure gif of the day....
Точно така реших да я спретна. Имах брашно, масло, останали кашкавали и сирена в хладилника и реших, че искам да приготвя нещо просто в името на доброто старо удоволствие от експерименталното готвене. Без повод, без нужда, просто защото да готвим е хоби само по себе си. Ако и вие като мен все по-често зацикляте в рутината на добрите стари, добре познати рецепти и си "заделяте" цял списък с такива, които чакат "подходящия повод" искам да ви хвана за ръка и да ви кажа, че всеки ден е повод. Не отлагай удоволствието пък било то да е нова бира в магазина, съблазнителна рецепта или нова поза за ..йога. 


И така, въоръжена с няколко продукти под ръка, които присъствуват във всяко домакинство и заразителен хъс, забърках едни солени еклери наред с много други неща, които ще видите в  блога в следващите дни. Още докато ги пекох от фурната се разнесе аромата на печивото с кашкавала и реших, че в реда на нещата е да ги опитвам през 5 минути дали са все така вкусни.

 Опатках около 15 еклера, от периода на изпичането им до изстиването им, че и след това. Това не ме изненада, а по-скоро това, че когато майка ми дойда да си събере вересиите ( тоест всичко, което съм наготвила ) и тя подпука точно еклерите. Толкова вкусни неща бях направила и накрая пак те спечелиха. 


Дали заради страхотната си finger food форма, дари заради кокетните си дипли или ухание на кашкавалка, но с доста по-нежно и пухкаво тесто, тези еклери откраднаха шоуто. А стават толкава лесно, че не е за вярване защо не ги правим постоянно. Много искам да науча дали и при вас се е получило същото и дали сте имали търпението да ги напълните с някаква плънка от още сирена, например. :) 




Ето и рецептата, пък ще говорим повече после. Аз направих двойна доза на дозата, която следва, но тъй като излязоха доста вие преценете дали искате повече или по-малко. Бързо се изяждат, само да си кажа :) 

Необходими продукти: 
200 г кашкавал ( моцарела и пармезан микс най-добре) 
50 г крема ( или топено) сирене
200 мл вода
70 г масло
1/2 ч.л. сол
черен пипер на вкус
шепа кълцан магданоз
4 големи яйца


Вече съм ви показвала как да си направите вкусни сладки еклери ( виж тук рецептата), които знаете, че се правят от парено тесто. Убедила съм се, че за парено тесто най-подходящо е брашно Екстра на София мел. 

По същия начин правим и тестото тук. Слагаме водата и маслото да се загреят на котлона и щом тръгнат да кипват изсипваме наведнъж брашното и бъркаме енергично за около две минути, така че да не остава сурово. Хубаво е да не работите на максимална степен на котлона. 

                              

След като тестото е готово, ще се отдели от стените на съда и ще се оформи на топка. Оставете го да се охлади леко и почнете да прибавяме яйцата едно по едно. Едва след като първото яйце напълно се е интегрирало в тестото прибавяте второто. 
Признавам си, понякога си трябва повечко сила, затова от един момент нататък си помагам с бъркалката на миксера. 

Тестото трябва да стане такова, че бавно да почне да се точи от бъркалката. 
( съвет: ако ви стане по-сухо, може да добавите малко прясно мляко на тънка струйка докато се бърка тестото, за да го спасите - опитвала съм и после си става пак идеално)

                             

Препоръчвам ви обаче да направите горната стъпка едва след като сте добавили всички останали съставки - рендосания кашкавал ( моцарела и пармезан), кремата или топено сирене, защото тяхната влага ще окаже влияние също на тестото. Може да добавите различни видове сирене и кашкавал, но ви препоръчвам да са ситно рендосани, за да не нарушат формата на тестото при шприцоване. 

Подправете последно тестото с магданоз, сол ( ако има нужда от още), черен пипер и други подправки по ваш вкус. 

Прехвърлете го в пош с по-голям накрайник и шприцовайте върху хартия за печене.


Пъхаме еклерите да се пекат в предварително загрята фурна на 220 градуса за около 10 минути и след това намаляваме температурата на 190 , като печем за още 20-25 минути. Ако обичате еклерите по-меки, може да ги извадите и една идея по-рано, като внимавайте с отварянето на врата твърде рано, за да не спаднат. 


Хубаво е да се запекат добре и влагата да излезе, но да не ги препичате. Първата ми тава пекох повече и станаха по-тъмни, но втората оставих сякаш по-сурова и пак станаха чудесни, без да спихват. 


Само ако имаше как да си отворите устата и да ви метна една за да се убедите за какво ги говоря, но ето НА, трябва да тренирам върху себе си :) 


Е...... не е толкова лошо :) 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди! 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!







петък, 4 септември 2020 г.

Лек крем с манго / Light Mango Cream


Не знам още колко горещи дни са ни останали от лятото, но тази сутрин на  път за работа определено усетих прохладен вятър да нашепващата есен. Въздухът се беше сменил и набързо си дадох сметка, че скоро ще трябва да хвърлям връхна дреха отгоре, когато излизам. 

Обожавам есента, но все още ми се иска да си открадна няколко последни мигове на слънце и не мога да не изтъкна, че дългите дни определено ми се отразяват по-добре, защото времето никога не ми достига. 


Сега дори когато се прибера от работа, мога да запретна ръкави и да спретна някоя бърза рецепта и още да е светло. Ето например днешната е идеална за след работния ден и вдъхновена от две неща:
Dear Mango How We Wish You Could Stay All Year Round With Us

- вашето желание за някакъв лек и вкусен крем ( писахте затова в Инстаграма и на фейсбук страницата ми, когато ви попитахте какви рецепти искате да видите скоро) 

- моята любов към мангото и желанието да си похапвам още малко "лято" 

Надявам се днешното предложение да ви хареса, тъй като освен много лесно и бързо за приготвяне е и леко и може да го направите и във веган заринат, замествайки продуктите с растителни такива. ( Аз ще ви добавя в скоби предложения какво бихте могли да ползвате) 


А ето и рецептата:

Необходими продукти:

1 бр. манго
захар/ мед/  ксилитол на вкус
1/3 ч.ч млени ядки или запечени кокосови стърготини


300 мл прясно мляко                                              ( ядково мляко- кокос или соя най-добре) 
200 мл течна сметана                                             ( растителна сметана) 
250 г заквасена сметана/ цедено кисело мляко   ( кокосова сметана) 
1 пак. желатин ( 10 г)                                            ( агар - агар за желирането на 500 мл течност)

Започваме като разрязваме мангото и го издълбаваме.


Едната част нарязваме на малки парченца, а другата пасираме с пасатора.


През това време на котлона слагаме да се загрее млякото и сметаната, като ако ползвате кристална захар за подслаждане ( бяла или кафява), може да я добавите още сега, за да се разтвори и тя от топлината.  Ако ползвате мед или ксилитол, може да ги добавите след като дръпнете сместа от огъня. 


През това време поставяме и желатина да набъбне в малко студена вода. След като сместа се затопли, прибавяме набъбналия желатин и дърпаме от огъня, бъркайки, докато се разтопи, напълно.
Прибавяме и пюрето от манго, което е около половин чаена чаша или 100 мл. То ще оцвети и крема. Оставяме крема леко да се охлади, а след това прибавяме и завесената сметана и разбъркваме на ръка с телена бъркалка. На мен лично със сметана повече ми харесва и дори може да я увеличите с поне 100 г, но ако сте на диета, този десерт е вкусен и с кисело мляко. 


Накрая не забравяйте да прибавите и нарязаните на дребно парченца манго, които да усещате вътре в крема. 

Може да добавите още семена чия или защо не и няколко капки ароматен алкохол, ако ще мечтаем за коктейлите на плажа. 

Разпределяме във формички и прибираме в хладилника да стегнат за няколко часа. Умишлено слагаме повече крем с по-малко желатин, за да не получим желе, а по-кремообразна текстура.

Поднасяме в купичка или чинийка,  с украса от ароматните печени ядки, и свежи цветчета или плодове.


С тази рецепта ви давам повече опции и идеи, защото смятам, че всеки трябва да добавя нещо от себе си и така всъщност се раждат най-вкусните неща - Когато някой се осмели да наруши вече установена рецепта и създава нещо свое. <3 

Нямам търпение да видя вашите варианти, може да ми ги изпращате на страницата във фейсбук, за да ги чака в албум или в Инстаграм за стори с  #сготвихслюси или #lussievtimova


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди! 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!








неделя, 30 август 2020 г.

Украински сладки пръчици / Zakarpatski Palochki


Какво парваш когато някой близък те помоли спешно да направиш "десерт за черпене" за около 30 човека. Не е удобно да се разнася торта, пък и няма време за такъв мащабен проект. Искаш всеки да си грабне по нещо сладко, но да бъдем честни, едва ли е останала кутия с бонбони на пазара от която вече да не ни е  втръснало. 
Когато искате да приготвите нещо, с което да покажете, че ви е грижа за околните и искате да вложите усилия, но не и да рискувате два почивни дни в подготовка, доверете се на днешната ми рецепта за Украински сладки пръчици. 


Предимствата на рецептата са много. Може да използвате останал блат, останали ви вафли и бисквити по шкафа, а също така и да си направите десерт за дни напред за кафето или чая. Правя я именно за поводи, а понякога обичам да слагам и от тях в коледните кутии със сладкиши, които раздавам. Вярвам, че рецептата ще ви допадне много, както и на мен и е добре да я имате под ръка, макар и много простичка.

Оригиналното име на сладките е Закарпатски пръчици и идва от област Закарпати ( Рутения) в Украйна. Рецептата знам от тук, а аз сега ще ви я покажа стъпка по стъпка, за да си я направите и вие. 

Необходими продукти:
За блата:
4 яйца
1.ч.ч (200 г )захар
1/2 ч.ч. ( 100 мл) мед
1/2 ч.ч. (100 мл )  заквасена сметана

За шоколадовия сос:
250 г масло
1 ч.ч. ( 200г) захар
1/2 ч.ч. ( 100мл) прясно мляко
1/3 ч.ч. (43 г) какао

Трохи за овалване:
18 броя обикновени бисквити
2 вафли с шоколад и ягоди
1-2 вафли вкус на портокал


* може да замените с обикновено брашно и 1 ч .л. сода загасена с  1/2ч.л. оцет

Тъй като в рецептата се използва гасена сода с оцет за набухвател, аз реших да използвам брашното за кекс на София мел. Имам роднини, които усещат содата колкото и чувствително да  е сложена, затова предпочитам да замествам с бакпулвер. Брашното с набухвател върши същата работа и обикновено винаги имаме един пакет у дома.


Започвам като разбиваме първо яйцата със захарта на пухкав крем. Прибавяме постепенно от заквасената сметана ( на мен даже ми донесоха украинска, така че съвсем автентични станаха) 
меда и брашното. Бъркаме докато получим течно от кексово тесто.


Изсипваме го в тавичка с приблизителни размер 22 х 33 см - при мен голямата тава от фурната. Отдолу задължително сложете намазана с олио хартия за печене. Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса с вентилатора за 15-20 минути, докато порозовее. След като се изпече оставяме да се охлади постепенно.
През това време приготвяме соса на котлона и трохите за овалване.

За соса слагаме маслото, захарта, млякото и какаото в касерола и ги поставяше на умерен огън да се разтопят и хомогенизират, като разбъркваме с телена бъркалка от време на време.


В същото врем смиламе вафлите и бисквитите в блендера на дребно и ги слагаме в подходящ съд за овалване.

                         

След като сосът е готов, трохите също, а блатът е изстинал го нарязваме на пръчици. При мен излязоха общо  54 бройки.


Взимаме по 3-4 и ги потапяме в соса. Не е нужно да ги киснем дълго, но е добре да ги потопим изцяло и бързо след това ги вадим с решетъчна лъжица да се отцедят.  

Гледайте да няма прекалено много сос по тях, тъй като ще пуснат в трохите и сместа за овалване ще ви се овлажни бързо. Аз оставям винаги да се отцедят за известно време

                             

След това ги овалваме и ги редим в поднос или тавичка. Оставяме да стегне шоколада на хладно и готово.


Може да ги приберете в кутия за съхранение, за да ги запазите мекички и пресни за по-дълго.


В комбинация със сок, кафенце или чайче, тези пръчици са просто невероятни. Един след един и приятна приказка може да си изпапкате поне десетина броя.


Макар да може да ползвате и друг блат, опитайте оригиналния. Наистина е чудесен, а глазурата и ароматните трохички от бисквити и вафли само те кара да си мислиш "какво по дяволите е това - като ядки, но не са... какви са тези аромати??!!"

Ще се радвам да ви харесат и ако ги приготвите, не заоравайте да ми пишете с отзиви под рецептата :)  Почерпете се! 



Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди! 

 

 Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...