Великденските празници отминаха и се радвам, че успях да
публикувам навреме своите рецепти за празника, но пък от друга страна се
наложи да забавя публикуването на този пост. Мина около месец от това
важно за мен събитие, но мисля, че е време да ви разкажа за него. Както
обикновено се получава в живота, първите хора, които подкрепят новите ни
начинания са обикновено близките и приятелите ни и моят случай не беше
изключение.
Easter holidays are over and I'm glad I was able to publish the recipes
in time for the holiday, but on the other hand I had to delay the
publication of this post. It passed about a month from this very
important for me event and I think it's time to tell you about it. As
it usually happens in life, the first people to support our new
initiatives are usually our relatives and friends, and my case was no
exception.
Поръчката за моя първи кетъринг дойде от скъпата ми приятелка Мая, която
организираше парти в чест на свой скъп американски приятел - Пол
Фейрбрук. Това, че поръчката беше за близък човек, в никакъв случай не
намали напрежението ми покрай представянето ми, особено след като
почетният гост е самият декан на Кулинарния Институт на Америка. Пол
Фейрбрук е осъществил множество забележителни университетски програми,
свързани със студентското хранене, и написал няколко книги по темата. Повече за него можете да научите тук.
The request (order) for my first catering came from my dear friend Maya,
who hosted a party in honor of all her friends as well as the special
visit of her dear friend from California - Paul Fairbrook. The fact that the order was for a loved
one, in no way reduced my tension along my performance, especially as
the guest of honor has been the vеry dean of the Culinary Institute
of America. Paul Fairbrook has developed many outstanding
university programs related to students’ dining and wrote several books
on the subject. More about it you can find here.
Един от поводите за визитата му в Благоевград бе студентската столова в
новооткрития студентски център на Американския университет в България,
тъй като той е про-боно консултант на проекта от близо две години и
представя най-новите тенденции в студентското хранене от САЩ. Другият
повод е желанието му да посети Мая, семейството й, и да се запознае с
нейната деветмесечна дъщеричка.
His visit to
Bulgaria was associated with newly opened dining room in the new
Student Center of the American University in Bulgaria as he is a pro
bono consultant to the project for two years and introduced the AUBG to
the latest concepts in the students dining in the USA. The other reason
was his desire to visit with Maya, her family and her nine month old
daughter.
Едно от най-важните изисквания за добрата храна е да бъде свежа и прясно
приготвена. Ето защо е необходимо в такъв стол да има готвачи, които да
приготвят ястието директно пред теб, по време на поръчването му -
разказваше при срещата ни Пол.
One of the most important requirements for good food is that it is fresh
and recently cooked. It is therefore necessary to have chefs who cook
the meal directly in front of you at the minute you order it – said Paul
during our conversation.
Не можех да не се съглася повече, тъй като точно в прясната храна се съдържат всички полезни за нас хранителни вещества.
I couldn’t have agreed more since it is precisely the fresh food which contains all the useful nutrients for us.
Тъй като летвата за нивото на моето представяне бе доста високо
вдигната, реших, че няма човек, който да не оцени проста на пръв поглед,
но сготвена добре и най-важното от сърце, храна за душата. Заложих на
утвърдения начин на поднасяне на парти храна - на хапки, както и
различни видове дипове и кракери.
As the bar for the level of my performance was
quite high, I decided that there is no one who would not enjoy simple and prepared from the heart food for the
soul. I bet on the traditional for parties finger food and various dips
and crackers.
В същото време обаче се опитах да прокарам и българската традиционна
кухня. Представителите й бяха: кюфтенца, пюре от тиквички, родопска
закуска и, разбира се, десертът, представен от цедено кисело мляко със
сладко или мед и орехи.
At the same time, I wanted to present the traditional Bulgarian cuisine
and therefore I included meatballs, mashed zucchini, Rhodope breakfast
and a dessert with yoghurt, jam or honey and walnuts.
Тъй като партито беше обявено като Wine & Cheese Reception, нямаше как да не направя и плато от сирена и месни деликатеси.
As the party was announced as a Wine & Cheese Reception, I could not miss making platters of cheese and meat.
За освежаваща напитка се спрях на студен чай от прясна мента, откъсната
от моята градина. Добавих и пъстри резени портокали, лимон и лайм за
цвят. Тази напитка бе идеална, тъй като освежаваше небцето при смяната
на различни видове вина.
For a refreshing drink I offered ice tea with fresh mint from my garden.
I added some slices of orange, lemon and lime to add color. This drink
was perfect as it refreshed the palate while tasting different kinds of
wine.
Един от фаворитите на вечерта обаче бяха тези хапки от
препечени чеснови филийки със свежа салата и кюфтенца в ароматен доматен
сос.
One of the favorites of the evening, however, were these garlic bread
toasts with fresh salad and the meatballs with spicy tomato sauce.
Друга атракция бяха тези ръчно направени тестени кошнички с различни видове плънка - свежо пюре от тиквички и родопска закуска.
Another attraction were these handmade bread baskets with various fillings - fresh pureed zucchini and Rhodope breakfast.
Освен възможността да представя моите все още скромни умения в
кетъринга, партито беше истинско удоволствие за мен и заради
възможността да се запозная с толкова приятни хора. Разбира се, звездата
на вечерта остава самият Пол, като за мен бе чест да получа не само
добри отзиви за храната си, но и много ценни съвети и идеи от човек,
който е запознат толкова добре с този бизнес.
Besides the opportunity to present my humble skills in catering, the
party was a real pleasure for me and a chance to meet so many nice
people. Of course, the star of the evening was Paul, and for me it was
an honor to receive good feedback about the food, but also to get some
valuable tips and ideas from someone who is so well acquainted with the
business.