сряда, 25 декември 2013 г.

Коледна торта "Егног" / Eggnog Christmas Cake


 Весела Коледа скъпи приятели и посетители на блога ми в първия ден от този най-прекрасен празник! От сърце ви желая много здраве, щастие, късмет и любов във вас и всички около вас! :) 

Надявам се прекарвате празника със семейството и любимите си хора, като мен. Освен малката настинка, която се прокрадва в мен, коледното ми настроение е на макс, особено при вида на богата украса у дома и подаръците под елхата. И за да ви покажа колко точно обичам Коледата, ще ви споделя рецептата за тази чудна коледна торта "Егног". Приготвих я у дома няколко дни преди празника, с надежда да ви зарадвам точно днес. Надявам се ви е останало малко местенце от снощната вечеря в коремите и ще успеете да се насладите на това малко торте :)


Няма да ви лъжа, тортата не е от най-лесните, особено ако трябва да си приготвите сами домашен егног, както направих аз. Рецептата за него също е заредена в блога и скоро ще види бял свят. 
Рецепти за вариации на тази торта много, но самата идея за визията на тортата видях от тук. Преведох и рецептата дословно, но самата аз направих няколко промени при готвенето. Първата от тях е видима - формата на тортата. Нямах толкова малки тавички, затова изпекох двата блата в квадратни тави с размери на страна 24 см, които после разделих на четири парчета. Така накрая се озовах с осем малки блата, които сглобих с крема от рецептата, но направих в по-малко количество. Взех това решение, тъй като прецених, че дадените продукти ми излизат доста скъпо, а и доста голямо количество. Ето защо направих малко странна доза, която изчислих на базата на три белтъка, но отново по рецептата. Получи се идеално, но все пак, за да няма грешки, съм написала оригиналната рецепта :)


Ето я и нея:

Необходими продукти:

За блатовете:
всички продукти на стайна температура
4 яйца
1/2 ч.ч. егног
2 ч.л. ванилов екстракт
1 3/4 ч.ч. брашно
1 1/2 ч.ч. захар
2 ч.л. бакпулвер
3/4 ч.л. сол
1/2 ч.л. индийско орехче
225 гр масло
зелена и червена хранителна боя


За крема:
5 белтъка
1 ч.ч. захар
1/8 ч.л. индийско орехче
щипка сол
500 гр масло
1 с.л. егног
1 ч.л. ванилов екстракт


За направата на блатовете:

В купа разбиваме яйцата, егнога и ванилията и оставете на страна.


В голяма купа смесете брашното, захарта, бакпулвера, солта и индийското орехче. Разбърквайки с миксер на средна скорост, добавяме маслото парче по парче, докато сместа придобие консистенцията на мокър пясък и започва да се обединява. Тогава прибавяме половината от яйчената смес и започваме да бъркаме първоначално на ниска, а после увеличавайки  постепенно до по-висока скорост, докато сместа става по-пухкава. После прибавете на тънка струйка и останалата яйчена смес, докато се получи хубава еднородна смес.


Разделете сместа в тавичките. Според рецептата се падат по 510 грама смес във всяка от двете тавички по 22 см в диаметър. Или по 170 грама в шест тавички от 15 см в диаметър. Аз разпределих сместа също на две, като оцветих едната в червено, а другата в зелено.


 

Изсипах блата в квадратна тавичка със страна от 24 см. Печем блатовете в предварително загрята на 160 градуса фурна до готовност.
Готовите блатове оставяме да се охладят напълно. Аз разделих своите на четири еднакви квадрати, така че получих общо четири червени мини-блата и четири зелени.


За направата на глазурата смесете в купа белтъците, захарта, индийското орехче и солта. Разбивайте ги с миксер на водна баня до пълното разтваряне на захарта. След това махнете от огъня и продължете да разбърквате с миксера до образуването на твърди връхчета.


Когато белтъчената смес е вече със стайна температура, започнете да прибавяте маслото на малки кубчета, като прибавяте всяко кубче едва след като първото се е разнесло идеално в сместа. Тук е и трудната част от фростинга, тъй като има възможност да се пресече. Накрая прибавете ванилията и егнога и глазурата е готова.

Аз също оцветих със зелена боя част от глазурата, която ще бъде между блатовете. Така, че да изглежда така при разрез.


Оставих малко бяла за измазването отвън. По нея полепих кокосови стърготини и малко блестящ дъст (годен за консумация), така че да наподобяват сняг. Украсих с детайли от фондан, но не съм много доволна как се справих. Този ден не бях много във форма и не мога да кажа, че вложих цялото старание, на което съм способна, в украсата. Сигурна съм, че много от вас ще се справят още по-добре :) 


Накрая оцветих фондана с боички, защото имах само бял и малко черен, но пак се получи празнично. Особено, когато сте щедри с дъста :) 


Когато разрежете тортата, гарантирам, ще се появят усмивки на хората около вас !


И понеже снимките говорят повече от думите, насладете се на тази галерия от снимки на тази вълшебна торта....

и ви пожелавам още веднъж  -  Весела Коледа!





5 коментара:

  1. Честито Рождество Христово Люси!
    Здраве, щастие, късмет и любов и за теб!

    ОтговорИзтриване
  2. Честита Коледа и на теб, Люси. Прекрасна празнична торта. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Люси, прекрасна торта си направила, цяло изкуство, браво!
    Честита Коледа! Пожелавам ти да ти донесе здраве и винаги това коледно настроение да изпълва душата ти. Поздрави и весели празници! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Честита Коледа, Люси! Здраве, щастие и късмет на теб и близките ти!
    Тортата е просто прекрасна, пълна с коледно настроение! Хич не изглежда лесна и те поздравлявам за прекрасното изпълнение! :)
    Поздрави и приятно изкарване на почивните дни!

    ОтговорИзтриване
  5. Честито Рождество Христов, Люси!
    Сърдечни пожелания за здраве, мир и любов, радост и благоденствие, много щастие и сбъднати мечти.
    Страхотна торта и голямо Браво, талантливо момиче!
    Светли, усмихнати и благословени празници!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...