петък, 25 август 2017 г.

Земели - бързи хлебчета / Semmel Rolls



Имам толкова неща да ви разказвам, а не знам от къде да започна. Тези дни сигурно ще има доста хаотични публикации, като във всяка ще ви занимавам с най-различни неща. Темите ще бъдат от: търсене на перфектната подочистачка за паркет ( надявам се с препоръки от вас), през рождени дни, болести, които ме налегнаха в последните дни ( да, множествено число, защото аз от малко не разбирам явно), една предстояща сватба на близки приятели, в която ще носим носии, още рождени дни, спукана тръба във входа, спукана гума ( на колата слава Богу), много нови идеи за хапване, някои стари идеи, но най-сетне сготвени и накрая няколко чудесни и бързи рецепти, които приготвям често и ги знам наизуст. Като днешните хлебчета например.
Земелчетата сигурно ги знаете най-вече като тези вкусни хлебчета, които купувате от големите вериги магазини - винаги топлички и мекички, а ако си ги направите у дома, ще се убедите, че са и още по-вкусни!



Така например, когато ми видя, че сме останали без хляб у дома, вместо да ходя до магазина, предпочитам да забъркам набързо тази рецепта. Докато се завъртя един-два пъти у дома и вече са втасали и готови за фурната :) 
Идеални са както за хамбургери, така и просто като питки за хапване към основното ястие, а пък ако останат- хапвате и за закуска на сандвичи. 


А ето и самата рецепта.
Необходими продукти:
За тестото:
500 г брашно класик София мел ( плюс още за доомесване)
1 пак. суха мая
270 мл хладка вода
3 с.л. олио/ зехтин
1 ч.л. захар
2 ч.л. сол

Още:
1 яйце
сусам

Рецептата е по-проста от песен на Сузанита. 
Слагаме всички съставки в купа ( моята е на миксера), правя кладенче и прибавям накрая водата. Замесвам меко, нелепнещо тесто, като прибавям още брашно и мазнина при необходимост. 


Яйцето е за намазване на хлебчетата преди печене - но може да решите да използвате само жълтъка или белтъка за целта, в зависимост колко наситен искате да е цвета на кората. В такъв случай може да добавите един от двата елемента в тестото или пък да пропусната и да ползватe цялото яйце за намазване.
Готовото тесто прехвърлям върху намаслена с олио купа и оставям на топло да втаса и да удвои обема си. Докато си пийна сутрешното кафе и вече е готово!


След като тестото втаса, изглежда ето така: 


Разделяме тестото на равни части, в зависимост от това колко големи искаме да бъдат хлебчетата.
Всяка част оформяме на топче, а след това приплескваме леко. Слагаме върху хартия за печене и правим шарка отгоре притискайки с нож/ шпатула на кръст или на звезда почти до края. 


Оставяме да втасат още малко, докато загряваме фурната на 190 градуса с обдухване.
Преди да пъхнем да се пекат, намазваме с размито с вода разбито яйце и поръсваме със сусам.


Печем докато получат хубав лъскав и златен цвят.
Ако и вие отделите няколко минути днес, довечера ще ви затрупват с комплименти на масата ;) 
Заслужава си да ги опитате! 


И така, оставям ви с аромата на прясно изпечен хляб, който трябва да се носи по спомен в главата ви вече и се захващам със следващата рецепта, а тя е....
ще научите скоро :) 
Усмивки и вкусни почивни дни! 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!


петък, 11 август 2017 г.

Торта "Тримонциум" / Trimontium Cake


Ако си спомняте, казах ви, че този месец пак ще го ударим на торти. Рожденици имаше много, ще има и още, затова и няма да спират предложенията за нови, интересни чудати рецепти за вкусни торти - за повод и без повод. Е, днешната в случая имаше такъв - рождения ден на един от моите дядовци. Не съвсем лично мой, но тъй като е брат на моя дядо, е наследствен такъв. И като останал ми единствен, заслужава да се почувства поглезен от внучка си, както и тя от него. 
Дядо ми Боре е човек на малкото думи и макар че го познавам през целия си живот, знам не много неща за него. Той е грижовен, лоялен, думата му на две не става, чувствителен, но не го показва, държи на чистотата и е много сръчен дърводелец. Той се отнесе много сериозно и към задачата, която му поставихме като малки със сестра ми, да ни изфабрикува легло и гардероб за куклите, докато останалите от семейството ни хокаха с думите "Стига сте го занимавала дядо ви Боре! Малко работа си има, че с куклите ще се занимава". Той обаче знаеше, че не може да остави такива прекрасни млади дами като Стефи и Бети ( разбирай двете конкретни кукли), да спят на пода, нито да си държат дрехите в торбички като клошари. Трябва им и гардероб! :) 


Да, кой би помислил, че един такъв жест би останал в главата на дете двадесет години по- късно и ще изгради цяло едно любящо отношение към дадения човек.  Ето, защо и когато научих, точно толкова години по-късно още нещо ново за него, че любимите му бонбони били Тримонциум, реших за наближаващия му юбилей да го изненадам с една такава торта. 


За повечето от вас едва ли ще е изненада съчетанието  на шоколад и  нежен фъстъчен мус, но пък ако сте му фенове- това е вашата торта! Реших да я комбинирам с блат за повече богатство на вкуса, но ако искате съвсем да си спестите печене, може да използвате готов блат или млени бисквити. А ето и самата рецепта  за тази прекрасна охладена, подходяща за сезона торта "Тримонциум".
Необходими продукти:

За блата: 
Рецепта тук 

За кремовете:
200 г заксвасена сметана
200 г крема сирене
1/2 ч.ч. пудра захар
600 мл сладкараска сметана
3 с.л. тъмно какао
3 с.л. фъстъчено масло
2 ванилии



За ганаша: 
200 мл сметана 
200 г черен шоколад


Както казах блата може да бъде всякакъв любим ваш блат - готов, бишкоти , бисквити или друго. Аз използвах рецептата за този много бърз блат за торти, като замених 3 с.л. от брашното с 3 с.л. какао, за да стане кафяв. Може да го сиропирате по желание , но и да пропуснете, тортата има достатъчно крем :) Готовия блат оставих да се охлади напълно и поставих в дъното на форма за торта с махащи се стени с диаметър 20 см.

Приготвянето на първия крем става, като разбивам отделно половината от охладената сметана на сняг, а на друго място - 100 г от кремата сирене с 1/3 от пудрата захар и една ванилия. После прибавям фъстъченото масло и 100 г заквасената сметана. Опитайте - ако смятате, че искате още сладост, добавете още пудра захар!
Разпределяме първия крем върху блата.



През това време на котлона приготвям ганаша като затоплям сметаната за него до степен на кипене, дърпам от огъня и прибавям начупения шоколад. Бъркам докато втория се разтвори напълно и получим хубав, шоколадов сос.

Около половината от ганаша нанасяме върху първия крем и пъхаме тортата в хладилника да стегне, докато приготвим втория крем.



За него разбиваме отново: останалото крема сирене, пудра захар, какаото, заквасената сметана, и ванилия. ( бележка: За по-силен шоколадов вкус - може да добавите повече какао или разтопен шоколад) 
Накрая смесваме всичко  отново с останалата ни разбита на сняг сметана. 
Изваждаме от хладилника тортата и слагаме втория пласт крем. Заглаждаме добре и отново пъхаме в хладилника.


Украсяваме тортата с бонбони "Тримонциум" и вече стегналия се останал ни ганаш. 


Едва ли трябва да ви убеждавам във вкуса на тази торта - чийзкейк- шоколадова вкусотия на света! 
Досега не съм ви подвела, няма и да го направя :) но тъй като вярвам,че тортата може да се направи в няколко варианта, нямам търпение да видя вашите! ( Имате време през уикенда) :)
До сладки срещи, приятели! 



Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!


вторник, 8 август 2017 г.

Лучени кръгчета - соленки / Homemade funyuns


Светът познава много добри мезета за бира - пържени картофки, цаца, пилешки хапки, толумбички, ядки, водка и какво ли още не, но моят личен фаворит е може би познатите и на много от вас лучени кръгчета. Всеки ги знае, всеки е опитвал, а ако има такива дето още не са - могат да поправят тази грешка още днес!

Много ми харесват, обаче няколко неща винаги ме притесняват - пак пържено, пак мазно, пак тежко, а като порция нищо работа, пък и скъпи. Ето защо реших, че е крайно време да се измисли алтернатива и съм супер щастлива да ви предложа точно такава. 



"Когато някой се опита да ти изяде последното лучено кръгче!"

Това не са обикновените лучени кръгчета, а по-скоро соленки, които са направени от тесто, печени са, издръжливи и вкусни, както топли, така  и студени. 

Определено ще искате да си запишете рецептата, затова и няма да ви бавя много, а преминавам направо към нея. 


Необходими продукти:
100 мл мазнина
100 г крема сирене
50 г кашкавал
2 яйца
2-3 глави лук
1/2 ч.л. бакпулвер 
сол

Нарязваме лука на ситно и запържваме в малко олио докато стане златист. Пресяваме брашното в купа, слагаме бакпулвера, щипка-две сол, сиренето, рендосания на ситно кашкавал, едно яйце и отцедения лук. Разбъркваме, като започваме да прибавяме и от мазнината, докато получим хубаво, нелепнещо тесто.

             

Разточваме върху леко набрашнен плот и с помощта на две чашки ( по-голяма и по-малки) изрязваме кръгчета ето така:


Редим върху хартия за печене, като намазваме с леко размитото яйце и поръсваме с малко сол. Печем за около 10 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.

                           

И така, получиха се не една, не две, ами три такива вкусни кръгчета, които стигнаха за няма да казвам колко бири ;), че не това е целта на публикацията. 
Но пък ако нещо ви притеснява - Don`t! 


Лято е, пък и веднъж се живее!
Наздраве!

п.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;) 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...