Ето, че дойде време да ви представя и останалата част от козуначената фиеста, която заформих онзи ден, когато ви представих стъпка по стъпка тази прекрасна рецепта за козунак на конци (виж тук).
Тогава ви разказах, че разделих тестото на две части, като от втората част спретнах това по-малко козуначе, което отново стана чудесно и с прекрасни конци ;)
Вярна на себе си, реших да направя този с шоколад (и то доста), като за разлика от друг път нанесох плънката по нов начин, който намирам за много по-добър.
Повечето от нас го слагат по дължината на самите фитили, намазан като на филия, което винаги прави плънката доста суха след изпичане и дори понякога прегоряла. По новия метод обаче, може да разчитате на наситен шоколадов вкус, който буквално извира от тестото като гореща, шоколадова лава :)
И така, преди да премина към рецептата обаче, искам отново да ви помоля да ми дадете още повече стимул да ви представям винаги добри, изпитани и интересни рецепти, като гласувате за мен в тазгодишните награди на Блоговодител.
Номинирана съм именно в категориите за торти и сладкиши, които се старая да изобилстват тук, както като количество, така и като качество. А ето как да гласувате за мен:
Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, от където в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Използвайки фейсбук вписване става много бързо. (Ще трябва да изчакате няколко секунди да превключи отново на платформата за наградите) От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана:
С аромат на ванилия (Най-добър блог със сладки печива и десерти)
- Сладко удоволствие (Най-добър блог с рецепти за торти)
Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".
Благодаря предварително на всеки, който ще го направи, ще сподели публикацията и ще ми помогне да достигна до повече кулинарни запалянковци, които да ме подкрепят!
Тъй като рецептата е същата от миналия път, ще си спестя цялото й описване ( което може да видите тук ), като премина директно към оформянето, но все пак ще ви припомня списъка с необходимите продукти:
Необходими продукти:
1 кг пресято брашно
6 бр. яйца
300 г захар
300 мл прясно мляко
180 мл мазнина (смес масло и олио)
1 (42 г) кубче жива мая (или 11 г суха)
кората на 2 лимона
1 с.л. уиски
1 пак. захар с аромат на ром
шоколадови капки за плънка
ядки за украса (орехи и бадеми)
жълтък за намазване
Плънка:
100 мл течна сметана
100 г шоколад с ядки
От продуктите за плънката направих ганаш, който оставих да се охлади напълно и стана като течен шоколад. Сложих във фитилите по една супена лъжица на три места, без да разнасям.
Преместих в подмаслена тавичка, оставих да се надигне още малко, а след това намазах с размито яйце и поръсих ядки, захар и шоколадови капки.
Още щом го извадих от фурната и разчупих, веднага ми направи впечатление, колко по-добре се е запазила плънката, която беше просто невероятна. Горещотото, ароматно захарно тесто обгръщаше течната сърцевина на шоколада, правейки всеки къс от хлебчето и късче от Рая!
Тези успешни опити ме амбицираха и тези дни съм намислила да правя втора доза, но с различна плънка, но каква - ще научите съвсем скоро.
На вас ще пожелая сладка седмица и много усмивки :)
Харесва ли ви публикацията рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!