вторник, 26 април 2016 г.

Постна баклава / Vegan Baklava

 

Вече сме в последната седмица преди Великден и тези от вас, които са постили целия велик пост, със сигурност са станали майстори в намирането на десерти, на постни сладкиши, с които да подслаждате. Аз, като добра самарянка, реших да ви дам още една идейка - тази много вкусна, постна домашна баклава.


Голяма вкусотия се оказа и може би защото така и така не съм от най-големите любители на баклавата, не усетих огромна разлика в това, че десертът е постен. Освен това направих бая богата плънка, така че стана баклава - чудо ( точно като за Великден :))


В оригиналната рецепта се ползва постен шоколад, но тъй като трудно се намира, я направих с какао и за мен стана предостатъчно сладка и вкусна. Да видим дали и за вас ще е така :) Ето и рецептата:
Необходими продукти:
1/2 пак. кори за баница (около 200 г)
1/2 ч.ч. какао
1 ч.ч. орехи
50 г стафиди
50 г кокосови стърготини
50 г постни бисквити
олио (и газирана вода*) за корите
За захарния сироп:
500 мл вода
400 г захар
1 ванилия
сок от един лимон

Започвам като правя плънката. В купа смесвам смлените бисквити, млените (на по-едро) орехи, кокоса и  нарязаните на парченца стафиди (аз ползвах различни видове). Може да сложите повече от някои от продуктите, ако искате.


След това разделям количеството кори по равно на две. Взимам едната част и почвам да редя корите две по две, като през две намазвам с малко олио и, ако искате, с газирана вода. Отгоре разпределям половината от плънката. Нищо, че изглежда суха сега, знаете, че ще се залее със захарен сироп. :)


Завивам на руло и режа на не много тънки парчета, така че да може да се задържи.


По същия начин процедирам с другите кори и нареждам всички баклавички в тавичка, като ето колко бройки излязоха при мен:


Пека ги в предварително загрята фурна на 180 градуса до златисто за около 25-30 минути. Ако тръгнат да се запичат прекалено отгоре, сложете лист алуминиево фолио.



Готовите баклавички залейте или с предварително направен изстуден захарен сироп от изброените продукти, или го направете след като те са изпекат и ги залейте с топъл сироп, когато са напълно студени.



И така, след като ви представих последната постна рецепта за постите, до края на седмицата ще ви представя едно чудесно великденско предястие, рецепта за малки козуначета с уникално вкусна плънка и за великден ще завърша с една чудесна пролетна торта, която е достойна за всяка празнична трапеза.


А сега ви оставям да си похапнете виртуално от това парченце и ви пожелавам една чудесна седмица пред вас!


П.П. Приятели, гласуването за наградите на Блоговодител е в разгара си и ще се радвам да получа вашата подкрепа в следните категории, в които съм номинирана.  
 

 Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 

петък, 22 април 2016 г.

Празнична шоколадово-морковена торта / Easter Egg Chocolate Carrot Cake


Ето, че дойде моментът, в който ви представям една достатъчно дълго пазена рецепта в чернови. Но все пак почивните дни са пред нас, както и много големи празници, залепени с още куп почивни дни. Ако и тогава не можете да намерите време да спретнете една домашна торта - то кога?! И тъй като за празничните менюта нещата се планират по от рано, реших, че днес е денят да ви предложа първото (и най-шоколадовото) си предложение за празнична торта. Тази съблазняваща, очарователна и невероятно вкусна шоколадово-морковена торта.


Идеята за съставките, украсата и въобще цялата визия ми се въртеше в главата от доста време, но ето, че след като получих допълнителна помощ от Др. Йоткер и техните продукти, цялостната концепция ми се изясни и се получи нещо наистина много вкусно, но същевременно лесно за  изпълнение. Исках да направя още една от онези торти, които да карат хората да вадят толкова ококорен поглед, който само изравнителна сметка за ток може да предизвика, но също и положително възклицание "WWWOOOOOOOOWWWWWWWWW"



В същото време не исках да я правя много сложна за правене, тъй като понякога дългият лист с продукти ме е отказвал и мен от някои торти, които изглеждат много хубаво на външен вид.
В тази обаче реших да си спестя много грижи, използвайки от готовия крем за сладкиши на Др. Йоткер, като вмъкнах и доволно количество шоколадов ганаш. 
Но най-любимата ми част може би от всичко са супер сочните, наситено шоколадови МОРКОВЕНИ (да, морковени казах) блатове!



Но ако това парче не може да ви убеди за какво става въпрос, вижте самата рецепта! Започвам с необходимите продукти:

За блатовтете:
4 яйца
3 ч.ч. моркови
2 ч.ч. брашно
2 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. какао Др. Йоткер
1 1/4 ч.ч. олио
1 ч.л. сода Др. Йоткер (загасена с оцет) 
1/3 пак. бакпулвер Др. Йоткер
щипка сол

За крема:
1 пак. крем за сладкиши Др. Йоткер
1 желатин Др. Йоткер
350 мл прясно мляко
3-4 с.л. пудра захар


За ганаша:
200 мл течна сметана
2 бр. шоколад

течност за сиропиране* по желание

За украса: 
бита сметана
шоколадови яйчица
вафлена фунийка


Започвам с приготвянето на ганаша. Аз обичам да правя по-голямо количество ганаш и да го съхранявам в буркан в хладилника, като разтапям на водна баня или микровълнова необходимо за мен количество за различни десерти, заливки или други.
В този случай мисля, че тази доза ще ви бъде достатъчна, но ще трябва да си заделите малка част от нея и за украса.
Ганаша приготвям по традиционния начин, като към вече затоплената на котлона до точка на кипене сметана, добавям начупения на ситно шоколад. Махам от огъня и разбърквам, докато се разтопи напълно и стане на гъст шоколадов сос. Първоначално ще бъде рядък, но след като изстине става с консистенцията на течен шоколад, а в хладилника се втвърдява напълно. 
Тъй като ние ще го използваме в пластично състояние, го оставям на стайна темпратура.


Пускам фурната на 170 градуса и се залавям с блатовете. Те са много лесни за направа. В купа слагаме четирите яйца, към които прибавяме и олиото, и разбиваме с телена бъркалка. (За тези блатове дори не пускаме миксер::)


В друга купа смесвам всички сухи съставки - брашно, захар (по възможност фин кристал), какао и сол.


Прибавяме и бакпулвер и загасената в малко ябълков оцет сода.


Смесваме двете смеси, като прибавяме на части и рендосаните моркови. Тъй като те са сочни сами по себе си, сместа става гъста и плътна, но все пак течна. Ако са ви попаднали обаче по-сухи моркови и сместа ви остава суха, добавете малко течност (мляко, вода).


Разпределям сместа в три тавички с диаметър 20 см. Предварително намаслени и с кръг от хартия за печене на дъното. Пека ги във фурната, докато забучена в тях дървена клечка, излезе суха.


Готовите блатове изваждаме и охлаждаме напълно. Моите се бяха надигнали на места, затова изравних с остър нож, а останалите трохи запазих и използвах за украса. 

За крема: Направих крема според инструкциите на опаковката, като за него ни трябват само 250 мл от млякото и пудрата захар. Аз обаче исках стабилен крем, тъй като тортата не е никак малка, затова реших да го желирам. За целта накиснах 2/3 пак. желатин в малко вода. След това затоплих останалото мляко в джезве на котлона. Когато стана много топло, дръпнах от огъня и добавих набъбналия желатин, и разбърках, докато се разтвори. (Ако искате, можете да направите повече крем, като увеличите млякото и използвате целия желатин!) 
Оставям леко да се охлади и прибавям на тънка струйка към крема, докато бъркам с миксера. 


Тъй като от топлината на млякото моят крем се отпусна и стана течен, го прибрах в хладилника, като разбърквах от време на време, тъй като се изстудяваше по-лесно по стените на съда и там започваше да се желира. Докато правех това, започнах да се подготвям за сглобяването на тортата.

На два от трите блата предварително си шприцовам концентрични кръгове от вече втвърдилия се шоколадов ганаш (Ако е много твърд, затоплете го отново на котлона (микровълновата)  за няколко секунди и разбъркайте). Аз направих така, че шарката да се разминава на двата пласта, но вие можете да я направите, както искате. Също така, ако обичате по-сочни торти, тук е моментът да сиропирате леко блатовете (захарен сироп, компот, мляко с какао или кафе - по желание)


Слагам първия блат с ганаш на дъното на чиния, а около него поставям ринг за торти. Изсипвам половината крем от хладилника, след това поставям втория блат с ганаш и изливам остатъка от крема. Завършвам с последния блат, който също сиропирам леко. Пъхаме в хладилника за около половин - един час.


При мен отне наистина много малко време, докато кремът стегне. След по-малко от час вече бях махнала ринга за тори и измазвах тортата с пласт пухкава, подсладена сметана. Вие можете да изберете и друг крем за измазване, или да добавите какао към сметаната за да стане още по-шоколадова торта. Аз обаче исках да има ярък контраст между цветовете за украса и макар тортата да е предимно шоколадова, исках завършекът да бъде бял. 


На следващия ден довърших декорирането - малките шоколадови трохички по дъното, разтопения предварително заделен шоколадов ганаш и с останалата ми сметана (към която също прибавих ганаш, за да стане кафява) и напълних една вафлена фунийка. Подредих след това много малки шоколадови яйчица, които сякаш се изливат по дължината на ганаша и се получи този вкусен рог на изобилието.


И макар в разрез да не може да видите толкова отчетливо двата вида шоколад в крема,


мога да ви гарантирам, че във вкуса определено не остават скрити.


И така, ако подробната рецепта ви е заблудила, че е сложна - не се притеснявайте. Направих я за около два часа привечер, без проблем, доукрасих на сутринта, а на обяд - е, на обяд вече я нямаше. Но така се случва с наистина вкусните десерти! Убедете се сами, а след това ми пишете!
И ако съм успяла да ви усмихна и да ви дам една идея за празниците, ще се радвам да ме подкрепите с гласа си за наградите на Блоговодител в линковете по-долу! 



 Актуализация 2019-та година!!!П.П. Приятели, гласуването за наградите на Блоговодител е в разгара си и ще се радвам да получа вашата подкрепа в следните категории, в които съм номинирана.  

Категория “Крилце или Кълка” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/krilce-ili-kylka/5/
Категория “Жител на света” -     https://kulinarninagradi.com/glasuvane/jitel-na-sveta/2/ 
Категория “Бързо и вкусно” -      https://kulinarninagradi.com/glasuvane/byrzo-i-vkusno/6/
Категория “Гозбите на баба” -    https://kulinarninagradi.com/glasuvane/gozbite-na-baba/1/
Категория “Топло от фурната” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/toplo-ot-furnata/3/

Моля, отделете една-две минути и гласувайте за мен, а пък аз цяла година ще отделям време да изпълнявам кулинарните ви желания. Ето как да го направите:
Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, откъдето в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Изисква регистрация, но дано това не ви спре да ме подкрепите, пък и може да я помни от минали години :) . 
От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана.

Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".

Благодаря на всеки, който ще го направи!



А за още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!



четвъртък, 21 април 2016 г.

Кашкавалени мъфини с изненада / Spinach and quail eggs cheese muffins



Майка ми е именичка тази седмица и иска - не иска, както стара българска традиция повелява (на имен ден не се кани) - ще посреща гости. Помоли ме да й предложа (а бе, помоли ме да отида и да го сготвя, ама аз се направих на разсеяна) някое вкусно и бързо предястие, което да сервира на гостите. Веднага се сетих за любимия на всички любители на сирена и кашкавали - кашкавал на фурна, но този път реших да го завъртя по-така.



От Герма бяха така любезни да ми изпратят една кошница с техни продукти преди дни и аз реших, че това ще е идеалната рецепта да ги оползотворя, пък и да поекспериментирам малко. В тази рецепта се използват почти всичките им изпратени от тях продукти, което пък за мен е плюс, тъй като, като един истински дегустатор, искам да опитвам нови неща и да си давам мнението. 


Продуктите им не ме разочароваха нито с качество (то се вижда), нито с вкус (за това ще трябва да ми се доверите, докато не ги опитате сами :)

Най-интересната част за мен от кошницата бяха пъдпъдъчените яйца, с които съм готвила много малко пъти. Знам обаче, че те са много богати на различни витамини, желязо, магнезии и др, като са полезни за лечение на анемия, диабет и гастрит. Полезните им качества не спират до тук, но бяха достатъчни да ме убедят, че трябва да ги включа задължително в предястието. 


Така се роди идеята за тези симпатични мини-тортички от запечен кашкавал с изненада. В някои от тях скрих обвито в спанак сварено пъдпъдъчено яйце, а в други малък чери домат.


Гарнирах ги с крем от крема сирене и бита сметана и мога да ви кажа, че се получи нещо наистина невероятно вкусно. 

Но ето и рецептата:
200 г кашкавал Герма
200 г краве сирене Герма
65 г масло Герма
4 бр яйца
6 бр. пъдпъдъчени яйца Герма
5 бр. чери домати
1 1/2 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч. брашно
1 ч.ч. спанак
черен пипер
галета

За украса:
1 ч.ч. сметана за разбиване
100 г крема сирене
(подправки по желание)

1 ч.ч. = 200 мл


Тъй като в нета има много и различни рецепти за кашкавал на фурна, не съм сигурна кой е първоизточникът й. Пропорциите са почти навсякъде еднакви, като може да използвате само кашкавал или различно съотношение на кашкавал и сирене. Може да ползвате както прясно, така и кисело мляко,  както и различно количество брашно.  Ето аз как направих моята смес.

Рендосах кашкавала и сиренето в купа, а в друга купа разбих яйцата с две трети от брашното. Другата част сложих при кашкавала и сиренето, така че да им попречи да се слепят на голяма топка. После смесих двете купи и прибавих прясно мляко на око, както и леко разтопеното около 50 г масло. Подправям с черен пипер и заделям на страна.


Пускам фурната да загрява на 180 градуса и си подготвям тавичката, в която ще пека. При мен форма за мъфини, като намаслявам и поръсвам с галета. разпределям сместа по формичките, като при мен излязоха 11 бройки. 
В центъра на всяко поставям оваляно в брашно чери доматче или обвито в спанак пъдпъдъчено яйце.
Второто напрaвих като предварително сварените и обелени яйчица обвих в накълцан на ситно спанак. Използвaх замразен, тъй като имах вече във фризера - след като го размразих и изстисках от течност, го задуших за няколко секунди в една чаена лъжица от маслото. След това остaвих да се охлади и обвих яйцата. Сложих в хладилника съвсем за кратко, така че маслото дa стегне и да се задържи "обвивката"

                       

Пекох "кашкавалките" около 25 минути, до получаването на златист цвят (и невъобразимо изкушаващо ухание :))


След това украсих с разбита сметана, в смес със солено крема сирене. Може да подправите с някакви други подправки по желание. декорираме с магданоз, чери домати, още сварени яйца, маслини или други вкусни и пъстри идейки :)


Надявам се предложението ми да ви допада, а с наближаващите празници със сигурност ще имате повод да ги поднесете и на трапезата. И преди да ви пожелая чудесен и усмихнат четвъртък, от сега ви подсказвам, че утре ще ви представя една невероятна, изкусителна и тематична за Великден торта, която ще ви накара да се влюбите...така че не бързайте с диетите все още :) 
До утре, приятели!:) 

***

 П.П. Гласуването за наградите на Блоговодител е в разгара си и ще се радвам да получа вашата подкрепа в следните категории, в които съм номинирана.  


 Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...