понеделник, 6 април 2020 г.

Фалшива дроб сарма / Bulgarian easter rice


Странно нещо са традициите. Понякога ни предизвикват такова неудобство да ги спазваме - разходи, време, организация, но без тях се чувстваме още по-неудобно.
Помня първата си Коледа в Германия, когато макар че бях заобиколена от толкова красоти, се чувствах толкова не на място, тъй като няма да мога да си направя Бъдни вечер като хората или да обяснявам на гостите ми " че не бива да се става от масата докато всички не се нахранят. 

Сега на прага на най-големия православен празник Великден  и в компанията на тази глобална пандемия, спазването на традициите ни изглежда като още нещо " което ни е до главата". Аз обаче смятам, че усещането за любов, задружност и надежда  е това, което ни трябва най-вече, с каквото и да трябва да се преборим, затова хубавото нещо на традициите, е че стига да вложим тези елементи, можем да ги модерираме и по наш вкус. 

Задължителна например за Великден в България е дроб - сармата и агнешкото. И докато вече съм ви споделяла не една рецепта за второто, за първото още няма публикувана в блога или поне до сега. Надявам се да приемете и моя вариант, защото това е фалшива дроб сарма. Не само, че нямах възможност да диря чревца, но и самата аз така и не се научих да ги ям. Това не ми пречеше обаче да се облизвам лакомо на ухайния ориз, с който сервираха агнешкото и всеки път да опитвам наново дали вече вкусът ми не се е променил. И докато това не стане, искам да ви предложа моята рецепта за най-вкусната дроб сарма " без агнешко", но пък вкусът й е точно на такава. Цитирам опиталите я " Добре де, как я направи баш на дроб сарма да има вкус??" 


Разбира се, че ще ви споделя тайната и на вас, защото вярвам, че много семейства тази година ще искат да почетат празника с каквото имат под ръка, и всеки да може да хапне от ориза, дори и да не обича традиционното месо. 

Звездата на моето ястие е Ориз Екстра на Крина, които бяха така добри да ми го изпратят и да ми помогнат да си спестя някой лев в тези "критични времена". Аз пък отговорно ще им помогна да подбутнем икономиката като предложа ястията за Великден да приготвим с този ориз, който е подходящ именно за традиционната българска кухня. 
Ето и рецептата: 


Необходими продукти:
250 г кайма
1 връзка пресен лук ( може и джоджен и магданоз) 
1-2 шепи нарязани гъби 
1 глава лук
1 голям морков
олио
сол, черен пипер, червен пипер
Подправка за агнешко

За заливката:
2 яйца
2 с.л. брашно
400 мл прясно мляко

Първоначално си подготвям всички продукти на масата защото тогава готвеното става детска игра. Измивам ориза под течаща вода, докато водата стане бистра, а следващата стъпка е да нарежа на по-дребно зеленийте ( пресния лук ) , моркова ( може и на чопъра),  

                             

белия лук ( може на чопъра) и гъбите на ситно. Гъбите не съм дала в мерки, защото много зависи дали ще са пресни или от консерва. Моите бяха горски гъби, брани от Предел ( мисля, че са пачи крак) и стерилизирани. 

                             

Когато се нарежат наподобяват текстурата и вида именно на карантийките, но пък нямат този специфичен аромат, което за мен е просто идеално.

Може да сложите и повече и по-малко гъби, и да я направите само с гъби, но половинката се оцъкли като разбра, че няма да има месо, затова добавих и 250 г кайма.


Как да я приготвим: Загряваме олио в дълбок тиган, така че да покрие дъното и запържваме първо докато омекнат стария лук и морковите.

След това прибавяме нарязаните на ситно гъби и

                             

каймата, като се опитваме да я раздробим на колкото може на по-дребно.


Прибавяме нарязания на ситно зелен лук, като може да добавите и пресне джоджен и магданоз, но аз ги пропускам тук, тъй като добавям подправка за агнешко и в нея има. 


Разбъркваме една минута и прибавяме и измития ориз. Личи си, че е висококачествен бял ориз с прекрасен цвят и лек блясък. Хубавото е, че се сварява сравнително бързо. 


Последна стъпка - овкусяване. Добавяме сол, пиперите, и подправката за агнешко., аз я купувам микс и в нея има всичко, което ще ви накара да си помислите Великден. Разбира се, може да си направите и сами като добавите пресни такива и да видите традиционните подправки за агнешко месо. 
Накрая изглежда ето така:


Прехвърляме ястието в тавичка и прибавяме вода 3 към 1 спрямо количеството на ориза. 


Пъхаме във фурната да се печена на 180 градуса около 30-40 минути или до пълното сваряване на ориза. Ако не искате да прегори отгоре, може да сложите лист фолио. 
Щом се запече и оризът омекне е време да приготвите заливката. 


В купичка разбиваме двете яйца с брашното на кремче. Добавяме  малко мляко, докато стане с консистенция на боза, а другото мляко загрявам на котлона. След като се затопли, прибавяме яйчената сме и бъркаме на котлона, на по-ниска температура, докато сосът тръгне леко да се сгъстява.
След това го изливаме върху ориза и разпределяме така че да покрие равномерно навсякъде. 

                             

Връщаме във фурната за още 10 минути, докато се сдобие с хубав златист цвят ето така:


За свежест може да поднесем с поръска от пресне магданоз. Много хора предпочитат заливката с прясно мляко, пред тази с кисело и аз съм една от тях, макар другата да забелязвам че е по-разпространена. аз ви препоръчвам да опитате тази и се надява да ви хареса ;) 


У дома наистина се усети, че Великден е скоро и макар да съм предимно по десертите, не мога да не отбележа, че много се гордея и със солените ястия, защото те не винаги разтупват сърцето ни с поглед като шоколада, но опиташ ли ги,  

 карат сърцето ти да пее.

На Великден се събирахме на село, и до мен седеше моя най-любим дядо, и се радвам, че ще мога да продължа традицията по мой си начин, да усещаме духа на празника.

 Потърсете вашето пакетче ориз Екстра, а ако решите споделете ми снимка и на вашето ястие или сладък семеен момент с него. 

А, ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди! 

 

Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук и моя инстаграм акаунт тук!
Благодаря ви, приятели!











събота, 4 април 2020 г.

Сухи пасти "Японка" / Mini Japanese Sponge Cakes



Как е депресийката, хора? И вие ли като мен преминавате през сто вида настроения - ту отпуснато,ту мотивиран - точно като времето навън. Вчера например, заради слънцето ли, не знам, бях в доста свежарско настроение. Викам си, "Петък е, свършила съм доста неща, само да избутам деня в офиса и после ще си почина у дома като за световно. Храна има колкото за талкова, не ми се яде нищо, значи може и да се опитам диетата да подхвана, тъй като половинката обикновено работи и събота и неделя и няма кой да ми дъвче нещо изкушаващо около мен". 
Waiting by the phone GIFs - Get the best GIF on GIPHYОбачееее, ставам сутринта и веднага на телефона (като всички "зомбита" и аз), шефовете, които са чужденци са се разработили и взели да ми отговарят на мейли от три месеца. Накрая ми съобщават, че ще правим конферентен разговор днес, а аз дето само по пижама не почнах да ходя до работата - кой да те види??! ДОСЕГА!
 Притесних се като дете след родителска среща, макар те да са страхотни хора, но все пак, цял ден ще ми беше притеснено какво ще ми кажат.


Няма да ви занимават със служебните неща, разговорът мина добре, но вече бях на друга, още по-работна вълна. Прибрах се, направих торта за един рожден ден ( на който не присъствах, както е по правилата, но очаквам всичките добрини да ми се връщат свише под формата на здраве и пари) :) , а после реших, че така и така не ми остана време за почивка и да си сложа домашните дрехи, да видя поне майка ми, барем. Последно се виждахме преди седмица и нещо и туй то. Но къде да отидем да се социализираме ? Хайде към хранителния магазин!

 Пред Лидъл наблизо - опашка, пред Кауфланд сигурно няма - но далече. Ами на разходка тогава. Успяхме да наваксаме с приказки до там, тъй като ние сме още от хората, които ходят пеша ( да, разбира се с маски) !


В магазина рязко осъзнах, че няма да е тая с диетата и почнах да слагам все неща, които си ми се похапват просто ей така, че стигнах и дъното като реших, че ше правя пица за вечеря. Поне не е истинско падения да си поръчам такава, но все пак. Тъй като вече бях в антирационална фаза на храненето, реших, че ми се хапва нещо "дупесто" ( знаете, използвам този термин за сладкиши, когато искам нещо мекичко и пухкаво, но не торта) Всички неща в магазина обаче бяха все неща, които знам, че няма да ми харесат и бият на изкуствено като ги ядеш, и накрая от някъде събрах сили и се отказах. 
Знаех какво ми се ядеше обаче - знаех много добре. Преди години обичах да хапвам тази суха паста "Японка", която се продаваше по единично в магазините. Мисля, че съм я виждала и в последтвие, но не беше вече същото. Кувертюрът беше с блед "шоколад", а крема лъхаше на маргарин и други химични елементи. 


Познавайки себе си, а вие мен, знаете какво правя в такива ситуации - създавам страхотен собствен десерт на базата на моя спомен и въображение. Е, това се получи и този път, но за първи път се случи преди години. От тогава рецептата ми лежи в чернови, а сега с апетита ми от вчера излезе отново на яве. Истината е, че няма нужда да си съсипваме последните дни от живота с диети ( ех, това черно чувство за хумор), затова просто живейте и се смейте!
А, сега, ще премина към рецептата: 

Необходими продукти:
3 яйца
3 с.л. захар
3 с.л. брашно
1 ванилия
1/2 ч.ч. печени фъстъци
70 г меко масло
4-5 с.л. пудра захар
1/2 ч.ч. бита сметана

За декорация:
бял и черен шоколадов ганаш

Продуктите са на око, тъй като си експериментирах в движение, но имат логика сама по себе си и вярвам, че това количество ще ви е достатъчно, за да може да ги направите и сами. 

Като основа ползваме пандишпанов блат, тъй като тази текстура на може да се сбърка. Отделяме внимателно жълтъци от белтъци, в напълно сухи купи, и първоначално разбиваме белтъците с кристалната захар на твърд сняг. След това, на по-ниска степен на миксера, започваме да добавяме един по един жълтъците, докато се интегрират добре. Накрая на ръка, с помощта на сито и шпатула интегрираме брашното, като го правим постепенно и бъркаме с въртеливи движения, за да запазим сместа въздушна.

                            

Аз имам специална формичка за полусферички, която съм купила от някой магазин за левче преди време.Знам, че ги имаше навсякъде и все си мислех, че са баш като за бишкоти и японки и накрая се назлъндисах.  Вие може да ги направите и във форма за мъфини или да ги шприцовате с голям накрайник върху хартия за печене. Да станат като гъбки. ( Спрямо формата преценете дали да я намажете само с олио или с олио и брашно)

При мен са излязли около 10-11 бройки като гледам първия път но това ще зависи и от големината им. Печем ги на 150 градуса за около 15 минутки. 

Оставяме да се охладят напълно, а след това изваждаме и изглеждат ето така: 


Кремът също го направих на око, като знам какъв вкус търся. За целта в чопъра просто смелех на много ситно печени фъстъци, а после добавих и меко масло и пудра захар.. Постоянно опитвах докато кремът стане такъв, какъвто ми харесва. След това добавих и битата сметена. 

                             

Имах останала от предишна рецепта и искам да уточня, че мерките са за сметаната във вече разбита форма тук. Просто добавя малко повече обем към крема и го прави въздушен, но все така предимно фъстъчено-маслен. Вие може да добавите и повече, ако решите, просто опитвайте крема - няма какво да ви навреди :) 

Слепваме ги с него две по две. 


Накрая просто направих любимия ми шоколадов ганаш от 100 г тъмен шоколад и 100 мл течна сметана и ги топнах от единия край в него. Рецепта за ганаша има на толкава места  в блога, затова поставям казвам накратко - Ганаша приготвяме като към затоплената до кипен сметана прибавяме начупения на ситно шоколад и бъркаме, докато се разтопи напълно.


Белия шоколад може да направите на същия принцип или просто да разтопите няколко блокчета на микровълновата с една лъжица масло, или може и без, просто ще стегне още повече после. 

После правя тънка фунийка от хартия за печене и слагам вътре шоколада. Отрязвам едно тънко крайче и правя отгоре тази щрихи. 

 

Станаха вълшебни! Просто дори и по спомен не са били някога толкова вкусни! 


Най-вкусните сухи пасти, които може да си приготвите и ако не държите на формата, може да ги направите и  от обикновен блат и да го нарежете на пасти.


Аз просто потънах в този вкус и въобще не съжалявам. Няма след от депресия, определено тази събота ще се постарая да си почина...в компанията на тази съблазън. 


Ако искате да продължа да ви предлагам такива страхотни рецепти и тази специално също ви е харесала, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди! 


Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук и моя инстаграм акаунт тук!
Благодаря ви, приятели!





вторник, 31 март 2020 г.

4 вида смути - имуностимуланти / 4 Immune-Boosting Smoothies to Help You Stay Healthy


"Тежки време настанаха" е изречение, което чувам от както съм се родила. Не знам дали са настанали или просто животът си тече и винаги ще има плюсове и минуси на всяка ситуация. Дали носите маска или не, дали вярвате в силата на вируса или не, в едно нещо трябва да вярваме и това е, че здравето е най-важното за нас, за да може да се насладим на следващия ден.  

Знаете, че аз не съм съм от хората, които живеят най-здравословно, но държат на баланса и не бих си позволила да отида в никоя крайност, а по-скоро на винаги да уравновесявам влиянията в живота си. Докато периодично си правя диети, после пък си похапвам добре, сега например не употребявам алкохол, защото знам, че отворят ли нашите заведения с компанията, пак ще си взема дажбата от вино и бира. Смяната на сезоните е добра парична да подсилим имунната система само по себе си, а в ситуация като тазгодишната да не кажем, че е задължително. 

21 Tips And Tricks For Making The Best Smoothies EverДа, но какво правим като в аптеките се изкупиха всички добавки, витамин комплекти и какво ли не. Ами не отчайваме, а почваме да се храним от първо източника им. В днешната статия искам да ви представя три мои любими напитки - Имуностимуланти, на които разчитам да подсиля организма си, а понякога и да прочистя хладилника си. :) Също така да ви дам малко повече информация за основата на напитката, която е може би е една от най-полезните съставки, които познавам - невероятният джинджифил. 



Забелязвате, че не снимките отново има от любимия ми чай с джинджифил и преди отново да сте ме захапали в продажничество и набутване на реклами, :)   искам да ви споделя, че за някои хора, чаят с джинджифил под тази форма е единственият, който могат да консумират. След като преди време използвах суров корен раздразних гастрита си до степен, която ми донесе много силни болки. Исках да се възползвам от полезните му своиства, но в сурова форма той е доста по-силен и агресивен към организма и за съжаление при мен доведе до обратния ефект.  След като открих обаче чайчетата на Verve отново мога да го консумирам, защото не дразни  и затова искам да го препоръчам и на други като мен. 

The Office No GIF - Find & Share on GIPHYИ да не кажете, че сме малко такива, съвсем наскоро сестра ми се е оплакала на мама, че имала проблеми със стомаха. Мислила си, че е от стрес, от различна диета, много неща, че сигурно и корона вирус споменала, защото за нея този дискомфорт беше чужд и непознат. След като си поговорихме и почна да ми го обосява и на мен обаче, аз й казах " Жено, ти си си раздразнила гастрита. Помниш ли аз как преди време умирах от болка и вода да пийна? Да не си ръфала много суров джинджифил" А тя :"Ами да, гледам да правя полезни напитки, пия много джинджифил с вода, но  май съм прекалила" Казах й, че затова съм минала на чай вече, който е хубав, истински и се виждат всички съставки в пакетчето, защото не е "чай" само на думи. 


Не казвам, че не може да замените джинджифила в днешните ми предложения със суров, но аз ще ви предложа подходящия и по-лесен за мен вариант, без да рискувате да си причините този проблем за в бъдеще.

Рецептите са за четири вида имуностимулантни напитки, които съм сигурна, че може да направите и сами у дома. За да си паснат идеално към всяко отделно смути, съм използвала кутийката на чай Verve, която е микс от всички вкусове ( виж тук).  а към тях ще ви споделям и важна информация , която също се надявам да ви бъде полезна.

 

Тъй като инфекциите на дихателните пътища се обострят именно през ранната пролет е хубаво да засилим имунната си система през този период. Това може да направим с няколко важни стъпки :  балансирано хранене, упражнения и най-вече консумирането на полезни храни подпомагащи изграждането на имунитета като:

зеленолистните храни,
червеното цвекло,
горските плодове,
кивито,
райските ябълки,
елдата и лененото семе,
както и редица кълнове и подправки, които имат двойно подчертани благоприятни ефекти!

Затова и първото ми предложение е за :

Зелено смути с джинджифил, киви и спанак


Съдържа:
- киви
- спанак ( аз използвах бейби спанак) 
- сок лимон/ лайм
- мед по желания*

Слагаме всичко в блендера ( на око)  и пасираме, като количеството на чая зависи от желанието колко да е разредено смутито като течност. Може да го прецедите през цедка или да го консумирате така. 

                       

На всяко пакетче си пише препоръчителното време за което да се кисне пакетчето. Зеленият чай е най-добрият хранителен източник на група, наречена катехини. Смята се, че катехините, открити в зеления чай, спомагат за създаване на термогенеза - производство на топлинна енергия в тялото, което е свързано с изгарянето на калории. В комбинация с джинджифила, който стимулира кръвообращението, повишава телесната температура и чисти токсините от организма и, като резултат, повишава имунната защита и зарежда осезаемо тялото с повече енергия, това смути е чудесно да започнете деня си.


Червено смути с цвекло, ябълки, лимон и джинджифил

Следващото ми предложение  е за смути с цвекло, което пия за повишаваме на хемоглобина и също така за детоксикация. Препоръчвам ви да ползвате сурово цвекло и изсушен джинджифил, както е в чая. Изсушената форма съдържа повече шигеол, субстанция, която е полезна за борбата с рака. За да убиете земния вкус на смутито може да добавите малко ябълка в него, които са полезни сами по себе си ( ябълка на ден държи доктора далеч от мен, и ако замервате всеки, всеки може да държи), но чайовете имат и такъв микс - джинджифил и ябълка, който също може да опитате. Също подходящо е и джинджифила с канела, тъй като  канелата е отличен източник на манган и фибри и много добър източник на калций и е на второ място по съдържание на антиоксиданти сред всички подправки. Чайовете с канела или ябълки са по-меки на вкус и са хубави и мисля, че ще е харесат много и на деца.

Съдържа:
-червено цвекло
- ябълка 
- лимон
- мед по желание


Аз въпреки всичко си поизрязах и останалите ябълки у дома - за още повече витамини. Сложих повече чай този път, защото цвеклото е по-гъсто и исках да стане приятна напитка. Тъй като джинджифилът има не само противовъзпалителен, аналгетичен, антиоксидантен и имуностимулиращ ефект, но и подтиска алергии го пия по всякакви направления ;) ( 

Постоянно кихам и не знам дали е заради това, че все чистя, стоя на течение или заради пролетните аромати и алегрия, която имам) 

                           

Получи се много вкусно смути, след което определено усещате голям прилив на енергия! 


Оранжево смути с моркови, портокал, джинджифил и куркума

Съдържа:
- моркови
- портокали
- куркума

Този вариант е също супер вкусен и зарежда със супер позитивни емоции. Сякаш си на плажа и си пиеш мимозата. И тук в основата си ползвам сварен чай, като може да ползвате оригинален или с подбрани билки. Добавям и щипка куркума, защото освен, че тя също е силен антиоксидант, помага на функцията на сърцето, мозъка, черния дроб, има противовъзпалително действие но и помага при депресия ( за което трябва специално да се подсигурим в това време на изолация) Джинджифилът помага за същите неща отново, като може да съдейства за очистване на лимфната и кръвоносната система от токсини и да убива множество бактерии. 

Ако изберете комбинираният чай с български билки - мащерка, маточина, червен риган и бъз, ще се възползвате и техните полезни свойства за цялостно укрепване на организма и силен имунитет, богати са на витамин С, керотин, органични киселини и флавоноиди. 

                             

Смути с лимон, джинджифил и кайенски пипер

Съдържание:
-сока на един лимон
-щипка кайенски пипер
-мед по желание

Може би най-простичкото смути, но пък и доста силно. Този път се спрях на чая с джинджифил и мента, сложих му сока на цял лимон и му поръсих щипка кайенски пипер. 

                      

Лютичко и кисело, но направо ти отваря очите. Ако искате да забравите за хапчетата за миг, извадете сокоизтисквачката, блендера, зеленчуците и плодовете на масата. Покажете на децата какъв вкус имат истинските сокове и ги запознайте с навика да пият полезни напитки, защото се почва от рано. Може да не го правите целогодишно, но определено ако направите седмица - две ударно приемане на такива течности ще се почувствате много по-добре. 

Прецеждайте ги от парченцата или пък ги пийте с тях, разреждайте с любимия си джинджифилов чай и се опитвайте да ги пиете предимно топли. 


Отдавна не бях пускала напитки, но провокирана от това да съм полезна, да споделя част от моя опит, както и нещата които самата аз пия и консумирам, реших да споделя с вас тази информация, както и да изтъкна ползите на чая от джинджифил. Той и напитката на алое вера са добавките, които пия доста често и не веднъж съм го казвала в блога ;) . 


Надявам се моите предложения да са ви харесали, особено за тези от вас, които поискаха повече полезни рецепти и такива за диетата, детокс и разбира се нужната информация. Ако искате да ме похвалите за свършената работа :) , знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята! 

Прекрасен ден, приятели! 


Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук и моя инстаграм акаунт тук!
Благодаря ви, приятели!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...