Изглежда като тирамису, има вкус на тирамису, но не е баш тирамису! Що е то? Това е днешното ми предложение за една мнооого съблазнителна торта, богата на крем и уникален вкус. Днешната рецепта ще се хареса на всеки, който си пада по по-сочните десерти, а пък фактът, че се консумира изстудена, я прави идеална за лятото.
Вече съм ви споделяла моята рецепта за тирамису, в което най-важната съставка (освен маскарпонето, разбира се) е крем забайон. Тук съм го пропуснала, затова и не мога да нарека този сладкиш Тирамису, с чиста съвест :) Затова пък го замених с пласт прекрасен, ароматен айриш крем пудинг, който вдига тортата с едно ниво нагоре!
Макар и да не съм пробвала, убедена съм, че ако тортата се замрази за малко, ще се получи прекрасна сладоледена торта, но дори и така е страхотна сладост за небцето в летните дни.
Идеята за тази рецепта отдавна ми се върти в главата, тъй като преди време попаднах на този вид крем в магазина (мисля, че беше Кауфланд, ако не ме лъже паметта). А след това видях една прекрасна вариация на италианския десерт с бейлис и си казах, че това със сигурност има невероятен вкус. Е, събрах две и две и се получи не четири, а милион...торта за милиони.
Количеството е задоволително и е добре да го имате напредвид.
Вие можете да направите по-малка доза, макар че така може да се изправите пред дилемата
" Защо? Защо човек да прави по-малко десерт? :) Защо?!!"
Е, очевидно аз не намерих основателна причина и затова направих доста голям десерт във форма с диаметър 26 см. На височина не го мерих, но се вижда от картинката :)
И така, докато съм ви приковала вниманието, да ви кажа и как да приготвите този божествен сладкиш:
Необходимите продукти:
Около 1 1/2 пакет бишкоти
1 пакет пудинг крем "Айриш" (60 г)
100 г захар
100 г захар
600 мл прясно мляко
500 г сирене Маскарпоне
300 г течна сладкарска сметана за разбиване
300 мл подсладено кафе (използвах нес) плюс малко уиски на вкус
Приготвянето на десерта започва като сваряваме крема "Айриш". (Сигурна съм, че може да се намери на много места, тъй като съм го виждала в много магазини.) Погледнате инструкциите на опаковката.
За целта разтваряме съдържанието на пакетчето в 100 мл мляко, а останалото слагаме да се вари на котлона, заедно със захарта. Когато тръгне да завира, при непрекъснато бъркане с телена бъркала, започваме да прибавяме и размитото нишесте.
Когато кремът се сгъсти, махаме от огъня и оставяме да изстине напълно. За да избегнете образуването на коричка, можете да изсипете крема в поднос и да го покриете с фолио за свежо съхранение, както съм направила тук
В отделна купа развиваме сметаната, към която просто прибавяме и маскарпонето. Може да използвате подсладена течна сладкарска сметана за разбиване или неподсладена, към която да добавите захар на вкус* ( тази захар не е описана в продуктите, поради възможността за използване на подсладена сметана). Използвайте марка, която сте изпитали и обичате на вкус. Често ме питат коя марка използвам и винаги отговарям - използвам течната сметана на Мегле, която става и за сладко и солено.
Количеството крем наистина е голямо и съм сигурна, че ще можете да направите десерта и с половин от дадените дози за него, но аз исках да бъде много богат на крем. Освен това попаднах на намалено маскарпоне, което ми излезе само около 2.50 лв за половин килограм.
(Съвет: Винаги се оглеждайте на щанда с намалени продукти - често има иначе скъпи сирена и други продукти, които са още в срок на годност, но изтичащ скоро, на много изгодни цени. )
Следващата стъпка е да сварим кафето. Аз използвам разтворимо нес кафе, тъй като искам лек аромат на кафе, но не и доминиращ, тъй като смятам, че в тази торта звездата е кремът.
Правя около 300 мл кафе, към което прибавям няколко супени лъжици хубаво ирландско уиски (или пък сложете колкото ви е сладко (Това е малко опасно, защото понякога нямаме чак толкова много, колкото ни е сладко :) ) )
И така, подгответе съда, в който ще правите сладкиша. Аз използвах торта с махащ се ринг, който покрих с хартия за печене. Това не е необходимо, но моята формичка е стара и не исках да пропуска отстрани :)
Започваме сглобяването на тортата, като потапяме бишкотите за кратко в кафето, а след това нареждаме плътно първия блат на дъното на съда. При мен отидоха някъде около 16 броя бишкоти.
След това разпределяме половината от крема "Айриш" :
А след това и от сметаново-маскарпонената смес:
Повтаряме така още веднъж - ред бишкоти, втората половина от ирландския крем и от сметановия, като заделяме една малка част от сметановия за украса. Слагаме в хладилника за една нощ.
Украсата направих на сутринта, като самата тя може да бъде всякаква. Аз шприцовах малки топчета отгоре, като поръсих богато с хубаво наситено какао.
Ако още не съм ви поканила да я опитате, сега официално, като публикувано в държавен вестник, ви призовавам "Опитайте я, няма да съжалявате!"