сряда, 5 април 2017 г.

Пухкав козунак с богата шоколадова плънка / Chocolate loaded easter bread


Ето, че дойде време да ви представя и останалата част от козуначената фиеста, която заформих онзи ден, когато ви представих стъпка по стъпка тази прекрасна рецепта за козунак на конци (виж тук).
Тогава ви разказах, че разделих тестото на две части, като от втората част спретнах това по-малко козуначе, което отново стана чудесно и с прекрасни  конци ;) 


Вярна на себе си, реших да направя този с шоколад (и то доста), като за разлика от друг път нанесох плънката по нов начин, който намирам за много по-добър. 
Повечето от нас го слагат по дължината на самите фитили, намазан като на филия, което винаги прави плънката доста суха след изпичане и дори понякога прегоряла. По новия метод обаче, може да разчитате на наситен шоколадов вкус, който буквално извира от тестото като гореща, шоколадова лава :) 


И така, преди да премина към рецептата обаче, искам отново да ви помоля да ми дадете още повече стимул да ви представям винаги добри, изпитани и интересни рецепти, като гласувате за мен в тазгодишните награди на Блоговодител. 
Номинирана съм именно в категориите за торти и сладкиши, които се старая да изобилстват тук, както като количество, така и като качество. А ето как да гласувате за мен: 
Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, от където в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Използвайки фейсбук вписване става много бързо. (Ще трябва да изчакате няколко секунди да превключи отново на платформата за наградите) От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана:
С аромат на ванилия (Най-добър блог със сладки печива и десерти)
- Сладко удоволствие (Най-добър блог с рецепти за торти)
Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".
Благодаря предварително на всеки, който ще го направи, ще сподели публикацията и ще ми помогне да достигна до повече кулинарни запалянковци, които да ме подкрепят! 



Тъй като рецептата е същата от миналия път, ще си спестя цялото й описване ( което може да видите тук ), като премина директно към оформянето, но все пак ще ви припомня списъка с необходимите продукти: 

Необходими продукти:
1 кг пресято брашно
6 бр. яйца
300 г захар
300 мл прясно мляко
180 мл мазнина (смес масло и олио)
1 (42 г)  кубче жива мая (или 11 г суха)
кората на 2 лимона
1 с.л. уиски
1 пак. захар с аромат на ром
шоколадови капки за плънка
ядки за украса (орехи и бадеми)
жълтък за намазване

Плънка:
100 мл течна сметана
100 г шоколад с ядки

Голямото пухкаво тесто разделих на две части - по-голяма и по-малка. От по-малката направих два по-дебели фитила.


От продуктите за плънката направих ганаш, който оставих да се охлади напълно и стана като течен шоколад. Сложих във фитилите по една супена лъжица на три места, без да разнасям.


След това леко ги запечатих, като усуках фитилите първо около себе си, а след това и двата един в друг ето така:



Преместих в подмаслена тавичка, оставих да се надигне още малко, а след това намазах с размито яйце и поръсих ядки, захар и шоколадови капки.


Още щом го извадих от фурната и разчупих, веднага ми направи впечатление, колко по-добре се е запазила плънката, която беше просто невероятна. Горещотото, ароматно захарно тесто обгръщаше течната сърцевина на шоколада, правейки всеки къс от хлебчето и късче от Рая! 


Тези успешни опити ме амбицираха и тези дни съм намислила да правя втора доза, но с различна плънка, но каква - ще научите съвсем скоро.

На вас ще пожелая сладка седмица и много усмивки :) 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 

29 коментара:

  1. Толкова е изкушаващ, че накрая и аз ще взема да го направя!
    Приказка е просто, Люси.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Илианка! Наистина е чудесен!
      Ще се радвам да ти хареса!

      Изтриване
  2. Люси,
    с шоколад все още козунак не съм правила, но тази година съм решила да правя по - различни козунаци.Май ще изпробвам и тази твоя рецепта.Чудесно и много вкусно Великденско предложение.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Лени! Ще се радвам да ти даподанат и моите рецепти :)
      Усмивки от мен!

      Изтриване
  3. С 300гр захар колко време втаса

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен.
      Колкото в дадената рецепта в линка - около час. Поздрави!

      Изтриване
    2. Използвала съм за плънката шоколад ств счукани орехи. Неустоим вкус. А мама и баба го го приготвяха с плънка обилно с със стария шипков мармалад. Също страхотен вкус.

      Изтриване
  4. Люси, както винаги е неописуемо удоволствие! Само ще кажа, че от събота до вторник повторих рецептата 2 пъти и трошичка не остана! Прекрасен и спорен ден!

    ОтговорИзтриване
  5. Идеята за шоколадов ганаш е много добра! Децата винаги търсят повече шоколад вътре :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Алби! Радвам, се че ти допада! Поздрави!

      Изтриване
  6. Тинка Тодорова6 април 2017 г. в 15:34

    Люси,прекрасен козунак,но хлабаво ли усукваш и плетеш,защото и това има значение,Ще пробвам и твоята рецепта,

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Тинка! Усуквам не много стегнато! Поздрави!

      Изтриване
  7. Здравей, Люси! :)
    Не видях да пише на колко градуса се пече ...с и без вентилатор... ?
    До сега не съм правила козунак освен в хлебопекарната и мисля да започна правенето с твоя рецепта.
    Доста от твоите рецепти съм пробвала и до сега не си ме предала... ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен. По-пълни инструции за самото печене има в линка в началото, където съм описала как съм изпекла първия козунак :) Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  8. Днес сме решили да изпробваме тази невероятна вкусотия. Само за 2 съставки обикаляме като луди - захарта с аромат на рок и шоколадовите капки...Къде ги има?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И двете може да намерите в Кауфланд, или поне аз от там съм ги взела. Заахарт с рома е на Др. Йоткер. Може да потърсите и другаде, където предлагат техните продукти! Поздрави! :)

      Изтриване
  9. Kakuv e nai-dobriat motod za suhranenie bez da razvalia vkusovite mu kachestva? Ima li takuv? Strahotno izglejda kozunak!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен. При нас много отдавана не се задържа козунак, но понякога до съхраняваме във фолио. Поздрави!

      Изтриване
  10. Zdravei Lusi. golqm fen sam ti , izprobvala sam mnogo ot receptite ti. za tazi godina sas sigurnost 6te se doverq na tvoite kozunaci ,nqmam tarpenie da probvam,Ne spirai da ni predlagas vse takivi prekrasni recepti

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от сърце, Анонимен. За мен ще е радост да ти харесат козунаците! Поздрави и весели празници!

      Изтриване
  11. Zdravei Lusi, iskam da popitam neshto mi se gubi ot receptata. A moje i da ne se orientiram pravilno.. eto tova me oburkva:

    "Голямото пухкаво тесто разделих на две части - по-голяма и по-малка. От по-малката направих два по-дебели фитила."

    i sledva opisanie za tazi po-malkata chast...
    t.e. goliamata chast ne uchastva v tazi konkretno recepta .
    ili ako iskam da izpolzvam sushtata recepta za kozunak moga li da razdelia na 2 ili triabva da e na 3 chasti i da napravia 3 po-malki kozunaka i da uvelicha plunkata x 3?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Миглена! :) Просто преди да пусна тази рецепта, публикувах тази в линка в началото, но сготвих двата козунака от същата доза тесто. Заради различното им оформяне и плънка, реших да разделя публикациите, но продуктите в описанието са достатъчни за два големи или три по-малки козунака като цяло. Плънката си е обикновен ганаш, така че и да ви остане, може да си го съхраните в бурканче в хладилника. Може да увеличите дозата два или три пъти :)

      Изтриване
  12. Моя козунак не стана на конци :( но поне е пухкав и стана като хлебче на текстура.. Колко време го меси след като си пое мазнината?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не много, голяма част съврши миксера.
      Надявам се следващия път да е по-успешен! Поздрави!

      Изтриване
  13. Христос воскресе!
    Люси,благодаря за страхотните рецепти!
    Козунаците ми станаха невероятни!
    Весели празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от сърце, Анонимен.
      Живи и здрави всички!
      Много се радвам, че са ви харесали!

      Изтриване
  14. Прекрасен! Както винаги радваш окото и душата, Люси!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...