понеделник, 8 април 2019 г.

Свинско "Жулиен" / Pork julien


Очаква ни дъждовна седмица или поне в моя край :) Затова пък навън ще се раззелени още повече и скоро ще се радваме на една красива, зелена пролет. Всеки ден наблюдавам черешата на съседите, която е точно под моя прозорец. Само за седмица премина от малки, красиви цветчета, до първите светло зелени листенца, а днес като станах вече беше накичена с големи, черешови листа. Птичките пеят все по-силно и ако тази идилия ви се струва малко пресилена за понеделник и мрачното време, мога да ви кажа, че макар да съм настинала и не съм спала добре от дни, животът е хубав! 
Обичам смятана на сезоните - тя е като необходимата промяна в живота ни, която искаме, не искаме се случва, но сме благодарни, когато стане. Точно когато зимата вече ме е изтощила до степен, че приличам на някакво загубено в гората йети, с крака не познали епилираща ласка, пролетта се намърдва набързо и ме спасява от "зимния сън". 

Точно когато почна да й се радвам с всичките марули, репички и ухание на люляк, започва и сенната ми хрема, която най-лесно се лекува на морето, което ей го на, и то се задава. 
След като и лятото ( и парите) ни са към края си, пристига есента с желанието за почивка и ухание на печени чушки и следобедна дрямка на дъждовно време. И докато се усетим - пада първия сняг и хайде около камината, радиатора, конвектора, краката на любимия и се готвим за сладко дебелеене и ухание на канела. 
Малко са нещата в живота, които да не може да погледнеш по по-красив и пъстър начин, дори и да не са толкаво очарователни първоначално. Всичко зависи от въображението ни, любовта в сърцето ни, а понякога и чувството ни за хумор. 
Така днешното ядене например е едно от тези, които не се ползват с голяма визуална очарователност, но кой може да откаже на свинско жулиен?!

 По-вкусно от сочни парченца месце може да бъдат само сочни парченца месце в ароматен сметанов сос и да - това е яденето, за което ще говорим днес. За мен по-предпочитан вариант е пилешкия ( рецепта тук), но за господата в моя живот - това е рецептата със свинско месо. Прасето си е прасе, разбирайте го както щете :) 

Вярно, ястието често няма вид, но с малко въображение му придадох отново един пролетен облик, който заедно с месото бе унищожено за нула време, да ми се чуди човек на акъла защо си губя времето да го украсявам :) 
Предлагам ви това жулиенче за седмична вечеря, времето няма да е най-топлото, което прави свинското идеален избор, а ако е се наяждаме  с нещо, по-добре да е с месо, вместо с леб !
 Е, някои от нас обичат да топят залъци във вкусния сос, но и без тази практика съм убедена, че ще се насладите на невероятно добрия вкус на ястието. Стига толкова отлагане, ето и рецептата:


Необходими продукти:
Около 600 г свинско месо ( плешка, бут)
250 г заквасена сметана
100 мл течна сметана
2-3 кисели краставички
2-3 скилидки чесън
2-3 капки лимонов сок
1/2 морков
олио
сол/ пипер
кашкавал за рендосване

Рецептата може да изпълните по различен начин, като замените морковите с гъби или пък да добавите лук - истината е, че има много вариации. Аз реших обае да разнообразя и да сложа повечко цвят и витамини  в храната, пък дано не се сърдите.
Започваме като нарязваме месото на жулиени или иначе казано - ивички.


Слагаме ги да се запържат в тиган с малко олио и се пържат докато останат на мазнина. Овкусяваме ги със сол, пипер и малко лимонов сок.


През това време нарязваме краставичките и морковите също на жулиени, като моят морков беше голям, затова отиде само половината. Нарязваме на ситно и чесъна.


Прибавяме всичко това към тиганчето с месото и ги оставяме да се запържат леко, така че да хванат цвят и вкус, но не прекалено. Хубаво е да не са супер меки.


Прибавяме накрая сметаните и оставяме ястието да къкри под капак на тих огън, докато свинското стане крехко. Проверявайте го, тъй като времето ще зависи от вида и дебелината на месото, което сте нарязали.


Някои от вас може да препрочетат да сложат и малко топено сирене или повече сметана като цяло, ако искате сосът да е гъст, но според мен така е по-добре. По-лесни е за топене, пък и го завършваме с кашкавал, който също се разтопява от горещината на соса и ястието си става достатъчно тежко.


Украсих го с малко бейби спанак, сверено яйца и чери домати и готово ;) 


Е, това е всичко, което ви трябва да знаете, за да си приготвите свинско жулиен тази седмица!

Ако ви харесва труда, който полагам и искате ме поощрите за него, ще ви помоля да гласувате за мен в тазгодишните награди на Блоговодител, че времето лети. Номинирана съм тази година в следните категории и ще се радвам да ги спечеля с ваша помощ!

Категория “Крилце или Кълка” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/krilce-ili-kylka/5/
Категория “Жител на света” -     https://kulinarninagradi.com/glasuvane/jitel-na-sveta/2/ 
Категория “Бързо и вкусно” -      https://kulinarninagradi.com/glasuvane/byrzo-i-vkusno/6/
Категория “Гозбите на баба” -    https://kulinarninagradi.com/glasuvane/gozbite-na-baba/1/
Категория “Топло от фурната” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/toplo-ot-furnata/3/

Моля, отделете една-две минути и гласувайте за мен, а пък аз цяла година ще отделям време да изпълнявам кулинарните ви желания. Ето как да го направите:

Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, откъдето в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Изисква регистрация, но дано това не ви спре да ме подкрепите, пък и може да я помни от минали години :) . 
От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана.

Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".

Благодаря на всеки, който ще го направи!

Ама, че вкусно........Опитайте и вие!


А за още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/

П.п. Гласувайте, моля!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!


сряда, 3 април 2019 г.

Италиански козунак Коломба / Italian Easter Bread Colomba Pasquale



Април започна и вече знам, че с чиста съвест мога да ви затрупвам с предложения за Великден, без да изглежда прибързано, защото макар да остава не малко време до тогава, е добре да не става всичко в последния момент. Знаете, че повечето нови рецепти трябва да се пробват преди празника, за да не се окаже накрая, че ще сервираме недобре опечено основно, глетави козунаци, счупени яйца и безвкусни салати. 

За десертите въобще няма да ви говоря, защото няма по-неприятно нещо да обикаляш града ден-два преди това за да търсиш конкретните продукти за тортата, която си харесал и да осъзнаеш, че или всичко е изкупено, или просто не е налично и ще трябва да сменяш десерта изцяло в последния момент.

 За да съм ви полезна съм длъжна пък да направя всичко това поне месец по-рано и сега просто да ви ги представям малко по малко тези невероятно вкусни рецепти, полезни съвети и всякакви идеи, които ще превърнат и най-сивото ежедневие в празник на сетивата. 

Животът е за живеене все пак :)

Това направих и тази събота, когато отидох и се разцепих на един тежкарски метъл концерт в София, където остана и главата ми да се търкаля по пода от прекомерно куфеене. 
Почти съм сигурна, че съм си я взела за вкъщи, но сега едва се завъртам на двете посоки, защото врата така ме боли, че дори Робокоп не може да се конкурира с моята пластичност. 
За мое щастие имам друг робот, който да ми помогне за днешната рецепта, а именно миксерът, който си поръчах от Вера Италия


Тези от вас, които ме следват в инстаграм знаят за това, тъй като не се стърпях да се похваля веднага, но отдавна исках да си го взема. Главната парична беше, че освен втори миксер, който понякога ми е необходим, в тази има месомелачка и блендер и всичко това на цена като за обикновен миксер. 

Друго нещо са си стационарните миксери, наистина помага фактът, че не трябва да го държиш, докато меси/бърка и може да вършиш друга работа по рецептата. Отдавна исках и блендер, за да мога да наблегна на всякакви смутита и дори искам да направя сладолед в него за следващите топли дни. Месомелачката е също нещо, което отдавна исках да си купя, тъй като много бих искала да си приготвям неща с кайма от пуешко, пилешко или собствена смес за бургери, а защо не и наденички.

 За днешната рецепта обаче, реших да го изпробвам първо с функцията за месене и ще ви кажа моите впечатления за всичко в поста, а вие си преценете, дали и как ще ви бъде полезно.


Както по Коледа ви представих традиционното панетоне, нямаше как да пропусна да напаря същото и за Великден, когато в Италия похапват Коломба. Това е вид козуначен хляб, който се пече във форма като кръст, но всъщност е гълъб. Аз си купих такава за еднократна употреба, от книжните, от тук, но има и силиконови, ако решите да си спестите разходите всяка година.

Много исках да направя сама коломба, защото знам, че е доста по-различен от нашите козунаци и освен, че се характеризира със супер ароматно ухание, дунапренова структура, има и невероятна хрупкава бадемова коричка, която трябваше да опитам.
След като дълго се рових за подходяща рецепта, се спрях на тази, защото е най-автентична и мисля, че е най-точна. Добре, че имах миксера под ръка, така че можах да направя всичко с минимални усилия ( и движения във врата), пък и честно казано коломбата е къде къде по-лесна от нашите изтрещели козунаци.

Както знаете, за напълно италиански рецепти се стремя да използвам винаги и италиански продукти, затова и този път ми беше важно да си използвам брашно Манитоба, което е точно за такъв вид изделия. Имах още и от сухата бирена мая от миналата поръчка. Различното в рецептата е, че тук се ползва стартер, който се приготвя от предната вечер и за първи път ми беше да готвя по този начин. 


Всичко стана идеално, както е в рецептата от раз и нямам намерение да търся друга. Замених само захаросаните плодове в пълнежа, с шоколадови капки, защото трябва ли да обяснявам защо :)  Ето и самата рецепта:

Необходими продукти:
За тестото:
3 1/2 ч.ч. брашно Манитоба
1/2 ч.ч. прясно мляко
1 пак. суха бирена мая
3/4 ч.ч. захар
3 бр. яйца
1/2 ч.ч. златни стафиди
1/2 ч.ч. шоколадови капки
1 ампула есенция ванилия
1 ампула бадемова есенция
1/ 2 ромова есенция
кората на един портокал
кората на един лимон
5 с.л. масло

За топинга:
1 белтък
1 ч.ч млени бадеми
1 с.л. захар
цели бадеми
италианска декоративна захар

За стартера:
 1 1/4 ч.ч. брашно Манитоба
1/4 ч.л. суха бирена мая
2/3 ч.ч вода

Още: формичка за коломба

Рецептата е наистина много лесна, особено ако я първите на миксер :) Започвам я от преданата вечер като си накисвам стафидите в малко алкохол с гореща вода, и правя стартера. 
Той представлява маята, брашното и водата смесени в една купа на каша. Покривам със стреч фолио и оставям на плота/ масата за през нощта да се активизира.

                             

На следващия ден, в купата на миксера слагам брашното и правя кладенче. В него изсипвам захарта, маята, леко хладкото мляко и яйцата.


След това рендосам цитрусовите кори и добавям ароматите и яйцата.


После добавям и набъбналия вече стартер, който изглежда ето така :


Накрая прибавям отцедените стафиди и маслото, което е на стайна температура.


 Пускам всичко да се меси с приставката за тестото. Ето и моите впечатления от миксера. 
В сравнение с моя Kitchen aid е по-шумен, но и 1300 лева по-евтин :) По-стабилен от предишния ми миксер на Делимано и ми харесва, че купата е е метална и овална на дъното, което позволява наистина да се работи със сместа и да не остава по ъглите.
Свикнала съм купата ми да има дръжка и това малко ме затрудни тъй като тук липсва, но пък повечето миксери нямат, така че едва ли е проблем. Миксерът е доста лек като цяло, но въпреки това стабилен като меси, дори и на турбо режим. 
Все още не съм пробвала другите приставки, но и това ще стане скоро и пак ще пиша :)
Забелязала съм в магазина, че има и друг миксер, по-специфично създаден за замесване на тесто, който е на още по-ниска цена. Може да го видите тук.

А сега относно тестото - замесва се много бързо, меко, лепнещо и разбърквайте докато маслото се интегрира добре. Може да добавите шоколадовите капки сега и да объркате за още една-две минути, но това е добре, ако ще оставите тестото да втасва  дълго време на стайна температура. Тъй като аз исках да забързам процеса и да втасва във фурната, за да не се разтопят,  ги сложих по-към края.


Изсипвам го в купа, леко намаслена с олио, както си е такова лепнещо - не се притеснявайте, такова трябва да бъде. Покривам го с намазано с олио стреч фолио и го слагам във фурната на 50 градуса да втаса за около половин час.


След като тестото втаса, го оставям леко на стайна температура и прибавям шоколада, тъй като не искам да се разтопи веднага.
Прехвърлям тестото във формата за коломбата, като гледам да го разпределя равномерно навсякъде и въпреки, че е доста лепнещо, боравейки със силиконова шпатула за тесто, някак се справих :) 

                             

Покривам го със същото стреч фолио и айде пак във фурната да се надигне. 

През това време си направих отново от декоративната италианска захар, която този път оформих на фитили. По-добре да си я направите от предния ден, за да има време да изсъхне, но аз се сетих малко в последния момент. Може и да си купите готова, сложила съм линк в продуктите :) 

Освен формата, текстурата на тестото, за коломбата важна е и коричката - тя трябва да е много ухайна, тънка и хрупкава.
Приготвя се като в купичка разбиваме белтъка докато се запени и прибавяме млените на ситно бадеми. Слагаме захарта и разбъркваме докато стане нещо като рядка паста.

                           

С нея намазваме добре бухналата вече коломба, като внимаваме да не натискаме тестото, но да покрием добре всичко с топинга. Украсяваме със сурови бадеми и декоративната захар.
Пъхаме да се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30 минути.
Само ароматът му ще ви убие...честно! То не се издържа даже докато се пече.



От тази доза излиза един брой такъв мега козунак - коломба, но аз се влюбих тотално и ще си направя поне още един -два за Великден.


Тъй като някои от вас може би ще искат да си поръчат я брашното, я миксера, я формичка, я мая, а защо не някоя и от сладурските великденски украси в магазина, се разбрах с магазина да удължим периода на играта, в която може да спечелите уникално сладкото сервизче за кафе, ако въведете "Люси" в полето за  коментар на своята поръчка. Повече за това може да научите или да си припомните в линка тук.

Ако искате да опитате коломбата преди да я правите у дома или просто не ви се занимава, да кажа, че се продава и готова тук.


Е, това е всичко, което ви трябва да знаете, за да си приготвите италианския козунак за Великден. Постарах се да сложа линкове към всичко използвано, за да не ви се налага да трябва да ме питате какво и от къде съм намерила ;) Все пак това е работата на блогъра. Много от вас искаха и отзиви за миксера и съм се постарала да бъда напълно обективна, като разбира се, смятам да пиша и за останалите приставки щом стигна до тях :) 

Ако ви харесва труда,който полагам и искате ме поощрите за него, ще ви помоля да гласувате за мен в тазгодишните награди на Блоговодител, че времето лети. Номинирана съм тази година в следните категории и ще се радвам да ги спечеля с ваша помощ!

Категория “Крилце или Кълка” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/krilce-ili-kylka/5/
Категория “Жител на света” -     https://kulinarninagradi.com/glasuvane/jitel-na-sveta/2/ 
Категория “Бързо и вкусно” -      https://kulinarninagradi.com/glasuvane/byrzo-i-vkusno/6/
Категория “Гозбите на баба” -    https://kulinarninagradi.com/glasuvane/gozbite-na-baba/1/
Категория “Топло от фурната” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/toplo-ot-furnata/3/

Моля, отделете една-две минути и гласувайте за мен, а пък аз цяла година ще отделям време да изпълнявам кулинарните ви желания. Ето как да го направите:

Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, откъдето в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Изисква регистрация, но дано това не ви спре да ме подкрепите, пък и може да я помни от минали години :) . 
От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана.

Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".

Благодаря на всеки, който ще го направи!


А за още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/

П.п. Гласувайте, моля!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

понеделник, 1 април 2019 г.

Палачинкова торта с орехи ( Фалшив Гараш) / Chocolate crepes and walnuts cake


Първи април е няма да ви лъжа, не обичам нито лъжи и измами. За сметка на това първи април е по-скоро ден на шегата в световен мащаб, а  това вече много обичам. Всякакъв вид смешки, вицове и поводи за усмивки ми дайте и аз ще се материализирам. 

Днешната рецепта е такава - малко като на майтап, малко шантава, но неземно вкусна и супер лесна. Отдавна ми се въртеше в главата да си напаря един палачинков Гараш с останалите у дома палачинки от съботата закуска, например. А аз, ако стана да правя палачинки на котлона два часа, поне да си заслужава и си правя голяма доза. Мога да ги замразя или да ги използвам за приготвянето на някой нов десерт. Днешната торта е моя хрумка и си я измислих в движение, но за сметка на това стана супер вкусна и се омете за нула време. Това е лошото на хубавите рецепти - не може да им се радваш за дълго. :)

Реших да нарека тортата "Фалшив Гараш", малко в духа на празника, но по нищо няма да я различите от обикновения такъв, или поне не на вид. В тази торта ви е спестено досадната напарва на белтъчените платки и макар да има разлика в текстурата на самите блатове, като хапнеш хапката в устата усещаш само това - шоколад, орехи и някаква крехкост, последвано от неистово желание са още и още хапки.



И тъй като този месец ще бъде незабравим от към рецепти - все пак се готвим за най-големия християнски празник, очаквайте в блога да се случват такива чудеса и вкусотии, че място да не може да си намерите. А ето и първата рецепта:

Необходими продукти:
7-8 бр. палачинки ( по тази рецепта тук)
300 мл течна сметана
300 г млечен шоколад
1  2/3 ч.ч. млени орехи
100 г масло


Още: шоколадов ганаш за заливка
кокосови стърготини и зелена боя
орехови ядки

Започваме с направата на палачинките като аз ползвах тази рецепта, като само замених кефира с обикновен айран. Обожавам палачинки с кисело мляко, тъй като стават много крехки и нежни, за разлика от тези с прясно. 
В тиган с не залепващо покритие, слагаме една-две капки олио и поръсваме една-две супени  лъжици от млените орехи.


Запичаме за кратко и разпределяме черпак от палачинковата смес. Изпичаме палачинката от двете страни и така сме готови с първия ни "орехов блат" за тортата. Продължете и с останалата част така. Отиват някъде около 2/3 ч.ч. млени орехи.


След това приготвяме крема. Кипваме сметаната на котлона и прибавяме начупения млечен шоколад и маслото. Прибавяме и една чаена чаша млени орехи - аз предпочитам този път да са по-едри :) Разбъркваме добре.


Във форма за торта ( 24 см диаметър) слагаме една палачинка, отгоре крем, пак палачинка, крем и така докрай.


Прибираме в хладилника да стегне за около час.
След това заливаме с ганаш, направен с един шоколад и 100 мл сметана, но оставям на вас избора на шоколад - дали да е тъмен или отново млечен.

Аз не си купувам цветни кокосови пръчици, а си ги приготвям сама. В найлонова торбичка слагам кокоса и една-две капки зелена ядлива боя. Затварям торбичката и започвам да друскам съдържанието на пакетчето, докато боята хване всички стърготини и ги оцвети в зелено :) 


 Изваждаме тортата от формата и украсявам със стърготини и няколко орехови ядки.


Режем на малки парченца, както е и с истинския "Гараш"и се наслаждаваме на неземен вкус!



Това се казва истинско шоколадово удоволствие, с много орехи, никакво печене и никакви грижи. Ще се радвам да ми се доверите и да опитате и вие тази супер лесна рецепта :) 


 Ако ви харесва труда, който полагам и искате ме поощрите за него, ще ви помоля да гласувате за мен в тазгодишните награди на Блоговодител, че времето лети. Номинирана съм тази година в следните категории и ще се радвам да ги спечеля с ваша помощ!

Категория “Крилце или Кълка” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/krilce-ili-kylka/5/
Категория “Жител на света” -     https://kulinarninagradi.com/glasuvane/jitel-na-sveta/2/ 
Категория “Бързо и вкусно” -      https://kulinarninagradi.com/glasuvane/byrzo-i-vkusno/6/
Категория “Гозбите на баба” -    https://kulinarninagradi.com/glasuvane/gozbite-na-baba/1/
Категория “Топло от фурната” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/toplo-ot-furnata/3/

Моля, отделете една-две минути и гласувайте за мен, а пък аз цяла година ще отделям време да изпълнявам кулинарните ви желания. Ето как да го направите:


Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, откъдето в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Изисква регистрация, но дано това не ви спре да ме подкрепите, пък и може да я помни от минали години :) . 
От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана.

Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".

Благодаря на всеки, който ще го направи!

   
А за още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/

П.п. Гласувайте, моля!


 Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...