Имам толкова неща да ви разказвам, а не знам от къде да започна. Тези дни сигурно ще има доста хаотични публикации, като във всяка ще ви занимавам с най-различни неща. Темите ще бъдат от: търсене на перфектната подочистачка за паркет ( надявам се с препоръки от вас), през рождени дни, болести, които ме налегнаха в последните дни ( да, множествено число, защото аз от малко не разбирам явно), една предстояща сватба на близки приятели, в която ще носим носии, още рождени дни, спукана тръба във входа, спукана гума ( на колата слава Богу), много нови идеи за хапване, някои стари идеи, но най-сетне сготвени и накрая няколко чудесни и бързи рецепти, които приготвям често и ги знам наизуст. Като днешните хлебчета например.
Земелчетата сигурно ги знаете най-вече като тези вкусни хлебчета, които купувате от големите вериги магазини - винаги топлички и мекички, а ако си ги направите у дома, ще се убедите, че са и още по-вкусни!
Така например, когато ми видя, че сме останали без хляб у дома, вместо да ходя до магазина, предпочитам да забъркам набързо тази рецепта. Докато се завъртя един-два пъти у дома и вече са втасали и готови за фурната :)
Идеални са както за хамбургери, така и просто като питки за хапване към основното ястие, а пък ако останат- хапвате и за закуска на сандвичи.
А ето и самата рецепта.
Необходими продукти:
За тестото:
500 г брашно класик София мел ( плюс още за доомесване)
1 пак. суха мая
270 мл хладка вода
3 с.л. олио/ зехтин
1 ч.л. захар
2 ч.л. сол
Още:
1 яйце
сусам
Рецептата е по-проста от песен на Сузанита.
Слагаме всички съставки в купа ( моята е на миксера), правя кладенче и прибавям накрая водата. Замесвам меко, нелепнещо тесто, като прибавям още брашно и мазнина при необходимост.
Яйцето е за намазване на хлебчетата преди печене - но може да решите да използвате само жълтъка или белтъка за целта, в зависимост колко наситен искате да е цвета на кората. В такъв случай може да добавите един от двата елемента в тестото или пък да пропусната и да ползватe цялото яйце за намазване.
Готовото тесто прехвърлям върху намаслена с олио купа и оставям на топло да втаса и да удвои обема си. Докато си пийна сутрешното кафе и вече е готово!
След като тестото втаса, изглежда ето така:
Разделяме тестото на равни части, в зависимост от това колко големи искаме да бъдат хлебчетата.
Всяка част оформяме на топче, а след това приплескваме леко. Слагаме върху хартия за печене и правим шарка отгоре притискайки с нож/ шпатула на кръст или на звезда почти до края.
Оставяме да втасат още малко, докато загряваме фурната на 190 градуса с обдухване.
Преди да пъхнем да се пекат, намазваме с размито с вода разбито яйце и поръсваме със сусам.
Печем докато получат хубав лъскав и златен цвят.
Ако и вие отделите няколко минути днес, довечера ще ви затрупват с комплименти на масата ;)
Заслужава си да ги опитате!
И така, оставям ви с аромата на прясно изпечен хляб, който трябва да се носи по спомен в главата ви вече и се захващам със следващата рецепта, а тя е....
ще научите скоро :)
Усмивки и вкусни почивни дни!
Харесва ли ви публикацията рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!