Кога се изтърколиха четири години?!
На този ден, преди точно толкова време за първи път натиснах бутона "публикувай" и ето че животът ми малко или много се промени.
Всеки блогър отбелязва блогогодишнината по свой си начин, но съм сигурна, че за всички е като втори рожден ден за самите тях.
Сядайки за поред път пред клавиатурата, се опитваме да споделим с вас един доста личен празник посветен на труда, грижите, страстта и вдъхновението, което влагаме във всяка една публикация.
Вие виждате готовия продукт от кога добре, кога не толкова добре аранжирани снимки, с някоя вкусотия на тях, а ние виждаме останалата част от масата, която не е влязла в кадър - затрупана с учебници, детски играчки, гладни пръстчета протягащи се към ястието и цялата останала какофония в кухнята, която очаква да бъде почистена.
Четири години не е малко време, но не са и много, предвид факта, че не мисля да спирам скоро. Дори и когато светът около мен буквално се разпада, воденето на моят блог ме кара да се мотивирам и фокусирам върху градивен проект, като ползите от това накрая да се окажеш с нещо за хапване в труден момент са големи, тъй често не мислим за ядене тогава.
За да отбележа подобаващо и тазгодишния рожден ден, направих една умопомрачително вкусна торта, с която искам да ви почерпя и да ви благодаря от все сърце. Благодаря ви, че споделяте с мен това щуро приключение - някой от вас от скоро, а други, почти от самото начало.
За разлика от скромния ми рожден ден през лятото, на този бих искала да мога да поканя всичките вас, над 23 000 човека, с които ни свързва една и съща страст - любовта към готвенето и радостта от споделянето на храната с близките ни и хората, които обичаме.
Вие сте истинско вдъхновение за мен и доказателството е пред вас. Представям ви торта "Орео". Торта, която е с толкова сочни, наподобяващи браунис блатове, и крем, мек, нежен и въздушен, пълен с омекналите парченца на тъмните бисквитки, засилващи богатия шоколадов вкус на тортата.
Това се казва торта за рожден ден!
Но ето как я направих, като започваме с необходимите продукти:
За блатовете:
200 гр майонеза
1 ч.ч. захар
50 г тъмно какао
1 пак. бакпулвер ( 10г)
1 1/2 ч.ч. вода
За крема:
100 г маскарпоне
200 г крема сирене
200 мл сметана за разбиване
1/2 ч.ч пудра захар
352 г бисквитки от типа на "Орео" ( 2 пак. х 176 г)
Още:
шоколадов ганаш за декорация
Започваме като пресяваме брашното в купа. Аз използвах на София мел Екстра, тъй като блатовете са наистина сочни и тежки и брашното е от значение според мен. Прибавям останалите сухи съставки като захар, бакпулвер и какао и разбърквам на ръка, за да се получи еднородна смес.
Добавям майонезата и водата и разбърквам отново - на ръка или миксер, няма значение.
Разпределям сместа в три алуминиеви тавички с диаметър 20 см и пъхам да се пекат в предварително загрята фурна на 180 градуса, за около 20 минути.
През това време се захващам с крема. Разбивам маскарпонето с пудрата захар, а след това прибавям и крема сиренето. Тези продукти е добре да са със стайна температура. След това прибавям и предварително разбитата на сняг сметана.
Аз използвам неподсладена сметана, тъй като количеството захар тук ми е достатъчно, но ако обичате по-сладко, може да ползвате и сладкарска. Отделям една част от крема за измазване на тортата и декорация, а към останалата част прибавям един пакет от натрошените бисквитики. В случая ползвах неоригиналните орео, а бисквитки от този тип, които се намират в различни магазини.
Сглобяване на тортата: Блатовете вече са напълно охладени и по тежестта ми ще се уверите, че са изключително влажни и нямат нужда от напояване. Слагаме единия блат, а след това разпределяме от половината крем с бисквитки. Повтаряме процедурата с другия блат, останалата половина крем и завършваме с третия блат.
Със заделената ни част от крема измазваме тортата, като си запазвам съвсем малко за украса, която да шприцовам отгоре.
От останалите бисквитки, изваждам няколко и разполовявам, като редя по основата на тортата ето така:
Прибирам в хладилника за поне два часа. Останалата украса се състои от шприцован крем, още цели и малко млени бисквитки и разтичаш се по страните шоколадов ганаш.
Веднъж омекнали бискивтитките се лежат с такава лекота, а наситено шоколдовия вкус от блатовете и парченцата в крема ще ви накара да запримлясквате лакомо!
Да си призная тази торта е една от най-любимите ми които съм правила напоследък и макар да не пропуснах да я споделя и с приятели, мога да кажа с ръка на сърцето, че си хапнах завидно количество от нея.
Ще се радвам да я опитате и вие и да не пропуснете да коментирате вашите впечатления, а дотогава: "На рожден ден, като на рожден ден!"
Хайде, всички на масата и благодаря, че се отбихте!
Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
Бъдете здрави и добри,
всичко друго ще се нареди!
Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. Благодаря ви, приятели!