Ех, тази рибена чорба! Ако има нещо, което е най-подходящо за балансирано хранене през лятото, то това е именно тази питателна течност! След като се усъвършенствах в правенето й със сьомга ( рецептата тук ), реших, че дойде време да я опитам и с друга любима риба - скумрия.
Честно казано скумрия досега обичах да ям само на скара с мноого лимон, но сега, след като я пробвах в чорба, мога да кажа, че още повече ми харесва ( че дори повече и от сьомгата, да не повярва човек :) )
И тази година на морето обикалях всички ресторантчета и дегустирах различни разновидности на супата, но и този път, в "Чардакъ" ( както вече ви разказах за това местенце тук ) намерих най-добрия и лек вариант. Лично за мен, чорбата е чорба - без фиде и застройка, затова и пак я направих бистра.
Но ето и самата рецепта:Необходими продукти:
1 бр по-голяма прясна скумрия
1 глава лук
1-2 чушки
1 морков
няколко стръкчета пресни копър и магданоз
шепа бял ориз
и 1 голям картоф
девесил
черен пипер
сол / олио
Започваме като в тенджера слагаме измитата и почистена риба, доливаме с вода, количество като за супата. Подправяме с лъжица олио и сол и слагаме да се вари под похлупак. Когато рибата се свари, отстраняваме образувалата се пяна, и я изваждаме в подходящ съд.
В образувалия се бульон слагаме ориза, нарязаните на кубчета картофи, нарязаните на ситно чушки, морков, копър и магданоз.
Подправяме с олио и сол и оставяме да се сварят добре.
Когато зеленчуците са сварят, добавяме обезкостената и надробена на малки парченца риба.
Накрая подправете супата с малко млян черен пипер и задължителния девесил!
За повече свежест и кисел привкус не пестете пресния лимон :)