понеделник, 8 април 2013 г.

Пурички с мармалад / Jam Filled Rolls


Много пъти съм казвала, че в повечето случаи най-простите рецепти пробуждат най-силни чувства в хората. Точно, както в това сладурско филмче "Рататуй", когато най-обикновеното ястие спечели сърцето на иначе бруталния кулинарен критик Антон Его, само защото му напомня за детството му.

Днес ви представям една такава рецепта за сладки пурички с мармалад. Те са с толкова класически вкус, че все още намират място по рафтовете в магазините, преборвайки се с жестоката конкуренция на много захарни и шоколадови изделия. Разбира се, домашно приготвеното винаги ще бъде по-добро :)

И защо да не ги направите?! След като рецептата е толкова лесна :) И въпреки, че излизат достатъчно бройки да почерпите солиден брой гости, пък и са много трайни, едва ли ще можете да станете свидетел на това. Тези сладки имат навика да изчезват много скоро след като са извадени от фурната :)))

А ето и необходимите продукти:
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сода
2 яйца
1-2 ванилии
1/2 ч.ч. пудра захар (плюс малко за овалване)
5 ч.ч.брашно
1 ч.ч. мазнина

За пълнежа:
мармалад и орехи
локум

Приготвям тестото, като първо разбърквам киселото мляко и содата в тавичка и оставям леко да шупне. В отделна купа разбърквам яйцата, ванилията и захарта, докато се получи пухкава смес. Прибавям я към киселото мляко и започвам да прибавям чаша по чаша от пресятото брашно. Добавяме и една чаена чаша мазнина - аз използвах 1/2 ч.ч. олио + 1/2 ч.ч. мас. Замесваме меко тесто и го оставяме да втаса няколко часа.

За пълнежа използвах нарязан портокалов локум и смес от сливов мармалад с орехи.


Пуричките приготвяме, като откъсваме малки парчета от тестото и разточваме на правоъгълници (приблизително), поставяме от избраната смес и завиваме. Нареждаме в тава, покрита с хартия за печене.


Печем в загрята фурна на 180 градуса, докато краищата им започнат да почервеняват.


Изваждаме ги и още топли ги овалваме в пудра захар и ванилия.

В следващия си пост ще ви разкажа как да направите тези невероятни прасковки от същото тесто :) 


четвъртък, 4 април 2013 г.

Пухкави сладки и солени пирожки / Sweet or Salty Donuts


"Може би едно от най-хубавите неща, които ще опитате в живота си" - това бих казала, ако някой ме попита за тези домашни пирожки. Дори и да не съм хапвала тестено от близо 2 месеца, не можах да се въздържа и изядох една топла пирожка с разтапяща се сърцевина от сирене и кашкавал. Често се шегуват с мен, че съм мазохистка, защото постоянно гледам рецепти и готвя вкусотии, когато съм на диета, но в повечето пъти това не ми пречи. Този път обаче се отдадох на изкушението и мога да кажа, че въобще не съжалявам. :))))


Имах няколко много дребни и поизсъхнали домашни ябълки, които много исках да използвам в някакъв сладкиш. Затова и реших да ги нарежа много на ситно и да ги помачкам с малко захар и канела така, че да пуснат сока си. Добавих и няколко капки натурална ванилова есенция.
И с това плънката за сладките пирожки бе готова. За самото тесто се спрях на  тази рецепта, която се оказа много лесна и успешна. :)

А ето и необходимите продукти:

400 гр кисело мляко
1 ч.л. сода
1 ч.л. сол
1 яйце
брашно, колкото поеме
олио за пържене

Разбъркваме киселото мляко и содата и оставяме да шупне. Прибавяме яйцето, солта и брашното и месим, докато получим меко тесто.

Тестото няма нужда от втасване. Откъснете малки парченца и разточете върху набрашнена повърхност до дебелината на арабски хляб (за дюнер). Поставете плънка по желание и завийте.
Предложения за плънка за сладките пирожки:
нарязана (рендана) ябълка
захар - на вкус
1 ч.л.канела
2-3 супени лъжици бадемово брашно (по желание)

Предложения за плънка на солените пирожки:
кашкавал и сирене

В малък, но дълбок съд слагаме достатъчно мазнина за пърженето на пирожките (добре е да има доста мазнина, за да не докосват дъното на съда, а да се пържат в самата мазнина). Загряваме мазнината и пържим пирожките по няколко минути от всяка страна, докато придобият мек, златист цвят.

Сладките пирожки овалвам още топли в смес от захар и канела :)


Нищо не може да се сравни с аромата на топло тестено, но в комбинация на захар и канела, в кухнята ви ще заухае на френска пекарна :)


За солените пирожки поставих резен сирене и кашкавал във всяка. Резултатът беше божествен!!!




понеделник, 1 април 2013 г.

Пилешки руладини със сирене и праз / Chicken Rolls with Cheese and Leek



"Мнооооооооооого вкусно" - това бяха точните думи на гостите ми, когато опитаха за пръв път от тези пилешки руладини. Нали се сещате как изглеждат хората, когато нещо наистина много има хареса...с още подути бузи и леко изцъклен поглед, смело фокусиран върху чинията, като същевременно режат поредното парче от ястието.Този поглед за мен е храна за душата! В този момент знам, че съм ударила десетката и се е родил нов специалитет, който ще приготвям с удоволствие.
Още по-добре е, когато ястието се приготвя бързо, лесно и не оставя нищо за пакетиране или прибиране в хладилника.
Самата идея за руладините се породи от нищото или по-точно, че нямах почти нищо в хладилника, освен пилешки гърди и сирене. А да - и два три стръка праз във фризера.
Причината за това пък е, че от известно време у дома сме на режима на Пиер Дюкан и избягвам да пазарувам продукти извън позволените. Знам, че има много за и против този режим, но според мен той е доста индивидуален и не всеки може да го спазва, не само заради липса на воля, а и защото трябва да се храниш с много малък на брой избор от продукти. За нас обаче той е много подходящ за влизане във форма след тежката зима, позволява най-важните за нас продукти - сирене, кисело мляко и месо. Разбира се, трябва да забравите за всичко друго - малко хора могат да изкарат седмици без захар, било то и във формата на плодове. Знам, че е малко учудващо, при условие, че продължавам да готвя сладкиши, но истината е, че за мен самото и им приготвяне е по-приятно от яденето им. Но нека се върнем към рецептата :)

За приготвянето на 4 малки руладини:
1 брой пилешки гърди (тип пеперуда)
3 стръка праз
150 гр сирене
кашкавал
сол
черен пипер
олио

За украса:
домат
зелена салата

Започваме приготвянето на руладините, като разрязваме пеперудата от пилешките гърди на две, а след това всяка половина разрязваме и хоризонтално. Получавам се 4 броя малки пържолки, които начукваме леко с чукче за месо.
През това време запържваме в малко олио нарязания на кръгчета праз. След като омекне и леко промени цвета си, прибавяме и натрошеното сирене. Запържваме за още 2-3 минути и махаме от огъня.


Върху всяка пържолка разстиламе по малко от сместа и завиваме на рулце.

Поставяме рулцата в тавичка с малко олио. Овкусяваме с малко сол и черен пипер.



Ако имаме останала плънка, разпределете върху руладините. Добавете вода в тавичката и оставете да се пекат във фурната на 220 градуса, докато заврат. След това намалете на 180 и печете до готовност. Преди да ги извадите, поставете по едно-две парчета кашкавал върху всяка руладина и ги запечете.

Сервирайте, като поставите всяко рулце върху плато от зелена свежа салата, полято леко със соса от печенето, а отгоре по един-два резена домат.


Заради сочната плънка от сирене и праз, иначе сухото месо на пилешките гърди става много крехко и вкусно.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...