сряда, 5 декември 2012 г.

Банички на грил / Grilled Banitza


Готвенето на големи пухкави тестени изделия с титанични резмери е специалитет на моето бабче, затова и никога не съм смяла да влизам в тази категория. И все пак трябва да се започне от някъде, затова започвам от най-ниското стъпало - изделия с готови кори за баници. Едва ли някъде може да се сбърка с тях. Както казва Джейми Оливър "Всеки идиот може да го направи, вижте ме мен" :)  

Представям ви банички на грил-тиган - за тях използвам:
1 пакет готови кори за сач
400 -500 гр сирене / извара
2-3 яйца
олио за намазване

 

От сиренето и яйцата забъркваме сместа за пълнеж, намазняваме леко корите и разпръскваме на капки от пълнежа. Завиваме баничките и ги слагаме на предварително загрят грил-тиган. Добре е да се пекат на средна температура, за да не изгорят. Предимството на тези банички е, че стават много бързо, не са мазни и са ужасно хрупкави. Но можете да ги намажете отгоре с малко масло, ако искате да са по-меки.

 Идеална съботна закуска!


четвъртък, 29 ноември 2012 г.

Торта "Коледна звезда" / "Christmas Star" Cake


 

Коледа, Коледа, Коледа, Коледа....любимият ми сезон от годината, любимият ми празник, любимото ми време, прекарано с любимите ми хора, тъпчещи се с любимата ми храна.  Гледайки коледни филмчета, слушайки коледна музика, опиянени от коледни аромати и светлинки, идващи от горящата камина и светещата елха. Всичко е толкова прекрасно, че ми иде да се нагушкам от уюта и топлината, която изпитвам, само като си представям този вълшебен, магически празник.


Всички тези емоции вдъхновиха направата на тази парфена торта с пълнеж от joy and happiness :) (в случая желе от горски плодове). А ето и необходимите продукти за торта с размери 20 см:

За блатовете:
(две дози от смес за руло)

5 яйца
1 ч.ч. захар
2 ч.ч. брашно
1 бакпулвер

За крема:

600 гр заквасена сметана
125 гр меко масло
1 ч.ч. пудра захар (и още на вкус)
1 желатин
1 жълтък

За желето от горски плодове:

250 гр горски плодове
пудра захар на вкус
1 желатин

За масления крем:
125 гр масло
1-2 ч.ч. пудра захар

За украсата:

500 гр бял фондан
гъм паста за детайлите
сметана за украса
сладкарски бои

Работата по тортата започнах два дни по-рано с изработката на детайлите от гъм паста. Направих коледната звезда, листата и зрънцата на имела, оцветих допълнително и оставих да изсъхнат хубаво:

 

На следващия ден се залових със самата торта. Направих две дози от сместа за руло, като при първата разбивах жълтъците и белтъците заедно, а при втората поотделно. Сместа пекох в правоъгълните тави от фурната. От по-твърдия блат изрязах дъното и капака на тортата с помощта на ринг за торти с размер около 20 см. Блатът с разбитите поотделно белтъци и захар стана по-пухкав и използвах за стените на тортата, като изрязах две ленти с височината на тортата. Самият блат бе по-мек, по-лесно се огъваше по стените на ринга и лесно прилепна по дъното на тортата. Докато блатовете изстиваха, се заех с крема и желето. Оставих в миксера да се разбиват съставките за крема (без желатина), а аз пасирах в друг съд замразените горски плодове и пудрата захар. Готовото пюре прецедих през марля за да няма семки.


На водна баня разтворих заедно двата желатина според указанието на опаковката. Прибавих около желатин и половина към разбиващата се с миксера смес за крем, а към останалата част добавих прецеденото пюре, докато продължавам да разбърквам на водна баня. Поставих двата пълнежа леко да стегнат, като след това започнах да запълвам тортата с крем. Започнах с едната част от сметановия крем, след това добавих част от желето, после пак от сметаната и така догоре, като завършваме със сметановия крем. Слагаме капака на тортата и притискаме с ринга. Оставяме в хладилника за денонощие.


На другия ден приготвяме масления крем за измазване на тортата. След като нанесем равен слой, слагаме в хладилника да стегне, а през това време изрязваме от фондан лента за стените на тортата и капак. Украсете по желание с приготвените орнаменти. Макар фонданът да не обича сметана, ако оставите разстояние между капака и стените и шприцовате върху част от масления крем, украсата ще издържи. Самата торта обаче дали ще остане...едва ли?! :)



 

 Весели Коледни и Новогодишни празници!
 


сряда, 28 ноември 2012 г.

Скалички-елхички / Sweet Christmas trees



Хапвам си аз нар една вечер и се чудя как да включа тези прекрасни рубинени зрънца в следващия си десерт. Запленяват ме със своя блясък и красота, точно както позлатените украшения на елхата. И ето, че се роди идея. Скалички-елхички и украшенията им от зрънца сочен нар. 


Скаличките направих като Сладките топчета, като натроших остатъците от блат за торта, шоколадови бисквити, ядки и халва.

 

За спойка използвах около 100 гр разтопен шоколад, масло и горещо какао. Е, и няколко капки вишнев ликьор! Намачках хубаво и започнах да оформям скаличките. Оставих в хладилника да стегнат.

Зелената глазура направих, като използвах тази рецепта за айсинг. Сигурно си има някакви тънкости, които ми отбягват, защото не мога да кажа, че се получи желаният резултат. Наложи се да добавя поне още чаша и половина пудра захар, преди сместа да бъде подходяща за шприцоване. Както и да е, все някакси успях да ги украся, сложих зрънцата нар и оцветих със златна хранителна боя няколко ръчно направени звездички за върха на всяка елха.


Като цяло съм доволна от резултата, но следващият път ще избера друга глазура, според мен ще бъде по-подходящ шоколадов ганаш!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...