Сещате ли се за тази специфична сцена от коледните филми - как семейството седи край камината, оранжева светлина озарява лицата им, а те, завити в червено одеалце, пият вкусна напитка от дундави чаши (така им казваме у дома с Митко, дундави чаши). Понякога тази ароматна течност е горещ шоколад или какао, но най-вече е така известният и обичан от хората по света егног или иначе казано яйчен пунш.
Приготвя се по много различни рецепти, но незаменимият елемент са пресните жълтъци. Ето как ми хрумна да приготвя и тази рецепта. Почти всеки кулинар попада на дилемата понякога какво да прави с останалите жълтъци. На мен ми се случи два пъти през последно време, защото имах щастието да правя торта "Гараш" (да, и тя се задава в блога след броени дни) и трябваше да измисля рецепти с жълтъци. Първата от тях е днешното ми предложение за супер вкусния егног.
Яйченият пунш пък сам по себе си може да се вгради в много други рецепти, като торти, сладкиш или кремове, както аз направих при
тази тортичка тук.
За мен обаче бе достатъчно вкусен да си го пийвам ей така, студен от хладилника, и да усещам плътната му текстура, гарнирана със сметана, подправки и щипк(ище) алкохоооол!
Няма да ви хваля повече егнога, дори и да не решите да го направите сега, запишете си рецептата за онези случаи, в които ще се озовете с жълтъци в хладилника :) Ето и рецептата:
Необходими продукти: (за 6 порции):
6 жълтъка
2 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч. захар
1 ванилия
2-3 карамфилчета
2 ч.ч. течна сметана
200 мл уиски/ ром (количеството варира)
1 щипка канела
1 щипка смляно индийско орехче
Слагаме млякото да заври на котлона, като към него сме прибавили карамфила и индийското орехче.
През това време в друг съд разбиваме жълтъците със захарта до побеляване.
Прибавяме млякото на тънка струйка, при непрекъснато бъркане, към яйчената смес. След това се прибавят алкохолът (количество и вид по желание) и течната сметана на тънка струйка, като продължаваме да бъркаме. Така оформеният гъст яйчен пунш се съхранява в хладилника и се консумира студен.
Аз го гарнирах с още бита сметана и поръска от канела и индийско орехче.
п.п. Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
Бъдете здрави и добри,
всичко друго ще се нареди!
Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.