Празниците са мотивиращи по много причини - повече свободни дни, повече
време с близки и приятели, приповдигнато настроение, което пък засилва
експериментаторския ни дух. В това число и рецепти - какъв по-добър
повод да се развихрите в кухнята и да стимулирате въображението си от
това да сготвите нещо наистина изумително. Като тези вкусни тестени морковчета с пълнеж от родопска закуска и луканка.
Родопската закуска е мой вкусен спомен от детството и дните, които прекарвах при леля ми в Пловдив. Тя винаги приготвя по една партида в началото на седмицата за мазане на филии and stuff. Ето защо реших, че е време да ви споделя и тази семейна рецепта! :)
Но първо да ви разкажа за направата на морковчетата. За тях ни трябва един или половин килограм (зависи от бройката, която искате да направите) обикновено тесто. Оформянето им е лесно. Просто разточете тестото на голям правоъгълен лист и го разрежете на ленти около 1 см. Навивайте лентите около фунийки за сладки*. Така оформените фунийки печем в силно загрята фурна, докато порозовеят.
*Тук правя уточнение, тъй като не всеки разполага с такива метални фунийки - например аз. :)
Затова и си измайсторих сама от алуминиево фолио, като ги напълних с боб. Имах малко боб, който ползвам при печенето на кора за пай, за да не се надига :) Напълних фунийките - самоделки и така запазиха формата си, когато увивах тестото около тях.
*Тук правя уточнение, тъй като не всеки разполага с такива метални фунийки - например аз. :)
Затова и си измайсторих сама от алуминиево фолио, като ги напълних с боб. Имах малко боб, който ползвам при печенето на кора за пай, за да не се надига :) Напълних фунийките - самоделки и така запазиха формата си, когато увивах тестото около тях.
Аз пригоитвих около 500 гр тесто и пак излязоха доста бройки. Тъй като ги пекох преди броени дни, ги съхраних в затворена кутия във фризера.
Когато ми потрябваха, както сега, извадих необходимото количество и ги боядисах с оранжева хранителна боя и ги оставих да изсъхнат. Използвах гел боя на Ameri Colour, леко разредена с вода.
Преди да премина нататък, ще изброя какво още ще ни е необходимо за морковчетата:
За фунийките:
тесто
За пълнежа:
родопска закуска*
луканка
За украсата:
няколко стръка свеж копър
За фунийките:
тесто
За пълнежа:
родопска закуска*
луканка
За украсата:
няколко стръка свеж копър
* Родопската закуска забърквам на вкус от една кофичка обикновена майонеза (около 200-250 гр) плюс около 500 гр извара. Можете да замените и със сирене, но става много по-солена и текстурата е по-различна. Понякога добавям просто 400 гр извара и 100 гр сирене.
Овкусявате със черен пипер, червен пипер и чили на прах на вкус.
С тази смес пълним морковчетата, като забучваме и по едно парче луканка в средата.
Украсяваме още с пресен копър и подреждаме в чиния.
Можете да напълните морковите и с млечна, руска или друг вид салата / пълнеж по желание.
Те са прекрасно предястие и децата много ще му се зарадват. Ако решите да ги направите вегански, можете да замените луканката с парче истински морков :)