вторник, 7 юли 2020 г.

Пълнени тиквички с кайма и кашкавал на фурна / Stuffed Zucchini Boats


Кой не обича тиквички? Особено през лятото! Може би децата, но това трябва да се промени, защото това  е една изключително полезна храна, а именно тя е много важна за здравословното развитие на децата, както и умението да могат да ядат не само суха храна, но и добре сготвена, балансираща различни видове съставки в правилно съотношение. 

След като сестра ми каза, че има вероятност все пак с племенника да ни навестят това лято, веднага се замислих какво да му сготви леля, което той така силно да обикне. И тъй като всеки дечко е страшен фен на пицата, ризотото и всякакви такива италиански изкушения, реших, че базирайки се на тях, ще направя рецепта, която да му хареса, но в същото време, да бъде една идеята по-здравословна. 


Всъщност рецептата е отново посветена на инициативата на Нестле за по-здрави деца с "Порция баланс", и смятам, че сама по-себе си е приложима за всички хора. Откакто съм на диета спазвам що- годе същите съотношения дори за себе си, и вярвам, че когато нещо е хубаво, добре е да го подкрепяме и ние. 

Дали ще ползвате от тях в рецептата ще оставя на вас да решите и ако не съвпада с вашата философия на хранене, опитайте се да видите целта и идеята зад рецептата и без тях. Истината е, че е доста добра и показва в какво съотношение е добре да приготвяме храната за най-малките в чинията. „Порция Баланс“ показва правилното количествено разпределение от всяка група храни за двете основни хранения на деня – обяд и вечеря и е предназначена за деца между 4 и 12 години.

Хартиена подложка Порция Баланс

Вътрешността на чинията е разделена на 3 (три) части, които указват, че половината от чинията трябва да е с изпълнена със зеленчуци; четвърт от нея с храни, богати на протеини; и четвърт със зърнени храни, макаронени изделия, ориз и други въглехидрати. Може да се запознатите с нея повече тук:

За разлика от първата рецепта, която ви представих вече ( рецепта за детско меню), тук съм смесила съотношението на продуктите в една обща рецепта, но все пак са спазени. Добере е да се знае, че може да ползват и двата варианта на приготвяне. 

 Токова пухкави, въздушни, сочни и ароматни тиквички, едва ли ще сте хапвали скоро, и като нищо се хапват и без хляб, защото имат тайна съставка.

Но ето и рецептата:



 Необходими продукти:
3 бр. средни по големина тиквички
300 г кайма
150 мл млени домати
1/2 пакетче Маги Малки тайни Спагети Болонезе
1 по-голяма глава лук
3-4 скилидки чесън
1 по-голям морков
50 г булгур или кус кус
1/2 връзка копър
кашкавал за запичане отгоре
зехтин

 Започваме като кипваме около литър и половина подсолена вода на котлона. През това време измиваме и разполовяваме тиквичките, като изразяваме вътрешността им с  остро ножче или лъжичка и я заделяме настрана в купа.

Бланшираме всяка тиквичка за около 2 минути във врящата вода, така ще се изпекат по-хубаво и бързо.
Отцеждаме ги и ги оставяме да изстинат в тавичката, в която ще ги печем.


През това време нарязваме на ситно лука, чесъна, морковите, пълнежа от тиквичките, магданоза и копъра.

Започваме с приготвянето на плънката, като в тиган с малко зехтин запържваме каймата, а след това и лука. После добавяме чесъна, морковите и пълнежа от тиквичките. Запържваме докато всичко пусне аромата си и поомекне.


 Овкусяваме с Маги малки тайни и добавяме от млените домати, за още повече Болонезе вкус.


Оставяме водата от доматите да изври и да остане само на мазнина и тогава сосът ни е готов, Дърпаме от огъня и опитаме, може да добавим още подправки на вкус- сол, череп пипер, но не прекалявайте, особено ако ги правите за деца.


След това прибавяме нарязания на ситно копър и набъбналия предварително във вода булгур ( или сварен кус кус).
Разбъркваме хубаво в соса и


 пълним тиквичките с него. Слагаме малко вода в тавичката, за да не загарят тиквичките отдолу. Пъхаме ги да се пекат за около 40 минути първоначално на силна фурна, докато водата заври, а после на умерен, около 170 градуса обдухване, за да може плънката да не прегаря, докато тиквичките се готвят.
Когато са готови, изваждаме и поръсваме с рендосан кашкавал и запече отново докато се разтопи за 3-4 минути.

                      

 Ароматът и цветовете в тиквичката са просто неустоими, а интересната им форма на лодка, очаква само да сложите знаменце върху тях и да изкушите децата да "тръгнат" на ново вълнуващо кулинарно пътешествие.

 

 Определено е рецепта, която трябва да опитате още днес:) 

 

Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!  


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!



неделя, 5 юли 2020 г.

Сочен шоколадов сладкиш с череши / Moist Chocolate Cherry Cake with Fresh Cherries



Обичате ли череши? А шоколад? Ако отговорът на двата въпроса е "ДА",  значи сте на правилното място, в идеалния момент, защото днес ще ви изкуша с един чудесен, лесен и много бърз десерт с череши. Толкова  е страхотен, че за първи път ще оставя снимките да говорят повече за него, отколкото аз самата.


Знаете, че това е необичайно явление при все , че винаги има какво да говоря, дори и когато се обяснявам, че няма какво, но този път просто искам да ви оставя да се убедите сами. 


Знаете, че съм на вълна, простички, лесни и не много претенциозни рецепти, защото 2020 не заслужава излишно да се тормозим за каквото и да е било и смятам да направя реверанс към точно такъв вид постове в блога Поне за лятото. Искам да си почивате, да се насладите на живота и да спрем да мислим за външния вид на каквото и да е било поне за малко, а да оценим сърцевината му! Като например тук - тя е сочна, шоколадова изпълнена с вкусни череши! 



Рецептата за сладкиша е стара колкото света и видях, че публикувана вече тук, като аз реших да си спестя още усилия, използвайки направо брашно за кекс на София мел, което е набухвател.

Ако се случило, че в момента сте без сладкиш у дома или е на привършване, може да забъркате този, докато си говорим и пак ще хапваме заедно накрая - става много бързо :) 




Ето и необходимите продукти:
200 г захар
150 мл олио
150 г шоколадови стърготини ( или нарязан шоколад) 
400 г череши без костилките
4 с.л. тъмно какао
4 яйца
1 ванилия
алкохол ( по избор) 


За глазурата:
масло
захар
какао и 
тъмен шоколад
сметана

Започваме като разбиваме яйцата със захарта на пухкав крем. 


През това време разбъркваме брашното с какаото и ванилията.


Прибавяме ги постепенно към яйчената смес, като получаваме смес малко по-гъста от кексово тесто. Прибавяме постепенно олиото,  шоколадовите пръчици, алкохола (аз ползвах ром) и накрая черешите, като последните интегрирам разбърквайки със шпатула на ръка.


Изсипваме сместа в леко намазана с олио тавичка (моята е диаметър около 28 см) и пъхаме да се пече на 170 градуса  с обдухване за около половин час. 


След като сладкишът е готов, разрязваме на квадрати заливаме със заливка, която е по желание, но според мен така става още по-шоколадов и сочен. 
Заливката винаги правя на око: слагам масло ( около 120 г и захар и какао на вкус, и когато стане тъмна рядка смес, към тях прибавям или останал ми шоколадов ганаш  или просто сметана и шоколад. 


Украсяваме с още череши.


Обичам да го хапвам още горещ, а гарнирам ли го с топка сладолед, честно казано няма никакъв разлика със суфлето, а става в пъти по-бързо и лесно. 


Може да го направите и с други плодове по избор, а ако нямате от брашното за кекс, използвайте Класик, но добавете пакетче бакпулвер. 


Толкова сочен и толкова вкусен! 


Не губете време, а си го пригответе - животът е твърде кратък за да отлагаме удоволствието! 


Аз ви оставям и отивам към кухнята, където ви готвя следващата изненада, а тя ще бъде с тиквички :)

Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди! 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.

Благодаря ви, приятели!


четвъртък, 2 юли 2020 г.

Турска салата с моркови / Turkish Carrot Salad


Много се чудех какво да ви предложа тези дни, след като така и така сме на диета ( повечето от нас). След като гостувах на любимия ми Пловдив за един уикенд и опитвах къде каквото има, пак усетих приливна вълна на ентусиазъм и желание за готвене. Точно до леля ми има един турски ресторант, който отдавна се канех да посетя. Моята приятелка Марта все ме изкушава с вкусотиите, които е похапвала в Бурса, докато е живяла там и щом почне да ми описва рецептите, усещам как устата ми зейва едно такова жадно. Освен, че се насладих на чудесно пиде, дълго около метър и домашно кюнефе, мога да ви се похваля и с новата ми любима салата - турска салата с моркови и кисело мляко. 


Нещо като нашата млечна салата, но не съвсем. Ако и вие като мен имате поне килограм моркови в хладилника всеки ден, то тази салата ще ви хареса - толкова е свежа, разхлаждаща, но както и засища, така и е лека като цяло. Става много бързо и сега дори си похапвам от нея докато пиша тези редове: Ето и рецептата: 

Необходими продукти:
4 ч.ч. рендосани моркови
200 г цедено ( или много гъсто) кисело мляко
1 с.л. майонеза ( по желание)
връзка копър
щепа орехи
1 ч.л. лимонов сок
3-4 скилидки чесън
зехтин/ олио
сол


Започваме като рендосваме морковите. В оригинал трябва да задушите морковите в малко сгорещен зехтин за 2-3 минути, докато водата се изпари и омекнат, но ако искате може да си ги ползвате и свежи.
Режем на ситно още чесъна, орехите, и около една трета от копъра - тези неща са на вкус така и така., може да сложите повече и по-малко. 


Смесваме ги в купа, като подправяме леко с щипка сол и лимоновия сок, за свежест.


Прибавяме киселото мляко ( и майонезата) и разбъркваме. 


Овкусяваме после с още зехтин или подправки, ако счетем, че има нужда и прибираме в хладилника, за да се охлади - най е вкусна така.


Наистина много лесна рецепта, която би трябвало да се сетя да си правя по-често, но защо ме грабна само в турския ресторант - и аз не знам. Убедена съм, че ще ви хареса и на вас, затова ако я опитате - не пропускайте да ми пишете и да ми кажете. 


Благодаря ви, че наминахте! Почерпете се! 

Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди! 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...