Не знам дали помните, но ви разказвах, че преди време с моята приятелка Ванчето си направихме един кулинарен тур из София. За два дена си изядохме живота, както се казва, и опитвахме все нови и различни неща, като целта ни беше да опитаме колкото се може повече разнообразни ястия, които не сме яли преди. И макар да ни се наложи да си делим порциите (иначе как ще успеем със задачата), това не ни спаси от ситуация, в която аз трябваше да пия ранитидин, а тя - да посещава по-често определени места.
Но трябва да се правят жертви в името на блогуването, а с това и търсенето на ново и непрестанно кулинарно вдъхновение.
Ето как попаднахме на тази вкусотия - сладки хлебчета, при които кремът се шприцова преди печене и след това се превръща във вкусна, хрупкава коричка.
Гарнира се с различни видове топинги - като шоколад, карамел или други. (не се притеснявайте, тази храна не беше причинител на нашия дистрес, а някаква зловеща веганска разядка :))
След като се прибрах у дома, се разрових за подобни рецепти и попаднах на тези така наречени роти бънс (Roti buns), мексикански сладки хлебчета, с плънка от масло и отново - запечени отгоре с ароматен крем кафе.
Но ето и самата
рецепта, като започваме, както винаги, с необходимите продукти:
За тестото:
290 г брашно
45 г захар
щипка сол
1 с.л. сухо мляко
1/3 кубче жива мая
1/2 ч.л. бакпулвер
165 мл хладка вода
35 г масло
1 яйца
За крема:
100 г масло
2 яйца
80 г пудра захар
100 г брашно
1 с.л. кафе
1 ванилия
(по желание)
За плънката:
100 г масло
Започваме с приготвянето на тестото. За целта слагаме маята да шупне във хладката вода, като слагаме една супена лъжица захар. През това време в купата на миксера (или където ще смесите) слагаме пресяти сухите съставки. Добавяме яйцето,
а след това шупналата мая. Почваме да месим с накрайника за тесто, като прибавяме постепенно от размекнатото масло и още брашно, ако е необходимо.
Прехвърлям върху набрашен плот и замесвам за кратко, докато оформя меко, нелепнещо тесто. Слагам в купа, предварително намаслена с олио и оставям на топло да втаса.
През това време оставям маслото на стайна температура и защото е лято - омеква бързо. Крема правим като разбиваме с миксер мекото масло, прибавяйки пудрата захар, брашното, яйцата, ванилията и
размитото с малко вода или мляко кафе - аз използвах нес кафе.
Залавяме се с оформянето на хлебчетата, а нашето тесто е готово. Прехвърляме на плота и разделяме на шест части ето така:
От всяка част отделяме по една по-малка част, колкото малък орех.Те ще ни трябват, ако решим да слагаме плънка от масло, но ако решите да не правите хлебчетата с плънка, пропуснете тази стъпка.
Разточвам малките парченца тесто, а в тях слагаме малко кубче масло, за предпочитане - охладено.
Завиваме добре, а след това ги поставяме в средата на голямото парче тесто и завиваме отново.
Овалваме хлебчетата за кратко на плота, така че да ги направим колкото може по-гладки. Поставяме в тава, застлана с хартия за печене. Оставяме ги да втасат, покрити с кърпа, за около 20 минути (в тази жега е достатъчно), докато увеличат обема си.
След това, с помощта на шприц, разпределяме от крема върху всяко хлебче, под формата на спирала. Опитайте се да бъде колкото може по-гъста спиралата. Аз я поразредих и имах малки дупчици по коричката след печенето.
Пъхаме хлебчетата да се пекат на 180 градуса с обдухване. При печенето кремът се разтопява и се слива в едно. Запича са на нежна, сладка, хрупкава коричка, която превръща обикновените хлебчета в истински десерт.
А ако искате още - просто доукрасете с шоколадов ганаш, шоколадови пръчици или различни видове ядки.
Да си кажа честно...и по едно кафено зърно е достатъчно да предизвика любопитство :)
А да не ви описвам какво сладко, ароматно и пухкаво тесто се крие вътре, след разтапянето на маслото...ммм.
Опитайте и вие!
п.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;)
Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!