понеделник, 29 октомври 2018 г.

Домашен хляб с бирена мая в йена / Spelt and beer yeast bread


Толкова се уморих тази събота и неделя, че направо омразния на всички понеделник ми се вижда като почивка. Дори не ми остана време за готвене, но добре, че наскоро си поръчах нови продукти от моето магазинче Вера Италия, та имах чудесна възможност да си замеся един хляб с няколко от предлаганите им брашна. Знаете, че като стане въпрос за брашно винаги си залагам на любимците ми от София мел, но те не предлагат брашно от бяла спелта, безглутенови и пълнозърнесто на каменна мелница, затова реших да опитам тези  :) 
Така и така поръчвам и си ги хваля, а много от вас ме питаха последния път за линкове, препоръки и какво ли не, затова този път реших да направя няколко неща, които вярвам, че ще ви зарадват. Слагам линк към всички продукти и магазинчето, а освен това разговарях със собственичката и успях да уредя намаление от 20 % НА ВСИЧКИ ПРОДУКТИ ОТ КАТЕГОРИЯ "БРАШНО И ОРИЗ" САМО ЗА МОИТЕ ЧИТАТЕЛИ, като използват кода Люси 20. А ето и пълните инструкции: 
Въведете код LUSSI-20 и ще получите 20% отстъпка на всяко брашно или ориз, което се намира в кошничката ви. Ще получите отстъпка дори на продуктите, които вече са намалени. Кодът ще бъде валиден само 3 дни: 29, 30 и 31 Октомври 2018 г. 
ВАЖНО: ЗА ДА ПОЛЗВАТЕ ОТСТЪПКАТА ТРЯБВА ДА НАПРАВИТЕ РЕГИСТРАЦИЯ В САЙТА!


Надявам се да ви зарадвам с тази моя инициатива и който поиска, може сега да си поръча от техните продукти, които са наистина много хубави. Знаете, че вече не веднъж ви изкушавах с тях, като последната бе безглутеновата торта "Италия", чиято рецепта може да видите тук. :)

Днес обаче ще се гощаваме с един уникално вкусен и полезен хляб, който приготвих за първи път, а резултата е отличен като за такъв експеримент. Смесих от бялото брашно от спелта и пълнозърнестото интегрално от каменна мелница, което е много богато на фибри. За хляба прибавих бирената мая, която си купих миналия път.  Тя ме впечатли с това, че е препоръчват за диабетици тъй като помага за поддържането на кръвната захар. 

Витаминното й богатство пък се грижи за регулиране на холестерола, а също така намалява риска от рак на кожата. Е, как няма да избера да се лекувам докато си хапвам хлебец. Спретнах си тази красота и вкусотия за бърза вечеря, като я гарнирах с чашка червено винце, малко сиренеце и маслинки. 

Ще кажете каква бърза вечеря това хляб да печеш, но истината е, че го забъркваш за три минути, слагаш го във фурната да втаса и после печеш, а другите бързи вечери пак режеш, миеш, бъркаш на котлона. 
Така мога пак поне да свърша нещо друго докато чакам, дето се казва и един душ да си хвърля, пак е достатъчно да не вися на печката. Аз не съм вчерашна, моля :) 
И така, да не ви губя времето, макар да знам, че в понеделник имате доста такова, докато търсите волята си за работа, ще премина към рецептата :) 








Необходими продукти:
300-350 мл хладка вода
1 с.л. сол
1 ч.л. захар
олио/ зехтин за намазване на съда

Започваме почти като да завършваме. В купата на миксера или подходящ съд слагаме брашната, правим кладенче и прибавяме маята и захарта. Солта слагам по ръба на съда. 


Прибавяме леко затоплената вода и пускаме миксера на програма за месене ( или на ръка)  и бъркаме докато получим тесто, което се отделя от стените на купата - средно твърдо и нелепнещо.


Оформяме на топка и поставяме в леко намаслен с олио съд да втаса за около 30-40 минути, покрито със стреч фолио във фурната на 50 градуса. 

                           

След като тестото втаса го прехвърляме в тавата за печене, като аз избрах кръгъл йенски съд.  Оставям да втаса още веднъж на вратата на фурната, докато загрявам печката на 200 градуса.
Преди да го пъхна да се пече правя четири разреза с остър нож отстрани и украсявам с дантелен шаблон, като пресявам още малко от бялото брашно от спелта.


Пъхаме да се пече във фурната за около 40-50 минути.


Ако ще правите снимки, ще го оставите да изстине малко преди да го режете за перфектни филийки, но иначе едвам се сдържах да не го начупя и да наръфам вкусната му коричка. 


И защото ми останаха още от брашната спретнах едно реване на следващия ден, което също може да приготвите с безглутеновото брашно за сладкиши или брашното от спелта, смесено или не с малко грис


Ако днешното ми предложение ви е харесало, имате три дни да си поръчате продуктите с купона за намаление, а аз съм сигурна, че няма да съжалявате. Ако имате някакви въпроси или затруднения с използването му, ми пишете и ще гледам да помагам :) 

Усмихната седмица приятели!


Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!


петък, 26 октомври 2018 г.

Торта "Златната ябълка" / Golden apple cake


Неуморна съм знам, но какво да направя когато вдъхновението връхлита. Tези дни ви затрупах с кое от кое по-изкушаващи предложения, а сега ви поднасям за капак и торта, която ще съжалявате, ако не опитате. Още повече, че е доста лесна за направа, а толкова ефектна. По случай днешния Димитровден, се вдъхнових от традицията на масата да има блага питка с ябълки. Реших моята блага "работа" да е торта направо и то със златна ябълка - като българската народна приказка, тъй като ще честваме български народен празник. Пък и е петък! Двоен празник направо! Ако днес не ударите чаша вино, няма кога. 


Много поверия знам за Димитровден! От това, че от днес започва зимата, макар по сметката за тока да съдя, че отдавна е почнала, до това, че днес за основно е добре да се хапва кокошка или петел, а може и овен.  Аз ще се лиша от тези удоволствия сега, но затова пък ще я спазя относно десерта, като се нагостим с една супер вкусна, празнична и ароматна торта с крем и ябълки за здравето на всички Митковци, Миташки, Димитринки, Диманки и Драговци. Бъдете живи и здрави и много щастливи!


Днес успях обаче да науча и нещо ново, което не заех като старовремешна традиция и то е, че в началото на XX-ти век на този ден е имало пазар за слугини за богаташките семейства в София.  Малко като Downton Abby работа - слугини, интриги, любовници и т.н. Научих за тази интересна традиция в миналото от Райна Костенцева, автор на книгата "Моят роден град София  " , като откъса касаещ традицията може да видите публикуван тук.

Може да си кажете "Люси, сега защо ни заминаваш с това?!", но аз съм си любознателна по природа и винаги ми става приятно като науча нещо ново, особено за такива големи празници като Димитровден, за които смятаме, че знаем всичко.


С днешната рецепта няма да ви карам да слугувате в хукната, защото ще стане много бързо, че даже използвам и готов пудинг - карамел, за да ви улесня работата.  Толкова е вкусна, че ще стане една от любимите ви рецепти и повече няма да се чудите къде да похарчите останалите ви ябълки. Рецептата си харесах от тук и се получи чудесно още от първия път. Защото е празнична добавих повечко ром за вкус, който знаете много върви с карамела и ябълките, но ако я правите за деца, може да го пропуснете или замените със сока на компот.


Няма да се бавя много, че празник ни чака, а ако не сте измисли десерта за днес ще ви трябва точно такава рецепта, която става за нула време. Вижте какво ви трябва:

Необходими продукти:
За блата: 
4 бр. яйца
100 г захар
50 г царевично нишесте
70 г брашно

За крема:
1 бр. пудинг Др. Йоткер Карамел / Бадеми *
Около 1 кг ябълки
1-2 с.л. захар
2 с.л. вода
сокът на един лимон
1 пак. желатин


За ганаша:
350 мл сладкарска растителна сметана
300 г тъмен шоколад

Още: жълта ябълка
запечени филирани бадеми 
ром / захарен сироп/ компот за напояване

*( за него ни трябва 400 мл прясно мляко и 3 с.л. захар) 

Заточваме като загряваме фурната на 150 градуса и поставяме кръг хартия на печене в леко намаслена,  форма за торта с размери 24 см на дъното.

След това приготвяме блата. За целта разбиваме яйцата и захарта на пухкав крем. 

          

Махаме купата от миксера и пресявайки постепенно бъркайки, бавно и внимателно интегрираме брашното и нишестето, което сме смесили предварително. 
Изсипваме във формата и пъхаме във фурната да се запече за 20-30 минути. Когато е готов, изваждаме да се охлади постепенно и напълно.
През това време измиваме, обелваме и нарязваме ябълките на средно до малки кубчета. ( Аз имах повечко за изрязване, така, че не знам колко точно използвах като количество накрая)

                                                                         
 Слагаме ябълките в подходяща тенджерка и прибавяме захарта, водата и лимона. оставяме ги да покъкрят малко докато поомекнат леко, а през това време се захващаме с основаната част на крема. 


Приготвяме пудинга спрямо съдържанието на опаковката, като рецепта посочва той да  с приготви с 400 мл мляко, а не 500. За мен това е по-скоро въпрос на вкус, тъй като слагаме и желатин и няма какво да ни притеснява. Аз се спрях на пудинг с вкус на карамел, но вие може да изберете шоколад, ванилия или пък ако попаднете на такъв с вкус на бадеми.

                                                  

Накисваме желатина според инструкциите на опаковката в малко студена вода за да набъбне.
Когато пудингът ни се сгъсти, дърпаме от огъня и прибавяме набъбналия желатин и бъркаме докато се разтвори напълно, а след това и ябълките. Ако има много отделна течност от тях, не я слагайте. Разбъркваме добре отново :) 

                            

Изстудения вече блат разрязваме на две по хоризонтал с помощта на дълъг нож и поставяме едната част на дъното на същата форма. 
Сиропираме с малко течност по желание - малко ром, захарен сироп или компот.
Изсипваме крема и завършваме с втората част на блата. 

Така сглобената торта оставям за кратко на стайна температура, преди да я приберем в хладилника, тъй като не бива да прибираме топла храна в хладилника.


                            

Докато тя стяга, се заемаме с ганаша. Него приготвяме по традиционния начин като в касерола оставяме сметаната да загрее до точка на кипене, а след това дърпаме от огъня и прибавяме начупения на ситно шоколад. Оставяме една -две минути, а след това разбъркваме, най-добре с телена бъркалка или силиконова шпатула, докато получим хубав, ласкав шоколадов сос, а след изстиването му и крем.



 Златната ябълка пък измислих в поселения момент, като използвах една по-малка жълта ябълка, която напръсках със златен ( ядлив) спрей, а след това поръсих и със златна захарна украса. 

Сигурна съм, че на фона на шоколада и една добре полирана и намазана с олио жълта ябълка ще ви свърши работа, но в името на творчеството, аз давам всичко от себе си :) 




След като тортата бе готова, я махнах от формата и измазах първо добре с половината от ганаша. С другата половина започнах да рисувам завъртулки около ябълката, без особена идея какво точно искам да постигна - в къря на краищата ми хареса, тъй като не беше съвсем типичната украса.

 

Завърших всичко с украса от леко запечени на сух тиган фалирани бадеми, които още повече обогатяват вкуса на тортата. 



  Сигурна съм, че ще може да ги замените и с други ядки, тъй като ябълките обичат и орехи например :) 



Не мога да спра да й се любувам, защото едно от най-задоволителните ми чувства след целия труд, намацана кухня и рошава главура в края на деня ми е като видя тази красота на масата.
Какъв би бил животът ни, ако се лишаваме постоянно от нея ?!

Пожелавам ви един прекрасен празник,  кратък работен ден, спокоен уикенд и много, много сладки моменти <3

п.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;)


 Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.

Благодаря ви, приятели!  





сряда, 24 октомври 2018 г.

Пиле по императорски / Chinese Empress Chicken



Каквото и да си говорим, почти няма човек на света, който да не обича китайска храна. Може да не обича конкретни аспекти от нея - било то подправка, зеленчук или нещо друго, риба или нещо друго, но пак ще намери нещо от менюто, което да хапне. Било то просто нудели или ориз със зеленчуци. Аз не бих казала, че съм от големите консуматори на китайско, но като ми се дояде точно такова, не мога да го заменя с нищо. 
Така вчера ми се дояде пиле по императорски - сочни пилешки късчета, богатство на топли, но още свежи зеленчуци, хрупкави фъстъци и всичко това в ухаен, ароматен сос. Покрай предизвикателствата на Kikkoamn знаете, че се втурнах в експеримента да заместя сола със соев сос за шест месеца, та ме питайте как се чувствам в началото на март. 

С тази рецепта няма как да участвам в състезанието им, тъй като те търсят приложение на сос а в НЕ АЗИАТСКИ рецепти, но така и така съм го отворила, защо не си спретна пък такова за вечеря. аз ще гледам да съм ви полезна с всякакви рецепти,а  пък ако искате да ми се отблагодарите, може просто да ме подкрепите, като участвате в тяхната игра и отбележите моя блог като вдъхновител. Нека ви ви припомня какви са точно критериите: 


И двете стартираха на 18. 10 2018 и приключват на 14. 11. 2018 година.

Първата: (  Участието ви на този етап не е обвързано с покупка на продукта.)

1.Целта е да качите снимка и рецепта на ваше авторско или друго ястие, което НЕ Е от азиатската кухня, но съдържа соев сос. Може да е мусака, паста и ли каквото там ви хрумне. целта е да покажем най-оригиналните и адекватни нови приложения на соевия сос, за разлика от познатата азиатска кухня.

2. Ако аз съм ви вдъхновила да създадете своя рецепта или сте направили някоя от моите със соев сос, или просто съм ви вдъхновила да се включите в играта, МОЛЯ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ КАТО СЕ ВКЛЮЧВАТЕ В ИГРАТА ТОЧНО С ТАЗИ ФОРМА ТУК! Така ми давате шанс да заема мястото си сред водещите блогъри в България и наистина да превърна хобито си професия! ( Скоро ще сложа и банер отстрани на блога и в страничката си, за да имате по-бърз достъп) 

3. За пълните условия на играта, начини на участие, награди и т.н, може да се информирате ТУК.

Втората: ( Свързана с покупка)

За съшия период 18. 10- 14. 11. 2018 година, ако направите покупка на соев сос KIKkoman и регистрирате касовата бележка ТУК, може да спечелите дневните и седмичните награди, както и онзи супер грил Тефал. ( Аз може да си имам соев сос, но да ви кажа, пак ще си пробвам късмета за последната награда)

Имате толкова много време да се развихрите, толкова много възможности, като аз няма да спирам да ви дама още информация и вдъхновение. Всеки , който изпрати рецепта получава автоматично електронно издание на книжката с рецепти на Kikkoman.

Ако искате да си припомните предишните ми рецепти със соев сос Kikkoman, които може да ползвате за вдъхновение и вече са по темата на играта може да ги видите тук и тук и тук и тук :) 

А ето и днешната рецепта:
250 г пилешко филе
100-200 мл пилешки бульон
1 с.л. джинджифил корен рендосан
1/2 бр. тиквичка
2 бр. моркови
2 с.л. соев сос
1 бр. суха, люта чушка 
1 бр. зелена чушка
1 глава лук
50 г сурови фъстъци
1 ч.л. нишесте
олио
сол 


В кварталния китайски ресторант пилето по императорски ми е най-любимо, затова и се спрях на него. Разбира се от сега казвам, че може да пропуснете ядки или да включите/ заместите други зеленчуци, но като цяло това и вкусът на рецептата, която обичам. Успях да я намеря тук и почти не съм я променяла. а ето и как я направих стъпка по стъпка. 

Започваме като измиваме и нарязваме пилето на кубчета. мариноваме го в соевия сос и джинджифила за 30 -минути,или докато си приготвим останалите съставки.


В дълбок тиган загряваме малко олио и запържваме фъстъците и нарязаната люта, суха чушка.
Изваждаме от олиото и оставяме на страна.

                           

След това запържваме месото в същата мазнина, като тук може да подправите с сол на вкус ( ако решите) ли още соев сос. Когато прибавяте местото, изсипете го и го разпределете равно на тигана, по възможност без да се гъчкат късчетата. Оставете го така да се пържи, докато долната част хване коричка и добие хубав цвят, едва след това разбърквайте. 


След като месото е готово и не го го изваждаме и прибавям към мазнината нарязаните на шайби зеленчуци. Аз прибавих още една блага, червена чушка и малко начупен, тънък зелен боб, който имах да доизразходвам.


Запържваме зеленчуците от всички страни, но не бива да ги препържваме, хубаво е да са леко хрупкави.


Прибавяме месото и фъстъците, разбъркваме добре и посипваме с нишестето.


Разбъркваме добре и прибавяме пилешкия бульон. Ако ползвате готов, половин кубче, ще ви е достатъчно. Образува се ароматен, плътен сос, който глазира зеленчуците и едвам се сдържаш да не почнеш да ядеш от тигана.


Предизвикателство или не, ядене си трябва всеки ден!
Аз приложение на соевия сос ще му намеря на всякъде, така че скоро ще трябва да се запася пак. Дано поне спечеля нещо от втората игра, и дано това нещо е грила на Тефал ( много ми е любим) :) 


Оставям ви с тези ароматни кадри за днес, с обещания за невероятни есенни рецепти занапред, а ако искате да ме подкрепите, знаете как да го направите - използвайки формата тук!

Усмихната седмица, читатели! 


Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.

Благодаря ви, приятели! 



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...