вторник, 30 април 2013 г.

Великденска торта "Заешко дупе" / Easter Cake "Bunny butt"






Великден е близо и какво по-хубаво от това да изненадаме близките си за празника с една много, ама много сладурска торта, която със сигурност ще повдигне настроението на всички. Още щом я видяха, близките ми сложиха такава усмивка, сякаш са спали със закачалка в устата. Ето такива емоции трябва да предизвиква истински хубавата храна, и на вкус и на външен вид.
В случая няма специфична рецепта, тъй като главната атракция е самото "заешко дупе". Можете да го "зашиете" на която си торта искате, аз съм ползвала вече новата ми любимка "Бруклинско затъмнение".

За самата украса: зайчето и цветята са ви необходими:
1 бр руло (около 250 гр)
течен шоколад
4-5 бр маршмелоу бонбони
захарен фондан
хранителни боички
захарни яйца от ядки в шоколад

За дупето на зайчето ще ни трябва подходяща купичка от домашния инвентар. Облечете я с опаковъчно фолио, така че да се показват краищата ето така:


Нарежете рулото на парчета и облечете цялата купичка с тях. За пълнеж разтопих няколко бонбона маршмелоу и разбърках с 3 ч.л течен шоколад Нутела. Изсипваме в купичката и отгоре нареждаме още резенчета от рулото така, че да се образува капаче. Завиваме хубаво с фолиото и оставяме в хладилника да стегне. От останалото руло оформяме крачетата и топче за опашка.

Разточваме малко бял фондан, с който да облечем крачетата, опашката и разбира се дупето на зайчето. Разделете остатъка на части, като ги оцветите по отделно в розово, жълто, зелено или други цветове по желание. От розовото оформяме още лапичките на зайчето ето така:

Можете да направите и цветчета от останалия фондан. Зеления фондан разточвам и нарязвам с нож на лентички с различни форми и дължини. Оставям да засъхне, за да стоят прави като трева впоследствие. Ако имате гъм паста, използвайте нея за цветчетата и тревата. Тя става по-бързо твърда в сравнение с фондана.

А ето го крайният резултат:


Ето и тортата в разрез:


За да е пълна информацията ви представям и модела за тортата, малкото ми зайче, което ме вдъхнови за тортата:




Аз и Пухчо ви пожелаваме весело посрещане на празничните дни !



4 коментара:

  1. Zdraveite. S interes ceta za parvi pat bloga vi i sam mnogo dovolna. Iskam da popitam spezialno za tazi torta ... kakvo e tova rolo koeto se izpolzva.
    Zelaja vi oste mnogo uspexi v badesteto!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте и благодаря. Ползвам съвсем обикновено руло - може да бъде домашно или купено от магазина. Може да потърсите рецепта за рула в блога и да си харесате някое или просто да си купите готово. :) Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  2. Здравейте.Трябва ли да измажа с някакъв крем "дупето" преди да покрия с фондана?Никога не съм работила с фондан досега и съм доста невежа с него,хич не го обичам.Тортичката обаче много ми харесва и искам да спазя всичко,както е описано.Благодаря!Светли празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, малко късно отговарям, но по празниците вече бяха в почивка :) Може да измазваш формите с маслен крем, но понякога и само да се облече става ;)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...