Добре, добре предавам се! Тази седмица работата ми дойде в повечко, не успях да изпълня всичко замислено, както беше в главата ми и отгоре на всичко съм супер изцедена физически. Няма портокали на света, които да ми дадат енергията, от която се нуждая по това време от месеца...ако ме разбирате какво искам да кажа. Напълно отчаяла се като човек, който си купува лотарийни билети, реших да посегна към шоколада. Наистина имах нужда от него, за да запазя разсъдъка си и да издържа на работното темпо.
Само за да подчертая, че например в един от дните трябваше собственоръчно с моя колежка да разтоварим 600 кг консумативи, по извънредни причини и ако в края на деня на бях хапнала от кафявото злато, сигурно щях да се намирам два метра под кафявата почва. Не, не съм станала общ работник, макар че ако някога ми се наложи, не бих искала да ме гледате по-различно - работа като работа.
Дали обаче в един ден ще ти се наложи да се изправиш със задачи, които са извън твоите възможности, трудови характеристики и т.н, понякога е божа работа, затова и винаги съм нащрек. Така и така ще хапвам шоколад тези дни, нека го напаря така, че да не ме тежи.
Посегнах към една чудесна рецепта за КЕТО шоколадова торта, която знам от този металяга тук.
С нея почерпих и Ванчето, която днес има Рожден ден и след като си заситих глада набързо, й я събрах в кутийка, за да не ме изкушава с дни в хладилника. Да си кажа - измила съм си ръцете за празника, макар че имам и един таен подарък за нея, който ще получи довечера, но още не го знае.
Тъй като е много заета едва ли ще ми прочете статията днес и мога да си бръщолевя сполери колкото си поискам :)
Хубавото на тази торта е, че е супер лесна за правене, с малко продукти и като цяло е в КЕТО режима. Аз самата си начесах крастата с едно-два парчета и мога да ви кажа, че следващите рецепти ще се задоволите с броколи и други производни, когато се отнася до режима! Не си мислете, че тук ще се глезим с диетични - шоколадови рецепти през ден, затова взимайте докато има :)
Следващите ме десерти от месеца пък не са такива, но затова пък са неща, с които много се гордея, защото смятам, че направих наистина оригинални, красиви и мои си торти и сладкиши, за скъпи за мен хора и поводи.
Но да продължим към днешната!
Понякога има някой, който се оплаква, че предисловията ми са твърди дълги, като не си дава сметка, че това аз мен е като теста за съвместимост. Ако не ти се чете, няма да ти е интересно тук :) Не се засягам от тези, които прескачат предисловието, но те поне са достатъчно съобразителни да не се оплакват и да продължат по пътя интересите си ( към самата рецепта), както постъпва умния човек. От който и двата типа да сте, пък било и трети - благодаря ви, че сте тук в добро настроение и гладни за нещо ново и интересно. Погледнете това парченце и ми кажете - не е ли страхотно, че няма грам брашно??!
Ето и необходимите продукти:
За блата:
4 бр яйца - разделени жълтъци и белтъци
200 г тъмен шоколад ( над 70 % какао поне)
100 г краве масло
100 мл течна сметана ( най-добре животинска)
малко стевия за подслаждане ( по желание)
шипка сол
За украса:
ганаш от сметана и тъмен шоколад
Толкава малко продукти, а толкова вкусна торта! Как ?!!!
Сложете белтъците да се разбият на сняг в напълно сухата купа на миксера с щипката сол. През това време на водна баня или в микровълнова разтопете шоколада и маслото.
След като се разтопят добре, почнете да интегрирате един по един жълтъците и сметанта към шоколадовата смес, като е добре на този етап всички продукти да са на стайна температура.
Смесете след това, най-добре на ръка белтъците с шоколадовата смес малко по-малко, така че да имате хубава въздушна шоколадова маса. Разбивайте с шпатула или телена бъркалка, като имате предвид, че колкото повече бъркате, толкава по-светла ще става сместа. Тук може да добавите и подсладител, но аз не слагах никакъв - според мен шоколадът стига.
Изсипете я във форма за торта с махащи се стени ( 20 см диаметър) с кръг хартия за печене на дъното и леко намажете всичко с олио.
Изравнете с шпатулата и пъхнете да се пече в предварително загрята фурна на 160 градуса за около 45 минути.
След като се изпече оставате да изстине напълно и след това махнете от формата за да не спадне. Аз побързах и слегна, но затова пък превърнах дефекта в ефект, като запълних празнината с щедро количество шоколадов ганаш, направен от равни количества сметана и тъмен шоколад.
Украсих с резенчета портокал, който придава още повече аромат и нотка на свежест. Шоколадът ми беше 70 процента какао, който за някои може да не е много сладко, но според мен е достатъчно, ако си спрял захарта от седмици.
Само две парченца от този сладкиш може да те държи буден до два посред нощ...и да си говори с най-добрата ти приятелка пълни глупости :) Наздраве, Ваничка!
Наистина магически и изключително лесен сладкиш, който може да приготвяте, когато ИМАТЕ нужда, която само хората, които са я изпитвали, занаят за какво говоря!
Това е просто БОЖЕСТВЕЕЕЕННООООО!!!!!!!!!!!
"ЗапишАЙте си го в тетрадките", както казваше една моя госпожа в училище, а аз отивам да бъркам следващата изненада, която също се надявам да искате да опитате. Кипя от идеи..сигурно е от шоколада :)
Усмихнати и слънчеви февруарски дни, приятели!
Ще се радвам да ми споделите вашите впечатления и се надявам днешната рецепта да ви е харесала, а ако е така, не забравяйте процедурата : Ударете ми едно рамо ( лайк) на страничката във фейсбук и ме последвайте в инстаграм!
Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук и моя инстаграм акаунт тук!
Благодаря ви, приятели!