За първи път от доста време да се изложа така със снимките, но пък поне не мога да кажа нищо лошо за рецептата. Много е вкусна и е точно за сезона, в който се опитваме да се отървем от останалото домашно кисело зеле. Намерих я в сайта на 24 Kitchen и много ми допадна идеята за комбинирането на картофки, бекон и кисело зеле, завити в хубаво тестено юрганче. :)
В представената там рецепта се използва бутер тесто, аз обаче реших да го заменя с обикновено хлебно тесто. Причината за това е, че макар да не го отхвърлям напълно, бутер тестото от магазините има този тежък вкус на изкуствени масла и маргарини, които не винаги намирам за апетитни. Понякога успявам да изнамеря някоя нова марка и да се натъкна на съкровище, но едва ли ще има нещо толкова добро, като домашно приготвеното.
Та ето и причината да използвам доброто старо тесто за хляб, което според мен се получи много добре.
Ако сте любители на този тип рецепти, имате необходимите продукти под ръка и моите кофти снимки не са успели да ви заблудят за наистина прекрасния вкус на ястието, ето и рецептата:
1 кг тесто за хляб
600 гр картофи
1 малка глава кисело зеле
3 яйца
150 гр бекон
2 глави лук
1 зелена чушка
50 гр брашно
100 гр настърган кашкавал
сол
черен пипер
Почистете, нарежете и сварете картофите в подсолена вода.
През това време нарежете зелето на тънки ленти и го оставете да се отцеди.
Преминете към нарязването на лука, бекона и чушката на малки кубчета.
Запържете лука и бекона за кратко, докато добият един такъв прекрасен цвят и аромат :)
Добавете и нарязаната чушка :) Овкусете със сол и черен пипер.
Прибавете към тях сварените и отцедени картофи, и върнете на котлона, като прибавите и брашното. Разбъркайте хубаво. (На мен ми се наложи да сложа малко топла вода, тъй като очевидно не бях сварила много добре картофите и затова се получи малко по-нишестено, което може да се види от снимките.) Накрая добавете и настъргания кашкавал.
През това време в подходящ съд, аз използвах форма за торта с отварящ се ринг, оформете дъното и стените на пая с две трети от тестото. Намазнете добре.
Изсипете на дъното половината от зелето, което предварително сме разбъркали с яйцата и овкусили със сол и пипер. Отгоре изсипете картофената смес, а върху тях - останалата част от зелето с яйца.
От останалата част тесто можете да оформите капак по желание, но направете един или няколко отвора така, че да може плънката да диша.
Печете във фурна на 180 градуса, до готовност. Преди да го извадя го намазах с едно яйце, което допринесе за прекрасния златен цвят на тестото.
При нас никой не чакаше да изстине, така че го разрязахме още топло и се вижда сочната кашкавалено-картофена плънка. Веднага замина половината пай :)