понеделник, 5 декември 2016 г.

Печени понички а ла Дънкин Донътс/ Baked donuts a la Dunkin' Donuts


Едно такова ми е празнично, макар и предпразнично ...дето се вика, запразва ми се вече, бе хора! 
Ако това означава все по-трудно да мислим за работа, а по-лесно за свинско с винско, последвано от някой благ десерт, то определено вече съм на тази вълна.

С падането на градусите, падат и притесненията ми, че ще кача някое и друго кило и взех с кеф да си меся някакви тестени сладкиш, та у дома постоянно ухае на пекарна. 
Последния ми съвсем не скромно казано шедьовър са тези невероятни печени понички. 


Направени без специални формички, излишно пържене и суетене, тези сладури обраха овациите сред почерпените, които се чудеха коя по-напред да опитат. Не само, че от едно тесто направих - бели и шоколадови понички, но и ми достави истинско удоволствие да ги декорирам с каквото имах у дома по шкафовете. 


Тази рецепта е идеална за всеки ден, тъй като става бързо, поничките са трайни, а пък е удоволствие да поканите и децата да помагат с декорацията. с наближаващите празници са и идеален подарък за близки и приятели, ако ги украсите в цветовете на сезона. Но ето и самата рецепта, като започнем с необходимите продукти:
За тестото:
2 ч.ч. брашно София мел Класик ( плюс още за доомесване) 
2/ 3 ч.ч. прясно мляко
1/2 кубче жива мая
1/4 ч.ч. захар
1 жълтък 
2 с.л. масло
1 ванилия
щипка сол
1-3 с.л. какао

За декорация:
цветен айсинг ( рецепта по-надолу в описанието)
шоколадов ганаш ( рецепта тук)
ядки, захарни конфети, шоколадови пръчици, кокос

Започваме като омесваме тестото. За целта пресяваме брашното в подходящ съд. При мен купата на миксера, тъй като свикнах да меся с него. 


През това време, в леко затопленото мляко, разтваряме захарта и маята. Оставяме на топло да шупне, като ако в стаята е хладно и искам да ускоря процеса, слагам съдчето с маята в купа с топла вода. 
След като маята шупне, я излизаме при брашното. Добавяме щипка сол, ванилия и включваме миксера.               

                      
Докато тестото се меси, прибавяме жълтъка и леко разтопеното масло.               


Прибавяме още малко брашно, по време на процеса, ако е необходимо, като се стремим към меко, и все още лепнещо тесто. Тогава го разделяме на две, като оставаме едната част в купата на миксера, а друга дооместваме с още брашно на плота. Трябва да получим меко, нелепнещо тесто, което оформяме на топка. 


                      
Към тестото в миксера започваме да добавяме какао (и още брашно, ако желаете), докато се получи отново меко, нелепнещо тесто.  


Така правя двата вида тесто, като всяко поставям в леко намаслена с олио купа и оставям на топло да втаса и увеличи обема.

               

След като тестото се е удвоило, разточвам на лист.


С помощта на чаша и капачка изрязвам поничките, 

               

а след това нареждам върху хартия за печене и покривам с кърпа и оставям да втасат още един път.  След това пъхам да се изпекат за около 8 минути в предварително загрята фурма на 190 градуса.

                      
По същия начин процедираме и с кафявото тесто. Готовите понички декорирам по желание с  шоколадов ганаш и различни видове поръски като млени орехи, крокан, кокос....



или с айсинг, оцветен с различни боички. Аз направих моят от останалия белтък, чаена чаша  пудра захар и няколко капки пресен лимонов сок. Разбиваме всичко на средно гъста бяла маса, като е хубаво да сме пресели пудрата захар няколко пъти, за да бъде възможно най-гладка, Разделям я на няколко част, оставям една бяла, а останалите оцветявам с хранителни боички - розова , синьо и други цветове ;) 


Отгоре украсявам с различни цветни конфети и кристална захар. Поничките са толкова меки и крехки, а това, че са печени ги прави толкова по-леки при консумация, заради отсъствието на мазнина.


И макар да не са точната технология на марковите понички, реших да ги нарека така заради начина им на украсяван и самия им вид, които мисля, че грабват окото още от първия път. Толкова са пъстри и весели, че се чудя дали да не си напарва такава вкусна украса за елхата тази година ;) 
Почерпете се, има за всички!
Усмихната седмица, приятели! 



Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

петък, 2 декември 2016 г.

Шоколадова панна кота под карамелена решетка / Chocolate panna cotta under caramel cage


It`s the most wonderful time of the year!..." И наистина е така, защото вече е декември, а това означава, че Коледа е близо.
Ако случайно сте пропуснали падналия сняг, то едва ли сте пропуснали валящите статуси за него в нета, като тази година мисля, че се конкурираха по брой с тези, обявяващи се против обявяването на падналия сняг. Объркахте ли се...ами то и аз! не разбирам защо вечно трябва да се киселее за нещо! Нямат ли нищо сладко за хапване тия хора! Аз пък много се радвам на хората, които се вълнуват , че е паднал сняг. особено по-възрастните такива. Много по-лесно е да почнем да мрънкаме, че утре ще трябва да чистим колата, да ходим внимателно заради леда и да оплакваме високата сметка за ток, отколкото да се залепим за прозореца и хипнотизирани да наблюдаваме танцът на снежинките. За минути сякаш нищо друго няма значение, освен тишината и бялата красота, която се сипе из града. И все пак..понякога и ми доставя еднакво удоволствие да виждам лелинчо ми да се оплаква как ще чисти колата, а след отива до прозореца, отмества леко пердето и поглежда навън. Може да погледне и за секунда, но неее....той седи запленен поне няколко минути, преди да се обърне и да каже с лека усмивка: "Е, поне ще може да направим снежен човек...не сме правили от години!"


И така набързо си давам сметка...наистина дойде най-хубавото време от годината! Време за топли семейни моменти, блясъка на светлинките, аромата на канела и уханието на шоколад! Празниците винаги ме вдъхновяват да приготвям десерти, но Коледа ме кара да ги правя едно ниво по-специални. И така, официално откривам сезона на изкусителните празнични рецепти, като ви обещавам, няма да съжалявате да държите лист и химикал под ръка до края на месеца, защото няма да са малко. Подготвила съм такъв списък с не само лесни и вкусни сезонни обеди и вечери, но и десерти, 

достойни за всяка празнична трапеза.
Днешният е точно такъв - шоколадова панна кота под карамелена решетка.  Не знам дали само заради наближаващите празници или заради вълнението ми, че ще посетя първото си гурме събитие ( за което ви разказах тук), но наистина този десерт  се получи толкова елегантен и грабващ окото, че наистина мястото му е за специални поводи. 



За сметка на това, толкова е елементарен за приготвяне, че може да запее "Издислав", но за щастие е твърде класен за целта. Но ето и необходимите продукти:
За панна котата:
300 мл течна сметана
200 мл прясно мляко
150 г черен шоколад
80 г захар
1 пак. желатин
1 ванилия
алкохол по желание

За карамела:
150 г захар
2 с.л вода

Слагам желатина с малко вода да набъбне с малко вода. В касерола смесвам сметаната и млякото, като прибавям и захар, тъй като сметаната е неподсладена.

                           

Когато захарта се разтопи и сместа, тръгне да завира, прибавям начупения на ситно шоколад.



Дърпам от огъня и почвам да разбърквам докато шоколадът се разтвори напълно. Прибавям ванилията и по желание, може да капнете малко алкохол като коняк или уиски. 

                     
          
Към още топлата смес прибавям и набъбналия желатин и разбъркваме докато се разтвори напълно. Изсипваме сместа във формички, като аз използвах силиконови полусфери. Прибираме в хладилника за около два часа.


Карамелената украса правя като в касерола слагаме захарта и 2 с.л. вода и оставяме захарта да се разтопи. От време на време само раздвижвам сместа в кръг, с помощта на дръжката, без да бъркам вътре. Оставям захарната смес да поври, докато получи хубав златен цвят.
Излизвам карамела върху обърнатите силиконови формички, от които вече съм извадила панна котата и оставим решетките да стегнат.


Излизвайки карамела от външната страна на формичките си гарантираме по-големия им размер, така че да паснат идеално върху самия десерт. Вие може да ползвате различни чашки и шолички и да направите различни формички. 
Едно от най-големите удоволствия е да счупиш с лъжичка карамела, за да стигнеш до вкусния, хладен, шоколадов крем. 





Грабвайки от тази наслада, покрита с кехлибарени , хрупкави парченца карамел е просто неописуемо изживяване за сетивата. 



Дали скоро имате личен повод, желание да поглезите себе си и близките през почините дни или събирате идеи за наближаващите празници, този десерт е точно това, което ще обере овациите на масата. 
Опитайте и вие! 

п.п. Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!

Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!


четвъртък, 1 декември 2016 г.

ГурмеСалон София - събитие за милиони на достъпна цена!




* Нямам търпение да ви разкажа за това чудесно събитие, което смятам да посетя този декември. Става въпрос за  Гурме Салон София 2016   / GourmetSalon Sofia 2016 и неговото пето издание. 
За повечето от нас, сигурно тези събития звучат като място, на което префърцунени парвенюта си сверяват ролексите, но истината е, че по-скоро е като магическо място за всеки, който поне веднъж е гледал с възхищение перфектният шоколадов десерт от витрината на виенска сладкарница, кехлибарения блясък на качественото, отлежало уиски, запечатан завинаги в реклама на някое лъскаво списание или просто е оставал без звук и стон при гледката на начина на работа на едни от най-добрите и професионални готвачи, добили опита си в ресторанти, притежаващи Мишелен звезди. 


Сега можете да се насладите на всичко това, че и повече, когато  на осми и девети декември,  от 11.30 до 19.30 часа, Гранд хотел София ще е пресечната точка на производители и търговци на висококачествени храни, напитки и аксесоари с почитателите на гурме културата и изискания вкус. Да сте любител на гурмето е може би единственото "условие", което трябва да "изпълните", защото входът за събитието е едва 15 лева, тоест е достъпно за абсолютно всеки. За тази цена обаче ще успеем: 


Освен, че и през двата дни едни от най-изявените български masterchef ще демонстрират своите уникални умения в областта на висшето кулинарно изкуство, ще можем още да дегустираме огромен брой селектирани и висококачествени  напитки и храни на реномирани световни и български производители.

Тъй като тази година традиционното предпразнично събитие  е ко-брандирано с коняк № 1 във Франция Rémy Martin, дегустациите ще започнат именно с богатата гама напитки на специалния RemyMartin щанд, осигурени от компанията Леопард Трейдинг. Подвластни на кредото „Животът е кратък, а неустоимите му изкушения, безкрайни“, най-напред ще можем да се насладим на кралския коняк Remy Martin в неповторимите му разновидности – Remy Martin VSOP, Remy Martin XO и Remy Martin  Accord Royal 1738.

За тези от вас, които искат да научат още малко за фирмата, тя е създадена през далечната 1724 година от младият лозар Реми Мартен от района на Коняк. От 1937 година Rémy Martin става официален доставчик на Европейските кралски дворове. Този е коняк с изключителен интензитет и сила на аромата, което обяснява първокласните му качества и позицията му на лидер в сегмента VSOP(VerySuperiorOldPale)  - коняк, който се произвежда от дестилат отлежал не по-малко от 4 години.


По време на GourmetSalonSofia 2016 можете още да опитате и най-стария ром в света - Маунт гей, създаден през 1703 година., както и Метакса 12 звезди, представена от Глобалния амбасадор на марката, изследователя-пътешественик Майк Хорн, а за истинските ценители и познавачи на високия клас сингъл малц уиски, от  дестилерия Брухлади от Шотландия ще ни кажат „наздраве“ с  три специални селекции от остров Айла –  неопушеното Bruichladdich The Classic Laddie, силно опушеното Port Charlotte  и най-силно опушеното сингъл малц уиски в света – Octomore.

От вината, които ще може да опитаме са на АнжелусЕстейт, Винарна Братанови, Винарска изба Боровица, Изба Карабунар, а Винарска изба Домейн Мараш ще представи своята нова гама вина и премиера на ракия Еркесия,заедно с италианските деликатеси на фирма Prodexcommerce. Ще има и щанд на Rakia SHOP , където пък ще може да опитаме сръбски, хърватски и босненски ракии на световно ниво и изненадващите им разновидности от малинова, смокинова, черешова, медовина и ракия от диви круши.

И тъй като толкова питиета, не вървят без мезета, такива няма да липсват, като фирми като Вивенда и Еленко ще се погрижат за това.

Ще бъдат представени месни продукти от висококачствено американско говеждо, оригинално японско КОБЕ, млечно телешко и месо от свободно отгледани птици както и натурални  деликатеси, произведени по традиционни български рецепти
Фирми като Du Chef Radichev и Жоси ще ни съблазняват със сирене с трюфели и ''плитка'' ръчен кашкавал., а ЕОС – ЛД Дистрибюшън ще презентира висококачествени деликатеси и непредлагани до момента здравословни артикули.

Аз пък със сигурно ще се залепя за щанда с ръчно изработените шоколадови произведения на Шоколадова Къща ValentinoChocolatier,Модика и MeterChocolate,  като за да търся вдъхновение за следващите десерти, ще се "наложи" да опитам де що може.

 
Сред особено интересните неща за мен са и здравословното кафе с екстракт от Рейши – гъба, използвана от древността, известна с множеството си положителни действия върху човешкия организъм, Рибните деликатеси и хайвер от компаниите ЛобстерФил и Морски дар, както и гъбите шийтаки на фирма BioMay.

За тези от вас, които обичат не само гурмето, но и в какво се сервира, ще има и сервизи от фин порцелан, кристални продукти , както и нагледна демонстрация как трябва да изглежда масата на хората с усет за красивото.

Не отивайте на пълен стомах, тъй като на място ще може да опитате много кубински изкушения, и още средиземноморски специалитети, руска и италианска кухня. Известните имена на ресторантите ще познаете там, но аз няма да разкривам всичко, тъй като трябва да останат и няколко изненади. 
И така, ако и вие се вълнувате като мен, може да се срещнем на мястото на събитието, като ще ме познаете по щастливата усмивка, предизвикана не само от опияняващата атмосфера, но и блясъкът в, който ще се потопим.

Снимките в публикацията, както и подробности за събитието може да намерите на страницата във Фейсбук - https://www.facebook.com/RemyMartinGourmetSalon/

* в статията има продуктово позициониране


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...