сряда, 7 февруари 2018 г.

Хляб "Сърце" / Heart shaped bread


Не винаги ми е до празници, особено след последните събития около мен. Ще ми се да кажа, че бяха малки грижи или, че е нещо, което се случи само на мен, но през последната седмица забелязах, че на почти всеки, който познавам му се бе случило някакво нещастие и макар да не съм от суеверните астролози в религията, определено усетих, че я някакви тъмни сили са избягали от Азкабан или нещо ретроградно се случва по планетите (Хаосът в изказа ми е целенасочен:))
И все пак, понякога колкото по-лоши неща се случват около нас, толкова повече ни отварят очите за хубавите неща, които все още присъстват в ежедневието ни и почти не им обръщаме внимание. Например това, че въпреки всичко имам хора, които ме обичат и на тях също им се случиха доста препятствия, някои от тях дори опасни, но все пак са живи и здрави и мога да им се радвам още дълго време. И защото сме в сезона на любовта, реших, че няма да е лошо да ви подаря малко такава със следващата рецепта.

Не е нужно да сте влюбени, да сте семейни или пък да знаете кой пол сте за да обичате. Любовта е усещане вътре в нас, което имаме към света, живота около нас, растения и животинки, отношенията между хората, съседите и дори непознатия, който в бързината може да се блъсне в нас, но се обръща и се извинява с усмивка. Обичам да обичам, а повече обичам да готвя, а пък най-много да ям :) 
Ето защо днес ще ви изпратя едно затоплящо душата вкусно хлебче, във формата на сърце. И то като някои от нас, е създало хрупкава  и твърда обвивка, но отвътре се крие една невероятна топлина.


Ето и необходимите продукти:
1 ч.ч. айран
150 мл хладка вода
30 г жива мая
70 мл олио
2 ч.л. захар
1/3 ч.л. сода
1/2 с.л. сол

Започваме като в купичка слагаме водата, захарта и маята и разбъркваме добре да се разтвори. Оставяме на топло да шупне.


В купа прибавям 2/3 от брашното и правя кладенче, в което слагам около половин чаена чаша кисело мляко със содата и разбърквам. Оставям да шупне и то и добавям още половин чаша вода, така че да стане на айран. След това добавям шупналата мая и солта, като разбърквам хубаво на ръка, интегрирайки малко по малко от мазнината и останалото брашно, докато получа меко, нелепнещо тесто. (Може да поеме повече или по-малко от тези продукти)
Прехвърлям в леко намаслена с олио купа и оставям да втаса на топло, докато почти удвои обема си. Аз го слагам покрито с кърпа във фурната на 50 градуса, за да стане по-бързо. 

                        

След като тестото е готово, изсипвам върху плота и разделям на две равни части. От това количество излизат два хляба.


Всяка от двете части оформям по следния начин, като първо оформям нещо като по-дебела и къса франзела.
След това я цепвам до средата в горния край и правя около пет разреза в долния ето така:


Навивам получените в дъното фитили като завъртулки и накрая обръщам горните два края надолу, така че да се получа сърчице. Не ми се получи идеално като в оригиналната рецепта, но реших да не се притеснявам много-много. Вкусът бе важен за мен.

Оставих хлебчето да втаса за още 20 минути на топло, а след това пекох в загрята фурна на 200 градуса, докато придобие хубав цвят,  а след това намалих на 180 и пекох до готовност. Отне около половин час, като аз пекох и двата хляба едновременно, на две нива във фурната.


Без да се изхвърлям много, това е един от най-вкусните хлябове, които съм правила, защото наистина има чудесна коричка, но същевременно супер пухкава сърцевина.


Сигурна съм, че ще го направя още няколко пъти и тогава ще бъде още по-добре на външен вид, но като с всичко около нас, е по-добре да обръщаме внимание какво се крие вътре :) в сърцето. 
Оставям ви с тези сладки и вкусни снимки, надявам се малко по-усмихнати и заредени, и ви изпращам много сърдечни пожелания за прекрасни февруарски дни <3



Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 

понеделник, 5 февруари 2018 г.

Романтична Италия: Пиле "Путанеска" и паста с бейби спанак / Chicken Puttanesca and penne with baby spinach garnish



Добре започва тази седмица, за разлика от миналата. Имах доста голям проблем, за който ще ви разкажа друг път, когато съм в оплакващо настроение, а не като сега - щастливо и хвалебствено :) И как да не съм като получих първия си подарък за Св. Валентин - огромна кошница с невероятни италиански продукти от най-високо качество. Не, че нещо, но като цяло съм малко трудна да ми се правят подаръци, защото макар да харесвам почти всичко (положителна натура съм), малко неща реално бих искала да притежавам. Ето защо, подаръци, които мога да изям са повече от добре посрещнати, а щом са италиански, направо ще ви целуна ръка.  Хем ги имам, хем после няма да ми заемат място. 

Аз съм си бохемче и знаете че обичам да си хапвам разнообразно, щедро и много, ама много да е вкусно. Ето защо италианската кухня ми е може би любимата и това си личи по това колко много пъти вече съм била натам главно за да ям. Ръка на сърцето си слагам, ако трябва да избирам да вляза в базилика или бакалия, ще ме заварите във втората да си посръбвам пино гриджо, абсолютно без грижо :)

От сега казвам, в статията ще има реклама на продукти, та който не му изнася, да се чувства предупреден, но аз няма да си затварям очите и устата, когато попадна на нещо, което си заслужава да се хвали и да срещне по-голяма аудитория.





Приятелите ми от Вера Италия ми направиха най-страхотния подарък, защото ми дадоха възможността сама да си сглобя кошницата -подарък и на мен очите ми изтекоха, хора! (даже сега гледам, че са заредили нови кухненски красоти и само да свърша със статията си поръчвам онази симпатична мелничка за кафе)

Тази възможност ще имате и вие, разбира се, ако посетите магазинчето им, като от сега ви казвам, няма да сбъркате, каквото и да си вземете. Аз старателно обаче подбрах няколко продукта и за мен и за вас, защото много ми се иска този блог да ви бъде полезен по най-различни начини. 

Все по-често ме питате да ви предлагам марки за продукти и разбирам, че голяма част от вас силно се интересува от това, какво има на пазара в готов вариант, което е добро като качество и цена. Точно затова избрах няколко такива продукта, които бих купила самата аз и ги вложих в една пробна вечеря за предстоящия празник на любовта.



Аз едва ли ще имам възможност да готвя много след работа тогава, а пък на ресторант честно казано не ми се ходи точно тогава. Ресторантите са препълнени, всичко е доста демонстративно : коя  по-голям букет ще внесе, кой по-скъпо вино ще поръча, жуженето в ресторанта е напрягащо, чувстваш се неудобно дори да целунеш половинката си пред погледите на останалите, а на съседна маса други направо ще се изядат, трети пък честват Трифон гръмогласно и въобще е един невероятен стрес за душата и портмонето. Ето защо, на този ден препоръчвам да сте си у дома, или поне за мен е така. (Всеки следващ ден може да се иде на ресторант и няма да го има тоя цирк) 

Да, но ако сте у дома, значи да се готви. Ето защо днес ще ви предложа една рецепта, която е просто перфектна във всяко отношение. Ще ви предложа и вино към нея, ще ви запозная по отделно с различните продукти и вие сами ще прецените дали не е по-добрият вариант за вас, да прекарате една незабравима романтична вечер у дома, с вечеря, която ще запомните.

Представям ви класиката пиле "Путанеска" с гарнитура от пенне с бейби спанак:



Необходими продукти:
За пилешкото:
1 пеперуда пилешко филе
120 г моцарела
2-3 с.л. галета
1 с.л.  босилеково песто / босилек
сол


За пастата:
200 г бейби спанак
2-3 скилидки чесън
1 ч.л. масло  

И така, да поканим истинската Италия у дома със следните стъпки.
Започваме като разполовяваме гърдите на две филета, а след това ги разрязваме на две и по дължина от едната им страна, така че да образуваме джоб.
В тях поставяме парченца от нарязаната моцарела и малко от босилековото песто, което може да пропуснете или да замените с малко подправка босилек.



Затварям отново джобчетата и овалвам гърдите в галетата, и поръсвам с щипка-две сол. Поставям в подходящ съд за печене с малко зехтин. 

Често ме питате да ви препоръчам зехтин и сега ще го направя. Истинският и хубав зехтин е от огромно значение за вкуса на ястието, но и за нашето здраве, затова няма какво да ви лъжа, от италианския по-хубав няма. В магазините около мен намирам предимно испански или гръцки и започвам да се чудя какво да правя като моя приятел Ангел пред троен интеграл. 
Ето защо знаех, че ако поръчвам нещо от такова магазинче като Вера Италия, това ще е зехтин. Този е доста голямо количество, което го прави и много изгоден като цена. (сега погледнах, че е и на промоция). В линка ще може да научите защо е толкова специален и съм сигурна, че ще го харесате.

                      

Продължаваме нататък, като изсипваме соса върху гърдите, като добавям и още половин бурканче вода.



Може би знаете, а може би не, че сосовете са едно от най-трудните неща за направа в една кухня. Не случайно си има отделен готвач за тях, защото са взискателни и най-вече отнемат много време. В соса "Путанеска" ( повече тук) имаме домати, маслини, каперси, аншоа, вино и какво ли не, за да се получи този невероятен вкус и аромат. Вие може да си спестите целия труд като си вземете напълно готов сос, който съдържа само тези продукти, без никакви вредни консерванти и боклуци:


Задушавам съдчето с фолио и пъхам да се пече на 200, а след като заври и на 170 градуса за около 30 минути - достатъчно време да направите пастата.
За целта избрах пеннето на Манчини - една от най-качествените пасти, които може да хапнете вече и в България, направени на машини от бронз.( Виж повече тук.) 
Сварявам пастата в подсолена вода и отцеждам от водата. В тиган загрявам маслото с малко от зехтина и накълцаните на ситно скилидки чесън (може и да бъде пресен).

                 

След това прибавям пастата и спанака и запържвам, докато ароматите попият хубаво в продуктите.


Сервирам ястието с гарнитура от пастата и щедра порция от невероятния сос.


Специално внимание искам да обърна и на виното, което си избрах. Исках да ви предложа хубава италианско вино, на цена под 10 лева и го намерих отново в магазина на Вера Италия.

Производителят е Конти Зека, история започнала от 1580 година. Едно чудесно вино, което ще допълни цялата картинка с чудния си вкус на зрели плодове и кадифено усещане.

Какво по-хубаво като подарък за който и от двата празника да празнувате на 14-ти февруари? 


Освен тази сладка картичка, получих и бонус този романтичен панер за хляб, който може да видите на снимките, както и пакет таралини с лук, ръчно направени. Ако искате да ги погледнете и тях, слагам линковете им към магазина, за да бъде информацията възможно най-пълна (Ами така де, понякога се случва да сложа някоя рецепта, а пък вие да ме питате за сервиза..хубава работа, не говори добре за мен ;) 


И да се пръсна, пак не мога да спра да ям. Толкова вкусно и същевременно бързо отдавна не съм готвила. 
Надявам се моите празнични предложения да ви харесат и, както виждате, си държа на думата - ще има и още романтични рецепти и идеи.
Ако се чудите какво да подарите на любимия си човек, аз намирам няколко чудесни хрумки точно в този магазин, независимо дали ще ги поднесете като кошница-подарък или не. 



Не забравяйте, че любовта на мъжа минава през стомаха, затова и едно такова ястие и бутилка хубаво вино е всичко, от което ще имате нужда за да отделите малко време на връзката си. 
Пия за това и наздраве! 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 


събота, 3 февруари 2018 г.

Божествен шоколадов мус срещу любовна мъка / Quick and easy chocolate mousse against heartbreak



Както знаете, февруари е месец на любовта и дори и да не го чествате,едва ли някой ще ви го спести, защото ще се любувате на украсените в сърчица витрини на магазини и ресторанти така или иначе. 
Очевидно е, че и аз ще фокусирам някои рецепти в тази посока, но за разлика от друга година, днес ще ви запозная с една рецепта,която е толкова добре, че лекува и любовна мъка Ами да...не всички са влюбени точно сега, а пък някои от нас може би преминават през доста труден емоционален период , ако точно сега са се разделили с половинката си. Не стига и това, но навсякъде ще им се и напомня, че са сами на празника и най-вероятно ще се обърнат към българските си корени и ще прекарат вечерта с бутилка вино.
Аз ви предлага да не давите мъката, а направо да я излекувате с една рецепта, която веднъж приготвите ли, ще правите много често след това.
Представям ви най-креместия и въздушен и светкавичен за приготвяне шоколадов мус на света.


Преди време моята приятелка Веси ми донесе кулинарна книга от Англия като подарък и веднага си бях харесала този мус, който е в графа "Hearbreak healers" или рецепти, лекуващи сърцето. ( Да не ви заблуждавам, не става въпрос за рецепти за регулиране на холестерол и т.н) 

В тази книжка рецептите са подредени по поводи, но по-нетрадиционни и както си ме знаете, това много ми допадна. 

Още повече ми допадна, че за разлика от обикновения мус, тук няма да цапам сто купи, а буквално всичко в една и става наистина за минути.


Съчетанието на парченца плодове в муса е нещо, което няма да подценявам занапред, защото не знам каква е причината, но никога досега ми е харесала толкова много комбинацията на портокал и шоколад. Ясно е, че си вървят, но затова и не ме е изненадвала особено.
Тук обаче нямаше човек, който да не е опитал и да е казал - този мус е всичко! 
Въздушен, плътен, ароматен и вкусен дотолкова, че те обгръща толкова силно, че забравя всичко останало и обикваш живота отново. Ето на това казвам аз рецепта, която лекува сърцето!


И така, нека да чествам месеца на любовта с рецепта, която ще покажем много любов към самите себе си,а ето и колко бързо става и какво ви трябва:
Необходими продукти:
150 г маршемлоу бонбони
150 г тъмен шоколад
40 г масло
1 портокал
2 с.л. вряла вода ( ако е необходимо) 
100-150 мл сметана за разбиване
1 ванилия


На водна баня или като мен, в микровълновата слагам бонбоните маршмелоу да поомекнат за няколко секунди. Те ще се надуят. :) 
След това прибавям маслото и начупения шоколад и пускам пак за няколко секунди. Добавете врялата вода, ако ви се стори много гъсто, като 
разбърквам периодично, докато получа гъст и плътен шоколадов крем. 

                     

След това прибавям портокаловата кора и ванилията.

                           

Накрая парченцата обелен портокал ( може и да не е целия) и разбитата сметана, като може и да не слагате цялата също.

                            

Разпределям в чаши и оставям в хладилника да стегне.


Преди поднасяне украсявам с парченца портокал и шоколадов крисп или пък ядки.




Тази година портокалите явно са много вкусни, защото не спрях да се тъпча с тях, а не им бях обръщала внимание от години.
С този десерт обаче обрах всички овации у дома и няма да крия, че на няколко пъти си го приготвих от тогава..само за мен.
От това количество ми се получиха тези три чаши и една щедра купа за обиране с лъжицата :)



Та така, ако сте от хората, които имат нужда от "лечение", знайте..шоколадът не задава въпроси, шоколадът разбира!
Един такъв мус и сте една крачка напред в позитивното усещане за живота!
Да ви е сладко <3



Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...