сряда, 24 април 2013 г.

Ароматна канелено-шоколадова плитка / Cinnamon Chocolate bread

 

С наближаването на Великден започваме да се оглеждаме за нови и интригуващи начини за оформянето на козунака. Все пак кой обича еднообразието :) Точно затова сега ще ви запозная с една много лесна и бърза рецепта, която, освен че ще ви накара набързо да си набавите необходимите продукти, най-вероятно ще ви даде и нова идея за оформянето на тазгодишните козунаци.

Реших да приготвя тази канелено-шоколадова плитка за пръв път преди около седмица, затова и я направих с обикновено тесто. Сигурна съм обаче, че с козуначено ще стане още по-вкусно, и точно затова ще избера тази визия за великденския сладкиш. Направих върховната глупост да не си запиша точните количества, затова и сега ви давам приблизителното количество захар, тъй като не си спомням колко точно отиде. Все пак отделих малко от чаената чаша за да поръся отгоре. Въпреки това съм сигурна, че няма как да сбъркате, тъй като захарта е повече на вкус и е добре да направите пълнежа според него.

А ето и необходимите продукти:
1 кг тесто 
200 гр меко масло (може и с маргарин 50/50)
150-200 гр захар
2 с.л. наситено какао
1 с.л. канела (равна)
2 шепи счукани орехи
2 шепи шоколадови копчета

Започваме, като разточваме тестото на голям правоъгълник. През това време сме смесили в купа мекото масло, какаото, захарта и канелата. Сместа трябва да е лека пухкава. (Опитайте я и подправете на вкус с повече или по-малко захар и канела.)
Намажете сместа равномерно по цялото тесто. След това поръсете орехите и шоколадовите топчета.

Започнете да навивате на руло. След това вземете ножа и разрежете рулото по дължина, както виждате на картинката отгоре. Сега вземете двете половини и ги преплетете една върху друга, като накрая свържете плитката в двата й края ето така:



Поръсете с още малко захар и печете в силно загрята фурна до готовност.



Ароматите, които ще се разнесат при печенето в кухнята са просто неустоими.


вторник, 23 април 2013 г.

Направи си сам: Украса за Великденски яйца / DIY : Easter eggs decoration



С наближаването на Великден ( втора част на статията тук ) започваме да си припомняме или пък търсим нови начини за украсяване на яйцата. Просто защото все ни се иска "нашите" да са най-хубави и оригинални :)
С ръка на сърцето мога да кажа,че съм минала през всички възможни идеи за боядисване на яйца. То с памук, чорапи, с листа, с маркери, с ядливи боички, с естествени оцветители, на кристали или пък с различни апликации. Съвсем наскоро научих за нов метод, включващ пяна за бръснене  и смятам да го изпробвам тази година. В пяната се капват няколко капки гел боя и яйцето се овалва в нея, като след като престои малко се забърсва от пяната. Резултатът трябва да е нежни преливащи цветове (разбира се, само за бели яйца). Но като го изпробвам, ще споделя. 

Като цяло мога да кажа, че рисуваните яйца са ми любимите.
Старая се да направя на всеки яйце, отговарящо на интересите му, така че изненадата е двойна.

Като тези например, които съм рисувала през годините за Митко - инспирирани от 1) играта World of Warcraft , 2) Любимците му Викингите и 3) разбира се "Властелинът на пръстените".


За мен няма кой друг освен неповторимия Peter Steele от Type O Negative.




Друга интересна тематика беше под формата на игра - "Познай филмите"!


Можеха да се получат и по-добре, но и така успяха да накарат хората да разпознаят "Аватар", "Черният лебед" и естествено кралицата от "Алиса в страната на чудесата".

Ето и още няколко известни персонажа :)



Обичам да използвам апликации, като материалите си набавям най-лесно от някой шивашки магазин.



Също така можете да се спрете и на много прости варианти за украсяване, като директно рисуване  - така направих този опит за дантела :)


петък, 19 април 2013 г.

Пържоли с ябълки и сос от дижонска горчица / Pork chops with apples in mustard sauce




Срамота е човек да си хвали собствените ястия, но понякога е по-голяма срамота да не кажеш истината. А тя е, че просто Свинското с ябълки rocks!!!
Бих го определила като диетичния вариант на свинското с картофи, с тази разлика още, че е по-леко за стомаха и далеч по-ароматно. Тайната на тази рецепта обаче се състои в прекрасния сос от дижонска горчица, който допринася за лекия пикантен вкус на иначе сладките ябълки. Ето защо препоръчвам да намерите наистина хубава горчица като тази например. Аз я купих от Кауфланд, така че повечето от вас могат да я намерят лесно.


Що се отнася до самото ястие, невероятната вкусова симфония  присъства дори и в колекцията от рецепти на небезизвестния ми любимец Гордън Рамзи. Харесах го като идея от него в един от епизодите на Kitchen Nightmares. Това е реалити шоу, в което Гордън дава съветите си и помощта си да спаси ресторанти на ръба на фалита. Често се налага и промяна в менюто, където пък можете да попаднете на наистина много добри идеи. Като тази например :) Ястието толкова се хареса у дома, че ми се наложи да го приготвя три пъти за три дни.

Месото трябваше да е свинско, затова се спрях на нещо, с което няма как да се сбърка. Пресни вратни пържоли :)



Но преди да продължим натам, ето и списъкът с необходимите продукти:

6 бр. свински вратни пържоли
2 бр. червени ябълки
1 бр средно голяма глава червен лук
1 ч.л.мед
2.ч.л. масло
1/2 ч.ч. пилешки бульон
1/2 ч.ч. готварска сметана
1 ч.л. дижонска горчица


Започваме, като запържваме на грил-тигана пържолките, подправени на вкус със сол и черен пипер.


През това време нарязваме ябълките на полумесеци. Използвах червени ябълки от сорта Грани Смит - червени.



След като извадим пържолите, в същия тиган слагаме маслото, ябълките и нарязания кромид. Добавяме и меда и запържваме, докато пуснат ароматите си.


След като извадим и ябълките, в същия тиган слагаме бульона. Оставяме да загрее достатъчно и добавяме сметаната и горчицата. Бъркаме непрекъснато, докато получим консистенцията на средно рядък сос. 
В чиния подреждаме гарнитура от ябълки с лук, пържола и я поливаме с няколко лъжици от соса.

Всяка хапка от това невероятно ястие ще радва сетивата ви!


Макар и леко карамелизирани, ябълките много наподобяват на картофи, като комбинацията им със соса и свинското е уникална.


Опитайте и вие и споделете :)













Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...