Колко обичам люляк, само ако знаете! Щом зърна първите му цветове из дръвчетата в града и на лицето ми се лепва такава усмивка, като татуировка - с нищо не мож` я изтърка! Дори сега у дома имам няколко вази, пълни с красивите лилави цветя, и дори непрестанното кихане от алергията не може да сме спре да им се наслаждавам. Като казват, че красотата иска жертви, едва ли имат предвид, че понякога се жертваме дори за да я наблюдаваме отстрани :) Но за къде иначе без красота в света!
И така, отдавна се канех да направя десерт, вдъхновен от едни от любимите ми цветя и ето, че този ден настъпи. Освен невероятните нежни нюанси, които носят романтичното усещане на сватбен ден, днешното ми предложение съдържа и едни от най-любимите ми вкусове - много пухкави блатове, загърнати с богат крем от сметана и крема сирене.
Друго предимство на тази рецепта е, че можете да я превърнете съвсем лесно в руло, например. Но понеже ме познавате, а аз винаги се опитвам да експериментирам малко повече, реших да създам една мини тортичка. Просто разпределих сместа в три различни по големина тавички. Тъй като блатовете са малки, тортата успя да издържи тежестта на три етажа без подпори. Ако решите обаче да направите такава по-голяма торта, не забравяйте, че подпорите са задължителни.
Украсих тортата с ароматна люлякова захар, която ще ви споделя как да си направите в отделна публикация. Парченцата бял шоколад пък дариха десерта с точната доза сладост, тъй като кремът го прави предимно лек и свеж.
И ако и на вас ви се намират четири яйца, малко сметана и сирене в хладилника и свободни 40 минути, защо да не спретнете тази пролетна тортичка и да изненадате близките си за вечеря :) Ето и рецептата:
Необходими продукти:
4 яйца
2/3 ч.ч. захар
2/3 ч.ч. брашно
1 ванилия
10 г бакпулвер - 1 пакетче ( може да стане и с половин пакетче)
лилава боя / есенция по желание
200 мл течна сметана за разбиване
400 г крема сирене
1/2 ч.ч. пудра захар
1 пак. стабилизатор за сметана ( 8 г)
1 с.л. лимонов сок
За украса:
люлякова захар
50 г бял шоколад
Започваме като отделяме жълтъци от белтъци в две купи.
Разбиваме белтъците със захарта до получаването на пухкави белтъци, но все още не на твърд сняг. Трябва да изглежда ето така.
Прибавяме разбивайки един по един жълтъците и пресявайки постепенно от брашното с бакпулвера. Добавяме и ванилията.
Завършваме с няколко капки лилава гел боя. Аз нямах, затова си направих от сухи червено и синьо :) Можете да добавите и някаква есенция, по желание.
Разпределих сместа в три тавички с големина 23 см, 20 см, и 10 см в диаметър, предварително намаслени и застлани с хартия за печене.
Изпекох блатовете в предварително загрята фурна на 150 градуса.
Готовите блатове изваждаме и охлаждаме върху решетка.
Заемаме се с крема. За целта разбивам сметаната с пудрата захар и добавям фиксатора.
В друга купа разбиваме сиренето заедно с 1 с.л. лимонов сок. Ако искате кремът да е по-сладък, можете да добавите и пудра захар тук, но според мен е достатъчно и това количество.
След това смесваме сметаната и сиренето и разбъркваме до получаването на много пухкав и плътен крем.
Заради щедрото количество крем намирам ненужно блатовете да се сиропират, тъй като често ме питат дали е възможно. И все пак няма блат, който да не може да се сиропира, и ако обичате "мокри" торти, можете да го направите и тук. За напояване ще бъде идеален захарен сироп с бонбонки теменужки, както направих в тази торта.
Украсата е въпрос на въображение. Малко цветчета и люлякова захар, както и парченца бял шоколад са напълно достатъчни да направят тази иначе супер лесна и семпла тортичка, като излязла от приказките!
А вкусът й....ммммм, просто няма равен! Опитайте и вие!
Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !
Бъдете здрави и добри,
всичко друго ще се нареди!
Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. Благодаря ви, приятели!