След толкова готвене в последно време не мислех, че скоро ще ми се намери сили и мотивация за нова рецепта, но явно стане ли въпрос за нещо сладко, събирам сили и вдъхновение от където мога. Ето така днес, събота, не събота, наложи се да стана рано и да свърша няколко задачи. Колко рано ще попитате? Е, слънцето се беше показало, но навън имаше само определен вид хора, които как да обясня, сякаш фейс контролът е казал да се допускат лица само над 60 години. И така, само аз, барабар с пенсионерите бях навън, както и малка шепа хора които мога да категоризирам на две категории: съдейки по уморения вид - техен ред да разхождат кучето и вторите, съдейки по усмивката още не бяха лягали или изтрезнели от петък вечерта.
Както и да е, на път за вкъщи минах през селския пазар, ей така да попия атмосфера от изобилието на зелении - марули, лапад, спанак, лук, яйца, домашни кашкавали, сирена, млека, сладка, кофи с люляк и лалета и какво ли още не. Всички тези цветове и миризми така ме удариха в главата, че като се прибрах веднага реших, че ще спретна нещо свежо и пролетно за хапване.
В този случай е десерт, защото покрай козунаците, ще си кажете, че съвсем забравих тортите. Неее, не съм ги! Ако знаете какви красоти седят да бъдат описани в чернови, още от сега ще си запазите час за липосукция.
Та, насъбрах каквото плод имаше и реших да направя едно свежо торте, тип "Чийзкейк" отново, без печене, без желатин , без грижи.
Тя е идеално предложение за тези от вас, които искат да хапнат нещо по-леко и свежо и да не отделят целия ден за готвене вместо разходки. А времето навън е идеално за такива, затова и рецепта е идеална за вас!
Актуализация 2019-та година: Преди да премина към рецептата обаче, искам отново да ви помоля да ми дадете още повече стимул да ви представям винаги добри, изпитани и интересни рецепти, като гласувате за мен в тазгодишните награди на Блоговодител.
Категория “Крилце или Кълка” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/krilce-ili-kylka/5/
Категория “Жител на света” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/jitel-na-sveta/2/
Категория “Бързо и вкусно” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/byrzo-i-vkusno/6/
Категория “Гозбите на баба” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/gozbite-na-baba/1/
Категория “Топло от фурната” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/toplo-ot-furnata/3/
Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, откъдето в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Изисква регистрация, но дано това не ви спре да ме подкрепите, пък и може да я помни от минали години :) .
От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана.
Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".
Благодаря на всеки, който ще го направи!
И така, ето и рецептата:
2 ч.ч. млени бисквити
100 г масло
250 мл сметана
200 г крема сирене
250 г маскарпоне / цедено мляко/ заквасена сметана
100 г пудра захар
2-3 капки лимонов сок
100 г шоколад
За украса:
плодове, мед, ядки
Започваме като смиламе в чопър или хаванче бисквитите на ситно. Аз си меря две чаши от по 200 мл. Изсипвам ги във формата за торта, която е с размери 24 см диаметър. Прибавям и разтопеното масло и размесвам добре, така че да се получи лепкава смес, която притискам е с ръка или обратното на лъжица, за да изравним и да оформим блат. Пъхам в хладилника да стегне, а през това време се захващаме с крема.
Разбивам с миксера кремата сирене и маскарпонето на пухкав крем, заедно с пудрата захар. Снимала съм какво крема сирене съм ползвала, тъй като често ме питате, но ето защо съм изброила останалите варианти за маскарпонето : Може да го замените с някои от изброените продукти, тъй като кремата сирене и сметаната са ни достатъчни за получаването на стабилна маса. Останалото е въпрос на вкус. Лично аз обаче ви предлагам да интегрирате цеденото мляко или заквасена сметана ( ако се спрете на тях) в последствие и то по-скоро на ръка, за да не се отпуснат прекалено.
Прибавяме и битата на твърд сняг сметана, заедно с няколко капки от лимоновия сок към готовия крем, за да засилим свежестта на крема.
За някой захарта може да е малко, но затова е пудра и може да я прибавите и в последствие, ако решите, но лично за мен няма нужда.
Рендосвам един шоколад, като аз ползвам големите отвори, за да се усеща повече шоколада и прибавяме към крема.
Изваждаме формата от хладилника, изсипваме крема и изравняваме. Оставяме да стегне за няколко часа в хладилника. ( Както знаете, аз обичам да си правя тортите привечер, след като съм хапнала стабилно, не изпитвам такъв глад и ги оставям да "узреят" добре за сутринта)
На сутринта украсих с различни плодове, като разбих съвсем малко сметана за да измажа тортата в бяло, но не е задължително да го правите.
Върху плодовете полях няколко капки мед и лимонов сок, за да ги държат свежи, а отгоре поръсих и с малко шам-фъстък.
Ако замразите тортата съм сигурна, че ще стане чудесна сладоледова торта, така че обезателно това ще бъде десертът ми и за лятото. Сега обаче седнете и се насладете на едно пухкаво парче....
от чийзкрем, сметана, парченца шоколад и сочни, ароматни плодове!
Вкусни и слънчеви почивни дни, приятели!
А за още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;)
П.п. Гласувайте, моля!
Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!