Един ден майка ми спомена за това ново ястие, като му постави пет-звездна оценка и веднага се заканих, че трябва да го приготвя. Лещата едва ли е в редицата на най-изкусителните храни, но в този си вид признавам е наистина много вкусна. Е, все пак аз не знам дали съм съвсем обективна, защото много обичам и обикновената си яхния от леща, но сега, след като я опитах и като сос, съм убедена, че това лещата е голяма работа!
Комбинирах този супер вкусен сос от червена леща с пилешко филе на грил и малко бял ориз за гарнитура, и въпреки това се оформи едно много леко и лятно ястие. (е, поне не се изкушавайте и забравете за хляба в този случай)
Сосът обогатява с невероятния си вкус иначе малко безвкусното бяло пилешко месо и семплия ориз, и общо взето прави магия с това ястие. Приготвих го два пъти за една седмица - толкова много ми хареса.
За да получите хубав като консистенция сос е добре да имате под ръка някакъв пасатор или блендер, или в краен случай ще трябва да го претриете през по-едро сито. Но няма да се бавя повече с рецептата, ето я и нея:
За соса:
100 г червена леща
400 г домати от консерва
4-5 моркова
1 глава лук
2 скилидки чесън
400 мл вода/ бульон
2-3 ч.л. чили на прах
сол
Още:
Още:
пилешко филе
ориз за гарнитура
Започвам като нарязвам зеленчуците на ситно. В малко олио запържвам лука и чесъна, добавяйки последователно нарязаните моркови, разбъркваме, после измитата и почистена леща, отново разбъркваме няколко пъти и добавяме доматите и чилито.
Добавяме водата и оставяме ястието да заври, като след това намаляме и оставяме да къкри. Варим, докато всичките продукти се сварят хубаво, доливаме с вода, ако е необходимо, но винаги топла.
Можете да замените водата с бульон, но за предпочитане зеленчуков - домашен. Овкусете соса със сол на вкус. Накрая махнете от огъня и пасирайте хубаво.
Сосът е доста голямо количество, така че докато поизстине леко, можем да гриловаме набързо малко пилешко филе и да сварим бял ориз, който ще овкусим само със сол, пипер и няколко капки лимон.
Сервираме месото върху ориза, а отгоре поливаме щедро от соса от червена леща.
За мен тази комбинация е много оригинална, апетитна и засищаща, като в същото време не предизвиква тежест в стомаха. Надявам се да го приготвите сами и да се уверите, като не забравяйте да споделите с мен впечатленията си :)