Срамота е човек да си хвали собствените ястия, но понякога е по-голяма срамота да не кажеш истината. А тя е, че просто Свинското с ябълки rocks!!!
Бих го определила като диетичния вариант на свинското с картофи, с тази разлика още, че е по-леко за стомаха и далеч по-ароматно. Тайната на тази рецепта обаче се състои в прекрасния сос от дижонска горчица, който допринася за лекия пикантен вкус на иначе сладките ябълки. Ето защо препоръчвам да намерите наистина хубава горчица като тази например. Аз я купих от Кауфланд, така че повечето от вас могат да я намерят лесно.
Що се отнася до самото ястие, невероятната вкусова симфония присъства дори и в колекцията от рецепти на небезизвестния ми любимец Гордън Рамзи. Харесах го като идея от него в един от епизодите на Kitchen Nightmares. Това е реалити шоу, в което Гордън дава съветите си и помощта си да спаси ресторанти на ръба на фалита. Често се налага и промяна в менюто, където пък можете да попаднете на наистина много добри идеи. Като тази например :) Ястието толкова се хареса у дома, че ми се наложи да го приготвя три пъти за три дни.
Месото трябваше да е свинско, затова се спрях на нещо, с което няма как да се сбърка. Пресни вратни пържоли :)
Но преди да продължим натам, ето и списъкът с необходимите продукти:
6 бр. свински вратни пържоли
2 бр. червени ябълки
1 бр средно голяма глава червен лук
1 ч.л.мед
2.ч.л. масло
1/2 ч.ч. пилешки бульон
1/2 ч.ч. готварска сметана
1 ч.л. дижонска горчица
Започваме, като запържваме на грил-тигана пържолките, подправени на вкус със сол и черен пипер.
През това време нарязваме ябълките на полумесеци. Използвах червени ябълки от сорта Грани Смит - червени.
След като извадим пържолите, в същия тиган слагаме маслото, ябълките и нарязания кромид. Добавяме и меда и запържваме, докато пуснат ароматите си.
След като извадим и ябълките, в същия тиган слагаме бульона. Оставяме да загрее достатъчно и добавяме сметаната и горчицата. Бъркаме непрекъснато, докато получим консистенцията на средно рядък сос.
В чиния подреждаме гарнитура от ябълки с лук, пържола и я поливаме с няколко лъжици от соса.
Всяка хапка от това невероятно ястие ще радва сетивата ви!
Макар и леко карамелизирани, ябълките много наподобяват на картофи, като комбинацията им със соса и свинското е уникална.
Опитайте и вие и споделете :)
Няма такъв вкус, Луси..., очарователно се получи!
ОтговорИзтриванеМного се радвам, че са ви допаднали , Мария! Българинът малко се плаши от такива комбинации, но пък са много хубави :) Поздрави!
Изтриванекое се нарича готварска сметана - заквасената или течната?
ОтговорИзтриванеЗдравейте, можете да използвате заквасена или течна. Важното е да не е подсладена. :)
ИзтриванеЗдравей Луси, днес имах гости и направих тази рецепта, беше много вкусно ябълките направо се топяха и бяха много приятни, както и тази торта http://lussisworldofartcraft.blogspot.com/2014/06/choco-banana-cake-with-so-much-cream.html Гостите ми останаха доволни, даже и рецепти ми искаха. Супер са и 2-те :)
ОтговорИзтриванеЗдравей, Анонимен! Много е приятно да чуя това и се радвам, че всички са били доволни! Благодаря ти, че ми писа и се надявам винаги да мога да ти предлагам нещо вкусно, което да приготвиш! Сърдечни поздрави!
ИзтриванеЗдравейте, един въпрос - ако нямам грил тиган как да приготвя пържолите?
ОтговорИзтриванеЗдравейте! Можете да приготвите пържолите и в обикновен тиган или на фурна. гарнитурата става бързо, затова тя нека да остане само на тиган :) Поздрави!
ИзтриванеНевероятно е! Снощи обрах овациите благодарение на Люси! Това остава сред най-любимите семейни рецепти наред със свинско Улингтън.
ОтговорИзтриванеБлагодаря! Радвам се, че ви е допаднала тази на вид малко нетрадиционна рецепта. И у дома е редовно на масата :) Поздрави!
ИзтриванеЧудно се получи! Мерси за рецептата :)
ОтговорИзтриване