събота, 7 април 2018 г.

Агнешка плешка с билки за Великден / Slow Cooked Lamb Shoulder with Herbs for Easter


Добре, че е Великден да сготвя и аз агнешко. Не съм от най-големите му фенове, може би защото го свързвам с едни така до традиционни и "ароматни" рецепти, които никога не ме впечатляваха особено. А, недей си боже някой да ми предложи "дроб сарма", го приема като заплаха и родово проклятие. 

Дам, не ги обичам тези дреболии и агнешки ухания, които така ми напомнят за ежегодната сбирка на село с родата. Вярно, скъпи спомени са ми, но кълна се хич не ми липсват тези рецепти. И както бях решила, че агнешкото месо като цяло не е за мен, преди години майка ми успя да сготви такова у дома, което бе изключително свежо, крехко, сочно и нищо общо с онзи невидима заплаха, за която ви говорих по-горе.

Дадох си сметка, че все пак има шанс да открия рецепти за това месце, които ми допадат и няма да отлагам това предизвикателство.


Рецептата на майка ми е чудесна и със сигурност ще ви споделя и нея, тъй като е много по-семпла, а месото е идеално след това за салати или както аз си го хапвах - в сандвичи с рукола и сирене. 

Но тъй като е празник, искам да ви представя една още по-пролетна и празнична рецепта за МОЕТО агнешко с билки за Великден.

Както знаете, бях ви обещала рецепта за агнешко тази година, а аз винаги си изпълнявам обещанията! Бъдете сигурни, че чакането си заслужава!


Сигурна съм, че тази рецепта ще се хареса и на тези от вас, които също като мен, са били зачеркнали това месо в миналото, но тук ще се насладите на един вкус и аромат, който няма да ви разочарова.

Точно като за пролетта, рецептата е богата на ухания и билки, които за щастие, вече можем с лекота да намерим в близкия магазин.
За мен лично има и малко италиански привкус цялата фантазия, затова съм добавила клонка чери домати и артишок, които обожавам. Вие разбира се може да премахнете някои от изброените елементи, но аз харесвам тази комбинация тук която  е леко казано...To die for! :)



А ето и самата рецепта:
Около 2 кг агнешка плешка
подправки: зелен лук и чесън,
босилек, копър, мащерка, риган, копър, магданоз
200 мл бяло вино
150 г масло
1-2 с.л. мед
50 мл (лют) зехтин
1-2 лимона
2 клонки чери домати
1бр. артишок
5-6 бр. картофи
сол /черен пипер

Започвам като измивам и накисвам агнешкото за няколко часа ( най-добре от предната вечер) с малко вода и сока от лимоните, за да се "отмирише" и да стане по-крехко.
След това си подготвям свежите подправки, като те нека са на вкус, сложете от тези, които обичате повече, а от другите - по-малко.


Аз използвах два стръка зелен лук, два босилек и по-малко от останалите. Мащерката и ригана оставих на клонки, а останалите накълцах на ситно. Може да ползвате и чесън на скилидки, ако нямате пресен.


В подходящ съд слагам 100 г от маслото да се разтопи и след това запържвам за кратко чесъна в него, а след това и лука, както и половината магданоз и босилек. Нека маслото да поеме от всички аромати.


В подходяща тавичка слагам месото, като го подправям добре със сол и пипер. Отгоре разпределям от ароматното масло и останалите ни зелени подправки.Завършвам със зехтин ( при мен е домашно направен с лют пипер, тъй като ми хареса да има леко щипещ вкус коричката на месото) и 


слагам меда по цялата дължина, така че да се карамелизира добре месото и прибавям виното в тавата, заедно с малко вода.


Отгоре разпределям само още два-три резанки от останалото ни масло, завивам с фолио и пъхам в гореща фурна на 200 градуса да се пече, като веднага след като заври намалявам температурата на 150 и пека около четири часа.


Към края на печенето прибавям и зеленчуците - нарязаните картофи, клонките чери домати ( да, заедно с цялата клонка, придава още по-добър аромат) и нарязания артишок. Има няколко начина да почистите артишока, но аз просто го разрязах на четири части, като почистих пухкавата и лилава част от сърцевината му. Сложих листенцата в тавичката, заедно с останалите зеленчуци и овкусих с още малко сол и пипер.





Печем докато картофите станат готови. Не мога да ви опиша колко е вкусно това ястие, а само от аромата му ще се се превърнете в хищник :)

Месото е крехко, но с чудесна и изкусителна коричка.


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!


петък, 6 април 2018 г.

Великденски хлебчета "Празната гробница" / Empty Tomb Rolls


Докато се суетите коя рецепта за козунак да изберете за правене, аз влизам рязко с едно неочаквано добро предложение за хлебчета, които ще ви изненадат с лесния си начин за приготвяне, невероятния си вкус и тематична визия. Знаете, че винаги държа едни-два коза в ръкава си когато представям празничните си рецепти и тази година смятам, че хлебчетата "празната гробница" са един от тях. И докато някои предпочитат да гледат на тях, като на половинa празни, аз ги гледам като напълно вкусни, сладки, очарователни и най-вече..изненадващи. 
Представете си изненадата на малките, докато им разказвате историята за отварянето на гробницата, която на следващия ден се оказва празна и разрязвате едно такова хлебче. Отвътре пък ще се разнесе с уханието на масло, канела, а скоро след това похапващите ще могат да напълнят хлебчето с шоколад или друга вкусотия, макар и така овусено да е напълно достатъчно. 
Отдавна бях хвърлила око на тази рецепта и най-сетне успях да я направя с малко заделено тесто от друга такава. Хубавото тук е, че може да ползвате всякакъв вид тесто, от готово от магазина, онова в цилиндрите, козуначено или да си направите свое. За всеки случай ще ви дам рецепта за обикновено тесто, което може да ползвате, макар изборът да е много богат.



Преди да премина към рецептата обаче, ще се радвам, ако ме подкрепите с гласа си в тазгодишните награди на Блоговодител, където съм номинирана в следните категории:
Категория “Крилце или Кълка” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/krilce-ili-kylka/5/
Категория “С аромат на ванилия” - https://kulinarninagradi.com/glasuv…/s-aromat-na-vanilija/4/
Категория “Бързо и вкусно” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/byrzo-i-vkusno/6/
Категория “Сладко удоволствие” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/sladko-udovolstvie/7/
Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, откъдето в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Използвайки фейсбук вписване става много бързо. От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана.
Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".
( Може да видите стъпка по стъпка гласуването в снимки за потребители на фейсбук тук)

Благодаря от сърце на всеки, който ще го направи, защото вашата подкрепа значи много за мен и ме вдъхновява да продължа напред да създавам, изнамирам и споделям все така добри и подробни рецепти! 

А ето и рецептата:
бял айсинг
канелена захар
бонбони маршмелоу
масло
тесто*

Както виждате количеството на хлебчетата зависи от вас, както и както и вида на тестото. Винаги обаче може да използвате обикновено базово тесто*, което да направите от : 1 ч.ч. прясно мляко, 1 ч.ч. хладка вода, 1 пак. суха мая ( 7 гр) или 1/2 кубче жива, 2-3 с.л. захар, щипка сол, 1 яйце, 1/4 ч.ч. олио, 3-4 ч.ч. брашно. От изброените продуктите омесете меко, нелепнещо тесто и оставете да втаса, а след това разделете на равни парчета.
Както казах, аз използвах останало ми тесто от друга рецепта, който бе за тесто, подобно на козуначенето. Отделих си 6 равни парчета, които оформих на топки. 


 Всяка една от тях разточих на кръг. Взех един бонбон маршмелоу, овалях го добре в разтопено масло, а след това в канелена захар.


Поставих го в центъра на разточеното тесто и завих на топка. Процедирах така и с останалите.


Поставих във формички за мъфини, леко намаслени, покрити със стреч фолио на топло, да втасат за около 15 минути.
След това печем в предварително загрята фурна на 180 градуса за 15 минути.


Ако искате, може да намажете хлебчетата отгоре с малко размит яйчен жълтък или с още масло и канелена захар, за повече аромат. Аз обаче исках да ги украся с айсинг и затова ги оставих така. ( Как да си приготвите айсинг вече ви обясних в тази публикация :) )


Както виждате, няма нищо сложно и рецептата е много бърза и лесна.
Пухкавите бонбони се стопяват при печенето и буквално изчезват, оставяйки отвътре една ароматна и леко лепкава сърцевина, която ...просто трябва да опитате!
И ако си мислите, че това е страхотно...почакайте да видите рецептата ми за агнешко утре! 
Сладки празници, приятели! 

Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 


понеделник, 2 април 2018 г.

Богат козунак / Loaded easter bread


Осъзнах, че обичам да правя козунаци повече отколкото да ги ям. А не, че не обичам да ги ям, което трябва да ви говори колко обичам да ги правя! И защо, ще попитат някои от вас, най-вече тези, които може би с години се мъчат да докарат идеалния козунак на форма и вкус. Ами точно заради това. Никога не знам какво ще излезе и макар да имам стари изпитани рецепти, пак ще ме засърбят ръцете да опитам някоя нова такава, нов метод, различно втасване, различни пропорции, сплитане и ще се оставя на деня да реши какво ще излезе. Някои път става, друг път не - но в края на деня у дома винаги ухае невероятно вкусно, а на масата се "излежава" вкусното хлебче, готово да бъде хапнато както с варени яйца и зелена салата, така и с течен шоколад или друго сладичко.


С или без конци, за мен рядко има значение, но забелязвам, че когато не ги мисля, по-лесно се получават. Започват в главата ми да се зараждат най-различни теории за козунаците и си давам сметка, че може би затова се правят на Великден - всичко е в божиите ръце. И макар да имам изпитани рецепти за отличен резултат, не мога да се примиря, че цял живот трябва да ги правя само така и да не опитам някакъв друг вкус или начин на приготвяне.


Ето така например реших да си направя този много богат козунак, който да има обилна украса от ядки, сушени плодове и захар, но да не са в него, за да не ми пречи плънката на конците.
Получи се много вкусен, като използвах класическата рецепта на мама за пиян козунак за основа, няколко адаптации от козунака със заквасена сметана и начина на месене на Любчето.
Получи се много мек, вкусен и за щастие - не сух козунак, който нападнах още по време на снимки :)


До Великден остават броени дни, а съм ви подготвила още няколко изкусителни рецепти, затова преминавам към първата:

Необходими продукти:
Около 1,2 г брашно София мел за Козунак
200 мл прясно мляко
120 г кисело мляко/ заквасена сметана
200 г захар
4 яйца +2 жълтъка
1 с.л. уиски
1 с.л. подсладител
щипка сол
1 кубче жива мая ( 42 г)
кората на лимон/ портокал/ лайм
есенция ром/ ромова захар
200 г мазнина ( при мен е микс от разтопено масло, олио и мас)
За гарниране: 200 г ядки и сушени плодове микс : праскова, червени боровинки, стафиди, лешници, кашу, бадеми, кристална захар, мед, резанки цитрус плод

Може да направите половин доза от изброените продукти, тъй като от тази ще получите два големи или три средно големи козунака. Аз оформих остатъка от тестото по друг начин, който ще ви покажа в следващите дни.

Но ето как го направих: Разбивам леко яйцата със захарта, като аз използвах домашни яйца, на което се дължи този красива наситен жълт цвят. Винаги може да засилите цвета с щипка куркума, която няма да се усети сред преобладаващите вкусове и аромати в тестото.
Според мен не е добре да се прекалява със захарта, затова се слага и подсладител, който е доста сладък, но няма да поречи на втасването, но може и да го пропуснете.


В купичка слагам маята и хладкото прясно мляко, заделени две с.л. от захарта, 100 г брашно и разбъркваме и оставяме да шупне. Периодично разбърквам, така че да я оставим да шупне поне два -три пъти и да стане на крем преди да я добавим към яйцата.
Пресявам си брашното през това време.

               

Рендосвам си кората на цитрусите, като аз ползвах кора и от трите вида, смесени, без да прекалявам.


В купата на миксера, при яйцата добавям маята, киселото мляко / заквасена сметана, постепенно от брашното, ароматите, алкохола, като оставяме мазнината на най-накрая. Когато тестото започне да става твърдо и да се отлепва добре от стените на купата, прибавям само около 50 г от мазнината на тънка струйка, така че да се интегрира в тестото добре, правейки го по-пластично, но не и мазно.
Прехвърлям в леко намаслена тава, завивам с кърпа или прозрачно фолио и пъхам във фурната на 50 градуса да удвои обема си.

                       

Готовото тесто разделям на нужния ми брой козунаци и взимам една част и започвам да интегрирам мазнина в тестото. А ето как: Намаслявам ръцете си с мазнината, която е леко течна, леко твърда и започвам да премесвам тестото ето така ( виж кличето от Любчето тук)
Признавам си, не си позволявам да слагам много от мазнината, тъй като искам тестото все пак да стои по-стегнато, инак ще се разплуе много при печене. Още преди сплитане се виждат как са се оформили нишките на конците в тестото. ( Тук може да го сложите да втаса още веднъж, но аз го омесвам внимателно и не ми се налага :) )


Разделям така издълженото тестото на три фитилчета и сплитам, не твърде стегнато, за да не се накъса след втасване.
Слагам в тавичка с хартия за печене на дъното и оставям още 20 минути да втаса на топло и да бухне.
Преди печене намазвам с леко размит с мляко жълтък ( може да ползват нов или да си заделите малко от горните) и поръсвам обилно с ядки, сушени плодове и захар.
Пека на 170 градуса с обдухване, като след като се запече, покривам с хартия или фолио, тъй като ядките изгарят бързо.



След като се опече, украсявам с още резанки цитрус и лека глазура от домашен мед.
Уханието му е просто невероятно, а козунакът е толкова мек, че просто ще ви иде да си наврете цялото лице в него.


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 

а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.

Благодаря ви, приятели!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...