сряда, 23 юли 2014 г.

Спагети "Гандалф" / Spaghetti "Gandalf"


Още щом прочетох името на тези спагети в менюто, веднага знаех, че ще ги опитам. За такъв почитател на Толкин като мен просто няма друга опция. А след като прочетох какви са и съставките на ястието бях убедена, че ми харесват - сметана, кашкавал, два вида сирена и любимата за лятото - царевица!


И тази година успях да отида на море, което освен прекрасни емоции и летен загар, успя пак да ме вдъхнови за много прекрасни рецепти. Именно там, в Равда, има бистро, което носи името "Чардакъ". Миналата година беше съвсем ново и малко заведение (даже и име май нямаше), но пък ни хранеше с най-вкусната рибена чорба. И тази година не пропуснах да ги навестя, и за моя голяма радост видях, че са се разрастнали като бизнес, големина на предложенията, но продължават да готвят все така вкусно и с пресни продукти. Решена да опитам новите им предложения, се спрях на това, носещо името на един от знаковите толкинови герои - Гандалф.
Сещате се, невероятният магьосник от "Властелинът на пръстените" / "Хобитът", който, ако се появи на прага ви, значи не е случайно...затова пък гледа винаги да идва на време :) 

 

Гандалф ми напомня на много неща, но най-вече за това, че у дома сме го кръстили Гандалф-Шмандалф, когато преди години с Митко си играхме и променихме субтитрите на филма,  като го напълнихме с всякакви смешки. И до ден днешен, когато някой иска да се разсмее, може да си пусне у дома : Властелинът на пръстените "Двете марули" :)))

 

Но стига съм се отплесвала пак в спомени, време е да преминем към рецептата. Освен много вкусна, я намирам и за много лесна. Смятам, че всеки лаик в готвенето може да я приготви, дори да се чувства така, ако случайно попадне в кухнята:


 Стига да можете да сварите спагетите във вода, ще се справите и с останалото :)


А ето и необходимите продукти:
1/2 пакет спагети (около 200 г)
150 г зърна варена царевица
2 бр. белтъци от варени яйца
300 мл течна сметана за готвене
60 г синьо сирене
100 г топено сирене
(аз добавих и някоя лъжичка крема сирене, тъй като имах в хладилника)
100 г кашкавал
черен пипер
стръкче магданоз и копър

Първо сваряваме спагетите според инструкциите на опаковката. Когато са готови и ги оставим да се отцеждат, започваме с приготвянето на соса.
За целта с тиган (достатъчно голям да побере спагетите), слагаме сметаната, а в нея - топеното сирене, синьото сирене, (крема сиренето, ако желаете, но в оригиналното ястие нямаше), една трета рендосан кашкавал и царевицата.


Оставяме тази смес да се затопли, за да се разтопят хубаво сирената и кашкавалът, а царевицата се "напива" със сос :)
Добавяме спагетите и разбъркваме хубаво. Накрая прибавяме нарязания белтък (само белтъците от сварените яйца - наистина допълва ястието прекрасно) и нарязаните на много ситно копър и магданоз.
 

Преди сервиране поръсваме леко с прясно смлян черен пипер и останалия кашкавал!

п.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;) 



“I will not say, do not eat, for not all food is an evil.”- Gandalf Shmandalf


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!


понеделник, 21 юли 2014 г.

Студена розова супа по руски / Cold Russian Pink Soup


Ако кажете на някое дете, че дори и на повечето възрастни "Искаш ли супа от цвекло?", едва ли ще отвори жадни очи и ще се заоблизва. Да, ама им предложи супер разхлаждаща и освежаваща розова супа, и мисля, че всеки ще се поддаде на изкушението (и любопитството)  в летните жеги.


Точно любопитството бе и причината да приготвя тази супа, тъй като цвеклото едва ли ще е сред първите зеленчуци, които ще взема на необитаем остров (Ако ме накарат да избирам де, не че често мисля по този въпрос ;) )
Изненадана, даже по-скоро очарована останах от тази версия на руски таратор, която не само е много вкусна и свежа, но и много полезна.
За полезните качества на червеното цвекло ще трябва да напиша цял отделен пост, ако тръгна да изброявам. (Идеален е за хора с анемия, тъй като повишава хемоглобина, нормализира кръвното налягане, помага за детоксикация на организма и още много други)


Освен много питателна и лека, тази супа е и много привлекателна на външен вид. Смятам, че ще накара всеки, който я опита, да ахне още щом я зърне. Това се дължи на нетрадиционния за супите, но прекрасен розов цвят.
Аз мога да кажа с ръка на сърцето си, че супите бързо се превърнаха в моя слабост през последно време, и една от причините за това бе именно тази рецепта. Без повече да се бавя, ето и самата нея:

Необходими продукти:
1 бр. средно голяма глава червено цвекло
1 бр. кофичка кисело мляко
1 бр. краставичка
1 с.л. оцет
сол, зелен пипер
малко свеж магданоз

Първата стъпка е да измием, обелим и нарежем на средни по големина парчета цвеклото. Сваряваме го в подсолена вода, към която сме прибавили и оцета. Варим до омекване на цвеклото.

Изваждаме парчетата цвекло, като запазваме оцветената вода, която се получава от варенето му. Оставяме я в хадилник да се охлади.
Пасираме цвеклото,


и добавяме киселото мляко.


После добавяме от студената оцветена вода или студена вода от чешмата, като разводнявате супата до любимата за вас консистенция.



Накрая прибавяме нарязаните на малки кубчета краставичка (но не ги пасираме :) ) .

Можете да овкусите краставичката предварително с малко сол и олио и да я оставите за около 10-15 мин в хладилника да поеме от солта. Така не е нужно самата супа да е солена, но ще получавате своята доза сол, когато хапвате от крставичката.


Препоръчвам ви да не разводнявате много супата, за да имате опцията да прибавите по някое кубче лед в съда при сервирането, така че да е наистина студена.


Прибавете своите любими подправки и сътворете вашата индивидуална на вкус розова супа!
Опитайте :)


неделя, 20 юли 2014 г.

Най-вкусната панна кота / The Most Delicious Panna Cotta



Явно това лято ми минава под знака на италианските рецепти и затова и продължавам с тях. Днес искам да ви представя най-лесната и вкусна рецепта за един от най-прекрасните италиански десерти, любимата ми панна кота.
За първи път я опитах в Рим, в едно много уютно ресторантче, където сервираха туристическо меню, съдържащо едно от най-ключовите ястия, които трябва да опитате в Италия.


Десертът беше именно панна кота, която първоначално си помислих, че е вид шоколадов крем, заради дебелия пласт шоколадов ганаш отгоре.
Още с първата загребана лъжичка обаче разбрах, че отдолу се крие невероятно нежен млечно-сметанов крем, който е идеален за лятото, тъй като се сервира директно от хладилника.


Комбинацията на шоколадовата заливка и леката текстура на панна котата създаваше невероятна вкусова експлозия, която ме караше да обръщам очите при всяка хапка.

Още тогава панна котата се превърна в един от любимите ми десерти, не само заради божествената си сладост и възможността да експериментирам вкусово, но и заради това, че съставките за приготвянето й са неща, които винаги има у дома - сметана и прясно мялко.


Друг огромен плюс на тази рецепта е, че се приготвя много бързо, и е чудесна, ако ще посрещате гости след няколко часа :)

Но стига съм ви хвалила панна котата, нека рецептата и снимките да говорят сами за себе си, а ето ги и тях:
Необходими продукти:
300 мл течна сметана
200 мл прясно краве мляко
1 бр ванилия
1 пак желатин (10 г)
120 г пудра захар

За шоколадовия ганаш:
150 мл сметана
100 г шоколад

В подходящ съд слагате млякото, сметаната, захарта и ванилията да заврят на котлона. През това време оставяте желатина да набъбне в малко вода. Когато сместа за панна котата е готова, дърпате от огъня и добавяте желатина, като бъркате до пълното му разтваряне.


Прехвърляте течнотта в подходящи формички за сервиране и оставяте да стегнат за няколко часа в хладилник. Когато са готови, пригответе и шоколадовия ганаш от изписаните продукти. За целта загрейте сметаната в касерола, а след това прибавете начупения шоколад, като бъркате, докато се разтопи и се образува хубав шоколадов сос. Оставете го леко да се изстуди, колкото да не е горещ, и го разпределете върху панна котата.


Тъй като чашките ще са студени, шоколадовият ганаш ще стегне много бързо. Все пак ги пъхнете отново в хладилника, за да ускорите този процес :)


Сервирайте този десерт студен, директно от хладилника, с парченца свеж плод за контраст на сладките и все пак леки вкусове.


Панна котата е сред моите топ пет десерти за лятото, опитайте я и вие и се убедете сами!
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...