четвъртък, 14 юни 2018 г.

Зелен боб яхния / Green beans stew


Не знам за вас, но аз много обичам зелен боб. Сигурна съм, че съм го споменала защото даже веднъж писах, че обмислях възможността да се поканя един дядо "на среща" само защото носеше торба вкусен зелен боб, а бях умряла от глад. И тази гозба като други обаче рядко си я представяте да ви бъде сервирана за специален повод или в скъп ресторант, но за мен струва милиони. Освен, че сега му е сезона, денят се оказа малко мрачен и дъждовен, което го прави чудесен за рандеву със зеления боб.



Така ме е затрескала главата от вчера, но съм сигурна, че е свързано с грижите, които ми се струпаха. Може би скоро ще мога да споделя и с вас за това, но някакси трудно си представям предисловието от три цунамита проблеми и завършек - ето една торта.

Понякога животът си е толкова суров и тежък, че дори загубваш апетит, а идеята за сладкиш дори не те изкушава. Тогава обаче, на предела на силите си, сякаш се връщаш в детството си, години назад и си спомняш за спокойствието да посръбваш гореща яхнийка,  тихо в кухнята, топейки меко хлебче в солената чорбица. 
Да, понякога това, което може да изцели душата е по-скоро супа, а не нещо сладко.



Но повярвайте ми, не е нужно да сте в труден период за да се насладите на зеления боб. Той е чудесен за диети, за лятото, за тялото и за душата. Приготвя се лесно, а ще имате чудесно ястие за няколко дни напред, Е, в зависимост какво количество си направите. Днес ще ви споделя рецептата на мама, която бе така добра да ме научи не нейния вкусен бобец. Приготвихме го заедно, затова и няма снимки стъпка по стъпка, но то пък рецептата е само в две стъпки:

Първа стъпка - слагаш всичко в тенджере
Втора стъпка -  изяждате всичко от тенджерето 

Но за всеки случай, ето и самата рецепта :) 


Необходими продукти:
Около 300-400 г зелен боб
1-2 с.л. брашно
1 глава лук
1 бр. морков
1 бр. чушка
1 ч.ч. млени домати
червен пипер / лют пипер
сол
олио

В подходящо тенджере слагаме малко олио и запържваме нарязания на ситно лук, колкото да се оцвети леко, съвсем за кратко. Прибавяме след това 1- 2 с.л. брашно и разбъркваме отново.

След това прибавяме нарязаните на кубчета морков и чушка, разбъркваме, а след две минути добавяме и млените домати. (Ние ползвахме прясно смлени домати, затова и сложихме около 200 мл. Те съдържат повечко вода, която се изпарява, но ако ползвате концентрирано доматен пюре, ще ви  необходими по-малко количество.)

След като водата поизври, добавяме и червения пипер. Майка ми винаги го слага след доматите, защото не го харесва като е обгорял със запръжката.

Следващата стъпка е да прибавим боба, който сме почистили от крайчетата и сме го начупили на две-три, в зависимост от дължината му.

Доливаме вода до около два пръста над боба и оставяме яхнията да заври. След като заври, прибавяме сол и намаляваме температурата, оставяйки боба да къкри до готовност.



Като повечето рецепти и тук има няколко неща, които може да промените според вкуса си и да съобразите спрямо вашите продукти.
1. Може да сложите зеленчуците в началото и да добавите запръжката накрая или да я пропуснете и да си направите бистра чорба.
1. Зеления боб също може да бъде различен - по-едър, стар, плосък и тип шушулки. Ако има нужда от по-дълго готвене, може да добавите доматите след като уври, но ако е от съвсем младия и пресен няма да има проблем.
3. Към чорбата може да добавите праз, зелени домати, картофи и друго.
4. Опитвайте чорбата, за да прецените дали искате още подправки като пипер, сол и олио.
4.  Може да сервирате боба с поръска от свеж магданоз или копър, а много често се консумира и с лъжичка кисело мляко.

Каквото и да изберте, все ще стане вкусно и най-вече, дори след втора купичка пак ще мислите да си сложите още.

А сега...е време да седнем на масата!
Добър апетит, приятели! 



Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!


понеделник, 11 юни 2018 г.

Хамбургер "Трите прасенца" за Антъни Бурдейн / Three Little Pigs Sandwich for Anthony Bourdain



Неприятни новини ни достигнаха миналата седмица. Не само, че държавата все още се управлява от идиоти, но и вече трябва да живеем в свят без Антъни Бурдейн. ( А, аз се чудех как да се извадя от налегналата ме депресия напоследък! ) Мисля, че никога не съм използвала тази дума в блога, защото се старая той да е онази позитивна част от живота ми, която да ме задължава да погледна ситуацията винаги от по-светлата й страна. Честно казано, ако не ми се налагаше да седна да си подреждам мислите черно на бяло и да знам, че всеки ще може да ги прочете, далеч нямаше да бъдат толкова слънчеви. И точно това е хубавото обаче! Да пишеш за тези неща е все едно да имаш един единствен шанс да кажеш нещо и ти решаваш каква следа ще оставиш след себе си - позитивна или негативна. И колкото и да съм уморена от проблемите, накрая винаги избирам първото, защото ми се иска и хората около мен да го правят - за себе си и за околните. Доброто настроение е заразно, yоu know? 

В повечето случаи единствения човек, който може да те вдигне от дивана и да те накара да сложиш други дрехи освен старата тениска и гащи, с които се разкарваш у дома си самия ти...а в някои случаи и хора като Антъни.  
Един истински майстор в кухнята, пътешественик, пънкар и вдъхновител да опитвате от сладостите, а понякога и "соленките" в живота. 
За него всяко изживяване можеше да има своя плюс - неудобното пътуване, улична храна в бедняшки квартал, дългите часове работа и постоянната битка със същия този демон, който винаги ще ти нашепва да си останеш у дома и да се напушиш на дивана. 
И все пак, човекът избираше първото и тръгваше често по не толкова белия свят.  Даваше възможност на тези от нас, които не могат да пътуват, да отворят съзнанието си за други градове, култури и кухни, така че да излезем за миг от собствената си кутия. И защо да не  приготвим нещо различно у дома от традиционните ястия. Той отказваше да се съобразява с диети, полезно, вредно, въздържание, а единственото нещо, което следваше, бе пътят към наслаждаването от живота. (Политически некоректна мисъл ми връхлетя, но тъй като той бе политически некоректен, трябва да я споделя - дали мисълта за  увеличаващата се секта на веганите не го подтикна към тези крайни стъпки?!) 

Черна шега за черен повод! 
Но, сигурна съм, че щеше да я намери за забавна, защото все пак той избра да ни остави много прекрасни преживявания, вдъхновяващи реплики и безброй кулинарни шедьоври. 

Ще ни липсваш!


Днешното ми предложение е за нещо, което ми бе представено именно от едно негово предаване - сандвич "Трите прасенца".


Спомням си още деня.  Беше пак някакъв летен месец и бях на гости у майка ми. Седяхме и ровихме с лъжички в кутията със сладолед, гледайки неговите пътешествия и кулинарни подвизи. В този епизод, той отиде да хапне сандвич, съдържащ три вида свинско месо, затова и носи името "Трите прасенца".  Тогава се влюбих за първи път в храна от телевизора и си обещах, че ще го направя някой ден. Ироничното е, че успях да го сготвя едва съвсем наскоро, но не бях доволна от снимките, тъй като бяха нощни. Казах си, ще го приготвя пак, но ето, че новината от миналата седмица ме подтикна да не чакам повече. Та бях минали години така и така! Сандвичът е пълна импровизация, но в клипчето тук, може да видите и реалния му вид.
Аз се спрях на по-лек вариант, тъй като едва като събера пари за стенд, ще си позволя да ям такова количество на воля. И все пак, сложих и от трите вида свинско и мога да ви кажа, че ако има хамбургер, който да си заслужава да бъде правен over and over again, това е този.


Необходими продукти:

свинско месо ( врат, плешка) 
за месото: сол, черен пипер, лимон, червен лук,  горчица или любим сос за месо
свинска шунка
бекон
кашкавал
маруля
домати
лук
Яйце ( по желание) 
пържени картофи за гарнитура
хлебчета

Тъй като е импровизация и правена на око нямам точна рецепта, тъй като смятам, че самата аз ще я правя различно, за да опитам всички варианти. 
Започваме с месото, тъй като то ще отнеме най-много време. За да не е съвсем сухо като от бут, препоръчвам вратни пържоли или плешка.
Взимаме около 700 г месо и го разделяме на пържолки или просто правим прорези почти докрай, но не съвсем - като ветрило. ( Така соковете на месото си остават в него и става по-сочно) 


Намазвам добре с горичца или пък някой любим ваш сос за месо - барбекю, пушен, пикантен сос или друго. Овкусяаме със сол и черен пипер, а отгоре поръсваме с лимонов сок.



Между прорезите слагаме резенчета червен лук и прехвърлям в подходящ съд. Задушваме добре с фолио и пъхаме да се пече първо на 200 градуса, а после намаляваме на 150 и печем бавно, докато месото стане крехко и се разпада при допир с вилицата. 



Готовото месо оставяме да почине за малко, а през това време нареждаме бекона в тава с хартия за печене и запичаме във фурната до хрупкавост на 180 градуса.



С това, основната ни част от готвенето приключва.
Взимаме едно хлебче, разрязваме го на две и слагаме една пържолка ( Напоете хлебчето с една супена лъжица от соса на месото). 
Върху топлата пържола сложете кашкавала, за да се разтопи, а отгоре наредете шунката и бекона.



Завършете със зеленчуците и лъжица сос ( по желание).
Вместо сос, може да ползвате рохко изпържено яйце, както е в оригинал, тъй като жълтъкът ще играе роля на сос, но на мен щеше да ми дойде тоста тежко.
Имам нужда от малко свежест :) 



Сервирах хамбургера с пържени картофки - както си е по принцип и изстудена бира, както си му е редът!




Не знам как да ви го опиша, но ако имаше как световния мир да се изобрази с храна, сигурно това ще е!

Невероятен хамбургер, в който може да се насладите на истинска свинска пържола, хрупкав бекон, хладна шунка, разтапящ се кашкавал, сочни домати и пресен лук и маруля.
С всяка хапка ще се радвате, че сте жив, за колкото и време да ви е отредено. :) 






Няма да останете равнодушни от вкуса на този хамбургер и определено ще се чувствате вдъхновени за още много кулинарни приключения. 

Понякога ще са успешни, понякога - не, понякога снимките ви няма да са най-добрите, или пък не е най-доброто на което сте способни, но знайте, че всеки опит е ценен и всяко усилие си заслужава да се гордеете. 

А сега ви пожелавам усмихната седмица и за Бога, сгответе си нещо вкусно ! :) 




Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!



петък, 8 юни 2018 г.

Засукана питка с пресен лук / Spring Onion Bread


Реших, че тази година ще влизам във форма, но кръгла. И това е форма все пак! Както се казва "По-добре седмица срам на плажа, отколкото цяла година глад". E, не мога да се спра да готвя и това е. Направих една пауза от около седмица, така колкото да не се изкушавам, но изчетох сума книги, изгледах сериали, на кино ходих, на концерт, и пак, вечер като си легна, посягах към телефона да си напълня очите с хранително порно. То какво ли не се поделя сега - всичко е толкова шарено - плодове, зеленчуци, аромати...ооо, не! 



Няма да стане тая - ясно е. Готвенето за мен е призвание и мога и да спра да ям в определени количества, но не мога да спра да готвя. Ето защо се отдадох на чувството и реших, че тази година ще се опитам да усвоя най-различни начини за оформяне на питки и погачи. Все пак тестото е едно от най-креативните сфери. Отнема повече време за приготвяне, но пък накрая съм просто щастлива да се радвам на резултата и определено не изяждам цяла питка ( за разлика от други ястия)
Ето така например, реших да оползотворя цяла торба зелен кромид, който получих от градината на баба. Може да я направите с различни видове зелени плънки - спанак, чесън, кромид, лапад, по-късното праз, а защо не и и в сладък вариант. Изборът е безкраен, а резултатът - смайващо вкусен.
Не ми ли вярвате - опитайте сами!



А ето и самата рецепта:
Необходими продукти:
550 г брашно София мел за Козунак / Екстра
1/2 кубче жива мая
200 мл прясно мляко
2 с.л. кисело мляко
2 с.л. олио
2 бр. яйца
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол

За плънка:
10 стръка пресен лук или чесън
50 г масло
олио
щипка сол

В купичка слагаме хладкото прясно мляко, захарта и маята. Разбъркване и оставяме да шупне. В купата на миксера пресяваме 2/3 от брашното, правим кладенче и слагаме киселото мляко, едно яйце и един белтък, олиото, солта и шупналата мая. Замесваме меко, нелепнещо тесто, като постепенно прибавяме от останалото брашно.

                          

Готовото тесто оформяме на топка и слагаме в леко намаслена с олио купа, покрито с памучна кърпа ( или фолио) да втаса във фурната на 50 градуса.

През това време нарязваме стръковете кромид ( може да сложите и чесън) и ги задушаваме в тиган, с малко олио на котлона и овкусяваме със щипка сол.



След като тестото удвои обема си го разделяме на  четири части, които също оформяме на топки.

                             

Взимаме едно топче и разточваме на кръг с големина 24 -25 см диаметър. ( Работим директно върху хартията за печене)
Отгоре разпределяме с една трета от кромида и слагаме масло, като аз го ползвам направо студено и го рендосвам като кашкавал ( Виждате на снимката).


Процедираме така и с останалата част от продуктите, нареждайки ги една върху друга,  като на последната кора не мажем нищо.
Слагаме чаша в центъра, и разрязваме корите на осем части ето така:


Всяка част засукваме два пъти така:


Прехвърляме питката в тавичка и оставяме да втаса още 30 минути на топло.
                             

Преди печене мажем с леко размития с вода или прясно мляко останал ни жълтък и пъхаме във фурната.



Печем на 180 градуса до златисто :)
Питката се надига при печенето и е добре да я покриете с фолио, да не ви прегори :)



Готовата питка задушвам леко с кърпа и найлон ( или фолио), за да омекне допълнително. 
Самата идея за оформяне е доста позната вече, както и рецептата за тестото, но ще споделя кога ме грабна най-вече и бе от тази рецепта тук.



Уханието на масло и пресни подправки може да ви накара да забравите за всичко, включително и калории и да й се насладите напълно!

Опитайте и се убедете сами!



Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...