петък, 4 септември 2020 г.

Лек крем с манго / Light Mango Cream


Не знам още колко горещи дни са ни останали от лятото, но тази сутрин на  път за работа определено усетих прохладен вятър да нашепващата есен. Въздухът се беше сменил и набързо си дадох сметка, че скоро ще трябва да хвърлям връхна дреха отгоре, когато излизам. 

Обожавам есента, но все още ми се иска да си открадна няколко последни мигове на слънце и не мога да не изтъкна, че дългите дни определено ми се отразяват по-добре, защото времето никога не ми достига. 


Сега дори когато се прибера от работа, мога да запретна ръкави и да спретна някоя бърза рецепта и още да е светло. Ето например днешната е идеална за след работния ден и вдъхновена от две неща:
Dear Mango How We Wish You Could Stay All Year Round With Us

- вашето желание за някакъв лек и вкусен крем ( писахте затова в Инстаграма и на фейсбук страницата ми, когато ви попитахте какви рецепти искате да видите скоро) 

- моята любов към мангото и желанието да си похапвам още малко "лято" 

Надявам се днешното предложение да ви хареса, тъй като освен много лесно и бързо за приготвяне е и леко и може да го направите и във веган заринат, замествайки продуктите с растителни такива. ( Аз ще ви добавя в скоби предложения какво бихте могли да ползвате) 


А ето и рецептата:

Необходими продукти:

1 бр. манго
захар/ мед/  ксилитол на вкус
1/3 ч.ч млени ядки или запечени кокосови стърготини


300 мл прясно мляко                                              ( ядково мляко- кокос или соя най-добре) 
200 мл течна сметана                                             ( растителна сметана) 
250 г заквасена сметана/ цедено кисело мляко   ( кокосова сметана) 
1 пак. желатин ( 10 г)                                            ( агар - агар за желирането на 500 мл течност)

Започваме като разрязваме мангото и го издълбаваме.


Едната част нарязваме на малки парченца, а другата пасираме с пасатора.


През това време на котлона слагаме да се загрее млякото и сметаната, като ако ползвате кристална захар за подслаждане ( бяла или кафява), може да я добавите още сега, за да се разтвори и тя от топлината.  Ако ползвате мед или ксилитол, може да ги добавите след като дръпнете сместа от огъня. 


През това време поставяме и желатина да набъбне в малко студена вода. След като сместа се затопли, прибавяме набъбналия желатин и дърпаме от огъня, бъркайки, докато се разтопи, напълно.
Прибавяме и пюрето от манго, което е около половин чаена чаша или 100 мл. То ще оцвети и крема. Оставяме крема леко да се охлади, а след това прибавяме и завесената сметана и разбъркваме на ръка с телена бъркалка. На мен лично със сметана повече ми харесва и дори може да я увеличите с поне 100 г, но ако сте на диета, този десерт е вкусен и с кисело мляко. 


Накрая не забравяйте да прибавите и нарязаните на дребно парченца манго, които да усещате вътре в крема. 

Може да добавите още семена чия или защо не и няколко капки ароматен алкохол, ако ще мечтаем за коктейлите на плажа. 

Разпределяме във формички и прибираме в хладилника да стегнат за няколко часа. Умишлено слагаме повече крем с по-малко желатин, за да не получим желе, а по-кремообразна текстура.

Поднасяме в купичка или чинийка,  с украса от ароматните печени ядки, и свежи цветчета или плодове.


С тази рецепта ви давам повече опции и идеи, защото смятам, че всеки трябва да добавя нещо от себе си и така всъщност се раждат най-вкусните неща - Когато някой се осмели да наруши вече установена рецепта и създава нещо свое. <3 

Нямам търпение да видя вашите варианти, може да ми ги изпращате на страницата във фейсбук, за да ги чака в албум или в Инстаграм за стори с  #сготвихслюси или #lussievtimova


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди! 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!








неделя, 30 август 2020 г.

Украински сладки пръчици / Zakarpatski Palochki


Какво парваш когато някой близък те помоли спешно да направиш "десерт за черпене" за около 30 човека. Не е удобно да се разнася торта, пък и няма време за такъв мащабен проект. Искаш всеки да си грабне по нещо сладко, но да бъдем честни, едва ли е останала кутия с бонбони на пазара от която вече да не ни е  втръснало. 
Когато искате да приготвите нещо, с което да покажете, че ви е грижа за околните и искате да вложите усилия, но не и да рискувате два почивни дни в подготовка, доверете се на днешната ми рецепта за Украински сладки пръчици. 


Предимствата на рецептата са много. Може да използвате останал блат, останали ви вафли и бисквити по шкафа, а също така и да си направите десерт за дни напред за кафето или чая. Правя я именно за поводи, а понякога обичам да слагам и от тях в коледните кутии със сладкиши, които раздавам. Вярвам, че рецептата ще ви допадне много, както и на мен и е добре да я имате под ръка, макар и много простичка.

Оригиналното име на сладките е Закарпатски пръчици и идва от област Закарпати ( Рутения) в Украйна. Рецептата знам от тук, а аз сега ще ви я покажа стъпка по стъпка, за да си я направите и вие. 

Необходими продукти:
За блата:
4 яйца
1.ч.ч (200 г )захар
1/2 ч.ч. ( 100 мл) мед
1/2 ч.ч. (100 мл )  заквасена сметана

За шоколадовия сос:
250 г масло
1 ч.ч. ( 200г) захар
1/2 ч.ч. ( 100мл) прясно мляко
1/3 ч.ч. (43 г) какао

Трохи за овалване:
18 броя обикновени бисквити
2 вафли с шоколад и ягоди
1-2 вафли вкус на портокал


* може да замените с обикновено брашно и 1 ч .л. сода загасена с  1/2ч.л. оцет

Тъй като в рецептата се използва гасена сода с оцет за набухвател, аз реших да използвам брашното за кекс на София мел. Имам роднини, които усещат содата колкото и чувствително да  е сложена, затова предпочитам да замествам с бакпулвер. Брашното с набухвател върши същата работа и обикновено винаги имаме един пакет у дома.


Започвам като разбиваме първо яйцата със захарта на пухкав крем. Прибавяме постепенно от заквасената сметана ( на мен даже ми донесоха украинска, така че съвсем автентични станаха) 
меда и брашното. Бъркаме докато получим течно от кексово тесто.


Изсипваме го в тавичка с приблизителни размер 22 х 33 см - при мен голямата тава от фурната. Отдолу задължително сложете намазана с олио хартия за печене. Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса с вентилатора за 15-20 минути, докато порозовее. След като се изпече оставяме да се охлади постепенно.
През това време приготвяме соса на котлона и трохите за овалване.

За соса слагаме маслото, захарта, млякото и какаото в касерола и ги поставяше на умерен огън да се разтопят и хомогенизират, като разбъркваме с телена бъркалка от време на време.


В същото врем смиламе вафлите и бисквитите в блендера на дребно и ги слагаме в подходящ съд за овалване.

                         

След като сосът е готов, трохите също, а блатът е изстинал го нарязваме на пръчици. При мен излязоха общо  54 бройки.


Взимаме по 3-4 и ги потапяме в соса. Не е нужно да ги киснем дълго, но е добре да ги потопим изцяло и бързо след това ги вадим с решетъчна лъжица да се отцедят.  

Гледайте да няма прекалено много сос по тях, тъй като ще пуснат в трохите и сместа за овалване ще ви се овлажни бързо. Аз оставям винаги да се отцедят за известно време

                             

След това ги овалваме и ги редим в поднос или тавичка. Оставяме да стегне шоколада на хладно и готово.


Може да ги приберете в кутия за съхранение, за да ги запазите мекички и пресни за по-дълго.


В комбинация със сок, кафенце или чайче, тези пръчици са просто невероятни. Един след един и приятна приказка може да си изпапкате поне десетина броя.


Макар да може да ползвате и друг блат, опитайте оригиналния. Наистина е чудесен, а глазурата и ароматните трохички от бисквити и вафли само те кара да си мислиш "какво по дяволите е това - като ядки, но не са... какви са тези аромати??!!"

Ще се радвам да ви харесат и ако ги приготвите, не заоравайте да ми пишете с отзиви под рецептата :)  Почерпете се! 



Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди! 

 

 Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

 

петък, 28 август 2020 г.

Биненщих със сини сливи/ Bee Sting Cake ( Bienenstich ) with Plums and Cream


Pin on FunnyОооох, как работният ден се завърна като валяк през ливада и покоси всички ни свежи "краставички" след лятната почивка. Не мина и седмица от заветната отпуска и вече всеки колега се чуди как да си открадне още 5 минути почивка. Най-добрият начин, който открих е да следваш инструкциите за правилно миене на ръце, залепени в банята, което може да ти осигури освен още 10 минути почивка, но и усещането да се чувстваш като Доктор Хаус преди операция.


Не ме разбирайте погрешно, обичам работата си, но повече обичам да си пия мохито на плажа. Дотолкова , че наистина започнах да се замислям дали ако си търсиш половинка е нахално да напишеш като изискване да е от Черноморието?! Вярно е, че едва ли всеки ден ще си на плажа, но пак ще е по-често отколкото когато се намирам по чукарите на Рила и Пирин. Не съм токова богата, за да си позволя зимните спортове, затова морето е идеално за бохемската ми душица.



No Uterus No Opinion, Rachel Quote Gif On FriendsОтдавна не се бях впускала в такива размисли и страсти, но истината е, че се опитвам да събудя в себе си откровеността от която всички се нуждаем. Твърде обидчиви, раздразнителни, компетентно-некомпетентни и нервни станахме на моменти и се усещам, че дори не смея да пиша със същата страст като преди, за да не засегна някой. Но както е казал моят идол за силен пол Питър Стийл :"Вярвам, че ако имаш мнение и го изразиш, все ще обидиш някого". 

Надявам се сред читателите ми пък да останат тези, които наистина харесват да четат такива неща и да ядат вкусна храна, пък било то полезна или не, с месо или без, българска или друга. Доста кратко сме на тази земя за да се опитаме да влизаме в определени кутийки или да сe харесаме на всички in that matter, и затова смятам, че блогове с рецепти има достатъчно, тук ще има рецепта и още нещо. Чувство, емоция, музика или просто доза смях.



Днешната рецепта например е вдъхновена от приятелството, което усещам с всеки един оставен коментар под моите рецепти тук, в групите или страницата във фейсбук.
Под един от последните постове мой читател ( -което значи и приятел) си поиска десерт със сезонен плод и аз веднага искам да Ви покажа, че вие ме инспирирате също толкова, колко аз вас. Също и факта, че друга моя приятелка - Роси ми подари куп Био-веган-гига сливи,отгледани от работливите ръце на съпруга й.

Wine GIF - WhoWantsWine Monica Friends - Discover & Share GIFs
Приятелството се проявява навсякъде и ако го имате, направите един сладкиш със сливи по този повод.
 Преди да преминем към него, разбира се, че може да замените плодовете с други, но леко резливия вкус на сините сливи, в комбинация със студената сметана ще го превърнат в идеално предястия към бутилка вино ( споделено отново с приятели) Хайде, хоп към рецептата:


Необходими продукти:
Около 500 г брашно София мел Екстра
150 мл прясно мляко
1 пак. суха мая или 1/2 кубче жива
1 яйце
2 с.л. вода
80 г захар
100 г масло
щипка сол


Топинг от бадеми:
80 г масло
50 г захар
100 г бадеми ( филирани или на кубчета)
2 с.л. сметана

Сини сливи:
800 г сини сливи
80-100 г захар ( зависимост от сладостта, която искате)
1 ч.л канела,
2 с.л. нишесте

Плънка:
400 мл сладкарска сметана
захар ако не е подсладена

Започваме като си пресяваме брашното. Аз винаги забърквам тестото с две трети от брашното първоначално и след това започна да добавям остатъка, докато получа желаната консистенция. Ако използвате жива мая, шупнете я предварително в млякото с водата и поне една супена лъжица от захарта. Ако използвате суха, просто направете кладенче в брашното и изсипете съставките за тестото ( без маслото).

                           

Дали на ръка или с миксер на функция месене като мен, замесете меко, нелепнещо тесто, като се постарайте да прибавяте ту остатъка от брашното, ту маслото, нарязано на слайсове, докато месите тестото още 7-10 минути. 

След като всичко хубаво се е интегрира, прехвърлете тестото в намазана с олио купа и оставате на топло докато удвои обема си. ( аз го правя във фурната на 50 градуса, но задължително завито добре) 



През това време си правим пласта от сливите. В подходящ съд слагаме нарязаните на парченца сливи, заедно със захарта и канелата. Слагаме на котлона да заврат, като ако прецените, че е необходимо, може да добавите  съвсем малко водачка, но тъй като моите бяха много сочни, не беше. Оставяме ги да поврят около 5 минути, а след това прибавяме размитото с малко вода нишесте, разбъркваме и оставяме да поври още малко, за да се сгъсти. Дърпаме от огъня и оставяме да се охлади напълно. 

                             

След като тестото е готово, го изваждаме от съда и замесваме за кратко на плота, като се опитваме да запазим кръгла форма. Може  и да го разточим леко. Прехвърляме го във форма за торта с махащи се стени с диаметър 25-26 см. Притискаме леко с пръсти, за да го оформим равномерно като блат и го оставяме да бухне още -10 минути на топло.

През това време правим топинга като загряваме на котлона в касерола маслото, захарта и сметаната ( може да пропуснете).След това прибавяме бадемите и разбъркваме. Изсипваме топинга върху тестото и пъхаме да се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса с обдухване за около 30-40 минути. За да не прегори, може да сложите лист фолио след 20-тата минута.

След като блатът е готов и го охладим напълно, го разрязваме на две и поставяме долната част отново във формата. Изсипваме пласта със сливите


За втория пласт просто разбиваме сметаната на сняг, като ви препоръчвам да я овкусите със захар на вкус. Сметаната нека да е течна, но сладкарска, която да става за разбиване. Да не се бърка със заквасена или готварска течна. Може да ползвате и растителна и животинска - въпрос на вкус.



Разпределяме сметаната върху пласта от сливи и изравняваме. Нарязваме горния блат на парченца, като така ще ни е по-лесно да разрязваме обемистия десерт, и нареждаме отгоре отново. 

Прибираме в хладилника да "спинка", а на сутринта поръсваме е пудра захар или украсяваме по желание. 


Охладен сладкишът е просто чудесен, а ако искате да видите версията му без месене, погледнете друга рецепта ТУК.


Не знам защо, но този десерт ми напомня на крем питите и Наполеон и съвсем автоматично ти идва да го ядеш с ръка, като подхванеш двете кори и захапеш от вкусната плънка на сметана и тръпчиви, ухайни сливи.  С това искам да кажа, че е съвсем нормално да го ядете с ръце и да не се стеснявайте..Хапвайте си! :) 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди! 



Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...