вторник, 7 юли 2015 г.

Паста с млечно-чеснов сос и броколи / Creamy Garlic Penne Pasta with Broccoli


Оставам вярна на идеята, че през седмицата се готви нещо по-бързо и лесно, защото последното нещо, което искаш след работния ден (особено лятото) е да стоиш край котлона повече от 10 минути. 
Моят дом е изключително топъл, което е голямо предимство през зимата, но лятото рядко мога да накарам някой да ми дойде на гости, без да очаквам да го видя съблечен по гащи и потник след половин час. Сигурно си мислите, че преувеличавам заради традиционния весел тон на публикациите, но, хора, съвсем не е така. Виждала съм повече познати по гащи от личния им лекар, и все ме молят с един изцъклен поглед за чаша вода или ако може да излезем някъде на по-хладно (например на напечения асфалт на булеварда) :)
И така, при последното гостуване на моята приятелка Ваня (позната още като спагетеното чудовище, защото яде само паста) се наложи да спретна нещо наистина, ама наистина бързо. Винаги се притеснявам, когато трябва да сготвя нещо за нея, защото тя е много взискателна, но този път я впечатлих с тази супер бърза и много вкусна рецепта за пене паста с невероятен млечно-чеснов сос и хрупкави броколи.


Освен бърза и идеална седмична вечеря, тази рецепта ще ви остане в ума с невероятния сос, който макар щедрото присъствие на чесън, въобще не мога да нарека чеснов. Както знаете, само човек, който е ял чесън, може добре да те надъха :) , затова обикновено не бих го препоръчала без предупреждения. С тази рецепта няма да имаме този проблем - няма да усещате тежък чеснов аромат, той изцяло се разгражда в соса. 
За още по-лек вариант избрах да направя соса с мляко, вместо сметана, което го направи много нежен, а за пастата- спрях се на пълнозърнеста!


И така, ако искате да хапнете прясна, току-що приготвена храна, която да не ви отнеме много време, да гарнирате с чаша изстудено бяло вино, и да поглезите себе си с ястие като от ресторант, вижте рецептата и се убедете, че няма нищо, което да ви спре:

Необходими продукти:
250 г паста
1-2 с.л. масло
5-6 скилидки чесън (от малките)
1 с.л. брашно (пълна)
1 1/2 ч.ч. прясно мляко
стръкче магданоз
шепа рендосан кашкавал
4 бр. "букетчета" броколи

*по желание: 50 мл течна сметана











Слагаме на два котлона малко подсолена вода да заври. Когато ври, слагам в едното пастата, а в друго - измитото броколи. Броколите бланширам само за кратко, като гледам да останат хрупкави. След като водата започне пак да ври, я изсипвам и прехвърлям броколите в съд със студена вода. Така те запазват своя свеж и наситен цвят.


Докато пастата се вари, си подготвям останалите продукти. Нарязвам чесъна на ситно. Моят е домашен (made by baba :) ) и е малко по-ситен. Рендосвам кашкавала, ако ще го поръсваме върху пастата, или го нарязвам на кубчета, ако го добавяме към соса.  

                    

След като пастата е готова, отцеждаме водата и я прехвърлям в купа. В същия тиган слагам маслото да се разтопи. Прибавям чесъна и запържвам, докато заухае.


След това прибавям брашното и запържвам, докато придобие нежен, карамелен цвят.


След това прибавям млякото и разбърквам, докато сосът започне да се сгъстява. Можете да добавите и малко сметана за по-богат вкус. Ако искате да е по-диетично пропуснете, но иначе си е по-вкусно! :)
Добавете наситнения магданоз, овкусете със сол и пипер. Прибавете пастата и кашкавала.


Ако искате по-течен сос, оставете кашкавал за поръсване отгоре.



Гарнирайте с накъсаните на ситни цветчета броколи.  Щипка черен пипер и няколко капки зехтин за завършек.


Ммммм.....ям и снимам, ям и снимам, вече само ям!

п.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;) 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

петък, 3 юли 2015 г.

Лазаня от тиквички / Zucchini Lasagna


Тези дни не съм се спряла. Наготвих толкова много и различни рецепти, но както винаги повечето бяха за торти за повод и без повод. И тъй като, както вече знаете, не може само на десерти да се живее, макар аз да ви давам основание да мислите, че само това ям, реших да ви споделя една от любимите ми сезонни рецепти за тиквички, а именно лазаня от тиквички.  В тази версия заместваме пастата с тънки ленти от тиквички, което прави ястието още по-леко, въпреки наличието на сирена. 




Когато у дома заухае на тази манджурница, не мога да се стърпя и захапвам ръкохватките от нетърпение (до момента са изгризани наполовина), докато чакам да се изпече. Хубаво е да се остави малко да поеме течностите след изпичането, но както виждате Люската не може да трае - реже, снима, яде, докато е още горещо и сочно! 




А на вас хапва ли ви се тези дни нещо такова? Ако да, ето и рецептата:

Необходими продукти:
2-3 средни тиквички
1 по-голяма глава лук
250 г кайма
2 ч.ч. пюрирани домати
250 г рикота ( може да замените с извара)
1 топче моцарела (125 г)
1 яйце

черен пипер
риган
босилек
мащерка
2-3 скилидки чесън
зехтин
Още:
кашкавал за поръсване (около 200 г)

Почистваме лука и го наситняваме. В тиган загряваме малко зехтин и прибавяме лука, докато омекне.

                      

Прибавяме каймата и разбъркаме, докато се раздроби на малки парченца и се запържи. Овкусяваме с щипка сол и пипер.
Прибавяме доматите. Използвам около 500 мл или две чаени чаши млени домати, които приготвяме в блендера.

                    

Разбъркваме и оставяме сосът да поври около 15 минути. Прибавяме последователно нарязания чесън, сух риган и мащерка, сол и черен пипер. Разбъркваме добре. Когато сосът е готов, ще бъде още сочен, но няма да има вода , цветът му ще бъде наситено червен.



Накрая прибавяме няколко листа нарязан пресен босилек  за по-силен аромат.



Дърпаме соса от огъня и кажи-речи сме свършили по-голямата част от готвенето. :)
Подготвяме си останалите продукти:

Нарязваме тиквичките на тънки ленти (на ръка или ренде)


Прибавяме към рикотата едно яйце и шипка черен пипер и разбъркваме.


Нарязваме топчето моцарела. Аз използвах моцарела с босилек, защото тя беше на промоция, а пък да не съм луда да давам повече, отколкото мога.

Сглобяването на лазанята става по следния начин: Слагаме в тавичката малко от соса и нареждаме отгоре тиквички. Посоляваме. Отгоре изсипваме половината рикота, половината моцарела и още малко от доматения сос.
Следва още един ред тиквички и отново същата процедура. Завършваме с остатъка от соса.



Към тигана от соса прибавяме около 150 мл вода (която  ще обере остатъка от соса по стените на съда) и я прибавяме в тавичката. Пъхаме лазанята да се пече на 200 градуса, докато водата заври, а след това намаляваме на 170 градус и печем още 40 минути.

Преди да извадим поръсваме рендосан кашкавал.


Запичаме за още няколко минути, докато кашкавалът се разтопи.





Както казах, оставете за кратко да поизстине, ще поеме соковете и ще можете да отрежете по-стабилни парчета.
Или не ме слушайте, грабвайте вилицата и се насладете на разтеглив кашкавал, сочни тиквички и неустоим сос, който ще ви накара да почувстватe избухването на вкусова бомба в устата ви :) 


 Добър апетит! 
Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !

 

Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.  Благодаря ви, приятели!


понеделник, 29 юни 2015 г.

Божествени крем рулца / Heavenly Chocolate and Cream Rolls / Sultan Sarması Tarifi


Ако не сте яли рулца от крем, то не сте живели! Истина ви казвам! Аз самата съм още в потрес от факта, че не съм знаела за това чудо на природата по-рано, но това е вече зад гърба ми, защото съм влюбена! Влюбена в един наистина лек, нежен сладкиш, който се приготвя лесно, не изисква скъпи продукти, а всяка хапка от него е като пухкава целувка за душата!  


Запознах се с рецептата в интернет, с помощта на това клипче, където наистина можете да видите колко лесно се приготвя. При мен резултатът не беше съвсем същия, затова искам да добавя своите наблюдения и бележки, за тези от вас, които ще решат, че тези снимки няма да им дадат покой, докато не го приготвят още тези дни :) 
Що се отнася до вкуса- заставам зад думите си от по-горе : няма такава вкусотия! 


Използвах същата тавичка, като размер, но при мен кремът дойде по-дебел пласт, което му попречи да стегне. Тъй като таватa ми бе голяма за хладилника, трябваше десертът да остане на стайна температура, което, мисля, че също допринесе за това да не стегне повече. Това разбира се не означава, че не му намерих чалъм и успях да завия рулцата. А за няколко минути в хладилника, вече завити, те бяха в идеална форма!


Много обичам такива летни десерти, които те изпълват с прохлада, но не е необходимо да са от сладолед. Определено ще приготвям десерт още много пъти този сезон, като в следващите ще завия и банан в средата. Но ето и самата рецепта:
Необходими продукти:
1 литър мляко (може и 800 мл)
2 с.л. хубаво тъмно какао
1 к.ч. брашно (50 г)
1 1/2 к.ч. нишесте (80 г пудинг шоколад)
1 1/4 ч.ч. захар
1 ванилия
50 г масло
Около 150-200 г кокосови стърготини
150 мл сладкарска сметана за разбиване

Слагаме млякото заедно със захарта на котлона да заври. 


Можете да използвате и 800 мл мляко,  за по-тънък пласт от крема. В купа смесваме сухите съставки - какаото, 


брашното и нишестето. Аз реших да се презастраховам, затова използвах две пакетчета шоколадов пудинг, всяко от по 40 грама. 


Разбъркваме всичко добре и прехвърляме малко от млякото за да стане на кашичка.


Когато млякото тръгне да завира, прехвърлям шоколадовата смес към него и започвам да бъркам, докато кремът се сгъсти. Накрая дърпам от огъня и прибавям ванилията и маслото, докато второто се разтвори напълно.


Тавата от фурната, с приблизителни размери 30 х 40 см , покривам добре с кокосови стърготини.


Изсипваме отгоре крема, като се опитайте да го изсипвате на по-тънка струйка, тъй като в противен случай ще измести кокоса и ще се получат неравности (като при мен ) 


Оставяме кремът да изстине (най-добре в хладилник), или на хладно за една вечер. 
Отгоре разпределяме битата сметана


и заглаждаме равномерно.


Разрязваме сладкиша на ленти, като при мен бе по-лесно лентите да са по-тънки, така че направих около 5-6 дълги ленти, като разрязах тавата веднъж и по ширина, както правят и в клипа.
Започвам да завивам крема, като си помагам със стърготините отдолу. Както казах, моят крем не бе достатъчно стегнат, но аз не бих променила нищо, тъй като именно креместата текстура на десерта го прави толкова специален. С помощта на ножчето, и загребвайки кокос от тавата, успях да навия рулцата. Неравностите можете да заглаждате с нож. Така оформените рулца прехвърлих в поднос и сложих в хладилника. Не след дълго те бяха стегнали и кремът не лепнеше..


Сигурно някои от вас ще се изкушат да сложат желатин в пудинга, но макар и с малко повече пипкава работа аз ви съветвам да опитате истинския вариант. Десертът е толкова пухкав и нежен, че си заслужава някоя и друга минута старание :) 


Бях толкова впечатлена от тази вкусотия, че веднага повиках майка ми да намине с "кутийката за храна". Тя не е голям любител на сметаната, но бях убедена, че ще го хареса! И точно така и стана! Още с първата хапка затвори очи и нареди "Слагай, слагай в кутията" :)



За мен ще бъде истинска радост да ви се услади по същия начин и да споделите впечатления! Усмихната седмица, приятели!

п.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;) 

***
Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...