понеделник, 15 декември 2014 г.

Направи си сам: Салфетки "Ботушките на коледните елфи" / DIY: Elf Shoe Napkin Tutorial




Коледа, Коледа, Коледа! Ако има някой, който обича Коледа повече от мен, моля да отбележа, че бърка :) Коледата у нас е като фестивал на яденето, музиката, цветовете, украсата и въобще пълния пакет. Със сестра ми я наричаме Christmas on crack!, защото този израз олицетворява добре това, настроението у дома!


Ето защо, както с Хелоуийн, всяка година се опитвам да надмина себе си в украсите и рецептите. Благодарение на тази мотивация се научих на този нов начин за сгъване на салфетките за коледната трапеза, които да наподобяват "Елфически ботушки".


Много са сладки, нали?
 

Сега ще споделя и с вас самия процес, стъпка по стъпка, като в случая използвах съвсем обикновени червени хартиени салфетки. Предполагам, че с по-големи, текстилни, ще бъде още по-фамозно :) (брей, каква дума извадих от лингвистичния си речник :) ) 

Така, започваме с това, че разтваряме салфетката по средата. След това я прегъваме на две - хоризонтално:


След това сгъваме двата края към средата, оформяйки тази фигура:



Повтаряме тази стъпка, сгъвайки двата края още веднъж:


След това сгъваме още веднъж към средата двата края, и обръщаме салфетката така, че отгоре да се пада изцяло облечената част на върха.


Следващата стъпка е да вземем крайчето, което е към нас и да го повдигнем нагоре по този начин. Второто крайче, отдолу, превиваме така, че да се подпъхне в оформящото се джобче от върха:


Така, ботушчето е почти готово. Остава само да превием стърчащите краища, при отвора навътре, оформяйки последните елементи на "елфската обувчица" :) 


Можете да сложите по една или две в чиния, като украсите допълнително със звънче и зеленина :)



Весело посрещане на празниците! 

п.п. Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!

Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!


понеделник, 8 декември 2014 г.

Пухкави хлебчета с нар и магданоз / Parsley and Pomegranate Bread rolls


Седемнайсет дни остават до Коледа, а аз съм насъбрала толкова рецепти, които искам да споделя с вас. Повечето от тях са супер лесни, други малко по-трудни, но има и такива като днешната - които не само са лесни, че направо мързеливи, но в същото време толкова ефектни, като излезли от коледна картичка.


В рецептата искам да ви предложа този прекрасен начин да украсите хлебчетата за коледната трапеза, като препоръчвам да направите тренировката още сега, за да се убедите за какво говоря.
Както казах, смятам рецептата за мързелива, защото използвах готово тесто от пекарната до нас. Правят наистина хубаво, пухкаво тесто, а имах няколко минути до вечеря и реших да си спестя месенето и втасването.  
Препоръвам на всеки от вас да избере любимата си рецепта за тесто, дали ще бъде сладко или солено е въпрос на избор. Може да ползвате тесто за мекици, пици , погачи и т.н. Аз исках да имат вкус на обикновен хляб, затова и се спрях на готовото тесто. Но ето и какво още ви е необходимо:

Необходими продукти:
1 кг тесто ( от тук, тук или сладко тук
1 жълтък
няколко зрънца нар
магданоз

Разделих тестото на шест равни части и оформих топчета. Сложих във форма за мъфини и оставих на топло да втасат. Вие можете да направите и по-малки хлебчета или една голяма питка :) 


След като бухнат леко, мушвам по няколко зрънца нар във всяка питка и оставям още малко на топло. Когато се надуят, питките може да избутат зрънцата и затова ги натискаме отново навътре!


Мажем питките с малко размит с водичка жълтък и лепим отгоре листенцата от магданоза.


Печем ги в предварително загрята фурна на около 200 градуса.

При печенето някои от по-малките зрънца нар могат да се запекат, но като извадих питките от фурната, просто бутнах по едно-две нови и свежи. Искам да съм честна с вас, защото не искам да си мислите, че има тайни, които не споделям с вас и после да си кажете : "На нея са едни хубави, а моите едни смарандясали"!



И така, сядайки на вечеря, тези хлебчета се хапваха като топъл хляб (какво точно сравнение, а)? :) ), а нежният вкус на нар и свежестта на магданоза даваха на небцето това, което грабваше и окото! Чинията с хлебчетата се подаваше ето така:


п.п. Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!

Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!


неделя, 7 декември 2014 г.

Егног - Яйчен коледен пунш / Eggnog Recipe


Сещате ли се за тази специфична сцена от коледните филми - как семейството седи край камината, оранжева светлина озарява лицата им, а те, завити в червено одеалце, пият вкусна напитка от дундави чаши (така им казваме у дома с Митко, дундави чаши). Понякога тази ароматна течност е горещ шоколад или какао, но най-вече е така известният и обичан от хората по света егног или иначе казано яйчен пунш.



Приготвя се по много различни рецепти, но незаменимият елемент са пресните жълтъци. Ето как ми хрумна да приготвя и тази рецепта. Почти всеки кулинар попада на дилемата понякога какво да прави с останалите жълтъци. На мен ми се случи два пъти през последно време, защото имах щастието да правя торта "Гараш" (да, и тя се задава в блога след броени дни) и трябваше да измисля рецепти с жълтъци. Първата от тях е днешното ми предложение за супер вкусния егног.


Яйченият пунш пък сам по себе си може да се вгради в много други рецепти, като торти, сладкиш или кремове, както аз направих при тази тортичка тук.


За мен обаче бе достатъчно вкусен да си го пийвам ей така, студен от хладилника, и да усещам плътната му  текстура, гарнирана със сметана, подправки и щипк(ище) алкохоооол!
Няма да ви хваля повече егнога, дори и да не решите да го направите сега, запишете си рецептата за онези случаи, в които ще се озовете с жълтъци в хладилника :) Ето и рецептата:

Необходими продукти: (за 6 порции):
6 жълтъка
2 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч. захар
1 ванилия
2-3 карамфилчета
2 ч.ч. течна сметана
200 мл уиски/ ром (количеството варира)
1 щипка канела
1 щипка смляно индийско орехче

Слагаме млякото да заври на котлона, като към него сме прибавили карамфила и индийското орехче.



През това време в друг съд разбиваме жълтъците със захарта до побеляване.

 

Прибавяме млякото на тънка струйка, при непрекъснато бъркане, към яйчената смес. След това се прибавят алкохолът (количество и вид по желание) и течната сметана на тънка струйка, като продължаваме да бъркаме. Така оформеният гъст яйчен пунш се съхранява в хладилника и се консумира студен.

 

Аз го гарнирах с още бита сметана и поръска от канела и индийско орехче.

п.п. Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!

Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...