неделя, 2 декември 2018 г.

Панетоне / Panettone


Всяка година по Коледа в магазините се появяват едни лъскави и изкушаващи кутии с италианско панетоне, къде със стафиди, къде с крем, къде с шоколад и аз само се облизвам, ли облизвам. Изглеждат толкова елегантни, опаковани като подаръчета и винаги си казвам, че искам да се опитам да направя истинско панетоне. За някои, българският козунак е по-вкусен, но аз пък си така, плюскам интернационално - обичам гръцка баклава, немска гъска, белгийски шоколад, италианско панетоне и накрая мога да се поглезя и с един български тиквеник. 

Всяка рецепта крие своя чар, пък колкото и да си приличат, толкова и се различават. И докато се чудех коя точно рецепта да изпробвам, в едно нещо бях напълно сигурна - за италианска рецепта ще ползвам италиански продукти. Не съм го  измислила аз, да знаете. Един италианец в Норвегия ми го каза преди време : "Абе и най-простата наша манджа да искаш да направиш, ако искаш да има същия вкус, и доматите и брашното трябва да са италиански."
 Аз все по-рядко гледам да изневерявам на този съвет и тогава гледайте какъв майстор станах. Добре, че вече си имам приятелите от Вера Италия, които ме снабдяват с хубави, италиански продукти.


Целия месец декември ще има всякакви промоции там и ето аз се възползвах от няколко чудесни продукта, които искам да ви покажа и да ви разкажа. На първо място за истинско панетоне ни трябва хубаво брашно манитоба, което си поръчах и мога да ви кажа, че разликата се усеща веднага. Такова стегнато и хубаво тесто не съм правила за секунди, на ръка, без да трябва да доливам вода или нещо друго - рецептата е просто едно към едно, а брашното магия. Спрях се разбира се и на италианска рецепта в която се ползва смес от два вида брашно, като манитоба е по-твърдо и се ползва за такива печива. Отново се доверих на бирената мая, която имах от предния път у дома, пък и самата рецепта беше с такава.  Купих си и специалните формички за панетоне, които са много по-стабилни от тези, които съм виждала по нашите магазини и не се омазниха грам при самото печене. 


Накрая завърших коледния си шопинг от любимото магазинче с една картонена кутия - къщичка, която може  да видите също на снимките. Може да е напълните с домашни лакомства или подаръци, с лампички за декорация, децата могат да изрисуват и да играят с нея, а е толкова твърда и здрава, че не съм си представяла да има толкова здрав и хубав продукт от картон. Сърцето ми се разтупа като си видях италианските подаръчета и веднага се запътих към кухнята, където за нула време спретнах едно наистина, ама наистина супер вкусно и италианско панетоне. А ето как го направих :

Необходими продукти:
250 мл вода
50 г олио
40 г меко масло
100 г захар
10 г сол
2 жълтъка


По желание за плънката: 
стафиди в ром
шоколадови капки
портокалови и лимонови корички
1 ч.л. масло


Започваме като замесваме тестото. За целта пресяваме брашното в подходящ съд и правим кладенче. Слагаме всички сухи съставки, мая, олио, захар, и по ръба на съда солта. 
Изливаме в кладенчето хладката вода.

                     

Добавяме жълтъците и мекото масло и започваме да месим на ръка, оформяйки влажно, но по-твърдо ( усеща се от брашната) тесто, което не лепне.


Това е моментът, в който може да добавите лимонови и портокалови корички - от пакетче или пресни, но колкото по-фини, толкова по-добре според мен.
Оставяме тестото да втаса на топло, покрито с кърпа за около час- два, като аз го спуках и обърнах един път, за това време и го оставих да се надигне пак.

                   

Когато тестото ни втаса, го слагаме на масата и разпределяме в него отцедените стафиди, които сме накиснали в тъмен ром ( аз го правя от предната вечер) и една -две шепи шоколадови капки.
Количеството и вида на плънката зависи от вас и вашия вкус, но това за мен е любимата ми комбинация.


След като замесим тестото, така че плънката да се разпредели на всякъде в тестото, го оформяме на топка и го слагаме във формата за панетоне. Не я мажа с олио или нещо друго. Покриваме сладкиша с кърпа и оставяме да втаса на топло още веднъж.


След като бухне, правя разрез отгоре на кръст и в средата слагам чаената лъжичка масло. Може да решите да намажете панетонето с яйце, да го поръсите с бадеми или захар, но аз го пекох така, тъй като имах друга идея за заливка :) 
Печем на 180 градуса за около 40 минути.


След като сладкишът се изпече го поръсих с пудра захар, а малко по-късно направих и заливка от шоколадов ганаш и поръска от бадеми. Стана просто чудесен.


Препоръчвам ви да използвате тези формички, ако ще правите домашно панетоне, като ако се чудите от къде е малкия джуджан, който наднича от снимките, също няма да сбъркате - купих го от тук. ( Имам слабост към глупавите играчки с пиянско-голям нос :) ) 


Дали ще използвате тези брашна или ще се доверите на българското е ваш избор, като вярвам, рецептата ще се хареса и в двата варианта. Аз обаче съм силно впечатлена от разликата в текстурата на самото тесто и нямам търпение да приготвя и български козунак с него. :) 

Един такъв сладкиш е достоен подарък за предстоящите празници, защото е направен ръчно и лично, няма да заеме много място в дома ( а само с стомасите :) , а има и кутия в която да го поднесете.
Надявам се моите идеи за празника да са ви полезни, и ако не ги изпълните изцяло, поне да ви вдъхновят и да ви заредят с много положителни емоции. Благодаря и на любимото ми магазинче, което винаги ми носи късче от любимата Италия, но и редовни намаления и винаги подаръче с поръчката. 
Добър апетит! 



Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.

Благодаря ви, приятели!




събота, 1 декември 2018 г.

Шах-матна крем торта / Pudding Chessboard Cake

 

Празничният сезон настъпи! Йеееей!!!!! Вече официално мога да парадирам с коледното си настроение, без да се притеснявам от гринчовците около мен, които са вечно кисели. 
Кисели, кисели, но и те не отказват вкусотийки. То пък кой е такъв будала?!
 И най-замръзналото сърце може да се разтопи под звуците на  "Лешникотрошачката" на Чейковски, около него да се носи аромат на мандарини, канела, топли печива и горещо какао. Светлинките на прозорците и по улиците приковават вниманието ни, дори да сме забързани и малко, детско, макар и позабравено гласче в нас ни нашепва " Ех, колко е хубаво".
Аз разбира се, за да съм ви възможно най-полезна започнах с рецептите от предния месец и сега ако знаете какво ви чака. Един месец с рецепти всеки ден ( е, може  да пропусна някой), коя от коя по-вкусна, по-тематична и разбира се оригинална и идейна. 
Преди дни ви погъделичках любопитството с поста си в моята страница във фейсбук, където ви анонсирах съвместната ми работа с една от най-обичаните ми марки Др. Йоткер. Не веднъж съм ги ползвала в рецептите си - виждали сте ги в снимките. Този път обаче решихме да ви изненадаме с няколко рецепти, които може да видите и на техния сайт тук, а малко по малко и на моя блог. Реших да открия сезона празнично, както повелява, с торта. Все пак е събота и даже може да решите да си я направите, като повярвайте ми, ще стане много бързо.  Представям ви изкусителната торта шах-мат, този път с крем с вкус на карамел.



Още по-лесна за направа с готвите пудинги, а тук печем само един блат, което просто спестява времето за готвене на половина.  Още по-мързеливите от вас, може да я направят и с готов блат от магазина, така че въобще да не им се налага да пекат, но лично аз обожавам най-вече вкусът на домашния такъв. Не може да се сравни нищо  с уханието, което ще се разнесе от кухнята, затова нямам против да отделя 20 минути :) Но стига съм ви опявала и навивала, ето и самата рецепта:


Необходими продукти:

За блата:
4 бр. яйца
200 г захар
2/3 ч.ч. пшеничено брашно
1/3 ч.ч. какао Dr.Oetker
½ пак. бакпулвер Dr.Oetker

За крема:
1 л. прясно мляко
2 пак. оригинален пудинг карамел Dr.Oetker
8 с.л. захар
2 пак. желатин Dr.Oetker

Допълнително:
1 пак. Крем Оле шоколад Dr.Oetker
400 мл прясно мляко

Украса:
1 бр. Овесена закуска с шоколад Dr.Oetker

ч.ч.=200 мл
 
 За блата

Разбиваме яйцата и захарта на крем. Прибавяме постепенно и смесените сухи съставки, докато получим хубава еднородна, шоколадова смес. Изсипваме във форма за торта с намаслена хартия за печене на дъното и тупваме съда един път в масата, за да се изравни сместа.

                   

Изсипваме във форма за торта с намаслена хартия за печене на дъното и тупваме съда един път в масата, за да се изравни сместа.
Пъхаме да се пече блата в предварително загрята фурна на 170 градуса за около 30 минути. Печем до суха клечка и охлаждаме напълно.


За крема

Докато блатът изстива, приготвяме крема. Накисваме желатините според опаковката. Слагаме три-четвърти от млякото да се свари на котлона, заедно със захарта. В подходящ съд смесваме съдържанието на пакетчетата на пудингите с останалото мляко. Когато млякото тръгне да завира, прибавяме пудингите и бъркаме енергично, докато кремът се сгъсти. (Съвет: може да ползвате смесица на кремове: един карамел и един сметана, два карамел, един карамел и един ванилия и т.н)

Дърпаме крема от огъня и прибавяме набъбналия желатин. Разбъркваме го добре в крема, за да а се разтвори напълно.

 Изваждаме блата от формата, махаме хартията и разрязваме блата на на шест концентрични кръга, с дебелина около 1 см.
Взимаме първия, третия и петия кръг и ги разпределяме отново във формата за торта, на мястото от където са си в блата. Запълваме дупките с половината от крема. Върху улеите където има крем, слагаме останалите части на блата - втори, четвърти и шести кръг . Отново запълваме празните места, като слагаме останалата част от крема. Оставяме тортата да се изстуди и втвърди.


Завършваме с пласт разбит според указанията на опаковката крем Оле шоколад и



поръсваме с овесена закуска Dr.Oetker Шоколад. Последната част от украсата е коледните бисквити „Звездички”. Рецептата за тях също може да видите в сайта на Йоткер.



Последното допълнение с овесената закуска с шоколад ми хрумна веднага щшом видях пакечтето, а съчетаниетос крем-тортата е просто магическо:) 
Трябв ада го опитате опитате и вие!



Аз преминавам към рецептата за утре, която също ще ви накара да захапете компютъра, телефона или какъвто там дивайс ви служи, защото нямам време. 

Ето ги, празниците се задават.

 Ааааа, колко съм ентусиазирана :) 



 
 Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.

Благодаря ви, приятели!
 

петък, 30 ноември 2018 г.

Баклава от бутер тесто / Easy Puff Pastry Baklava


Както ви обещах вчера, до Коледа ще се облажваме, засолваме, прихапваме, замезваме и какво ли още не, но все невероятни и изкусителни идеи, които ще потиснат всякакви зимни и мрачни емоции, които могат да ни налегнат. От сега препоръчвам по една чаша домашно червено вино, няколко грама ракия или просто сгряващо коняче, вечер за здраве, железни нерви и дълбок сън. Пък и трябва да борим вирусите с висок градус..настроение. Моето е приповдигнато не само защото е петък и си давам сметка, че може би, но само може, че ако си организирам добре нещата утре ще успея да поспя до нормално за човеците време ( дай-боже девет и половина), а ако си наготвя от днес, даже няма смисъл да ставам веднага от леглото да готвя, а ще си имам готово ядене, а защо не и десерт. И то такъв, който върви и си бира, да кажем :) (Ех, дойде петък и ми се отвори глътка:)) Най-хубавото на тази рецепта е, че може би е най-бързата рецепта за баклава, която знам, да кажем мързелива направо, и е супер вкусна и лично аз не познавам някой, който да не я е обикнал от първа хапка. Представям ви бутер баклава или иначе казано - баклава с бутер -тесто. 


Тук няма да слагате лист по лист кори, да мажете с масло и да повтаряте процедурата, защото същия ефект ще постигнете вече с многолистното тесто. Направете си ароматен сироп и богата плънка и тази тава ще ви бъде най-свидното след като се перибирате от работа. 
Няма нещо по-зимно от синкопирания десерт за балканеца и смятам, че ще е голям пропуск от моя страна ако не ви дам поне едно такова предложение този сезон. Ето защо и започвам точно с него,а продуктите са толкова достъпни, а рецептата бърза, че може да я направите още днес, докато си правите вечерята. Ето я и нея: 


Необходими продукти:
800 г  бутер тесто
300 г счукани орехи
50 г суров шам -фъстък
1 ч.л. канела
50 г разтопено масло ( смесено с 1-2 с.л. олио)
1 жълтък 

За сиропа:
800 г захар
800 мл вода
1 ванилия
1 ч.л. лимонов сок


Започваме като приготвяме сиропа, защото е  добре той да е студен. Слагаме захарта и водата за заврат на котлона, а след това намаляваме температурата и оставяме да къкри около 10-15 минути, на тих огън.. След това прибавяме и лимоновия сок и ванилията. (Ако сиропът ни остане по-течен, завираме още веднъж, а ако се сгъсти прекалено - доливаме вода. Не е непоправимо каквото и ад стане, затова не се притеснявайте :) 


Докато сиропът изстива ( той ще се сгъсти допълнително като изстине, затова и преценявам дали и доколко е станал едва след това), разточваме леко тестото на лист, не много тънък, но да ни събира два кръга от тавата, в която ще печем. 
Моята е 30 см диаметър на дъното. Изрязваме два кръга от тестото и слагаме единия в тавичката, като отдолу може съвсем леко да намажем с  олио.


Мажем кората с малко от маслото и разпределяме от млените орехи и поръсваме с канела. 


Отгоре разпределяме втория кръг от тестото и намазваме с останалото масло. След това разрязваме баклавата в модел по желание, като аз този път избрах тип "слънце", като слагам първо обърната чаша в средата и изрязвам около нея, а след това правя разрези като за торта :)

Завършваме баклавата като намазваме кората с лако разбит с водичка жълтък, за още цвят :) 


Пъхаме баклавата да се пече на 180 градуса за около половин час. 
След това я изваждаме от фурната и още гореща я заливаме с хладния сироп, който попива почти моментално. Затова и обикновено я заливам с 2/3 от сиропа, и оставям една част , с която да я залея на следващия ден. Так ако има нужда, мога да да го разредя или сгъстя, и да я сиропирам още веднъж и става още по-вкуса :) 


 Украсяваме с суров шам-фъстък ( има по-ярък цвят)  и зрънца нар.
  

Много съм доволна, че съществува точно тази рецепта за баклава, защото определено е най-бързия и лесен начин да си я направите безумно вкусна и най-вече домашна, и повярвайте ми, заслужава си да я опитате. Баклавата е и изключително траен ( ако не се опустоши веднага) десерт и не след дълго ще ви демонстрирам един много интересен и  грабващ окото начин, с който да я сервирате на празнината трапеза.
А за днес - добър апетит и наздраве, приятели!  



Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.

Благодаря ви, приятели!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...