Ако това означава все по-трудно да мислим за работа, а по-лесно за свинско с винско, последвано от някой благ десерт, то определено вече съм на тази вълна.
С падането на градусите, падат и притесненията ми, че ще кача някое и друго кило и взех с кеф да си меся някакви тестени сладкиш, та у дома постоянно ухае на пекарна.
Последния ми съвсем не скромно казано шедьовър са тези невероятни печени понички.
Направени без специални формички, излишно пържене и суетене, тези сладури обраха овациите сред почерпените, които се чудеха коя по-напред да опитат. Не само, че от едно тесто направих - бели и шоколадови понички, но и ми достави истинско удоволствие да ги декорирам с каквото имах у дома по шкафовете.
Тази рецепта е идеална за всеки ден, тъй като става бързо, поничките са трайни, а пък е удоволствие да поканите и децата да помагат с декорацията. с наближаващите празници са и идеален подарък за близки и приятели, ако ги украсите в цветовете на сезона. Но ето и самата рецепта, като започнем с необходимите продукти:
За тестото:
2 ч.ч. брашно София мел Класик ( плюс още за доомесване)
2/ 3 ч.ч. прясно мляко
1/2 кубче жива мая
1/4 ч.ч. захар
1 жълтък
2 с.л. масло
1 ванилия
щипка сол
1-3 с.л. какао
За декорация:
цветен айсинг ( рецепта по-надолу в описанието)
шоколадов ганаш ( рецепта тук)
ядки, захарни конфети, шоколадови пръчици, кокос
Започваме като омесваме тестото. За целта пресяваме брашното в подходящ съд. При мен купата на миксера, тъй като свикнах да меся с него.
През това време, в леко затопленото мляко, разтваряме захарта и маята. Оставяме на топло да шупне, като ако в стаята е хладно и искам да ускоря процеса, слагам съдчето с маята в купа с топла вода.
След като маята шупне, я излизаме при брашното. Добавяме щипка сол, ванилия и включваме миксера.
Докато тестото се меси, прибавяме жълтъка и леко разтопеното масло.
Прибавяме още малко брашно, по време на процеса, ако е необходимо, като се стремим към меко, и все още лепнещо тесто. Тогава го разделяме на две, като оставаме едната част в купата на миксера, а друга дооместваме с още брашно на плота. Трябва да получим меко, нелепнещо тесто, което оформяме на топка.
Към тестото в миксера започваме да добавяме какао (и още брашно, ако желаете), докато се получи отново меко, нелепнещо тесто.
Така правя двата вида тесто, като всяко поставям в леко намаслена с олио купа и оставям на топло да втаса и увеличи обема.
След като тестото се е удвоило, разточвам на лист.
С помощта на чаша и капачка изрязвам поничките,
а след това нареждам върху хартия за печене и покривам с кърпа и оставям да втасат още един път. След това пъхам да се изпекат за около 8 минути в предварително загрята фурма на 190 градуса.
По същия начин процедираме и с кафявото тесто. Готовите понички декорирам по желание с шоколадов ганаш и различни видове поръски като млени орехи, крокан, кокос....
или с айсинг, оцветен с различни боички. Аз направих моят от останалия белтък, чаена чаша пудра захар и няколко капки пресен лимонов сок. Разбиваме всичко на средно гъста бяла маса, като е хубаво да сме пресели пудрата захар няколко пъти, за да бъде възможно най-гладка, Разделям я на няколко част, оставям една бяла, а останалите оцветявам с хранителни боички - розова , синьо и други цветове ;)
Отгоре украсявам с различни цветни конфети и кристална захар. Поничките са толкова меки и крехки, а това, че са печени ги прави толкова по-леки при консумация, заради отсъствието на мазнина.
И макар да не са точната технология на марковите понички, реших да ги нарека така заради начина им на украсяван и самия им вид, които мисля, че грабват окото още от първия път. Толкова са пъстри и весели, че се чудя дали да не си напарва такава вкусна украса за елхата тази година ;)
Почерпете се, има за всички!
Усмихната седмица, приятели!
Харесва ли ви публикацията рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!