вторник, 7 май 2019 г.

Торта на пластове "Павлова" с ягоди / Strawberry layered pavlova cake


Днес искам да ви донеса усмивка! На колкото може повече хора, ако е възможно! На читатели, на приятели, на познати и непознати. Едни хора ми направиха лошотия и още се опитвам да се отърся, а най-добрия начин, който съм намерила досега е да създам нещо хубаво, да накарам някой да ахне, да затвори очи от наслада и да потъне в приятното чувство, че в живота има много хубави неща около нас. 
Творчеството е това, което ме спасява да не потъна плачейки във възглавницата и не след дълго вече ме завладява една приятна еуфория, когато виждам как пласт по пласт всичко се нарежда като магически пъзел. Пъзел, който носи пастелни цветове, нежност и ухание на ванилия. Представям ви торта "Павлова" на пластове, с ягоди и сметана!


Вдъхновението за тази торта ми дойде, след като поръчвайки си нов тефтер за рецепти ( плюс тази купичка за бижута) от онлайн магазинчето Vanilla.bg, с изненада установих, че насреща е не някой друг, а много близка моя приятелка от ученическите години - Ивето. Заедно бяхме първо в  математическата гимназия, а после попаднахме в две отделни паралелки в езиковата - аз с немски, а тя с френски. За да поддържаме връзка, както бяхме свикнали, не ни стигаше да си междучасието, пък и понякога сливахме часовете и се разминавахме, та имахме специален тефтер за целта, в който пишехме цели разкази как ни минават първите часове и разни наблюдения от деня.

По средата на деня си го прехвърляхме една на друга, а другата отговаряше. Беше гениално, защото първо никой учител няма да ти кара, ако пишеш по време на час в тетрадка или тефтер и второ, винаги можеше да се извикаме "по спешност" с думите: Извинете, може ли Ивето да излезе за малко, нося й една важна тетрадка. Още от тогава Ивето харесваше красивите книжни изделия и въобще фини аксесоари и е логично след толкова години, да я срещна пак, въртяща такова магазинче. В него може да намерите прекрасни вносни стоки от Англия ( не китайски боклуци), като този комплект, купичката, шалове или бижута. Разгледайте го -  няма да съжалявате!


След като Ивето разбра, че са за мен, ми ги подари, а аз реших да й върна жеста, като разкажа на моите читатели за нея. Много забавна млада дама, която опакова пратките като подарък, изключително мила е и ще превърне закусването и на дреболия в удоволствие. Както и доставчиците й, така и Ивето са хора, които отделят време за благотворителност, което прави закупуването на техни стоки още по-приятно.
 Аз съм впечатлена, че разделените ни пътища пак се срещнаха, и то в Интернет, и то съвсем случайно :)
Ивето предложи 10 процента отстъпка на моите читатели, ако въведат код LUSSI10 за поръчки над 20 лв, а за всички има и безплатна доставка, така че все има как да се спестят 5 лева :) 
Промоцията е до края на август, моят рожденски месец :) Ако нещата ви харесат, ще говоря с нея да го удължим или да пуснем нещо друго, защото смятам, че приятелите са за това - да си помагат!  


Сега обаче ще премина към тортата вдъхновена от продуктите, които ми изпрати - комплекта тефтер, несесер и магнитен бележник, както и купичката за бижута - ето и нейната фейсбук страница тук.
В това време покрай празниците се оказвах все с останали ми белтъци - я от питки, я от козунаци и реших да направя една нежна торта "Павлова" този път в розов цвят и с ухание на пролетни ягоди. Вижте я и нея: 

Необходими продукти:
За блатовете:
5 бр белтъци = 175 г
2 ч.ч. захар ( от 200 мл) 
1 ванилия
розова боя

Още:
400 г ягоди
400 мл сладкарска сметана
метна за украса

Започваме като приготвяме платките като от рецептата за целувки. В напълно сух съд слагаме белтъците и захарта. Поставяме ги на водна баня, така че съда да не докосва врящата вода. 
Разбъркваме периодично, така че захарта да се разтвори напълно, да стане една нежна, леко запенена смес.Подсушаваме съда добре и отвън, за да може като го прехвърляме в купата на миксера да не падне и капка вода.

                             

Пускаме белтъците да се бият на висока скорост, като прибавяме ванилията и розовата боя. Аз имах гел боя, но вие може да ползвате суха или съвсем малко червена.
Върху хартия за печене очертах два кръга с диаметър 17 см и шприцовах блатовете по този начин.


В моята тавичка се побираха по два наведнъж, като от сместа ми излязоха общо пет блата.
Сушим във фурната на 100 градуса, без обдухване за около час-два, в зависимост от фурната. Аз въртях нивата на тавичките, тъй като бях сложила всичко наведнъж.


Когато блтовете са готови, ги оставяме да се охладят напълно. Разбиваме сметаната на пухкав сняг, като може да добавите захар на вкус, спрямо вашето желание.
Нарязваме и две-трети от ягодите на шайби за пълнежа.


Следва сглобяването.
В подходяща чиния слагаме първия блат, отгоре шприцоваме сметаната. Аз го направих ето така.:
                                                                            След това добавяме шепа от нарязаните ягоди и                                                                                         слагаме втория блат. Процедираме така докрай :)

                             

Последния пласт е ваш избор, дали отново ще украсите със сметана и нарязани плодове.
Аз сложих само малко в сметана в центъра, така че да мога да натрупам от целите ягоди, захарни пеперуди, листенца мента и цветя :)



 Пласт след пласт, пухкави букли като полите на роклята на принцеса, торта "Павлова" не случайно носи името на балерина ;)


Тази красота успя да излекува мъката в сърцето ми и ми донесе топли спомени по едно добро приятелство. Ако искате и вие да направите добринка, моля  да ме подкрепите с гласа си за наградите на кулинарните блогъри.
Номинирана съм в следните категории и ще се радвам да ги спечеля с ваша помощ!            

Категория “Крилце или Кълка” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/krilce-ili-kylka/5/
Категория “Жител на света” -     https://kulinarninagradi.com/glasuvane/jitel-na-sveta/2/ 
Категория “Бързо и вкусно” -      https://kulinarninagradi.com/glasuvane/byrzo-i-vkusno/6/
Категория “Гозбите на баба” -    https://kulinarninagradi.com/glasuvane/gozbite-na-baba/1/
Категория “Топло от фурната” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/toplo-ot-furnata/3/

Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, откъдето в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Изисква регистрация, но дано това не ви спре да ме подкрепите, пък и може да я помни от минали години :) . 
От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана.

Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".

Благодаря на всеки, който ще го направи!



А ако искате да се гмурнете в красивите неща, които моята приятелка предлага, посетете нейното магазинче, носеща това толкова подходящо име и за моя блог - Vanilla.bg


За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;) 

П.п. Гласувайте, моля!

Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

 

събота, 4 май 2019 г.

Типово хлебче със семена / Homemade dark bread with seeds


Рядко купувам хляб през почините дни, защото тогава може да се поглезим с домашно изпечен такъв. Не ни пречи да го замесим за няколко минути, а после да втаса, докато си вършим някоя от домашните задачки, лежим на дивана, а дори да решим да излезем, пак ще успеем да се насладим на вкусен хляб. 

Истината е, че топлият, току-що опечен хляб си е точно такъв - наслада. Няма по-вкусно от ароматната му хрупкава коричка, под която се крие пухкаво юрганче от горещо тесто, което се топи в устата с всеки залък. Докато буташ поредния такъв в устата, ровиш трескаво в хладилника за парчнеце сиренце, някоя останала краставичка или маслини. Сигурен си, че нищо друго не ти трябва на този свят, освен тази вкусотия! Или поне за мен е така. 

Ето защо реших да си замеся едно кръгло хлебче от типово брашно. То е почти като бялото, но тъй като майка ми почна да консумира главно типов хляб от магазина, свикнах с неговия вкус. За да го направя по-полезен добавих щедро количество семена чия и ленено семе, а самата закваска с маята направих с мед, вместо захар. То няма какво друга да се каже за тази супер лесна рецепта овен да ви я покажа :) 


Преди това, само набързо да напомня, че остават броени дни до края на гласуването за наградите на Блоговодител, затова и аз ще ви помоля още веднъж да ме подкрепите с гласа си.
Номинирана съм в следните категории и ще се радвам да ги спечеля с ваша помощ!            

Категория “Крилце или Кълка” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/krilce-ili-kylka/5/
Категория “Жител на света” -     https://kulinarninagradi.com/glasuvane/jitel-na-sveta/2/ 
Категория “Бързо и вкусно” -      https://kulinarninagradi.com/glasuvane/byrzo-i-vkusno/6/
Категория “Гозбите на баба” -    https://kulinarninagradi.com/glasuvane/gozbite-na-baba/1/
Категория “Топло от фурната” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/toplo-ot-furnata/3/

Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, откъдето в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Изисква регистрация, но дано това не ви спре да ме подкрепите, пък и може да я помни от минали години :) . 
От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана.

Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".

Благодаря на всеки, който ще го направи!


Необходими продукти:
2 с.л. хималайска сол
300 мл хладка вода
1 пак суха мая
1 ч.л. мед
2 с.л. олио
семена чия и ленено ( количество по желание )

Започваме като си отмерваме нужното количество брашно и го пресяваме. Слагаме две-трети от него в купата на миксера, тъй като там замесвам аз тестата  :) 


Правим кладенче и в него изсипваме маята, заедно с меда, а след това и хладката вода. 


Пускаме тестото да се меси и постепенно прибавяме от останалото брашно и олиото, докато тестото започне да се отделя от стените на съда и се оформя на топка в средата на съда. 


Прибавяме толкова брашно и олио, че да получим меко, не лепнещо тесто, което прехвърляме в намазана с олио купа и оставяме да втаса на топло. Аз го правя във фурната, на 50 градуса, като задължително покривам тестото с кърпа или стреч фолио.


След като тестото удвои обема си, го прехвърляме върху леко набрашнен плот и прибавяме семената, като замесваме за още две-три минути. 


Прехвърляме в подходящ съд, съвсем леко намазан с олио и оставяме хлябът да втаса още веднъж. Вторият път става още по-бързо, ако сте забелязали. 
За направата на шарката покриваме хлебчето с тънък пласт пресято брашно и правим разрези с помощта на ножче за бръснене. ( Ново разбира се..да не посегнете към някое от банята :) ) 


Пъхаме хлебчето да се пече на 200 градуса. Първо го пекох под капака на йената, но после я махнах и допекох още. За да не изгори хлебчето, може да покриете с лист алуминиево фолио, но го оставате да се пече достатъчно време,  за да не ви остане тестено. Около 40 минути до час.


Хлябът е просто мечта! Добре е винаги да го изчакате да изстине леко преди да го режете, тъй като от вътре е твърде мек, но дори и аз не следвам собствения си съвет. Нападнах го като бесен чалгар-салфетки! Натъпках се с горе посоченото сирене, хляб, маслинки, хляб, и предимно хляб! Опитайте и вие! 


А за още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;) 

П.п. Гласувайте, моля!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

четвъртък, 2 май 2019 г.

Торта без печене с крем от хляб ( или козунак) / No bake cake with old bread filling


Няма как след Великден да не се предложи някоя торта с останали козунаци. И аз съм го правила, и другите блогъри и почти всеки един човек честно казано. Докато повечето рецепти със стар хляб ( козунак ) обаче са горе-долу на един и същи принцип, днес искам да ви предложа една рецепта, която е по-различна, а с това и още по-впечатляваща. Козунакът или хлябът тук се ползва за направата на крема. Грабнах ли ви?


Освен, че тортата е без печене, защото е бисквитена, има вкус на печена торта ( заради крема),. Има вкус още на пастичка, и на шоколад, и просто и аз не знам как да ви я опиша. Приготвих я миналата година и чак сега успявам да ви я покажа, защото тази от козунаците не остана и следа. Всичко се изяде, но виждам, че някои от вас все още търсите такива рецепти, а пък и стар хляб остава от време на време. Ако искате да имате тази икономична, вкусна и бърза рецепта за торта у дома, вижте я по-надолу:


Необходими продукти:
Около 250 г стар хляб / козунак
1/2 ч.ч. пудра захар
250 г краве масло
1/2 ч.ч. тъмно какао
300 мл топло прясно мляко
2-3 с.л. ром ( ромова есенция)
1 ч.ч орехи

Още:
1 пакет бисквити "Закуска" какао
шоколадово пръчици и ягоди за украса
ягодова сладко ( пресни ягоди) 

Започваме като смиламе стария хляб или козунака на трохи. По същия начин процедираме с орехите, като аз меря орехите с чаша от 200 мл. След като ги смелим, те ще станат малко по-малки като количество. Вие може да сложите повече или по-малко орехи :) 

                     

В купа смесваме пудрата захар ( ако ползвате не много сладък козунак или просто хляб, също може да увеличите количеството, но в рецептата има други сладки елементи и лично аз не смятам за нужно), мекото масло, орехите, трохите, какаото, млякото ( може леко да го затоплите, но не бива да разтопява маслото) и аромата. Ако не искате да е ром, може да изберете ванилия, но с ухание на ром е чудесно :) 

                            

Разбъркваме всичко, като получаваме крем, който трябва да е вкусен сам по себе си. След това в подходящ съд редим ред бисквити  ( аз ги меря предварително, за да ми паснат)

                             

а след това топвам за кратко в топла вода. Ако искате тортата де много влажна, може да оставите бисквитите и сухи, тъй като кремът ще свърши тази работа. Аз я правих за баба и исках да е доста мекичка ;) 
Върху пласта бисквити разпределяме част от крема, а отгоре слагаме по чаена лъжичка ягодово сладко или пък ягодов плод. Може да са и намачкани ягоди или пък напити в алкохол. Плодът също може да е друг :) Вижте само колко възможности крие това торте!!!

                             

Продължаваме така с втори пласт бисквити и повтаряме процедурата. При мен се побраха около три реда бисквити, като завърших последния пласт само с крем и богата поръска от шоколадови пръчици ( или рендосан шоколад)

                     

Оставяме тортата да стегне за няколко часа в хладилника, а преди поднасяне украсяваме с ягоди или с плода, който сме избрали за пълнежа. :) 
Режем на квадрати и се наслаждаваме на вкус, който трудно може да се опише...само да се опита! 


Остават броени дни до края на гласуването за наградите на Блоговодител, затова и аз ще ви помоля още веднъж да ме подкрепите с гласа си.

Номинирана съм в следните категории и ще се радвам да ги спечеля с ваша помощ!            

Категория “Крилце или Кълка” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/krilce-ili-kylka/5/
Категория “Жител на света” -     https://kulinarninagradi.com/glasuvane/jitel-na-sveta/2/ 
Категория “Бързо и вкусно” -      https://kulinarninagradi.com/glasuvane/byrzo-i-vkusno/6/
Категория “Гозбите на баба” -    https://kulinarninagradi.com/glasuvane/gozbite-na-baba/1/
Категория “Топло от фурната” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/toplo-ot-furnata/3/

Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, откъдето в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Изисква регистрация, но дано това не ви спре да ме подкрепите, пък и може да я помни от минали години :) . 
От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана.

Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".

Благодаря на всеки, който ще го направи!

Аз ви оставям с това изкусително парченце и ви обещавам още чудесни рецепти, които ще обикнете! Усмихнат ден, приятели!


А за още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;) 

П.п. Гласувайте, моля!


 Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...