понеделник, 21 април 2014 г.

Направи си сам: Украса за Великденски яйца 2 / DIY : Easter eggs decoration 2



Преядох, Воистина, преядох!

Май не е изненада за никой, защото за това са празниците. Няколко дена преди тях се "мъчим" с подготовката на храната, а после се "мъчим" с изяждането й. То не бяха козунаци ( с плънки, на центрофуги :) ) ,  козуначени коминчета и други, ами към тях прибавете и няколкочасово украсяване на яйца.


Аз съм привърженик на забавните яйца, както вече съм ви показвала тук. И тази година не изневерих на стила си, като същевременно не пропуснах възможността да опитам нещо ново. А именно реших да "сваря" (тоест опека) половината от яйцата във фурната. Отново нещо, което видях в интернет. Имаше доста изброени предимства като това, че например яйцата не се напукват ( да, бе , да !!@ :)


Или аз имам супер пауърс да чупя яйца с поглед, или просто едно почти не експлоадира в печката! Но сега ще ви разкажа повече за този експеримент. Като начало успях да намеря 10 бели яйца, които исках да боядисам с по-ярки цветове, и много ме беше страх да не се спукат при варенето, та реших да ги направя във фурната. В същото време поставих да се варят други десет (домашни, с жълта черупка) яйца. Оказа се, че и двата метода дадоха по точно две жертви.




Белите сложих в тава за мъфини да се пекат във фурна на около 170 градуса за около 30 минути. В нета пишеше, че може да отнеме няколко опита да се нагоди точното време и температура за "печене" на яйцата,  в зависимост от различните фурни. 
При мен май си беше точна температурата, но може би трябваше да ги извадя няколко минути по-рано, тъй като две яйца се напукаха, а едното леко припука :)
Е, и на котлона резултатът беше същият, така че май е все тая. От много отдавна се бях спряла на този вариант на украсяване на яйцата - с хубави, свежи, пролетни цветове, на леки пръски.


 




Тази година реших да използвам за оцветяване боичките, които ползвам и за десертите - гел боите на Wilton. Получиха се много хубави цветове, най-вече на белите яйца, разбира се.

С по-голяма четка, потопена в черна боя направих и пръските по яйцата и се получиха много хубави, поне според мен!



Тази година реших да се развихря с още един елемент - въртящите се очички :) Паснаха идеално за направата на сладурските minions от "Аз, проклетникът": 


Те дадоха тон за "песен" и сътворих още няколко любими героя:


Майк Уазовски от "Таласъми ООД" ,  един Ктхулу (специално за Митко, който е "луда фенка" на H. P. Lovecraft)  и един-два-три великденски символа - пиле, овца и заек!

И защото с Митко не пропускаме възможност да се заловим за смешното, спретнахме и три яйца със супер известните meme faces!


Ето и още няколко идеи за украса на яйца:


Всичките яйца са рисувани с обикновени четки, потопени в ядливите боички на Wilton.



Разгледайте пълната галерия от снимки на яйцата по-надолу:






















сряда, 16 април 2014 г.

Козуначено коминче / Trdlo


Продължавам серията от произведения от козуначено тесто, след като вече ви представих голямото козуначинение и различните видове плънки. За днес - нещо, което става все по-популярно в България, а пък за мен десерт - носещ много приятни спомени! 

При първата ми екскурзия в Прага преди години опитах този прекрасен коледен десерт, наречен Trdlo, и бързо се влюбих  в него. Веднага познах пухкавото козуначено тесто, но приготвено по този начин, бе ново и вълнуващо за мен. Уханието на топъл хляб, овалян в ароматна канелена захар, се носеше из целия коледен базар. Още тогава си обещах, че трябва да измисля начин да приготвя тази чудесия у дома.

Традиционно самият десерт се приготвя като от тестото се правят ленти, увивайки се около дървени цилиндри. Пече се върху жар, а след като е готов, се овалва в различни видове украса: захар, канелена захар, шоколад, кокос, орехи и други.

За произхода на този десерт все още се спори, макар и чехите твърдо да държат, че е изначално техен. Моите обсесивно-компулсивни методи за издирване на информация доведоха да заключението, че всъщност тази супер вкусотия произлиза от словашкия град - Скалица. Живеещият там граф назначил на работа готвач от Трансилвания, който "домъкнал" тази рецепта със себе си. Ето защо можете да си купите Trdlo и на коледните базари в Будапеща, но носещи името Kürtőskalács.

Но ето, че стигаме отново до това, че Великден наближава и освен традиционните козунаци, можете да опитате и да направите тези прекрасни коминчета и да зарадвате своите близки с нещо ново. Тестото за оригиналния десерт е различно, но аз реших да го направя от обикновено тесто за козунаци, като освен това оформих и козуначени кифлички.


Избрах си една от любимите мамини рецепти за козунаци, а именно "Пиян козунак"
След недълго размишление стигнах до идеята, че от главна необходимост е набавянето на самите цилиндри. Измайсторих ги от картон, а след това облепих с фолио.


После ще ги намажем с малко олио за да е по-лесно изваждането на коминчетата.
От това козуначено тесто направих тънки фитили, които ще бухнат доста, затова предвидете повече разстояния между коминчетата при печенето им.


Наредете ги в тава или пък, ако имате метален шиш за грил, можете да ги нанижете на него и да го закрепите от край до край във фурната. Аз нямах, затова и се задоволих с обикновена тава и хартия за печене.
Пекат се за няколко минути в предварително загрята фурна на около 160 градуса.
Когато са готови, още топли ги оваляйте в канелена захар, смлени орехи или друг вид украса по желание. За да сте сигурни, че ще залепнат, можете да ги намажете с четка, потопена в : масло, мед или захарен сироп.

понеделник, 14 април 2014 г.

Голямото козуначинание: Козунак с крем, бадемово-шоколадова плънка, локум, маймунски козунак и козунак на центрофуга :)






Като кажа, че за мен почти няма граници на експериментиране в кухнята - значи не съм ви лъгала. Това сигурно вече ви е пределно ясно от заглавието на поста, от което научавате, че лирическият герой (тоест аз) проведе един доста интересен гастрономо-технически експеримент за направата на козунаци тази година. Или иначе казано пуснах тестото за козунаците на центрофуга в пералнята :)
 
I KNOOOOOOOOOOW! Right?!

Не, не мога да обера всички кредити за идеята, защото не е моя. Преди време научих за тази новаторска технология за обработката на тестото, като в същия ден научих и за готвене в съдомиялна машина, но все още не се чувствам готова за този тест :)
От тогава не ми дава мира идеята да пусна тестото за няколко оборота в пералнята и ето, че го направих. Разбира се, нямаше вода, препарати или пък дрехи...съвсем празна, суха и определено чиста пералня. Но след малко ще ви разкажа повече за тази чудесия.
 

Първо ще ви напиша рецептата за тестото, която ползваме у дома. Рецептата е за пиян козунак и така си е записан в маминия тефтер. Пиян, пиян, колко да е пиян - 1-2 с.л. ром може ли да свършат тази работа  все пак :)
Необходими продукти:
1 кг брашно за козунаци
6 яйца
250 мл прясно мляко
250-300 г захар
125 г масло
кората на един лимон
кубче мая
1 с.л. мед
1-2 с.л. ром
Маята се оставя да шупне с малко хладко мляко, супена лъжица захар и малко брашно.
През това време в тавичка слагаме пресятото брашно, яйцата,  захарта, млякото, меда, рома, и кората от лимон.

Прибавяме и шупналата мая. Започваме да омесваме тестото, като след като сме оформили хубава топка тесто, топваме ръцете си в разтопеното масло и продължаваме да месим, докато тестото го поеме. Така процедираме с цялото тесто. Оставяме го на топло да се надигне.
От тази рецепта тестото винаги става чудесно, на конци, но причината да не се вижда това на снимката, че ние решихме да направим повече, но по-малки на големина  козунаци. От един килограм брашно извадихме 6 малки козунака, като по този начин няма как да се получат големи конци в тестото.
Тази година експериментирахме повече от друг път, защото някакси взеха да ми доскучават всички варианти на добре познатите ни козунаци. И аз обичам да си хапвам от тях по Великден, но винаги ми се иска да опитвам нови и нови варианти. 
Ето защо този път ги приготвих с две нови плънки и мога да кажа, че догодина пак ще ги правя така. Точно така, получи се тооолкова добре!
Първата плънка беше от крема за понички от тази рецепта. Сложих и малко сок от портокал в млякото, за да засиля аромата на крема и се получи толкова вкусно, че нямам думи. За съжаление на снимките не се вижда много от крема, а и в този козунак сложих малко по-малко от онзи, който се изяде почти веднага след като бе изваден от печката.

 

Нямах време да го снимам, защото той си отиде така бързо...от този свят:) Следващия път смятам да залея козунака отгоре с шоколaд!
Друга част от козунаците направих с една моя много любима плънка, направена от около 100 гр нарязани на ситно фурми, 125 гр млени бадеми, 3-4 с.л. какао, 1/2 ч.ч. пудра захар и малко вода. Получава се много вкусна паста, с която пълня козунаците.

 

Третия вид козунак направих във вид на маймунски хляб. Представлява козунак, направен от много малки топчета тесто, като във всяко топче предварително поставям парче локум или стафида в шоколад. Много богат на пълнеж сладкиш, който също получи добри оценки.


И накрая - кулминацията на всичко - резултати и впечатление от проведения експеримент с центрофугата. 
Като за първи път реших да пусна само едната половина от тестото в пералнята. Разделих го в две малки торбички, предварително намазнени с масло/олио. След това се слагат поне в още 3 торбички, една в друга, като всяка се завързва здраво. Накрая поставяме тестото в платнена торба или както аз използвах, малка калъфка от възглавница. Пускаме тестото за около 10 минути на центрофуга в пералнята, а след това се изважда и се оставя да втаса.

Честно да си кажа, според мен се получи по-добре тестото, което не бях пуснала и ми се струва, че и без голямо месене, тряскане и тем подобни си се получава добре. Наскоро бях чела,  че това с цялото премесване и без това е мит, но аз не се наемам да пиша дисертация по тестените въпроси!
И така, надявам се сте се позабавлявали с този пост, пък кой знае - може би ще опитате някоя от новите плънки, които ви предложих И защото от днес започва страстната седмица, публикациите през нея ще бъдат на тази тематика.
Очаквайте още идеи за произведения от козуначено тесто съвсем скоро! :)

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...