сряда, 9 юли 2014 г.

Пиле със сос от червена леща / Chicken with Red lentil sauce

 

Един ден майка ми спомена за това ново ястие, като му постави пет-звездна оценка и веднага се заканих, че трябва да го приготвя. Лещата едва ли е в редицата на най-изкусителните храни, но в този си вид признавам е наистина много вкусна. Е, все пак аз не знам дали съм съвсем обективна, защото много обичам и обикновената си яхния от леща, но сега, след като я опитах и като сос, съм убедена, че това лещата е голяма работа!


Комбинирах този супер вкусен сос от червена леща с пилешко филе на грил и малко бял ориз за гарнитура, и въпреки това се оформи едно много леко и лятно ястие. (е, поне не се изкушавайте и забравете за хляба в този случай)

Сосът обогатява с невероятния си вкус иначе малко безвкусното бяло пилешко месо и семплия ориз, и общо взето прави магия с това ястие. Приготвих го два пъти за една седмица - толкова много ми хареса.

За да получите хубав като консистенция сос е добре да имате под ръка някакъв пасатор или блендер, или в краен случай ще трябва да го претриете през по-едро сито. Но няма да се бавя повече с рецептата, ето я и нея:
За соса:
100 г червена леща
400 г домати от консерва
4-5 моркова
1 глава лук
2 скилидки чесън
400 мл вода/ бульон
2-3 ч.л. чили на прах
сол
Още:
пилешко филе
ориз за гарнитура

Започвам като нарязвам зеленчуците на ситно. В малко олио запържвам лука и чесъна, добавяйки последователно нарязаните моркови, разбъркваме, после измитата и почистена леща, отново разбъркваме няколко пъти и добавяме доматите и чилито.

             

Добавяме водата и оставяме ястието да заври, като след това намаляме и оставяме да къкри. Варим, докато всичките продукти се сварят хубаво, доливаме с вода, ако е необходимо, но винаги топла.
Можете да замените водата с бульон, но за предпочитане зеленчуков - домашен. Овкусете соса със сол на вкус. Накрая махнете от огъня и пасирайте хубаво.


Сосът е доста голямо количество, така че докато поизстине леко, можем да гриловаме набързо малко пилешко филе и да сварим бял ориз, който ще овкусим само със сол, пипер и няколко капки лимон.


Сервираме месото върху ориза, а отгоре поливаме щедро от соса от червена леща.


За мен тази комбинация е много оригинална, апетитна и засищаща, като в същото време не предизвиква тежест в стомаха. Надявам се да го приготвите сами и да се уверите, като не забравяйте да споделите с мен впечатленията си :)

петък, 4 юли 2014 г.

Торта "Пчелна пита" с череши / Honey Comb Cake


Едно от най-големите ми удоволствия, свързани с кулинарията, освен нагъването на вкусотии, е и издирването на нови, необикновени и интересни рецепти. Днес искам да ви представя една точно такава и ако се осмелите да я приготвите, съм сигурна, че ще останете изумени от вълшебния й вкус!


Тортата носи името "пчелна пита", тъй като наподобява такава в разрез, но да не ви подлъже - не съдържа мед, а карамел..и то мноооого карамел, ....и шоколад...и щастие! :)


Все още сме в сезона на черешите и се надявам, че ви се намират такива под ръка, защото това е десерт, който трябва да се опита - ПОВЯРВАЙТЕ МИ!


Оригиналната рецепта можете да видите от тук, но аз я направих в малко по-малък вариант, тъй като имах само една консерва от карамела. Можете да приготвите тази торта с пресни или консервирани плодове и винаги ще бъде страхотна!
Определено е много атрактивна както на вид, така и като вкус. 
Аз имах желание за нещо студено и разхлаждащо, затова я замразих  във фризера, и така се получи ефект на сладоледена торта. Това разбира се е въпрос на вкус и не е нужно да го правите, ако не искате.
И така, да преминем към самата рецепта:
Необходимите продукти за торта с диаметър на блатовете 17-18 см.
Един квадратен лист бутер тесто със страна 30 см (приблизително)
2 ч.ч. плод череши

За крема:
1 консерва сгущенка /  дулца де лече / варено кондензирано (сладко) мляко
250-300 г краве масло

За шоколадовия ганаш:
200 г шоколад
200 г течна сладкарска сметана

Започваме като приготвяме блатовете. За целта разграфяваме листата бутер тесто на шест приблизително равни по големина ленти. Средната им ширина е около 4,5 см.


Всяка лента разточваме с точилката, така че дължината ще се увеличи около 45 см. Нареждаме черешките на един пръст разстояние една от друга и завиваме на руло, като леко притискаме с пръсти за да запечатим тестото.


Оформяме лентата на охлюв, като се стремим да оставяме малко разстояние, така че да има накъде да бухва тестото. Един блат образуваме от две ленти с череши. Печем в предварително загрята на 200 градуса фурна, докато тестото се зачерви.


Изваждаме и оставяме блатовете да се охладят напълно. От тези продукти излизат общо три малки блата с приблизителен диаметър 17 см.

Преминаваме към направата на крема, като разбиваме с миксер мекото масло и карамела от консервата.


Сглобяването на тортата става с помощта на тортен ринг. Слагаме първия блат на дъното и изливаме част от крема. След това поставяме втория блат и така докрай. Можете да оставите малко от крема за измазване на тортата.


Пъхаме във фризера/ хладилника за една нощ. Тук искам да отбележа, че моят крем стана малко по-течен, затова и реших за по-сигурно да замразя тортата. Смятам, че причината за това бе, че маслото ми беше с по-ниска масленост от 82 процента, но за първи път ползвах това масло. За всеки случай обаче, ви препоръчвам да увеличите грамажа на маслото поне на 300 г, както съм посочила в продуктите.


Ганаша приготвям за украса на тортата, като за целта загрявам сметаната в касерола. И преди да тръгне да кипва, слагам шоколада. Бъркам до пълното му разтопяване и оставям на страна да се втвърди.


Излях по-голямата част от него върху тортата, а с останалата част украсих отгоре и отстрани, използвайки шприц.



Рядко повтарям торти, но тази знам със сигурност, че ще приготвя скоро отново!





вторник, 1 юли 2014 г.

Витаминозна бомба: Зеленчукова крем супа с царевица / Easy and Creamy Vegetable Soup with Corn


Единственото, което ми се яде, е сладолед, плодове и зеленчуци. Това се вижда и в постовете напоследък (панирания карфиол и зеления боб с гъби). Апетитът ми за зеленчуци обаче достигна някаква нечувана за мен величина, когато усетих желание да си направя заленчукова супа. Не веднъж съм казвала, че бягам от супите като вампир от шкембе чорба (заради чесъна :) )  и искрената ми реакция, когато някой ме покани на обяд с думите "Ела, направила съм супа" е ето такава:


Това обаче наистина взе, че се промени през последните година-две. Вече имам няколко публикувани рецепти на супи и макар да не са много на брой, са такива, които гарантирам, че и несупоядливите ще харесат. Днешното ми предложение е също такова. Супер лесна, витаминозна бомба - крем-супа с царевица!


Изключително вкусна със своята нежна кремообразна текстура и сочни зрънца сладка царевица. Идеалният обяд за летните дни, когато хапването на топли, но леки ястия е много важно за поддържането на добро здравословно състояние. Ето и рецептата:

Необходими продукти:
1 бр. средна по големина тиквичка
2 бр. средни по големина картофи
2 бр. зелена чушка сиврия
1 бр. морков
1 бр. глава лук
1/4 консерва царевица
сол / черен пипер
*сметана за готвене по желание

Нарязваме тиквичката, картофите, чушките, лука и моркова на средно големи парчета и слагаме да се варят в 700 мл вода. Когато заври водата, намаляваме и оставяме да къкри, докато се сварят зеленчуците.
Овкусяваме с олио и сол на вкус.
Когато зеленчуците са сварени, махаме от огъня и пасираме хубаво с пасатор. Прибавяме царевицата. Ако искате, можете да пасирате отново, аз правя само едно-две движения, така че да има и пасирани и цели зърна царевица. Тук е моментът да добавите и малко течна сметана, ако желаете да има в супата.
Връщам за кратко на котлона, като разбърквам.
Овкусяваме с още съвсем малко подправки - черен пипер  и стрита домашна чубрица.


Поднасяме супата с парче печена филийка, няколко листа прясна мента или джоджен, които допринасят изключително много за свежестта на супата.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...