петък, 2 ноември 2018 г.

Мини джоб-сандвичи / Pita pocket sandwiches


Новият месец започна и то въобще не така както си го мислех аз. Бях си подготвила едни супер топли, ароматни, къкрещи по-зимни ястия, които да ви изкушават в студените дни, но ето че началото ноември се оказа по-топло от самото минало лято. Излизаме си навън по тениска и  якето го мъкнем ей така, колкото да ни тежи в ръката или да го наметнем едва привечер. Не, че има нещо лошо в хубавото време, разбира се. Слънчевите дни ни дават възможност да се насладим на все още пъстрата есенна картина, а последния път даже ме накара да спра на централните стълби на площада и да се полюбувам на огнено жълтите дървета пред общината. Клик! Още една ментална снимка за бъдещите мрачни дни, която да ми напомня, че есенната все пак е хубав и гушкав сезон. И наистина е такъв! 

Ето, например събота и неделя наближават, а това е прекрасно време да прекарате със семейството. Навън е все още чудесно за разходки сред природата, а дори и да решите да останете у дома и да играете на семейни игри, пак ще е хубаво да имате нещо за хапване под ръка. Затова и реших, нищо, че е петък и обновено ви предлагам нещо сладичко, да ви предложа едни чудни сандвичи за закуска, обяд, следобедна закуска, вечеря и среднощно хапване. Вече се отчетох с тортичка тази седмица ( тук) , затова и с чиста съвест ще ви гощавам със сандвичи. 



И моля, може да ставате от масата, защото този сандвич е удобен да се хапва в движение, няма да прави трохи ( баба ще е много доволна) и опредено ще впечатлите всяко гадже, ако извадите сандвич- джоб от джоба си. 

Рецептата е доста простичка и за целта може да ползвате всяко любимо ваше тесто за хляб, но аз ще ви предложа моята. А ето я и нея :

Необходими продукти:
300 мл хладка вода
1 бр. яйце
1 пак. суха мая ( 7 г)
1 с.л. сол
1 ч.л. захар
60 мл олио
1-2 с.л. кисело мляко

Още:
сусам
жълтък
масло и олио


Пресяваме брашното и прибавяме около две-трети от него в кулата на миксера, която е с бъркала за тесто ( вие може да го замесите и на ръка). Правим кладенче и прибавяме останалите продукти, като солта прибавям по ръба на съда. 
Пускаме миксера на функция за месене и прибавяме малко по малко от останалото ни брашно, докато тестото започне да се отделя от съда и се оформи на топка. Може да добавите още малко течност - вода / олио ако е необходимо или брашно.

                           

Готовото тесто поставяме в намаслена с олио купа и оставяме да втаса във фурната на 50 градуса,покрито с кърпа или стреч фолио.

След като тестото удвои обема си, го изваждаме на плота и го разпределяме на топчета с големина като за топка за пинг понг. Имайте предвид, че този размер е за мини джобчета и ако искате по големи, като за дюнер например, е добре да направите топките като топче за тенис :) 

                           

Взимаме едно топче и го разточваме на кръг, като за мини-джобчета 20 см диаметър са достатъчни. Намазваме го с предварително разтопено и смесено с 1-2 с.л. олио масълце - около 50 гр. Гледаме да не мажем по краищата ( Тези съвети следвах от Йоли
Превиваме веднъж и слагаме хартия за печене в единия край за разделител ( На снимката не се вижда първото парче вътре, тъй като е мъничко, но после се поправих), намазваме още веднъж и поставяме второ листче и свиваме отново. 

                            

Накрая изглежда ето така, като имаме две листчета за разделители, за да ни е по-лесно после да пълним джобчетата. На снимката може да се ориентирате и колко са големи тези джобчета предвид размера на ръцете ми. :) 
Готовите сандвичи редим в тава, застана с хартия за печене и оставаме да втасат 15-20 минути на топло или докато правим втората част от сандвичите. 
Пускаме фурната да загрява на 200 градуса. Преди да ги пъхнем да се пекат, намазваме отгоре с леко размит с вода жълтък и поръсваме със сусам.

                             

Печем джобчетата за около 15 минути във фурната, докато придобият хубав, златист цвят. 


Съветвам ви да не ги правите твърде тънки, за да не получите много сухи сандвичи, но пък и е важното да има къде да отиде плънката. Аз направих студени сандвичи със зеленчуци и колбас, които освен чудесна закуска, са идеални за всякакъв вид партита, рождени дни, кетъринги и въобще хапване на крак.


Ще се радвам да ги опитате и да ги харесате най-вече, а аз се отправям към следващата доза предизвикателства в кухнята.

Усмихнати и слънчеви почивни дни, приятели - читатели! 



Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!


сряда, 31 октомври 2018 г.

Призрачна шоколадова торта за Хелоуин / Spooky chocolate halloween cake


Чак не е за вярване, че успявам да готвя и пиша рецепти, при  цялата лудница, която се вихри около мен, а на всичкото отгоре успях да настина и въпреки това публикувах цели 13 рецепти този месец. СлучаЕност - не мислА! :) Всяко нещо се случва с парична и вярвам, че здравия труд се отплаща, както и позитивната нагласа към живота. Вярно, понякога не можем да кажем на черното бяло, пък и прекаления оптимизъм понякога граничи с глупост, но човек трябва да осъзнава своята смъртност и да си даде сметка, че твърде за кратко е на тази земя (или поне в тази си форма) за да взема нещата толкова на сериозно и затова е добре да се наслаждавана всеки миг. 

Такъв е за мен празникът Хелоуин, който все повече хора по света честват, не само заради факта, че сме една голяма мутикултурна общност и голяма част от нас живеят поне веднъж - два пъти в живота си в чужбина, а други и цял живот. Децата им растат в други страни с тези нови традиции и рано или късно ще бъдат донесени и тук, както се е случвало с други преди това. Укорителните коментари под моите публикации посветени на празника не липсват всяка година, но лайковете са повече, макар и доста по-тихи, защото всеки знае, че макар "лошотията да е по-гръмка", доброто побеждава накрая. 

Аз затова и не се впрягам вече когато се случват подобни прояви, каквото и както да наричат и мен и творенията ми, защото се убеждавам в едно - всеки демонстрира това, което носи в себе си. Аз предпочитаем да превърната тъмнината и страха в нещо весело и забавно, отколкото да се крия в тъмни доби, страхувайки се от дявола и биейки се в гърдите си с правоверие.


 Мъчно ми е,че голяма част от нас маскират невежеството си и подтиснатата детска фантазия зад чисто родолюбие, което би трябвало да се проявява много повече в гражданската им позиция относно много по значими неща като социална политика и избор на правителство. Уви, преди време тази българска черта ме накара да напусна страната, но сега, пораснала и поумняла си давам сметка, че революция не се прави за един ден и всеки един от нас може да бъде гласът на промяната, а той е умерен, тих, работлив и неуморен. 

Такава бях и аз този месец, когато успях да затворя една голяма глава от живота си завинаги. Продължавам напред, с още по-големи идеи, повече сили за работа и огромно желание да донеса колкото може повече усмивки на хората, които ги търсят и знаят, че могат да ги намерят само ако бъдат самите те такива. Нека бъдем мили един към друг и да вършим добро. 
Аз днес например ще зарадвам малките сладурани, които никога няма да се страхуват от призраци след тази вкусна торта, която съм им спретнала. Много шоколадова,като моята е във вариант за по-големите, използвайки кока-кола и кафе в блата, за да ни държи пенсионерските задници будни до полунощ. Вие може да замените течността с друга, но всичко останало за рецептата ще ви напиша по надолу. Хайде да се захващаме за работа. Ето я и нея:

Необходими продукти:
За блатовете: ( 20 см диаметър)
4 бр. яйца
1 ч.ч. захар
1 1/2 ч.ч. брашно
1 ч.ч. кока-кола ( може да се замени)
1/2 пак. бакпулвер
1/3 ч.ч. тъмно какао
1 ч.л. кафе ( по желание)
1/4 ч.ч. олио

За крема:
300 мл течна сладка сметана
2-3 сл. тъмно какао

Заганаша:
300 мл течна (сладка) сметана
250 г тъмен шоколад


Блата го направих на око този път, тъй като имах една останала кола от гости, които пият газирано и реших да я изразходвам. Блатът ви е познат от тук, макар наистина да го направих по спомен, слагайки продуктите както ми дойде, знаейки каква консистенция очаквам накрая.
Като за начало разбиваме яйцата и захарта на крем, като измерителната ми чаша е 200 мл.
След това прибавяме течните продукти като олиото и коката кола. Газираното може да замените и с мляко или друга течност по желание.

                             

След това прибавяме сухите съставки, пресяти една по една или пък ги смесете в купа предварително и ги прибавяйте на порции, докато бъркате с миксера. 

                             

Получаваме средно течна смес, която разпределяме в три форми за торта с диаметър 20 см. Ако са алуминиеви сложете само малко олио на дъното, но за още по-лесно изваждане може да сложите и кръг хартия за печене.
Печем блатовете в предварително загряна фурна на 170 градуса до суха клечка или за около 30 минути. Оставяме ги да се охладят напълно и изваждаме от формите.


                            

През това време разбиваме добре изстудената сметана с какаото на твърд крем и приготвяме ганаша.
За него не е нужно да ползваме точно сладка сметана, но ако така и така ще купувате кутия сметана, реших да не ви затруднявам, особено ако като мен ползвате черен шоколад за ганаша. Начин за приготвяне на ганаша може да видите тук.


Сглобяване на тортата: Слагаме първия блат, шприцовам два концентрични кръга сметана и една точка по средата от сметаната и запълвам с ганаша образувалите се каналчета. Тези от вас, които харесват по-сочни торти могат да я сиропират със сок от компот или захарен сироп.


 Повтаряме процедурата с другия блат и завършваме с третия. Ако се налага, изрванете ги с нож като ги изрежете леко. Аз винаги ги редя с дъното нагоре, тъй като то е по-равно като цяло. Измазваме тортата със останалата ни сметана добре. Може да я приберете в хладилника да стегне за около 15 минути или да продължите с ганаша няма проблем. Аз лично я прибирам, за да не ми се смесват двата крема отгоре като ги изравнявам с шпатулата.

                            

Изсипваме останалия ганаш като оставяме да се стече по страните на тортата и украсяваме с предварително направените целувки-призраци. Едва ли трябва да пиша отделна рецепта как да ги сътворите, тъй като за тях не ви е нужен дори шприц, а по здрава торбичка, чието връхче да отрежете. Призраците нямат нужда от перфектна форма и са идеални във всякакви такива. Остава само да им нарисувате окичи с малко черна хранителна боя или ако нямате размито  - тъмно какао.


 Тортата ни е готова и за снимане и за ядене :) 


Едва ли може да се каже нещо лошо за такова количество шоколад, затова просто ще ви оставя да си напълните очите, а ако се амбицирате, може да си я направите и днес -става сравнително бързо, а рецептата е една от най-лесните.



 Пожелавам ви една слънчева, усмихната и много весела сряда, а довечера излезете като хора със собствено мнение и си живейте живота, така със сигурност ще уплашите някого ;) 
Прекрасен ден, приятели! 

 
 Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

понеделник, 29 октомври 2018 г.

Домашен хляб с бирена мая в йена / Spelt and beer yeast bread


Толкова се уморих тази събота и неделя, че направо омразния на всички понеделник ми се вижда като почивка. Дори не ми остана време за готвене, но добре, че наскоро си поръчах нови продукти от моето магазинче Вера Италия, та имах чудесна възможност да си замеся един хляб с няколко от предлаганите им брашна. Знаете, че като стане въпрос за брашно винаги си залагам на любимците ми от София мел, но те не предлагат брашно от бяла спелта, безглутенови и пълнозърнесто на каменна мелница, затова реших да опитам тези  :) 
Така и така поръчвам и си ги хваля, а много от вас ме питаха последния път за линкове, препоръки и какво ли не, затова този път реших да направя няколко неща, които вярвам, че ще ви зарадват. Слагам линк към всички продукти и магазинчето, а освен това разговарях със собственичката и успях да уредя намаление от 20 % НА ВСИЧКИ ПРОДУКТИ ОТ КАТЕГОРИЯ "БРАШНО И ОРИЗ" САМО ЗА МОИТЕ ЧИТАТЕЛИ, като използват кода Люси 20. А ето и пълните инструкции: 
Въведете код LUSSI-20 и ще получите 20% отстъпка на всяко брашно или ориз, което се намира в кошничката ви. Ще получите отстъпка дори на продуктите, които вече са намалени. Кодът ще бъде валиден само 3 дни: 29, 30 и 31 Октомври 2018 г. 
ВАЖНО: ЗА ДА ПОЛЗВАТЕ ОТСТЪПКАТА ТРЯБВА ДА НАПРАВИТЕ РЕГИСТРАЦИЯ В САЙТА!


Надявам се да ви зарадвам с тази моя инициатива и който поиска, може сега да си поръча от техните продукти, които са наистина много хубави. Знаете, че вече не веднъж ви изкушавах с тях, като последната бе безглутеновата торта "Италия", чиято рецепта може да видите тук. :)

Днес обаче ще се гощаваме с един уникално вкусен и полезен хляб, който приготвих за първи път, а резултата е отличен като за такъв експеримент. Смесих от бялото брашно от спелта и пълнозърнестото интегрално от каменна мелница, което е много богато на фибри. За хляба прибавих бирената мая, която си купих миналия път.  Тя ме впечатли с това, че е препоръчват за диабетици тъй като помага за поддържането на кръвната захар. 

Витаминното й богатство пък се грижи за регулиране на холестерола, а също така намалява риска от рак на кожата. Е, как няма да избера да се лекувам докато си хапвам хлебец. Спретнах си тази красота и вкусотия за бърза вечеря, като я гарнирах с чашка червено винце, малко сиренеце и маслинки. 

Ще кажете каква бърза вечеря това хляб да печеш, но истината е, че го забъркваш за три минути, слагаш го във фурната да втаса и после печеш, а другите бързи вечери пак режеш, миеш, бъркаш на котлона. 
Така мога пак поне да свърша нещо друго докато чакам, дето се казва и един душ да си хвърля, пак е достатъчно да не вися на печката. Аз не съм вчерашна, моля :) 
И така, да не ви губя времето, макар да знам, че в понеделник имате доста такова, докато търсите волята си за работа, ще премина към рецептата :) 








Необходими продукти:
300-350 мл хладка вода
1 с.л. сол
1 ч.л. захар
олио/ зехтин за намазване на съда

Започваме почти като да завършваме. В купата на миксера или подходящ съд слагаме брашната, правим кладенче и прибавяме маята и захарта. Солта слагам по ръба на съда. 


Прибавяме леко затоплената вода и пускаме миксера на програма за месене ( или на ръка)  и бъркаме докато получим тесто, което се отделя от стените на купата - средно твърдо и нелепнещо.


Оформяме на топка и поставяме в леко намаслен с олио съд да втаса за около 30-40 минути, покрито със стреч фолио във фурната на 50 градуса. 

                           

След като тестото втаса го прехвърляме в тавата за печене, като аз избрах кръгъл йенски съд.  Оставям да втаса още веднъж на вратата на фурната, докато загрявам печката на 200 градуса.
Преди да го пъхна да се пече правя четири разреза с остър нож отстрани и украсявам с дантелен шаблон, като пресявам още малко от бялото брашно от спелта.


Пъхаме да се пече във фурната за около 40-50 минути.


Ако ще правите снимки, ще го оставите да изстине малко преди да го режете за перфектни филийки, но иначе едвам се сдържах да не го начупя и да наръфам вкусната му коричка. 


И защото ми останаха още от брашната спретнах едно реване на следващия ден, което също може да приготвите с безглутеновото брашно за сладкиши или брашното от спелта, смесено или не с малко грис


Ако днешното ми предложение ви е харесало, имате три дни да си поръчате продуктите с купона за намаление, а аз съм сигурна, че няма да съжалявате. Ако имате някакви въпроси или затруднения с използването му, ми пишете и ще гледам да помагам :) 

Усмихната седмица приятели!


Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...